syrop - 6989 przepisów (strona:153/466)

Parowce z sosem jagodowym. Wygraj blender! 173

pyzy. Parowałam bułeczki przez około 15 minut, po czym wyjmowałam je na talerz, polewałam sosem i zajadaliśmy się z przyjemnością. Sos jagodowy: 900 ml jagód w słodkim syropie 330 ml śmietanki 30% Do przygotowania sosu posłużył mi mój niezawodny pomocnik Blender Vintage Cuisine w różowym kolorze (tak! Podkreślam to, bo bardzo lubię ten kolor, choć całe serie produktów Vintage Cuisine(...)warte uwagi). Dodatkowo możecie go u mnie wygrać! Wystarczy, że zajrzysz tutaj , spełnisz warunki konkursowe i masz dużą szansę stać się posiadaczem nowiutkiego różowego cacka! :) Do rzeczy. Jagody w syropie gotujemy ze śmietanką około 20 minut, aby płyn nieco zmniejszył swoją objętość i zgęstniał. Po tym czasie w obroty bierzemy nasz różowy blender, który kolorystyką pasuje idealnie i miksujemy

MamaOskarka
Mizeria 127

jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Składniki: 2 ogórki węże kubek, 200 ml śmietany 18%, lżejsza wersja na jogurcie sól, pieprz większa szczypta cukru pudru do smaku, zamiennie miód, syrop klonowy, syrop z agawy świeżo skrojony koper Przygotowanie: Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce. W misce łączę odsączone lekko ogórki i resztę składników, mieszam, doprawiam do smaku wedle uznania

Zasmakuj Kuchni
Słodka pasta z fasoli adzuki 259

już wkrótce, a dziś o tym jak taką pastę przyrządzić. Składniki: 1 szklanka suchej fasoli adzuki 3 szklanki wody 1/2 – 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii syrop z agawy lub klonowy (do smaku, opcjonalnie) Wykonanie: Fasolę wysypujemy na sitko i dokładnie przepłukujemy. Do garnka wsypujemy fasolę, zalewamy wodą i zagotujemy. Następnie gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem(...)będzie miękka. Są dwa sposoby na pastę adzuki: albo gotujemy aż fasolka się rozpadnie (i rozgniatamy drewnianą łyżką/widelcem) albo miksujemy ją w blenderze. Następnie, dodajemy cukier, wanilię i syrop. Całość często mieszamy, żeby się nie przypaliła i gotujemy bez przykrycia aż woda odparuje. Gotowa pasta jest bardzo plastyczna – dla Najmłodszego formuję małe kulki, które wcina ze smakiem jako

Lamarida.pl
Bezglutenowe batoniki musli 151

roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy) 100 g cukru 100 g suszonych moreli 100 g podprażonego na suchej patelni słonecznika 100 g suszonej żurawiny/rodzynek/od biedy posiekanych drobno daktyli 2-3 łyżki syropu z agawy/ryżowego/daktylowego/melasy *jakiegoś wege płynnego słodkiego lepu łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu i jeżeli lubicie to łyżeczka mielonego imbiru Przygotowanie: W garnku rozpuść olej kokosowy, dodaj cukier i syrop

greenscarf
Baton Mars z płatkami 164

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 7 dkg masła bez soli + odrobina masła do natarcia blachy 3 łyżki syropu klonowego 6 batonów Mars (58 gr każdy) 20 dkg płatków kukurydzianych Dodatkowo: papier do pieczenia i forma na ciasto. Baton Mars z płatkami Przygotowanie. Do garnka włożyć masło i syrop klonowy. Rozpuścić

mecooks
Mango lassi 154

lassi, czyli klasyczny napój jogurtowy z mango.. 1dojrzałe mango 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego, u mnie domowy jogurt 1/3-1/2 szklanki chłodnej wody 1 łyżka miodu (opcjonalnie) lub syropu klonowego, można pominąć jeśli mango jest bardzo słodkie i dojrzałe Szczypta kardamonu (opcjonalnie) ja dodaję gdyż podbija smak tego koktajlu Jak przygotować mango lassi, czyli klasyczny napój jogurtowy z mango(...)obieramy ze skórki, owoc kroimy wzdłuż nożem oddzielając od pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Do pojemnika blendera wkładamy kawałki mango, dodajemy resztę składników: jogurt, wodę, kardamon, ewentualnie miód i syrop klonowy. Miksujemy dokładnie na gładki mus. Rozlewamy do szklanek i wypijamy. Smacznego!   The post Mango lassi appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka warstwowa z selerem, kurczakiem i ananasem. 200

oliwek I. Sos: 250 ml majonezu light 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu 1 łyżeczka curry sól  pieprz 1 chluśnięcie Tabasco  1 łyżka syropu z ananasa kilka kropel soku z limonki III. Całość: 1 puszka plastrów ananasa  1 i 1/2 słoiczka selera konserwowego 2 małe puszki kukurydzy (użyłam złocistej i z chili(...)minuty  każdej strony. Następnie przekładamy mięso do brytfanki przykrywamy folią i pieczemy jeszcze 10-15 minut w 180°C. Studzimy. W średniej miseczce umieszczamy jogurt, majonez, parmezan, syrop z ananasa, curry, sól Tabasco pieprz i sok z limonki. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy Pora kroimy, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Ananasa

