Wami przepis em i zdjęciami jakie udało mi się zrobić zupie :) Nadchodzą gorące dni i na pewno sama wkrótce zrobię chłodnik. Składniki : 3 miękkie, dojrzałe melony 1 duży arbuz syrop klonowy jedno wino Tokaj słodkie pół butelki Porto olejek arakowy sok z cytryny Przygotowanie : Pozbywamy się pestek z arbuza i melonów Owoce blendujemy, ( z części robimy kulki), dolewamy do nich(...)wino, syrop klonowy do smaku, olejek arakowy ( dodajemy kroplami i próbujemy by nie przeholować ), sok z cytryny do smaku - mieszamy Chłodnik należy zrobić dzień przed podaniem, drugiego dnia najlepszy. Z podanych składników starcza zupy dla co najmniej 15 dorosłych osób, jest to więc zupa dla większej ilości gości. Ale można zawsze zmniejszyć ilość składników i zrobić mniejszą ilość
Proste PotrawySkładniki dla 2 osób: 300g słodkich ziemniaków 300g bakłażanów 4 łyżki oliwy sól i pieprz 220g naturalnego tofu 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 120g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka syropu klonowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 duża łyżka (ok.30 g) masła z nerkowców (lub migdałów) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki wody Piekarnik rozgrzej do 220°C. Blachę(...)wrzuć pokruszone tofu i podsmażaj je przez 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj czosnek oraz cebulę i smaż kolejne 3 minuty, po czym wmieszaj koncentrat pomidorowy oraz syrop klonowy. Na koniec wlej na patelnię wino i podgrzewając całość jeszcze 1 minutę, dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Aby przygotować sos a’la beszamel
Roślinna - blog wegańskibardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów) ewentualnie 5-6 łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem i wsypujemy na nią płatki, polewamy połową miodu, dodajemy olej kokosowy ( lub mocno schłodzone(...)przemieszać płatki). W tym czasie nożem siekamy nasze orzechy i suszone owoce. Teraz wyjmujemy płatki, dodajemy do nich posiekane bakalie, resztę miodu, oraz syrop daktylowy, znów mieszamy i wstawiany do piekarnia jeszcze na 5-7 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, studzimy gotowe musli i przesypujemy do pojemnika ze szczelnym
Miód i pieprzszklanka płatków jaglanych (szklanka = 200 ml) - 1 szklanka suszonych daktyli - 2 łyżki kakao/karobu MASA BUDYNIOWA: - 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej - 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego - 5 łyżek syropu z agawy (lub wedle uznania) GÓRA - ok. 30 dag truskawek przekrojonych na połówki - opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 1 szklanką(...)mleka kokosowego, dodajemy syrop z agawy i gotujemy pod przykryciem aż odparuje cały płyn (ok. 15 minut). Lekko studzimy. Blendujemy dokładnie z dodatkową połową szklanki mleka kokosowego. Daktyle zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy. Wodę zostawiamy na wszelki wypadek. W pojemniku blendera rozdrabniamy płatki jaglane, dodajemy kakao i miksujemy z daktylami. Jeśli masa
Smakuje zdrowomoże pęknąć! Pieczenie: Temperatura - 180ºC z dolną i górną grzałką (jeśli ciasto przypiecze się z góry, to wyłączcie górną grzałkę) Czas - ok. 20-25 minut Poncz: pół szklanki syropu z brzoskwiń lub pół szklanki lekko osłodzonej herbaty sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki Jeśli używacie brzoskwiń do ciasta, to warto wykorzystać też syrop. Wystarczy, że dodacie do niego
Cooking Monsterwody szczypta soli szczypta sody - na czubek noża oliwa - do smarowania patelni FARSZ: 1 banan 100g twarogu chudego 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka syropu z agawy - opcjonalnie, jeśli słodycz banana tu nie wystarczy Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wyższego naczynka wsypać tak otrzymana mąkę owsianą, mąkę żytnią, sól, sodę. Dolewać stopniowo(...)lepienia się, naleśnik musi być solidnie podsmażony z pierwszej strony - ale nie przypalony! - aby go bezproblemowo przewrócić na drugą. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt oraz ewentualnie syrop z agawy i wymieszać. Banana pokroić na cienkie plasterki - im cieniej, tym łatwiejsze będzie zwijanie naleśników w rulon . Naleśniki smarować farszem twarogowym, układać na to plastry banana i zawijać
Grunt to przepis!sernik.... biały, kremowy, z dodatkiem świeżych truskawek, na chrupiącym spodzie... Tak właśnie powstał ten deser. Spód możecie wykonać z dowolnych płatków, u mnie były to owsiane. Jako słodzika użyłam syropy karmelowego Walden Farms, który dodatkowo pysznie smakuje. Do masy serowej dodałam prawie całą szklankę truskawek! Deser jest znakomitym źródłem białka i sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych serników. Spód: 1/2 szklanki(...)płatków owsianych 2 łyżeczki syropu karmelowego Walden Farms 0 kcal 2 łyżeczki kakao 1 łyżka wody Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wylepić masą spód tortownicy 18 cm i schłodzić w lodówce. Masa: 500 g twarogu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki orzechów brazylijskich lub innych np. włoskich 2 spore łyżeczki miodu 1 szklanka pokrojonych truskawek Orzechy
