syrop - 6989 przepisów (strona:194/466)

Jesienne kasztanowe ciasteczka z rodzynkami. Bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne. 159

naprawdę nic innego jak ich "podsuszanie". Więc do dzieła! :) Składniki na 10 ciasteczek: - 1 szklanka daktyli - 1 gruszka - 2 łyżki mąki kasztanowej - 5 łyżek mąki kokosowej - garść rodzynek - ew. syrop z agawy (jeśli chcecie jeszcze słodsze) Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez minimum 1 godzinę. Wrzuć do pojemnika blendera odsączone daktyle, pokrojoną gruszkę i mąki.  Miksuj do uzyskania(...)gładkiej konsystencji. Spróbuj, ew. dodaj syropu z agawy lub innego słodu.  Dodaj rodzynki, wymieszaj. Uformuj w dłoniach kulki, po czym spłaszcz je na grubość ok. 1 cm. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Ja zajadałam ciasteczka posypane mąką kokosową i posmarowane grubą warstwą powideł śliwkowych. Pychoooota

Smakuje zdrowo
Sernik jaglany bez pieczenia 137

kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika) - 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 4 łyżki mąki kokosowej - 3 łyżki oleju kokosowego - garść rodzynek POLEWA: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 2 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego

Smakuje zdrowo
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 361

pieczenia szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe  Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając(...)pomocą miksera. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką.   Nasączenie: Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał wiśniami. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich

Czerwona Porzeczka
Czekoladowo-pomarańczowy mus jaglany z kokosową pianką 160

byłoby go nie użyć. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 6 sztuk suszonych daktyli 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (z tego ½ szklanki uprzednio schłodzona przez 30 minut w zamrażarce) 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej do smaku) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 1 łyżka kakao skórka starta z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 2 łyżki pomarańczowego likieru Kaszę dokładnie opłucz, sparz(...)rondla wraz z daktylami, zalej 1 ½ szklanki wody i gotuj pod przykryciem 20 minut. Kaszę i daktyle przełóż do blendera i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Dodaj ½ szklanki mleka kokosowego, syrop klonowy, rozpuszczoną czekoladę, kakao, skórkę i sok z pomarańczy oraz likier, a nastęnie całość zmiksuj do uzyskania gładkiego musu. Gotowym musem napełnij 4 niewielkie kokilki. Schłodzoną pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego

Roślinna - blog wegański
Mus piernikowy z frużeliną wiśniową. 176

łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 300 g śmietany kremówki Frużelina wiśniowa: 4 łyżki wypestkowanych wiśni z syropu 150 ml soku z wiśni z syropu 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 30 ml zimnej wody 1 łyżka płatków migdałowych

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Placki z jabłkami czy jabłka w cieście 129

żółtka) 5-6 średniej wielkości jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego  opcjonalnie, jeśli ciasto ma być mocno słodkie można dodać 1 łyżkę stołową cukru szczypta soli cukier puder lub syrop klonowy lub miód olej do smażenia  Sprzęt opcjonalnie wycinak (drylownica) do gniazd nasiennych Przygotowanie Do mąki dodać cukier waniliowy (i ewentualnie zwykły cukier), sól, rozmącone w mleku żółtka(...)powstać krążki z dziurką w środku). Każdy krążek zanurzyć w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki czekoladowo-serowe 185

wypróbować przepis, szczególnie że masa serowa dodaje im niesamowitej delikatności i łagodzi mocno kakaowy smak. Babeczki czekoladowo-serowe 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu daktylowego 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie(...)mascarpone 1 łyżka cukru kokosowego bądź syropu klonowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Najpierw przygotowujemy nadzienie, mieszając ser z cukrem, mąką i białkiem jaja, całość powinna stworzyć jednolitą masę, którą następnie na pół godziny wstawiamy do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i przygotowujemy sylikonowe foremki na muffiny, bądź formę do ich pieczenia wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort brzoskwiniowy 97

miksujemy z żółtkami i budyniami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem  waniliowym, gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop pozostawiamy , kilka brzoskwiń pozostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń, wykładamy krem, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe

Bajeczna Kuchnia
Chleb piernikowy z orzechami laskowymi 137

mąki pełnoziarnistej 150 ml wody 100 g orzechów laskowych 15 g przyprawy do piernika 2 łyżki cynamonu 8 g suchych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 łyżka syropu klonowego szczypta soli Orzechy laskowe siekamy. Można je też uprażyć, aby zeszła skórka. W dużej misce mieszamy suche składniki - mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, suche drożdże, cukier trzcinowy lub ksylitol(...)Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy dowolny kształt. Za pomocą pędzla kuchennego wierzch chleba smarujemy syropem klonowym. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Studzimy na kratce. Zjadamy

My Chcemy Jeść
Domowy batonik Snickers (Snikers) 1394

miał około 120 st. w misie miksera zacząć ubijać na sztywno białka (najpierw na małych obrotach, po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli), mikser przełączyć na prawie najwyższą moc. Kiedy syrop osiągnie wymaganą temperaturę – tj. 155 st, mikser ustawić na najniższe obroty,syrop wlewać na ubite białka cienkim lecz stałym strumieniem, cały czas miksując. Mikser ustawić na prawie najwyższe obroty

moj przepis na
Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym 206

temperaturze 190oC przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 3. Ananasa osączyć, zachowując syrop. 4. Żelatynę zalać 100ml syropu z puszki i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. 5. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia

Mała Cukierenka
Świąteczny sernik 2794

budyń śmietankowy ¾ szklanki mleka w proszku 200 ml mleka 2 % ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka miękkiego masła 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej w syropie Dodatkowo: 40 dag  masy krówkowej o smaku orzechowym 50 g pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania; Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne(...)misie miksera, dodać jajka, wsypać budyń, dodać mleko w proszku, masło, cukry, wlać mleko i całość krótko zmiksować do połączenia składników, na sam koniec dołożyć skórkę pomarańczową w syropie, wmieszać. Wylać na kruszonkę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c  20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika

Wanilia i Kardamon
syrop piernikowy do kawy 175

300ml wody 200g cukru kryształu 1 przyprawa , ja użyłam Prymat - ważne by mąki , kakao nie było w środku Zagotować syrop z wody i cukru. Gdy woda zawrze dać przyprawę, mieszać na wolnym ogniu jakieś 2min. Zdjąć z ognia i odstawić na jakiś czas , by syrop nabrał smaku bardziej intensywnego. Dodawać do kawy

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Babeczki z płynnym środkiem 169

Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 100 g masła 100 g cukru 2 jajka 3 łyżki mąki 30 g kakao 15 ml syropu z wiśni ·          Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. ·          czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść razem(...)masłem w kąpieli wodnej. ·          Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj mąkę, kakao i syrop. ·           masę połącz z czekoladą. ·          foremki napełnij masą,  ·           wstaw

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Wegańskie racuchy pampuchy z jabłkami 204

cukru waniliowego 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 1 łyżka neutralnego w smaku oleju  1 1/2 szklanki ciepłego mleka sojowego 2 jabłka  2 łyżki rodzynek (opcjonalnie) 2 łyżki syropu klonowego olej do smażenia (u mnie ryżowy)  cukier puder do posypania Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże, cukier oraz oliwę, a następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, mieszając(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.  Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż je na patelnię, dodaj rodzynki oraz syrop klonowy i podsmaż całość przez około dwie minuty, aby jabłka odrobinę zmiękły.  Wyrośnięte ciasto delikatnie połącz z gotowymi jabłkami. Stolnicę lub dużą deskę oprósz mąką; z ciasta odrywaj teraz mniejsze

Roślinna - blog wegański