DominikaDolci
Mazurek czekoladowo-chałwowy. 165

dodajemy 2 łyżki cukru z podanej ilości. Do rondelka wsypujemy pozostałą część cukru, zalewamy wodą (trochę ponad powierzchnię cukru). Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania 116 °C. Gotowy syrop po wylaniu z łyżeczki tworzy charakterystyczną nitkę. Gdy syrop jest prawie gotowy zaczynamy ubijać białka z cukrem. Następnie wlewamy go do gotowej  piany. Miksujemy do ostygnięcia. Przy pomocy rękawa cukierniczego

DominikaDolci
Wesołych Świąt i tort czekoladowy z wiśniami. 151

kakao II. Masa czekoladowa: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Syrop 30 ° : 100 g cukru 100 g wody IV. Nasącz i wiśnie: 150 g mrożonych wiśni 6 łyżek likieru wiśniowego V. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka(...)półsztywno i dodajemy do tężejącej masy czekoladowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by całość się połączyła. Cukier oraz wodę zagotowujemy i wrzucamy wiśnie. Ponownie zagotowujemy. Owoce przecedzamy i odkładamy do miseczki. Syrop odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do niego likier. W ten sposób otrzymaliśmy nasącz do tortu. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy go na 3 blaty. Pierwszy z nich ponownie umieszczamy

DominikaDolci
Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym bezglutenowe 140

błonnika, bez cukru i glutenu. 1/5 szklanki mąki gryczanej pełnoziornistej szklanka mleka bez laktozy/ roślinnego/wody 2 dojrzałe banany szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka nasion chia  syrop klonowy do polania/ miód/ syrop z agawy/ daktylowy Składniki na ciasto miksujemy. Smażymy równe naleśniki na złoto

AZgotuj!
Pomarańczowy deser piankowy 168

dodałam cierpkiego grejpfruta. Całość posypałam płatkami migdałowymi i białą czekoladą. POMARAŃCZOWY DESER PIANKOWY Składniki: (4 porcje) 1 szklanka soku 100% pomarańcza Hortex 1/2 kg pomarańczy 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 9 g żelatyny 1/2 szkl ciepłej wody 6 kostek białej czekolady 2 łyżki płatków migdałowych 1 grejpfrut Przygotowanie: Pomarańcze obieramy i filetujemy. Sok pomarańczowy Hortex oraz fileciki(...)blendera i miksujemy na gładki mus, a następnie lekko podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do ciepłego soku pomarańczowego zmiksowanego z pomarańczami. Całość dosładzamy miodem lub syropem z agawy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie galaretkę miksujemy mikserem około 10 minut aby napowietrzyć masę i otrzymać konsystencję pianki. Do pianki dodajemy drobno

Bon appetit mon amie
Amerykańskie pancakes 233

mleka 1 jajko 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z połowy cytryny 2 łyżeczki oleju (w wresji na wypasie 2 łyżki stopionego masła) szczypta soli ulubione owoce syrop klonowy wykonanie: Suche składniki łączymy razem ze sobą. Mikserem ubijamy całe jajko, dodajemy mleko,  olej i skórkę z cytryny. Następnie wsypujemy mieszaninę mąki i wszystko łączymy ze sobą. Smażymy(...)nasze pancakes na dobrze rozgrzanej suchej patelni, przewracamy wówczas, kiedy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki.  Podajemy polane syropem klonowym z ulubionymi owocami

Malinowe Pocałunki
Muffinki z ananasem i kokosem 154

upieczone w kolorowych papilotkach dodadzą wiosennego nastroju :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko 100 ml maślanki lub kefiru 80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach) pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki płatków owsianych (górskich) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g ananasów z puszki, pokrojonych(...)sodę - przesiać, odłożyć. 2. Suche składniki, czyli mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę połączyć w jednej misce. W drugiej misce połączyć mokre składniki, czyli jajko, maślankę, syrop ananasowy i olej. 3. Suche i mokre składniki wymieszać razem widelcem tylko do momentu połączenia się składników, na koniec wmieszać pokrojone w kosteczkę ananasy. 4. Ciasto przełożyć do papilotek

Kuchnia domowa Ani
Lemoniada z CHIA 132

pływały nasionka chia. Po wypiciu stwierdziłam od razu Zrobie lepszą ! Albo przynajmniej równie awangardową i równie modną.   Garść świeżej mięty 1 cytryna  10 łyżeczek nasion szałwii hiszpańskiej syrop z agawy  Woda Do litrowego dzbanka wrzucamy nasiona chia, mięte, sparzoną gorącą wodą i pokrojoną w plasterki cytrynę oraz kilka kropli syropu z agawy dla smaku. Nie musimy wcale

Pora na pora
Koktajl kokosowo-truskawkowo-bananowy 160

Składniki : 500 ml wody kokosowej 150 ml mleka kokosowego 500 g mrożonyh truskawek 2 dojrzałe banay 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny kiwi i listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Zamrożone truskawki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać obrane, pokrojone banany i ponownie zmiksować. Dodać wodę kokosową, mleko kokosowe, syrop klonowy

Gosia gotuje