wrzucić do rondelka, dodać 8 łyżek cukru, łyżkę cukru waniliowego i 3 łyżki przegotowanej wody. Gotować ok. 10 minut (uwaga, by rabarbar zbyt się nie rozgotował). Oddzielić owoce od syropu rabarbarowego. Proszek budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Galaretkę truskawkową(...)rozpuścić w szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo-śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałą część budyniu. Całość zmiksować. Gotowe tartaletki podawać z kleksem sosu-kremu budyniowego. Z przepisu można wykonać
Mania Wypiekaniagarnka wyłożonego ścierką. Wlej wody do ok. 2/3 wysokości garnka i zagotuj wodę. Od zagotowania wody pasteryzuj ok. 50 minut (aż rozpuści się cukier w słoikach i powstanie syrop). Owoce zagotują się we własnym soku i w syropie cukrowym, który powstanie z rozpuszczonego cukru. Słoiki odstaw do ostudzenia (nie trzeba odwracać do góry dnem). Przepis jest zmodyfikowaną lekko wersją
Mania Wypiekaniachcących zaangażować dziecko do pomocy - bardzo łatwy przepis Składniki: 4 sztuki jajek czekoladowych (np. Kinder, u mnie jajka czekoladowe z Biedronki) budyń waniliowy/śmietankowy 8 połówek brzoskwiń z syropu Wykonanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Jajka przepołowić za pomocą noża lub nożyka tapicerskiego. Należy zrobić to delikatnie by nie połamać jajka. Brzoskwinie odsączyć z syropu a następnie
Mania Wypiekaniaodciekamy na sicie, odciek wlewamy z powrotem do nalewki . Samą nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do kawy . 200 ml wody zagotowujemy z pozostałym cukrem, syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny . Do syropu wlewamy przefiltrowaną nalewkę. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące
Anioły w kuchniIdealne propozycja na zdrowe i szybkie śniadanie! Składniki: 1 szklanka płatków ryżowych marki Kupiec 1 szklanka wody 1 laska wanilii 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki ricotty 1 szklanka czereśni, pozbawionych pestek (najlepiej w tym celu użyć drylownicy) 1 łyżka cukru trzcinowego sok z 1/2 limonki Czereśnie (bez pestek) gotujemy w garnku z dodatkiem cukru trzcinowego, 1/2 laski wanilii(...)czasie w garnku gotujemy szklankę wody, po zagotowaniu dodajemy płatki ryżowe i gotujemy całość około 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy ziarenka z pozostałej części wanilii oraz syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Gotowe płatki ryżowe podajemy z konfiturą czereśniową oraz łyżką ricotty dla przełamania smaku
Mango Papajamieć drinka, o według mnie dość zabawnej nazwie Vodka Sunrise- i to nie jest mój wymysł! ;) Składniki: 50ml tequili (lub wódki) 150-200ml soku pomarańczowego 20ml grenadiny lub syropu malinowego (ewentualnie żurawinowego) kostki lodu Sok mieszamy z alkoholem i z lodem, wlewamy do szklanki. Następnie powoli wlewamy syrop, żeby osiadł na dnie. Gotowe! :) Ten i wiele innych fajnych drinków
Czerwona Porzeczkatemperaturze pokojowej - oryginalne kiszone cytryny muszą leżakować min. 3 miesiące w mieszaninie soli i soku cytrynowego) 2 łyżki cukru białego (lub 4 jeżeli nie mamy syropu ani jasnej melasy) 2 łyżki jasnej melasy (lub syropu glukozowego) 2 łyżki brązowego cukru sok z połowy limonki 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej -ewentualnie kilka łyżek wody - ewentualnie 1 . Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej
Kuchnia Prezydentowejgazy zrobić sakiewkę, szczelnie zawiązać żeby kawałki pestek nie dostały się do owoców. Cytrynę wyszorować, sparzyć i cienko obrać skórkę (bez albedo). Wodę zagotować z cukrem, do gorącego syropu włożyć morele, sakiewkę z pestkami oraz skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, odstawić na 24 godziny. Następnego dnia owoce odsączyć na sicie, usunąć skórkę z cytryny i sakiewkę z pestkami(...)syropu dodać sok z cytryny i spirytus, szczelnie zamknąć, odstawić na 90 dni w zacienione miejsce. Po leżakowaniu zlać nalewkę, osad przefiltrować, odstawić na kolejne
