syrop - 6989 przepisów (strona:171/466)

Fit tarta na bakaliowym spodzie, kremem z ricotty i masła orzechowego z kiwi 166

daktyli  1 łyżka oleju kokosowego Krem orzechowy: 1 czubata łyżka masła orzechowego (użyłam masła orzechowego z orzechów nerkowca) 4 łyżki sera ricotta  1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo: 3-4 owoce kiwi  Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na całą noc, gdyż muszą być bardzo miękkie. Prażę orzechy włoskie i płatki migdałów, które następnie mielę na sypko. W malakserze(...)kokosowym na gładką, jednolitą masę. Powstałą masą wylepiam dno formy do tarty i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc. Ricottę miksuję z masłem orzechowym i syropem klonowym na gładki krem. Krem nakładam do tarty i schładzam całość ponownie w lodówce. Kiwi obieram, kroję w plastry i dekoruję nim wierzch tarty najlepiej tuż przed podaniem. Tarta spokojnie

Mango Papaja
Pierś kaczki w redukcji pomarańczowej 258

natychmiast zalej wyciśniętym z cytryny sokiem. Efekt powinien być taki, że sok powinien zacząć rozlewać się po patelni wchłaniając cukier (możesz pomóc mu w tym pochylając patelnię). Po chwili syrop zacznie wrzeć – dobrze. Pilnuj, żeby temperatura nie była za duża i nie mieszaj. Na tym etapie lepiej skręcić palnik, niż przesadzić, bo łatwo spierdzielić karmelizację. Po około dwóch minutach(...)dnie. Twoim celem jest dokładne wymieszanie karmelu z sokiem. Następnie dodaj trzy duże łyżki stołowe masła i kontynuuj mieszanie w równie potępieńczym tempie. Masło musi się ładnie połączyć z syropem cukrowo-pomarańczowym, dając elegancką aksamitną ciecz. Podkręć trochę palnik i zacznij redukować sos, mieszając go intensywnie co minutę – dwie. Teraz kolejna trudna rzecz. Gdy sos będzie Ci wrzał intensywnie

manslogblog
Walentynkowe brownie z batatów 119

Składniki: (na 5 szt. serc o wymiarze ok. 10x10cm) – 1 średni batat (ok. 250g) – 2 jajka – 2 łyżki syropu klonowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 4 łyżki mąki kokosowej (40g) – 2 łyżki kakao – 100g gorzkiej czekolady – 30g orzechów włoskich Polewa: – 50g gorzkiej czekolady – 1 łyżka mleka kokosowego Sposób przygotowania(...)Bataty obrać i ugotować. 2. W blenderze umieścić jajka, syrop klonowy i przestudzone bataty, a następnie zblendować. 3. W misce wymieszać mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i czekoladę. 4. Przelać mokre składniki do mieszanki. 5. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie umieścić masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych foremkach (ja wykorzystałam foremki do jajek

Podwójnaporcja
#LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH / PIKANTNE WEGE KANAPKI 131

mnie mocno kciuki! ;-)))   PIKANTNE WEGE KANAPKI: - 2 kromki domowego chleba z suszonymi pomidorami - przepis  - 1 dojrzałe awokado - 1/2 papryczki chili - łyżka posiekanych orzechów pekan - 1 łyżka syropu z agawy Awokado kroimy na cieniutkie plasterki, układamy na kromce chleba, posypujemy posiekanym chilli, orzechami i polewamy syropem. Efekt smakowy Was zaskoczy bardzo pozytywnie!  Sprawdźcie sami! To idealny pomysł

SMYKWKUCHNI
Domowy rozgrzewający syrop z majeranku na przeziębienie 135

Jeszcze jeden domowy syrop na przeziębienie na blogu. Mocno rozgrzewający, warto mieć go pod ręką w razie potrzeby. Nie jest może jakiś wybitny w smaku, zdarzało mi się pić smaczniejsze rzeczy. Ale też nie demonizujmy, zły też nie jest. Ot po prostu leczniczy syrop. Zresztą to nie obiad, nie musi smakować, ma leczyć (to parafraza powiedzenia, którym lubię się posługiwać

