dyniowe puree pokazywałam 2 lata temu. Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób troszkę inny. Tym razem upieczemy ją w piekarniku. Taka dynia przyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury. Dynię należy umyć i osuszyć . Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć(...)niezamknięcia się, pasteryzować przez kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika. Tak przygotowana dynia nadaje się do przygotowania szybkiego dżemu lub konfitur. Może też być wykorzystana do zrobienia syropu dyniowego, zupy dyniowej czy deserów
Codzienna kuchnia niecodziennaczasie przynajmniej dwa razy zmieniam wodę. Obieram skórki bardzo dokładnie z białych części (inaczej będą gorzkie) i kroję w dość drobną kostkę. Wodę gotuję z cukrem. Do wrzącego syropu wrzucam pokrojoną skórkę pomarańczy i smażę na wolnym ogniu około 15-20 minut do momentu, kiedy skórka będzie szklista, a syrop niemal całkowicie wyparuje. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce zamkniętą
babka w formiemocnego naparu z herbaty (u mnie Winter wonne Tee ) 250 ml mleka kokosowo - czekoladowego szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego bio 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki syropu z kwiatu kokosa 3 łyżki puree z dyni + chipsy jabłkowe bio śliwka figa sos waniliowy przyprawa bio Alles Liebe z płatkami róży, różowym pieprzem, malinami i wanilią Do rondelka(...)gotującym się mlekiem wsypać płatki. Dodać szczyptę soli, cynamon i syrop. Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać, żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna. Dodać napar z herbaty. Gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia. Po tym czasie dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze około minuty, a następnie dodać puree
Poranek na słodkostudzimy minimum 4 godziny. Możemy go zostawić na noc a dalej tort przygotowywać następnego dnia. Biszkopt kroimy na 3 blaty. PONCZ DO BISZKOPTU: - 1/2 szklanki lekkiej herbaty - 2 łyżki syropu z dzikiej róży - 1 kieliszek wódki (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki wody różanej (jeśli nie posiadasz syropu różanego i wody różanej, to po prostu zrób poncz z herbaty z miodem i cytryną
SMYKWKUCHNIRosjanie bardzo często w taki sposób przygotowują kaszę gryczaną na obiad bez tej słodkiej oprawy oczywiście. Do przygotowania potrzebujemy: kubek kaszy gryczanej wodę (tak aby przykrywała kaszę) 1/3 kubka syropu klonowego lub innego słodziwa szczyptę soli szczyptę cynamonu Kaszę moczymy w wodzie przez około godzinę. Po tym czasie przenosimy na sito, przepłukujemy i porządnie odsączamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni(...)blasze umieszczamy papier do pieczenia na którym umieszczamy kaszę wymieszaną z syropem klonowym, cynamonem i solą. Pieczemy ok 15 – 20 minut po czym studzimy. Dodajemy do śniadaniowy owsianek. Uwaga! Mocno chrupiące
Szybko Tanio SmacznieŚWIEŻEGO KOZIEGO SERA /1 porcja/ 200 g świeżego sera koziego łyżka budyniu waniliowego w proszku (20 g) duże jajko kilka kropli ekstraktu waniliowego łyżeczka masła do natłuszczenia formy łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła) 2 śliwki węgierki Ser zmiksować na gładką masę z jajkiem i proszkiem budyniowym. Dodać ekstrakt i syrop daktylowy. Ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
Poranek na słodkodobrze pamiętam to 1 opakowanie 400 g, a do tej potrawy wzięłam 2) 200 g kaszy (waga przed ugotowaniem, polecam pęczak) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka soli 3 łyżki syropu ryżowego/klonowego/agawy lub innego wegańskiego słodkiego lepiszcza 50 ml oleju roślinnego (u mnie to był z pestek dyni) około 50 g ziaren słonecznika lub innych ulubionych nasion natka pietruszki Przygotowanie: Zakładam(...)używasz mrożonych kapustek to je rozmroź, a jeżeli świeżych to wrzuć je na 5 minut do wrzątku. Poprzekrawaj każdą na pół lub na ćwiartki, wymieszaj je z olejem, słodkim syropem i przyprawami i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia wymieszaj z ugotowaną kaszą i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 C i piecz w naczyniu z pokrywką przez
greenscarfczytam etykiety, a już nad wyraz uważnie od czasu, gdy wciągając kupną tortillę doszukałam się w składzie smalcu. Co do płatków śniadaniowych to fakt, że większość jest wege, ale syrop glukozowo-fruktozowy i olej palmowy są na początku listy składników. Moja rada, gdy kupujecie zwykłe płatki kukurydziane, to szukajcie je na najniższych półkach w markecie, bo im tańsze tym mniej(...)trzcinowego 100 g oleju kokosowego 150 ml mleka sojowego sok z 1 cytryny 2 czubate łyżki cynamonu 2-3 łyżki jakiegoś wege „miodu” u mnie był to syrop ryżowy 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej znalazłam jakieś posiekane resztki orzechów, 2 łyżki i też je wykorzystałam Przygotowanie: Do mleka wlej cały sok z cytryny i odstaw ma minimum
greenscarfMĄKI BANANOWEJ /przepis własny/ 60 g mąki bananowej Wedo pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 140 ml waniliowego mleka sojowego łyżka syropu klonowego łyżka oleju kokosowego Jajka zmiksować z mlekiem i syropem. W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Połączyć składniki suche z mokrymi. Formę na gofry porządnie
Poranek na słodkoPIECZONA KOMOSA SERNIKOWA /1 porcja/ 50 g komosy ryżowej szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej łyżka syropu z kwiatu kokosa łyżka kremu dulce de leche jajko 125 g twarogu mielonego (pół kostki) czekoladowe guziczki do dekoracji Kaszę przepłukać, ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc) zmiksować z twarogiem, jajkiem, solą, syropem i pastą
Poranek na słodkoserku, placuszki ładnie rosną na patelni. *** PANCAKES Z SERKA MASCARPONE /przepis własny/ 1/2 szklanki mąki z pszenicy durum (można użyć zwykłej pszennej) pół średniego, dojrzałego banana jajko łyżka syropu klonowego szczypta soli 4 łyżki serka mascarpone ok. 50 ml mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia masło klarowane do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać. Następnie
Poranek na słodkoNEKTARYNKI PO FRANCUSKU /przepis własny/ dwie nektarynki płaska łyżka oleju kokosowego łyżka syropu klonowego gotowe ciasto francuskie Z ciasta francuskiego wyciąć cztery koła za pomocą szklanki. Z nektarynek wyjąć pestki, a następnie ich połówki lekko skarmelizować w oleju kokosowym i syropie klonowym. Następnie złożyć dwie połówki ponownie i przyłożyć do jednej z nich kawałek ciasta francuskiego. Drugą przykryć
Poranek na słodkonasion chia) szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy łyżka Alternasweet (lub innego słodzidła) + garść jagód + łyżeczka bio oleju z nasion chia + łyżeczka syropu z daktyli Ricottę zmiksować na gładką masę z drożdżami, jajkiem i solą, dodać obie mąki oraz sproszkowaną Matchę. Następnie dodać ekstrakt i słodzik Alternasweet. Ponownie zmiksować i odstawić(...)minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Jagody rozmrozić i połączyć z syropem i olejem z nasion chia. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń. masę serową. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Podawać z przygotowanymi wcześniej jagodami. Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! Wszystkie produkty wyróżnione kursywą dostaniecie w sklepie internetowym
Poranek na słodkobeztłuszczowej frytkownicy Purifry Multi Health Fryer marki Russell Hobbs podane z jeżynami i musem truskawkowo-brzoskwiniowym SERNIKOWE CIASTKA RYŻOWE /przepis własny/ 200 g twarogu sernikowego łyżka syropu klonowego szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 180 g ugotowanego ryżu arborio (50 g przed ugotowaniem) łyżeczka mąki kokosowej Twaróg zmiksować z syropem, solą i jajkiem. Następnie dodać mąkę
Poranek na słodkowłasny/ 250 g półtłustego twarogu typu klinek 30 g mąki pszennej graham 35 g mąki bananowej (można zastąpić kokosową lub z kassawy) 3 krople ekstraktu migdałowego 3 łyżeczki syropu z kwiatu kokosa 1/4 łyżeczki sody jajko klasy XL morele (dwie podzielone na cząstki) olej kokosowy do smażenia (u mnie ulubiony od Tropicai ) 1. Twaróg rozgnieść z jajkiem, obiema mąkami(...)syropem. 2. Dodać ekstrakt migdałowy i sodę. 3. Zwilżonymi dłońmi formować kulki, a do środka wkładać po cząsteczce moreli. 4. Kłaść na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, lekko spłaszczając. 4. Smażyć na najmniejszym ogniu (pod przykryciem) do momentu zarumienienia, z obu stron (z pierwszej strony około 5-6 minut). Uwaga: placki pod wpływem soku z moreli lekko się "rozpłyną" dlatego
Poranek na słodko