SzczyptaSmaQklasyk z egzotycznym akcentem, którym jest panna cotta z musem ananasowym Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - opakowanie cukru waniliowego Mus: - puszka ananasów - 20ml syropu ananasowego z puszki - 3 łyżeczki cukru Powyższa ilość składników wystarcza na 4 małe pucharki. No to do roboty. Zacząłem od wlania do garnka śmietanki i mleka oraz dodania cukru. Postawiłem(...)wysokości i zostawiłem do stężenia. Po około dwóch godzinach zabrałem się za mus. Wygrzebałem z puszki wszystkie ananasy, które zblendowałem jednocześnie dosypując 2 łyżki cukru i dolewając syrop. W wielu przepisach była opcja z żelatyna ale ja nie chciałem aby to była druga taka sama konsystencja tylko aby mus uzupełniał panna cottę wiec ją sobie darowałem. Po zblendowaniu nałożyłem łyżką
Kuchenne WariacjeJest to: Polędwica z patelni aromatyzowana rozmarynem / świeży szpinak z czosnkiem / chutney z szalotki z fiołkową nutą / chips z szynki parmeńskiej Składniki: - 400 g polędwicy wołowej - 3 szt szalotki - syrop fiołkowy - 2 ząbki czosnku - 150 g świeżego szpinaku - 4 plasterki szynki parmeńskiej - 60 g masła - sól, czarny pieprz - 2 gałązki rozmarynu - olej do smażenia Porcja dla 4 osób. Na patelni(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut aby uzyskać chipsy. Na koniec robimy chutney. Na patelnie wrzucamy masło, posiekane szalotki, pieprz, sól i syrop fiołkowy i dusimy do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Gotowe danie układamy na talerzu. Polędwicę kroimy na plasterki i układamy na talerzu. Obok układamy szpinak i chutney z szalotki. Chipsa
Kuchenne Wariacjesoku z cytryny - 5-6 szt. kaparów - 10 łyżek oliwy z oliwy - 4 łyżki miodu - sól, czarny pieprz - 1/2 soku z pomarańczy - 100 g kurek - 2 łyżki masła - syrop różany - 1l mleka - 50 ml śmietanki 36% - olej do smażenia Porcja dla 2 osób. Najpierw przygotowujemy pesto. Rukolę, sok z cytryny, oliwę z oliwek,3 łyżki miodu, sól i pieprz blendujemy(...)mocno brązowa. Pierś przewracamy na drugą stronę i wtedy dodajemy sok z pomarańczy (polewamy sokiem obok mięsa). W międzyczasie na maśle smażymy kurki pod koniec dodając sól, pieprz i syrop różany. Dodatkowo na rozgrzany głęboki olej wrzucamy pora pokrojonego w cienkie paseczki, jak mocno zbrązowieje to wyciągamy i w ten sposób otrzymujemy chrust z palonego pora. Gotowe danie układamy
Kuchenne Wariacjenapój z zielonej herbaty Składniki: na 4 porcje 400 ml zimnej, parzonej zielonej herbaty 300 ml soku z nektarynek 1 łyżka soku z cytryny garść liści mięty 4 łyżki syropu z cukru, ewentualnie kostki lodu Odcedź herbatę z liści. Dodaj świeżo odciśnięty sok z nektarynek i cytryny oraz syrop z cukru jeśli wolisz bardziej na słodko. Dodaj liście mięty
codojedzeniaBrzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe
Wiem co jemprzechodzone. Tym bardziej cieszy mnie ich drugi wysyp i zdecydowanie niższa cena. Między przetworami udało mi się zrobić z nich szybki deser w postaci malinowego tiramisu. Biszkopty nasączyłam mieszaniną syropu malinowego i spirytusu, można jednak z powodzeniem zamiast tego użyć likieru malinowego. Zrezygnowałam z kawy i kakao, a całość posypałam startą czekoladą. Ponieważ syrop jest bardzo słodki dałam do serka
Wiem co jemmamy sezon na rabarbar to malin jeszcze nie ma w sprzedaży. Można co prawda użyć mrożonych, ale to nie to samo. Ja w dzisiejszym przepisie zastąpiłam je syropem malinowym, z dodatkiem którego ugotowałam budyń i zatopiłam w nim kawałki rabarbaru. Całość zwieńczyłam chrupiącą bezą. Wyszła z tego doskonała niezbyt słodka (mimo syropu) tarta. Najlepsza jest pierwszego dnia jeszcze lekko ciepła
Wiem co jem