syrop - 6989 przepisów (strona:195/466)

Nalewka na skorupkach z orzechów włoskich. 261

całe były zalane alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj trunek przez bibułę lub gęstą gazę. Osłódź syropem z wody i cukru ( około 5-8 dkg syropu na 1 l nalewki ), rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na kolejne 2-3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest

Przepisy i porady kulinarne
Koktajl lniany z ananasem, jagodami goji, grejpfrutem i miętą 131

szklanka świeżego ananasa pokrojonego w kostkę 1 grejpfrut 2 łyżki jagód goji  SYMBIO 6 łyżek siemienia lnianego pół litra wody mineralnej lub filtrowanej kilka listków bazylii 1 łyżka syropu z agawy lub daktylowego listki mięty do dekoracji Zagotuj wodę i wrzuć nasiona lnu. Gotuj około 10 minut, powstanie kisiel. Oddziel ziarenka od płynu. Po zmiksowaniu ziaren ,możesz je dodać(...)wanny, do kąpieli. Z grejpfruta wytnij miąższ. Wrzuć pokrojony ananas do blendera, dodaj kawałki grejpfruta, syrop, kisiel z siemienia i zmiksuj na gładko.  Dobrze by było, gdyby koktajl był ciepły. Udekoruj jagodami goji, po łyżce na szklankę. Dodaj listki mięty. Kto ma zaparcia musi zapamiętać ten przepis. Kto ma problemy z żołądkiem, również! Na zdrowie! Inspirowałam się książką Marka

Z Kuchni Do Kuchni
Owocowy słoik zdrowia na wynos 195

Tego nam trzeba- radości! Radosny słoik I LOVE GLASS- od FRIENDS OF GLASS  pomieści z pewnością sporą dawkę witamin! Składniki 2 jabłka 1 duży banan 4 daktyle łyżka syropu z agawy Skworcu pestki dyni siemię lniane owoce granatu sok z cytryny mięta do dekoracji Owoce pokrój w kawałeczki. Włóż do szklanej miski. Dodaj siemię lniane, owoce granatu i pozostałe(...)składniki. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj syropu z agawy. Wymieszaj. Przełóż do słoika i wynieś sobie trochę zdrowia na zewnątrz, gdziekolwiek się będziesz znajdował! Pysznie, zdrowo, kolorowo

Z Kuchni Do Kuchni
Płatki quinoa z masłem orzechowym 191

takim razie zapraszam do mnie ;) Składniki: 4 łyżki płatków quinoa firmy Melvit 3/4 szklanki wody 1/2 banana 1 łyżeczka masła orzechowego (użyłam tego z Marks and Spencer z syropem klonowym i orzechami pekan) 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie akacjowy) lub syropu klonowego 1 łyżeczka pokrojonych orzechów laskowych  Przepis: Płatki zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 minut, co jakiś

Emcia Pichci
Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym 367

temperaturze 190oC przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 3. Ananasa osączyć, zachowując syrop. 4. Żelatynę zalać 100ml syropu z puszki i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. 5. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia

Mała Cukierenka
Szwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar 187

można je również upiec z białego cukru. Ciasteczka będą oczywiście nieco jaśniejsze. Szwedzkie ciastka karmelowe Składniki: 30 ciastek 100 g miękkiego masła 90 g trzcinowego cukru 3 łyżki golden syropu 150 g mąki ½ łyżeczki soda oczyszczonej 1łyżeczka waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią(...)syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 10 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i natychmiast pokrój pod skosem na podłużne ciastka

codojedzenia
Czekoladowa rolada 154

gotować na średnim ogniu ok. 2 minut, mieszając od czasu do czasu (cukier powinien się rozpuścić). Żółtka rozmiksować mikserem, a następnie miksując na średnich obrotach wlewać stopniowo gorący syrop cukrowy. Nie przerywając, miksować około 5 minut , aż żółtka ubiją się na jasną, puszystą masę. W trakcie ubijania żółtek z syropem cukrowym, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Do ubitych żółtek wlać

Moja Delicja
8. Wspomnienie lata: czyli, białkowe gofry z musem truskawkowym ★ 173

jeszcze masę owoców , nieujętych na zdjęciu. Białkowe, pełnoziarniste gofry, z musem truskawkowym i masłem słonecznikowym 100%: - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 białka jaj - ok. 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego - łyżeczka syropu z agawy/stewii - łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody Sos truskawkowy: - ok. 120g mrożonych truskawek - łyżeczka naturalnego dżemu/ syropu z agawy/stewii - odrobina wody Wykonanie gofrów: 1. Rozgrzej posmarowaną

