syrop - 6989 przepisów (strona:161/466)

Sernik z brzoskwiniami i bezą 271

sera 125 g masła (miękkiego) 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (bez cukru) 1 całe jajko Beza: 3 białka 1/3 szklanki cukru pudru (do bezy) Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie (400 g)  cukier puder do posypania Zagnieść kruche ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać masło z mąką palcami(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić spód i podziurkować go widelcem (fot.1) i również   wstawić do lodówki. Brzoskwinie wyjąć z puszki i dobrze odcedzić z syropu. Każdą połówkę pokroić na 4-6 części. Ser włożyć do miski, dodać miękkie, rozdrobnione masło i połączyć zwykłym mikserem na jednolitą masę, dodać cukier oraz budyń i zmiksować razem. Dodać

Świat Ciasta
JABŁKA W CIEŚCIE 163

dokładnie w cieście i smaż na nagrzanej patelni. Ja do ciasta nie dodaje cukru, jabłka są już dla mnie wystarczającą słodkie, ale mój mąż zawsze placuszki je np. z syropem klonowym lub syropem z agawy. Ja oprószam tylko cynamonem. Placuszki możecie podać teraz z figami, pycha! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Pieczona owsianka kokosowa 241

czasie przygotowuję kawę, nakrywam do stołu i możemy cieszyć się ciepłym i pachnącym śniadaniem :) 100 g płatków owsianych bezglutenowych 300 ml mleka kokosowo-ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego łyżka syropu klonowego 2 łyżki wiórków kokosowych figa maliny Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi. Dodajemy mleko, olej i syrop klonowy. Mieszamy i przelewamy do żaroodpornej formy

Mienta blog
Tarta migdałowa z gruszką 139

Tarta migdałowa z gruszkami  gotowanymi w syropie cynamonowym. Składniki na spód : 180 g mąki pszennej 60 g cukru szczyta soli 2 żółtka 125 g zimnego masła Gruszki : 5 gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3 250 ml wody 125 ml białego, wytrawnego wina po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu Masa migdałowa: 125 g miękkiego masła 100 g drobnego(...)oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką. Pieczenie: Piekarnik nagrzać do 180*C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty, bo  pyszny jest. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić

Proste Potrawy
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 186

pozwalamy in odpocząć minutę na talerzu aż nabiorą chrupkości. Cały proces trwa 15-20 minut i możemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone. Będzie też wersja wege… wkrótce. Pracuję jeszcze nad wegańską wersją przepisu na gofry, jednak jak na razie żadna(...)kokosowy i mieszam do połączenia składników. 7 Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów. 8 Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą. 9 Smacznego! Wskazówki Ciasta nie można trzymać za długo w gofrownicy bo zrobi się twarde i niezjadliwe. Gofry po 3-5 minutach pieczenia

Book of spells
DESEREK MASCARPONE Z OREO 175

SKŁADNIKI: 1 serek mascarpone 250 ml 150 g ciasteczek oreo 200 g owoców np. z syropu 4 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE:  Serek mascarpone dokładnie ubijam z cukrem. Owoce wyjmuję z syropu. Ciasteczka oreo dokładnie rozkruszam na drobno. Do wysokiej szklanki przekładam ciasteczka następnie kładę serek mascarpone ok 2 łyżek. Kolejno dodaję warstwę owoców. Następnie znów kładę serek i pokruszone

Gotowanie Patki
Tarta jabłkowa 115

kręcąc głową z niedowierzaniem, że z samych roślinnych produktów da się zrobić taki smakołyk Składniki (foremka o średnicy 22 cm): Spód: 1 1/2 mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 1/4 syropu z agawy szczypta soli Nadzienie: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki cukru brązowego 1/3 oleju 1/2 mleka sojowego Jabłka: 4 średnie jabłka (około(...)suchą patelnię i stawiamy na wolnym ogniu. Smażymy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Spód: W naczyniu mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i syrop z agawy i całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie dłońmi. Przekładamy ciasto na foremkę do tarty i rozprowadzamy ciasto równomiernie dociskając, również na brzegach. Można użyć plastikowego kubeczka do wyrównania

Lamarida.pl
Brownie z Buraka z Malinami 210

ćwikłowe 3 jajka szczypta soli  1 łyżeczka cynamonu 1 laska wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny 100 g gorzkiej czekolady ⅓ szklanki kakao 2 łyżki syropu klonowego (możesz zamienić na miód akacjowy albo syrop z agawy ) opcjonalnie garść świeżych malin Sposób przygotowania: Wydaje mi się, że tego ciasta nie da się zepsuć, jedynie można spalić :) Buraki

Blondynka Gotuje
Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. (wpis sentymentalny) 186

seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru 150 ml syropu z wisienek koktajlowych/czereśni koktajlowych wykonanie 1.Wiśnie rozmrozić.Odsączyć je z poodmrożeniowej(eee istnieje takie słowo?!) wody. Zakupy zrobić. Szczęśliwi Ci co "żywe" niemrożone wiśnie mają. 2. Wwalić(...)gara alkohol,cukier,syrop,skrobię,wydrążoną laskę wanilii. Podgrzewać mieszając.(UWAGA przypaleniogenna mieszanka!) Kiedy mikstura gęstnieje dodać wiśnie. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Polecam tą masę robić dzień wcześniej. Podobnie zresztą jak blaty. 3.MASA BIAŁA składniki 800ml śmietanka 36% 250g mascarpone cukier puder łyżek koło 5-6 sok z połowy limonki wyciskanej po babsku czyli niezbyt dużo z braku siły