Chocolate Muffin Blogskładniki: 1000 ml wody ok. 25 g świeżych płatków róży 1 limonka (sparzona i wyszorowana) 5 truskawek sok z 1 cytryny świeże listki męty 1 łyżka syropu z mniszka lub miodu lub cukru (do smaku) kostki lodu wykonanie: Płatki róży przepłukujemy zimną wodą. Ok. 2/3 część płatków zalewamy 500 ml ciepłej wody wymieszanej z sokiem z cytryny. Mieszamy i odstawiamy(...)różowa. Następnie odcedzamy. Do dzbanka wkładamy pozostałą część świeżych płatków róży, limonkę pokrojoną w plasterki, przekrojone truskawki, listki mięty, wlewamy wodę różaną i dopełniamy pozostałą wodą. Całość dosładzamy np. syropem z mniszka i dodajemy kostki lodu. *Proporcje składników możemy dowolnie zmieniać Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniadosładzałam jej niczym, ponieważ chciałam, aby miała zdecydowany, kwaskowy smak. Najlepiej podawać mocno schłodzoną z kostkami lodu. Idealnie sprawdzi się w upalny letni dzień. Możecie dodać nieco miodu lub syropu trzcinowego, aby złagodzić kwasowość napoju. Proste i bardzo smaczne :) Składniki: 300 ml soku brzozowego sok z połowy cytryny sok z połowy limonki sok z całej pomarańczy substancja słodząca (miód, syrop
zadanie-gotowaniejajka - 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej typ750 - 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao - 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru (u mnie 1/2 szklanki ksylitolu i 1/4 szklanki cukru trzcinowego) - 2 łyżeczki syropu z agawy lub płynnego miodu lub innego syropu (u mnie kokosowy) Dodatkowo: - ok.400g świeżych owoców (u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny) - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta Wszystkie
Smaczne Zdrowebrzmi rozsądnie, ale przyszedł mi pewien pomysł do głowy. A gdyby tak najpierw zalać rabarbar wódką, potrzymać sześć tygodni, potem wódkę zlać, a rabarbar zasypać cukrem? I potem ten syrop, który się wytworzy połączyć z wódką. O tyle to ma sens, że po zlaniu wódki z rabarbaru, w rabarbarze, wewnątrz, zostanie jeszcze całkiem sporo cennej wódki. Robiąc pierwszym sposobem pewnie(...)Taka ilość będzie perfekcyjna, doskonale się zgra z kwaśnym smakiem rabarbaru. Ale okazało się, że te dwie pierwsze wcale nie są stracone. Idealnie smakowały jak dodałem do nich trochę syropu z malin. Smacznego
Marder&Marder Manufacturepozwala na lepsze utylizowanie płynów ustrojowych oraz utrzymania równowagi jonowej w organizmie. ( źródło ) Składniki łyżka nasion chia- to dzienna dawka dla dorosłej osoby pół szklanki wody ulubiony jogurt syrop z mango figi suszone mięta Nasiona chia zalej wodą pozostaw minimum na 10 minut. Następnie dodaj do jogurtu, wymieszaj. Na dno szklaneczki wlej odrobinę syropu z mango, uzupełnij jogurtem. Udekoruj
Z Kuchni Do Kuchnimusem czy jogurtem – co kto lubi. Deser jest pyszny. Słodki smak puddingu i truskawek zrównoważony delikatnym kwaskiem z rabarbaru. Oczywiście cukier w przepisie możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, miodem, syropem z agawy – tym czego używasz. Mleko to również rzecz gustu. Sprawdzi się zarówno roślinne jak i krowie. Print Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients(...)rabarbarową 3 łodygi rabarbaru malinowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni
Mieszam w GarnkuZdrowa Środa” i tym razem zapraszam na ciasteczka wegańskie, bez mąki pszennej, bez cukru, ale za to z bananami. Bardzo sycące i pożywne. Ciasteczka są mało słodkie, posłodziłam je syropem z agawy, radzę dosłodzić je do smaku. Ciasteczka nie są chrupiące, w środku są miękkie. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony minimalistbaker.com) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100%) 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 4 łyżki syropu z agawy (proszę dosłodzić do smaku) 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli
Mała Cukierenkarukoli 350 g łososia 500 g świeżego ananasa (przed obraniem) 1/2 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki sosu sojowego pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go w kostkę i oprószamy pieprzem cytrynowym. Ananasa(...)obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w kostkę - mniej więcej tej samej wielkości, co łososia. Cebulę i czosnek obieramy i miksujemy razem z papryczką, syropem klonowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Nabijamy łososia na przemian z ananasem na patyczki do szaszłyków, smarujemy z jednej strony glazurą i grillujemy przez 5 minut ( na grillu, w piekarniku lub patelni grillowej). Następnie
Moje Kuchenne Rewelacje