syrop - 6989 przepisów (strona:198/466)

Magiczny Syrop Zimowy Antyprzezębieniowy 166

pomarańczę. Przygotuj sobie wszystkie składniki i naczynia i...zaczynamy! 1. Do gara wlej wodę i wsyp cukier. Zaaagotuj. 2. Od zagotowania gotuj jeszcze około 20-30 aż baza do syropu ciut zgęstnieje 3. Dodaj sok z połowy pomarańczy i łyżkę soku z cytryny. Dorzuć cynamon. 4. Zagotuj całość,a następnie gotuj 20 minut 5.Zdejmij z gazu. Wystudź. Na noc wrzuć(...)bazę syropową do lodówki Następnego dnia... 1.Zagotuj syrop i gotuj 30minut. Dodaj preferowany alkohol(u mnie rum). 2.Przełóż do słoiczków. Zakręć. Przechowuj w lodówce. 3.Z porcji wychodzą dwa małe słoiczki ;) Edit. A jak prezent był zapakowany? ANO TAK   bo to była jedynie część prezentu

Fiolka w kuchni
Owocowy pudding z chia bez cukru 104

skarbnicę łosoś Są także bardziej bogate w wapń niż mlek o.  Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 4-5 łyżek nasion chia 1 dojrzały banan 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie) 2 kiście winogrona  Dzień wcześniej jogurt miksujemy z bananem, dosładzamy syropem klonowym i dodajemy nasiona chia. Mieszamy. Tak przygotowany deser rozlewamy do pucharków i wstawiamy na całą

Bon Appetit Małgorzaty
Serniczek z truskawkowym akcentem - czyli moje kilka chwil słodyczy 151

zwolennikami typowych serników zapraszam Was na śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami . Składniki: 100 g serka ricotta 8 czubatych łyżeczek jogurtu naturalnego 5 1/2 łyżeczek soku lub syropu truskawkowego 1 czubata łyżeczka dżemu truskawkowego 5 kakaowych maślanych herbatników + 1 do dekoracji 3-4 listki świeżej mięty * można użyć tego syropu truskawkowego (opcjonalnie pomijając miętę z przepisu) Przygotowanie

Słodkie okruszki
Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym 112

musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :) - do wykonania musu: garść malin i jeżyn Przygotowanie: 1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne(...)dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy. 2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin (3-4 h) lub jeśli robimy wieczorem możemy spokojnie zostawić nasz deser w lodówce na całą noc. 3. Podając nasz pyszny deser ozdabiamy go musem z malin

Bananowe Pole
Eton mess z malinami 111

zalegającym w lodówce pojemnikiem z malinami dla chcących spróbować zrobić samodzielnie ten słynny deser Składniki: 800g malin 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 100g bezów 2 łyżeczki syropu grenadine lub octu balsamicznego (opcjonalnie)  Wykonanie: Maliny delikatnie rozgnieść widelcem by puściły sok. Można je zalać syropem grenadeine lub octem balsamicznym o odstawić na chwilę. Kremówkę ubić, ale tylko chwilę

Mania Wypiekania
energetyczny baton maratończyka 125

takiego szybkiego posiłku jest baton, niewielki i poręczny, zmieści się dosłownie wszędzie. Gorzej jest niestety, ze składem takiego produktu, w jednym batoniku znajdziemy dwadzieścia kilka gram cukru ( w tym syrop glukozowy), oraz około piętnastu gram tłuszczu ( z reguły najtańszego, utwardzonego palmowego). Wynika z tego że jeden batonik, o masie około osiemdziesięciu gram, prawie w połowie składa się z cukru(...)tłuszczu. Nieco lepiej sprawa wygląda, jeżeli weźmiemy produkt tupu fit, lecz i tu znajdziemy wspomniany syrop glukozowy i tłuszcz palmowy (po prostu producenci kochają te tanie wypełniacze, co jednak zupełnie nie znajduje odzwierciedlenia, w końcowej cenie produktu). Skoro sprawy  tak wyglądają, czy znaczy to że musimy zrezygnować z batonika. Niezupełnie, możemy przecież wykonać taki produkt sami, z kilku prostych

Miód i pieprz
Syrop brzoskwiniowy – metodą tradycyjną 146

Syrop ten można używać do herbat, deserów rozcieńczać go samą wodą i oczywiście dodawać również do piwa. Zastosowań ma wiele. Mimo to, że jest z cukrem ( dla niektórych to już brzmi groźnie ), nie posiada barwinków, konserwantów i innych sztucznych składników, myślę, że jest zdrowszy i bardziej wartościowy od jego chemicznych odpowiedników. Składniki: Dowolna ilość bardzo dojrzałych brzoskwiń Cukier Wykonanie: Brzoskwinie(...)przesypujemy cukrem. Pozostawiamy na około 2 dni pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Jeżeli widzimy, że cukier się rozpuści, możemy dodać go więcej. Po tym czasie zlewamy uzyskany syrop przez sitko ( pozostałe brzoskwinie można użyć do nalewki  ). Zagotowujemy i chwilę gotujemy na bardzo lekkim ogniu. Gorący wlewamy do wygotowanych słoików i zakręcamy. Nie pasteryzujemy. SMACZNEGO.  (function

Smaki Ewy
47 tygodni - Ciasto marchewkowe 192

wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Serowy krem 300 g tłustego twarogu 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii   Twaróg zmielić 2-3 razy, aż będzie zupełnie gładki i jedwabisty, wlać syrop i miksować, aż się połączą. Na koniec wrzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Daktylowa nutella 146

zasadzie te same właściwości co kakao, tak jak ono nadaje wypiekom i polewom ciemno brązową, piękną i smakowitą barwę. Jego owoce służą w tej chwili do wyrobu syropu, albo ususzone i zmielone stanowią substytut kawy. Z nasion wyrabia się natomiast tzw. mączkę chleba świętojańskiego (E410), jest to guma karobowa używana jako zagęszczacz, a także stosowana w cukiernictwie przyprawa. Nazwę chlebek(...)mikrolementy, jak: mangan, bar, miedź oraz nikiel. W przeciwieństwie do kakao nie zawiera kwasu szczawiowego zmniejszającego wchłanianie związków wapnia i cynku. Jakby tego było mało, ma doskonałe działanie przeciwkaszlowe, syrop łagodzi i koi zaczerwienione gardło. Wywar łagodzi biegunki i pomaga w stanach zapalnych jelit i żołądka. Dzieci mogą spożyć dziennie do 15g karobu dziennie, przy czym należy go wprowadzać stopniowo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pieczone pączki 173

mniej tłuste niż osobne bułeczki. Dla tych, którzy mają chęć na zdrowego pączka, ale jednak słodkiego, do ciast a można wrzucić 50g cukru (to dla ryzykantów), bądź 1/3 szklanki syropu daktylowego, miodu albo syropu klonowego. Można też oblać jest lukrem cytrynowym i naszprycować jakimś nadzieniem. Życzę wszystkim szalonych Ostatków i pysznych pączków zarówno tych zdrowych, jak i nieco mniej zdrowych

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffiny jaglano-sezamowe 149

smakowitością popularnym smakołykom. Można je piec na co dzień i od święta, bez większych wyrzutów sumienia. Muffiny jaglano-sezamowe 3/4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl. tahini 1/2 szkl. syropu z daktyli (szklanka suszonych daktyli namoczona w gorącej wodzie przez co najmniej godzinę, odsączone i zblendowane) 1 jajko lub banan (albo obydwa ;) ) 3 czubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia garść rodzynek amarantus ekspandowany (u mnie w melasie) Kaszę jaglaną zblendować dokładnie z tahini i syropem daktylowym. Dodać jajko albo rozgniecionego banana (ja wrzuciłam obydwa), dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po dokładnym wymieszaniu, na koniec, wrzucić rodzynki. Ciasto nakładać do papilotek bądź foremek silikonowych do 3/4 wysokości i posypać amarantusem (może być też sezam, mak albo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bajaderki II 166

ciasto, które nie wyszło, po przerobieniu na bajaderkę smakuje jak samo niebo. Bajaderki II 300g biszkopta bądź innego ciasta soku jabłkowego rozcieńczonego wodą 1:1 0,5 szkl. syropu daktylowego (1 szkl. daktyli zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na co najmniej godzinę, odsączyć i zmiksować) 3 łyżki kakao bądź 1,5 łyżki karobu 0,5 szkl. mleka (krowie, kozie(...)kakao) 50g masła bądź oleju kokosowego wiórki i rodzynki do posypania z wierzchu Biszkopta bądź inne ciasto, które mamy, rozgnieść na drobno i namoczyć sokiem z wodą, dodać syrop daktylowy, kakao i mleko, po czym zagnieść, aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec dosypać amarantus i bakalie i porządnie wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Czekoladę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rabarbarowy pudding w cieście migdałowym. 102

likierem podgrzewamy az cukier się rozpuści. Nastepnie dodajemy pokrojony rabarbar i gotujemy około 5 min. Rabarbar powinien zostać nadal jędrny. Po tym czasie go przecedzamy zachowując syrop. Budyn;  Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, wrzucamy rozkrojoną laske wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia. W małej miseczce mieszamy zóltka, cukier i make na gładką mase(...)kilka nakłuć widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C. i pieczemy około 35 min do czasu az ciasto się zezłoci. Po wyjęciu delikatnie możemy posmarować z wierzchu pozostałym syropem rabarbarowym. Podajemy na ciepło jak i na zimno. Jednak jeśli o mnie chodzi zdecydowanie wole go w wersji na ciepło

Radość kipiąca uśmiechem.
Grillowany schab pod nektarynkową kołderka. 138

mięsem ale z tą salsą smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki; 2 plastry schabu wieprzowego (ok. 25- 30 dag) pół nektarynki pół czerwonej cebuli sól, pieprz, ostra papryka, oregano 1 łyzka syropu z mniszka lekarskiego (może być też miód) 1 łyzka soku z cytryny 2 łyzki oleju do posmarowania patelni grillowej ( jeśli ktoś wybrał właśnie ją a nie klasyczny grill(...)wodą i osuszyć recznikiem papierowym. Natrzec solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki w proszku oraz oregano. Cebule pokroić w piórka, nektarynke w plasterki. Do miski włozyc cebule, nektarynke, 1 łyzeczke syropu z mniszka  (może być tez miód) ,odrobine pieprzu, soli i łyzke soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i odłożyc do lodówki na około godz. Na rozgrzanej patelni grillowej

Radość kipiąca uśmiechem.
Placek Gerbeaud 127

jabłka kładziemy pozostałą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stop. piekarniku,około 45 minut. W czasie kiedy ciasto stygnie przygotować polewę. Z wody i cukru przygotować gęsty syrop, zagotować i odparować. Kiedy syrop lekko przestygnie dodać kakao i wymieszać. Następnie polewę podgrzać i polać nią ciasto. Odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż

Smaczne Potrawy