U Fiolki
Aromatyczne pieczone marchewki z komosą ryżową! 124

prażonymi migdałami okazało się strzałem w dziesiątkę. SKŁADNIKI: - 200 g komosy ryżowej -10 marchewek - 1/4 szklanki migdałów bez skórki - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 3 łyżki syropu klonowego - 5 -6 łyżek oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki soli himalajskiej - szczypta chili - po garść rukoli na porcję Komosę przepłakuj pod wodą i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu(...)wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek. Marchewki obierz, przekrój na pół, polej oliwą, syropem klonowym, oprósz cynamonem i kolendrą. Pieczemy 25 minut na złoty kolor. Na suchej patelni zrumień migdały. Na talerzy wyłóż komosę ryżową wymieszaną z rukolą, dodaj marchewki i obsyp obficie migdałami.  Polej oliwą z oliwek. Jedz póki ciepłe! Przepyszny obiad na jesień. Polecam Wam bardzo

SMYKWKUCHNI
Sałatka z pieczonym burakiem, fetą i figami 130

dwie porcje: 1 duży burak  8-10 fioletowych fig 50 gram sera feta garść szpinaku  sok z cytryny  1 łyżka octu balsamicznego  1 łyżka syropu klonowego  Buraka owijam folią i piekę 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzę, obieram i kroję w plastry. Plastry buraka marynuję kilkanaście minut w occie balsamicznym(...)syropie klonowym. W tym czasie myję szpinak a figi kroję na ćwiartki. Na talerzu lub desce układam szpinak, na nim plastry buraka oraz ćwiartki fig. Posypuję całość pokruszoną fetą i polewam sokiem z cytryny. Podaję od razu, najlepiej z ćwiartkami cytryny.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Lemoniada ogórkowa 118

odcedzała. Bardzo orzeźwiająca! Dla kogo: dla lubiących domowe napoje dla mających dość picia samej wody dla odważnych :) Składniki:  2-3 ogórki gruntowe pół cytryny mały kawałek imbiru łyżeczka syropu z agawy/ miodu lub innego "słodzidła" litr wody Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cytrynę sparzyć i pokroić na plasterki (połówkę). Imbir obrać i również(...)zetrzeć. Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy nałożyć do karafki lub dzbanka i ugnieść tak, żeby składniki "puściły sok". Odstawić na minimum pół godziny. Następnie zalać wodą, można dodać kostki lodu i podawać. Jeśli nie lubicie pływających "farfocli" to polecam przecedzić.  Opierałam się na przepisie z www.jadlonomia.pl ale zmieniłam proporcje

Mania Wypiekania
Żeberka "Lepkie palce" 163

przyprawa do steków - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki pasty z pieczonej czerwonej papryki (jeśli nie masz zastąp 1 łyżeczką suszonej papryki wędzonej) - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżka miodu - sól - pieprz - olej do smażenia - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żeberka obsyp obficie przyprawą do steków, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, polej olejem i marynuj w lodówce(...)przez 24 godziny. Żeberka smaż na złoty kolor na patelni, z każdej ze stron, dodaj syrop klonowy i miód, przykryj pokrywką i duś do miękkości 20 -30 minut. Dodaj pastę z papryki pieczonej i koncentrat pomidorowy dodaj 130 ml wody, przykryj pokrywką i duś.  Z sosu wyjmij żeberka na talerz, do sosu dodaj sól. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuść

SMYKWKUCHNI
FRYTKI Z BATATÓW 173

zdjęcia jest właśnie jednym z nich.  PRZEPIS NA FRYTKI Z BATATÓW: - 4 ziemniaki bataty - 4 szczypty soli himalajskiej - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki syropu klonowego (ewentualnie miód) - 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich - 2 szczypty pieprzu cayenne  - 2 szczypty imbiru Bataty obieramy ze skórki, kroimy nożem na frytki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy frytki, polewamy oliwą(...)syropem, dodajemy przyprawy. Całość wymieszaj, aby każdy kawałeczek ziemniaka był obtoczony równomiernie. Wstawiamy do piekarnika.  Grzanie: dół + termobieg Temperatura: 220 stopni C. Czas: 15- 20 min, w zależności od grubości frytek. Smacznego! Lubicie domowe frytki

SMYKWKUCHNI
Włoska sałatka makaronowa 203

sałatki może być królową imprezy! Zasadniczo jest tu wszystko, co najlepsze we włoskiej kuchni: makaron, pomidory, mozzarella, sałata rzymska, oliwki, super prosta marynata z oliwy z oliwek, czosnku, syropu klonowego, soku z cytryny i świeżych ziół. Połącz składniki. A potem … twoja twarz nieuchronnie będzie skierowana ku misce z sałatką, która będzie znikać w niepokojącym tempie. Pyszne składniki w formie(...)posiekana 1 filiżanka pokrojonego sera mozzarella Pomidorki koktajlowe (żółte i czerwone) pokrojone w ćwiartki Sos oliwkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka siekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano sól i pieprz do smaku różowy pieprz Jak przygotować włoską sałatkę z makaronu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię