jajko, żółtka i mąkę, dokładnie wymieszać. Zagotować, dolać olej i gotować jeszcze 2-3 minuty. Przetrzeć przez sitko, wyłożyć nadzienie na ostudzone spody, ostudzić. Cukier i wodę zagotować. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115 st. C., zacząć ubijać białko. Gdy syrop osiągnie temperaturę 117 st. C., powoli wlewać go do białka, cały czas ubijając. Ubijać nadal, aż beza całkowicie wystygnie. Bezę
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukrem - nie gotujcie długo wystarczy 2 minuty. Przetrzeć przez sitko- pestki nie będą nam potrzebne. Lekko podgrzać żelatynę ( nie gotować) zamieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączyć z syropem porzeczkowym. Schłodzić ale nie doprowadzić do stężenia. W misce zmiksować mascarpone ze śmietaną, miksując dolewać schłodzony syrop porzeczkowy. Miksować do uzyskania stabilnego kremu. Krem maślany do posmarowania tortu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukśredni dojrzały banan Masa serowa: 1 szklanka nerkowców (wcześniej namoczonych przez min. godzinę) 1 szklanka mleka kokosowego sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 5 łyżek erytrytolu (lub innego słodziwa - syrop z daktyli, syrop klonowy itp.) 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki agaru Przygotowanie: Spód: W malakserze/ blenderze rozdrobnić orzechy i wiórki kokosowe. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować
Domowa Cookierenka Agicukru szczypta soli Krem: 250g orzechów nerkowca – wcześniej moczonych w wodzie przez co najmniej 6 godzin (najlepiej orzechy zalać wodą i odstawić na całą noc) 1/3 szklanki syropu z agawy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia 1 mango o wadze około 400g (nieduże mango) Wierzch: 1 łyżka nasion chia 1 mango(...)blaszki o średnicy 19-20cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać (na czas dalszych przygotowań można wstawić do lodówki). Krem: 4. Orzechy nerkowca osączyć, przełożyć do blendera, dodać syrop, ekstrakt z wanilii, olej kokosowy i zmiksować. Mango obrać ze skórki i miąższ pokroić na kawałeczki, następnie przełożyć go do blendera, w którym jest masa orzechowa, dodać chia i zmiksować
Mała Cukierenka600g Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 300g płatków owsianych bezglutenowych 100g wiórków kokosowych 80 g siemienia lnianego 8 orzechów brazylijskich 50g orzechów pekan 80ml rozpuszczonego oleju kokosowego 80 ml syropu klonowego 30g ksylitolu 40g kakao Przygotowanie 1 Rozgrzewam piekarnik do 160st.C. 2 Na całej powierzchni blachy rozkładam papier do pieczenia. 3 W dużej misce mieszam płatki owsiane, wiórki kokosowe(...)siemię lniane. 4 Siekam orzechy brazylijskie i pekan i dodaję do mieszanki. 5 W osobnym naczyniu miksuję blenderem ręcznym olej kokosowy, syrop klonowy i ksylitol do połączenia składników. 6 Do płynnych składników dodaję kakao po łyżce i mieszam na średnich obrotach aż do całkowitego połączenia składników. 7 Czekoladową miksturę przelewam do miski z suchymi składnikami i mieszam łyżką aż wszystkie
Book of spellspół szklance wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu nie połamią się przy wykładaniu. Dno miski wyłóż ciastem i dociśnij. Na ciasto przełóż masę. Wyrównaj ją i przykryj pozostałymi kawałkami ciasta. Nasącz syropem, okryj
Różne smaki w kuchniradze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie ) Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut. Krem: W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyżkami cukru. W momencie zagotowania się syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy
Różne smaki w kuchninaładuje energią w kilka chwil. Zrobicie go w 10 minut. Składniki na 4 porcje - 1 kg marchewki 8 obranych pomarańczy szczypta kardamonu 1 łyżeczka miodu lub organicznego syropu z agawy łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno na osobę Wrzuć do wyciskarki wyszorowaną marchewkę, pomarańcze i kardamon. Osłódź miodem bądź syropem z agawy, przelej do szklanek. Przed podaniem
Z Kuchni Do Kuchniorzeźwiającego deseru lub zachowajcie przepis na gorące letnie dni Składniki: 6 gałek lodów waniliowych 1/3 szklanki zimnego mleka cytrynki z rumem Eterno – 1 cytrynka i 3 łyżki rumowego syropu Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wlewamy 3 łyżki rumowego syropu z cytrynek, dodajemy lody i dolewamy 1/3 szklanki zimnego mleka. Całość krótko miksujemy, jedynie do uzyskania konsystencji sheka (gęsty
Słodkie okruszkisody 300 g pasternaku (waga po obraniu) 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1 łyżka syropu daktylowego 3 jajka 1/3 szklanki oliwy 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki skórki z pomarańczy Pasternak zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą masę, dodać olej(...)krótko zmiksować na wysokich obrotach. Dodać starty pasternak, mielone orzechy, syrop daktylowy, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, skórkę z pomarańczy, stewię. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje
FitKotszkl cukru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 100 g wiórków kokosowych 250 g miękkiego masła Posypka: 1 łyżka masła 100 g wiórków kokosowych 5 łyżek cukru Poncz: syrop z brzoskwiń, dowolny alkohol, np. likier lub herbata z cukrem i cytryną Dodatkowo: mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka(...)jakiś czas przemieszać, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzić. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony (koniecznie wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia). Biszkopt nasączyć syropem brzoskwiniowy, dowolnych alkoholem lub herbatą z cukrem i cytryną. Wysmarować go dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć II blatem biszkoptu. Również go nasączyć, wysmarować resztą
Nastoletnie Wypiekaniejajka (w wersji wegańskiej 100g rozgniecionego banana lub 100g musu jabłkowego (kliknij po przepis) ) 5g (1 łyżeczka) oleju kokosowego 5g (1 łyżeczka) ksylitolu 15g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej 30ml syropu klonowego nasionka wyskrobane z 1/2 laski wanilii sok wyciśnięty z połowy cytryny 100ml mleka kokosowego 50ml polewy czekoladowej (kliknij po przepis) płatki migdałów do posypania Przygotowanie 1 Tofu zawijam(...)piekarnika na ok. 15 minut aż się lekko przyrumieni. 8 Odciśnięte z wody tofu odwijam z ręczników papierowych i pokruszone umieszczam w misce. 9 Do tofu dodaję mąkę ziemniaczaną, syrop klonowy, nasiona wanilii, sok z cytryny i ugotowaną kaszę jaglaną (jeśli kasza nie wchłonie całego mleka to dodaję je razem z kaszą do tofu). Wszystko blenduję na gładką masę stopniowo
Book of spellssię będę rozpisywać? To, że uwielbiam gofry dobrze wiecie, to że kocham celebrować poranki też wiecie. No to, jak by mogło zabraknąć przepisu na gofry z truskawkami i syropem z agawy? Jestem maniakiem gofrowym, ewidentnym i przyznaje się do tego od razu! Hheehhe! Gofry mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Na blogu jest już spora ilość przepisów na gofry(...)smaż na rozgrzanej gofrownicy. Płytę gofrownicy co trzeciego smażonego gofra, przesmaruj pędzelkiem namoczonym w oleju, bądź maśle. Gofry smażymy na złoty kolor, podajemy z truskawkami wymieszanymi z miętą i syropem z agawy. Życzę smacznego i pięknego dnia! Dziękuję za 23 000 obserwatorów na Instagramie! Jesteście najlepsi
SMYKWKUCHNItakie poranki, prawda? Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych Sonko 2 jajka M 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki syropu karmelowego do kawy i herbaty olej kokosowy do smażenia propozycja podania: plasterki bananów, trzcinowy cukier puder i sos czekoladowy Przygotowanie: Do miseczki dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i opiekane(...)pełnoziarniste płatki orkiszowe, wstępnie mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy jogurt i syrop karmelowy do smaku, całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł
Słodkie okruszkijest to propozycja tylko dla małych dzieci, bo my wszyscy bardzo chętnie zjadamy taką jaglankę :) Gorąco polecam! Składniki: (na 2 porcje) 2 szklanki mleka 7 łyżek płatków jaglanych syrop klonowy lub miód ulubione owoce świeże lub suszone, orzechy (u mnie świeże truskawki i banany) Mleko zagotować, wsypać płatki jaglane i gotować 3 minuty na małym ogniu. Po ugotowaniu można dodać(...)syropu klonowego lub miodu do smaku. Przelać do miseczek, na wierzchu ułożyć ulubione dodatki. Za każdym razem można dodać inne owoce lub orzechy i będzie inaczej smakować. Smacznego
kuchnia doski