Marder&Marder Manufacture
Śniadaniowa jaglanka z bakaliami 144

daktyli 100g kaszy jaglanej 300ml mleka kokosowego pestki dyni, płatki migdałów, pestki słonecznika 1 łyżka masła klarowanego 1/4 lyżeczki: kardamonu, cynamonu, mielonych goździków, kurkumy 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Przygotowanie 1 Daktyle kroję na małe kawałki. 2 Daktyle i żurawinę zalewam gorącą wodą i ostawiam na 15 minut. 3 Kaszę jaglaną płuczę 2 - 3 razy w zimnej wodzie(...)żurawinę. 7 Po ugotowaniu kaszę można zmiksować na gładką masę albo pozostawić bez miksowania. 8 Następnie warstwami wkładam do słoika łyżkę kaszy, posypuję owocami i polewam odrobiną miodu lub syropu klonowego i tak robię kilka warstw w zależności od wysokości słoika. 9 Na wierzchu posypuję dodatkowo kaszę pestkami dyni, migdałami i słonecznikiem oraz polewam miodem. 10 Smacznego! Wskazówki Aby zdezaktywować

Book of spells
Dyniowe wegańskie racuchy 148

proszku do pieczenia 50 g cukru łyżeczka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru (lub 1 cm świeżego, startego na drobnych oczkach tarki) szczypt soli do dekoracji/przybrania/smaku: garść orzechów- polecam pistacje i syrop klonowy/z agawy/ryżowy Przygotowanie: Do mleka dodaj sok cytrynowy i odstaw na bok, na czas przygotowywania reszty składników. Dynię zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Do dużej miski wsyp cukier(...)Wymieszaj wszystko i dodaj zakwaszone mleko. Na rozgrzany olej kładź masę (mniej więcej 3 duże łyżki) i smaż na małym ogniu za złoto. Prawda, że łatwizna? Podawaj polane słodkim syropem i z orzeszkami, luz wcinaj tak jak są bez niczego. Smacznego!     Artykuł Dyniowe wegańskie racuchy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Czekoladowo-kokosowy mus z chia i pomarańczami 112

wymieszać kilka składników, odstawić deser na 1-2 godziny do lodówki i gotowe. Na zdrowie! 3 porcje: puszka śmietanki kokosowej 40 g chia 3 łyżki surowego kakao 2 łyżki syropu klonowego duża czerwona pomarańcza skórka starta z pomarańczy Śmietankę koksową mieszamy z kakao, chia i syropem klonowym. Z pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie ją filetujemy. Z pozostałości wyciskamy sok, który

Mienta blog
Caryca z brzoskwiniami 318

Dość popularne ciasto lekko zmodyfikowałam brzoskwiniami w syropie. Jest smaczniejsze i bardziej orzeźwiające. Składniki ciasto jasne 6 białek 1,5 szkl cukru 1 szkl maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl oleju rzepakowego ciasto ciemne 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/3 szkl oleju rzepakowego 2 łyżki kakao krem(...)masła 3 żółtka polewa 1/4 kostki masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1,5 łyżki wody dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 paczka biszkoptów 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę, następnie ocet a na końcu olej. Ciasto odstawiamy na bok i przygotowujemy drugie. 2. Jajka, żółtka

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Karmelowy pudding ryżowy z karmelizowanym bananem 214

Banana możecie zastąpić np. jabłkiem lub gruszką. Niech każdy wybierze coś co lubi najbardziej. Składniki: (na 1 porcje) 1/3 szklanki płatków ryżowych 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki syropu karmelowego (takiego do kawy) 1 mniejszy banan 1 łyżka cukru trzcinowego (u mnie od eSłoneczko ) 1 łyżka masła Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki ryżowe, zalewamy je mlekiem, dodajemy(...)łyżeczki syropu karmelowego i gotujemy całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 2-3 minuty). Po tym czasie zdejmujemy garnuszek z ognia, płatki powinny „wypić” całe mleko. Jeśli pudding będzie za gęsty można dolać odrobinę mleka, wymieszać. Pudding przekładamy do pucharka lub miseczki. Na wierzch wykładamy karmelizowane banany. Sposób przygotowania bananów – Banana kroimy w półplasterki

Słodkie okruszki
Koktajl owocowy z nutą cynamonu 163

propozycję owocową, lekko cynamonową 🍸. Składniki, proporcje na ok. 700 ml koktajl: ok. 6 mandarynek na 300 ml soku, 1 jabłko, 1 niewielki grejpfrut, 1 duży dojrzały banan, 1 łyżka syropu trzcinowego, szczypta cynamonu. Przygotowanie: Jabłko, banana obieramy i kroimy na mniejsze części.  Z mandarynek i grejpfruta wyciskamy sok, miąższ można przetrzeć przez gęste sitko.  Do blendera przelewamy(...)grejpfruta, mandarynek, dodajemy jabłko, banana i całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodajemy syrop trzcinowy, cynamon i ponownie miksujemy. Rada: ciężko określić ile potrzeba mandarynek, bo są różnej wielkości, wybierajmy słodkie, soczyste. Smacznego

Moniki Smakołyki
Kokosowy deser chia z chrupiącym ciasteczkiem 165

sobie popołudnie czymś słodkim i pysznym Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 1 szklanka mleczka kokosowego (u mnie 9% tłuszczu) 1 średni banan 7 płaskich łyżek nasion chia około łyżki syropu klonowego (ilość należy dostosować do własnych upodobań) około 9  kruchych zbożowych ciasteczek Mulino Bianco Pannocchie + do ozdoby 3 małe garście owoców liofilizowanych 3 listki świeżej mięty Przygotowanie: Do misy(...)blendera z nożami przekładamy obranego banana, wlewamy szklankę mleka i miksujemy do połączenia. Następnie stopniowo dodajemy syrop klonowy i miksujemy (próbujemy czy słodycz jest dla nas wystarczająca). Następnie przelewamy całość do miski i dodajemy nasiona chia, mieszamy. Wstawiamy do lodówki do zgęstnienia (u mnie wystarczyło około 30 minut). Na dno 3 pucharków rozkruszamy po około 1 i 1/2 kruchego zbożowego

Słodkie okruszki
Mleczny ryż z sosem z mango (ryż na mleku z mango) 113

białego ryżu - 3 szklanki mleka - 1 łyżka masła - 1 mały cukier waniliowy dodatkowo: - 1 budyń śmietankowy - 1/2 szklanki mleka - 2 pełne łyżki cukru polewa: - 1 dojrzałe mango - parę łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu Gotuję ryż z mlekiem z dodatkiem masła i cukru waniliowego na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.  Budyń rozrabiam dokładnie w mleku dodając cukier(...)Kiedy ryż jest już praktycznie gotowy, dodaję budyń i gotuję całość jeszcze przez chwilę. Przygotowuję polewę: blenderuję mango i do powstałego musu dodaję syrop z kwiatów bzu. Ryż nakładam do pucharków, polewam musem - gotowe :-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia 146

Pomysł zaczerpnięty z Natura na talerzu Składniki na ciasto: 2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 szklanka daktyli 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu klonowego Składniki na wypełnienie ciasta: 5 dużych jabłek 1/2 obranej pomarańczy 1/2 szklanki daktyli 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Formę o wymiarach 23 cm wykładamy folią(...)kuchenną. Daktyle (zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 2 godziny. Migdały mielimy. Orzechy włoskie wrzucamy do misy miksera i drobno miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, daktyle, miód lub syrop klonowy, olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę do momentu połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy spód formy i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Jedno jabłko, pół

Moja Mama Gotuje
Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane 136

wody Masa: 200 g surowej kaszy jaglanej 100 g orzechów nerkowca ok. ½ litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe) nasiona z 1 laski wanilii lub sproszkowana wanilia 2 łyżki syropu z agawy lub miodu szczypta soli opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 100 g daktyli 70 ml wody 2 łyżki masła orzechowego ½ łyżeczki soli wiórki gorzkiej czekolady do posypania Przygotowanie(...)której się moczyły i dodajemy do zmielonych orzechów wymieszanych z kakao. Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód tortownicy. Kaszę jaglaną miksujemy razem z wymoczonymi orzechami nerkowca (bez wody) i syropem z agawy lub miodem. Można dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Masę wykładamy na spód orzechowo-daktylowy. Drugą porcję daktyli (razem z wodą) miksujemy z masłem orzechowym i solą. Gotową

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania