jest mój sposób na ten "przedświąteczny syndrom stresowy "? Aromatyczny napój mocy! Składniki: - 200ml kawy (ja preferuję parzoną, według mnie jest bardziej aromatyczna) - 100 - 150ml mleka roślinnego (ew. krowiego) - łyżeczka syropu klonowego/z agawy lub miodu - kilka goździków - łyżeczka naturalnego kakao - łyżeczka cynamonu - szczypta kardamonu - szczypta chilli - ew. kilka daktyli Wykonanie: 1. Zaparz kawę (sprawdzi się tu nawet mocna, orkiszowa kawa(...)zielona herbata) 2. W rondelku podgrzej mleko sojowe wraz z syropem, przyprawami i posiekanymi daktylami 3. Gotuj mleko kilka minut, aż zacznie unosić się aromatyczny zapach 4. Przelej mleko do kawy i ewentualnie dodaj miód 5. Zrelaksuj się i wypij powoli przepyszny napój Smacznego
Pland based filleoliwek 8 orzechów włoskich 4 ząbki czosnku 4 duże garście szpinaku 6 fig suszonych/gruszek 1-1/2 kostki pokruszonego sera koziego/tofu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki syropu z agawy/miodu pszczelego sól, pieprz Kaszę/komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, wysypujemy na talerz. Na patelnię wlewamy oliwę i wkładamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Chwilę podsmażamy(...)pokrojone na ćwiartki figi, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę podgrzewamy, delikatnie mieszając. Zdejmujemy z patelni, gdy szpinak zwiędnie, przekładamy na talerz i posypujemy pokruszonym serem i miodem lub syropem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkopodziw w oczach najbliższych to najlepsza nagroda za trud włożony w wykonanie tych uroczych słodkości. Składniki (na 40-50 kostek Domino): Warstwa piernikowa: 60 gram miodu 60 gram syropu (użyłam orzechowego ale może być klonowy, z agawy, itd...) 60 gram masła 1 duże jajko 150 gram mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika(...)Dodatkowo: 200 gram białej masy marcepanowej 200 gram konfitury morelowej polewa: 100 gram gorzkiej czekolady, 30 gram masła, 30 ml śmietanki 30% Miód, syrop i masło podgrzewamy w garnuszku do momentu aż tłuszcz się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Dodaję jajko i masę miodowo- maślaną. Całość dokładnie mieszam
Mango Papajapowoli. Ja gotuję go około półtorej, dwie godziny. Po 30 minutach dodaję umytą i sparzoną wrzątkiem pomarańczę pokrojoną w półcentymetrowe plasterki. Po czasie gotowania kompotu próbujemy, dosładzamy – miodem, cukrem, syropem z agawy. Jeśli wyszło za słodko – dodajemy obraną ze skórki cytrynę, pokrojoną w plasterki. Kompot staramy się dosłodzić umiarkowanie, tak by został raczej wytrawny niż wyczuwalnie słodki. Pomarańcze po ugotowaniu(...)polskich, nie kalifornijskich) 10 moreli 8 fig 2 laski cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 10 sztuk goździków 4-5 ziaren zielonego kardamonu 1 duża pomarańcza ½ cytryny miód, cukier albo syrop z agawy 3,5 litra wody (używam mineralnej
Karo in the Kitchenczekolady (200 g) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 2 opakowania herbatników, np. pełnoziarnistych (100 g) 1 opakowanie pianek marshmallows (100 g) 120 g masła 3 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu cukier puder do dekoracji Do rondelka włożyć masło. Rozpuścić na małym ogniu. Do płynnego masła dodać połamaną czekoladę i wlać syrop klonowy
Ugotowaćstanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Barwniki Dowolne ozdoby cukiernicze Dodatkowo: foremki(...)różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej
Podróż w kulinariaogniu bez przykrycia (od czasu do czasu mieszając) przez minimum 30 min., aż większość wody odparuje (ja gotowałam 1,5 godziny) . Po tym czasie odcedzić skórkę z nadmiaru syropu i przełożyć do szczelnego pojemnika/ słoiczka. Przechowywać w lodówce. Pozostały syrop zachować, np. do słodzenia herbaty, deserów. Źródło/ Inspiracja: A. Maciąg "Smak miłości
Domowa Cookierenka Agilaska cynamonu - 1 łyżeczka startej wanilii Bakalie i orzechy wysokiej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Składniki zalewy podgrzewamy w rondlu i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia cukru, nie gotujemy syropu cukrowego. 2. W słojach układamy bakalie i orzechy, bardzo ściśle każdą warstwę , aby nie wypłynęły po zalaniu. Na wierzchu po zalaniu bakalii syropem wkładamy kawałek kory cynamonu, zakręcamy
Apetyczna babeczkałyżeczki mielonego - 5 goździków Do garnuszka wlać wodę, dodać obrany i pokrojony imbir i przyprawy. Zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok 30 minut, do uzyskania lejącego syropu. Syrop przecedzić przez gazę lub drobne sitko. Przelać do buteleczki. Wystudzić. Dodawać do ulubionego ciepłego napoju. Smacznego
CookYourselftortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie ostrożnie przekroić. Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki syropu klonowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżki kakao 2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku(...)minut, aby utworzyła się roślinna maślanka. Do kolejnej większej miski wsyp mąkę, kakao, przyprawę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i całość zamieszaj. Do maślanki dodaj teraz syrop klonowy oraz ziarenka wanilii, zamieszaj i przelej mokre składniki do suchych. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszaj ciasto, aż znikną wszystkie grudy. Na koniec wmieszaj rozpuszczony olej kokosowy. Pachnącą i aromatyczną masę
Roślinna - blog wegańskistanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Dodatkowo: foremki(...)kształcie gwiazdek różnej wielkości Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej
Podróż w kulinariafińskie pierniczki korzenne zasięgnęłam z książeczki "101 przepisów. Słodkości na święta" ze Świata Kobiety. W ogóle bardzo dużo tam fajnych przepisów znalazłam, które w przyszłości wypróbuję :-). W składzie jest syrop korzenny albo ciemny miód. Z racji tego, że nie posiadałam tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem(...)wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam. FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE. Składniki na 50 - 60 sztuk: 200 g miękkiego masła 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 duże jajka 200 g cukru 700 g mąki pszennej tortowej
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamony 1/2 łyżeczki mielonych goździków 130 g masła 110 g drobnego cukru 4 łyżki syropu klonowego 2 żółtka Wykonanie: Mąkę przesiewamy z przyprawami, solą i sodą. Masło kroimy w kosteczkę i łączymy je z mąką. Możemy to zrobić w malakserze lub ręcznie. Następnie dodajemy żółtka, cukier(...)syrop. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na omączonym blacie na w miarę cienkie placki i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut
Kulinarne przygody Gatityjabłka (lub 2 duże) - 1 szklanka płatków jaglanych - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mielonych nasion lnu - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie) - 2 łyżki oleju - 2 łyżki syropu z agawy (lub innego słodu) - 1/2 szklanki rodzynek Banana, mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, olej i syrop zmiksuj blenderem. Jabłka zetrzyj dużych oczkach tarki i dodaj do masy. Dołóż
Smakuje zdrowochcesz :) - garść rodzynek - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego - 4 łyżki mąki gryczanej - 2 łyżki mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych lub po prostu więcej mąki gryczanej) - 4 łyżki syropu z agawy - szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie) Jabłka obierz i pokrój. Wrzuć jabłka i rodzynki do naczynia żaroodpornego. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do niego mąki i syrop. Wymieszaj. Posyp
Smakuje zdrowo