Pland based fille
Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym 153

łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru kryształu, 300 ml mleka, 100g masła, 1,5 łyżki cukru pudru, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Dodatkowo:   200 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie(...)Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt makowy. Wyrównać.  3. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem na jednolity mus. Mus przelać do garnka i zagotować. Do gorącego musu wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić do stężenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słodkie ziemniaki z dipem orzechowo-paprykowym 149

łyżki nasion sezamu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól do smaku Sos paprykowo-orzechowy: 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki syropu klonowego 2 łyżki wody 1 ½ ostrej papryki w proszku 1 łyżka masła orzechowego (z orzechów arachidowych) Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w niezbyt drobną, 2-centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzej(...)olej i smaż kawałki przez 15 minut, co jakiś czas je przewracając.  W międzyczasie przygotuj dip: do małej miseczki przeciśnij ząbki czosnku, a następnie dodaj pozostałe składniki: ocet, syrop, wodę oraz paprykę. Na koniec w czerwony sos delikatnie wmieszaj masło orzechowe.  Wróć do ziemniaków. Po 10 minutach smażenia dosyp do nich sezam i zamieszaj, aby pokrył wszystkie kawałki

Roślinna - blog wegański
babeczki z jagodami 96

Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia podatkowo - u mnie były jagody z syropu Sposób wykonania: Wszystkie składniki wsypałam do miski zaczynając od produktów suchych a kończąc na płynnych. Miksowałam przez kilka minut. Na koniec dodałam jagody z syropu i dokładnie wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do foremek

Darcia w kuchni
Gruszki w syropie 112

Wodę zagotowałam z cukrem i kwaskiem cytrynowym. 2. Gruszki umyłam , obrałam, wykroiłam gniazda nasienne, ciasno ułożyłam w słoikach. Na każdy słoik dałam 2 goździki. 3. Zalałam wcześniej przygotowanym syropem. Brzegi słoików dobrze wytarłam, zakręciłam. 4. Pasteryzowałam 25 minut. 5. Studziłam ustawione do góry dnem. Do syropu można dodać także płaską łyżeczkę cynamonu

Darcia w kuchni
Jesienny deser idealny - mus dyniowo-owocowy z orzechami i płatkami owsianymi 196

pełne wartościowych makro i mikroskładników oraz zdrow ia! Przepis na 3 porcje. Składniki na mus: - 100g puree z dyni - 1 banan - 1 jabłko/nektarynka - 1 pomarańcza Dodatki: - 1 łyżka syropu klonowego x3 (można pominąć) - 1 łyżka płatków owsianych lub bezglutenowych x3 - kilka orzechów włoskich - banan, jabłko lub nektarynka, rodzynki, płatki migdałów do dekoracji Obranego banana, jabłko i obraną pomarańczę (można(...)więcej) płatków owsianych/bezglutenowych. Banana, jabłko lub nektarynkę kroimy w plasterki i kładziemy po kilka w każdej ze szklaneczek. Dodajemy kilka orzechów włoskich, rodzynek, płatków migdałów i polewamy łyżką syropu klonowego. Tak przygotowany deser dobrze jest umieścić w lodówce na godzinę przed podaniem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Racuchy z jabłkami na mące gryczanej (bezglutenowe) 143

nowej odsłonie Składniki: 200g serka naturalnego typu Bieluch płaska łyżeczka sody oczyszczonej jajko łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki gryczanej 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę miód lub syrop klonowy do polania (opcjonalnie) Wykonanie: Wszystkie składniki poza jabłkami i miodem zmiksować lub porządnie połączyć w misce. Na koniec wsypać pokrojone jabłka i wymieszać. Smażyć na patelni beztłuszczowej(...)cienkiej warstwie dobrze rozgrzanego tłuszczu (masła, oleju kokosowego).  Po usmażeniu polać miodem, syropem klonowym lub spożywać saute

Mania Wypiekania
Wyniki konkursu Pyszne na słodko 145

całościa ale równie dobrze może być każdy inny ja użyłam toffiee firmy Dooley`s. Alkohol to również mój dodatek ) Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu możecie spróbować dodać gęsty syrop owocowy. 2 kopiate łyżeczki cukru light muscovado Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiamy. Ponad to : melasa z karobu ( użyłam trzcinowej ) Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini(...)temperaturze 200 stopni około 10 min. Ciasto powinno być w środku ,,niedopieczone,,. Sos czekoladowy: Zagotować cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrobić z wodą. Gdy syrop osiągnie odpowiednią gęstość wymieszać z kakao i zagotować.Deser po wyjęciu polać sosem czekoladowym

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania