Brzoskwinia w tym roku obrodziła i to niezwykle. Zdarza się to rzadko, więc większość owoców zamknęłam w słoikach w słodkim syropie, co by mieć je na okres jesienny i zimowy do różnego rodzaju ciast. Przepis prosty i pyszny ;) BRZOSKWINIE W SŁODKIM SYROPIE Składniki: - brzoskwinie - cukier - woda Przygotowanie: Brzoskwinie myjemy, sparzamy i usuwamy z nich skórkę. Przekrawamy na pół i wyciągamy
Życie zamknięte w smakupolewy śmietanowej: Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy na dopiero co upieczony sernik, wyrównujemy i pieczemy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - mięta - gęsty syrop cukrowy (cukier rozpuszczony w wodzie w proporcji 2:1 lub większej) Przygotowanie wykończenia: Owoce i miętę wykładamy na ciasto. Przy pomocy pędzelka smarujemy całość syropem cukrowym (dzięki temu owoce dłużej
Życie zamknięte w smakuciasto i zostawiamy do ostudzenia. Składniki do warstwy śmietanowej: - 750 mililitrów śmietanki kremówki - 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna - 3-4 łyżki cukru pudru - listki świeżej mięty - syrop cukrowy Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietankę ubijamy i słodzimy pod koniec ubijania. Przy użyciu śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Połowę śmietany wykładamy na ostudzony krem cytrynowy. Na tym układamy(...)drugi krążek ciasta. Całość pokrywamy śmietaną i umytymi oraz osuszonymi listkami mięty. Dodatkowo pokrywamy listki cienką warstwą syropu cukrowego przy pomocy pędzelka. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuTequila 30 ml · Wódka cytrynowa 30 ml · Blue Curacao syrop 20 ml · Piwo Desperados (dowolne) – do uzupełnienia Wykonanie: W wysokiej szklance barowej mieszamy alkohole ( tequila i cytrynówka) z syropem blue curacao i piwem Desperados
Smaki Ewypodany na wejściu od razu wprawia gości w dobry humor. Składniki: Likier brzoskwiniowy - 30 ml Krem typu irlandzkiego (np. Baileys Irish Crem) - 20 ml (może być każdy inny) Grenadina syrop - kilkanaście kropli. Wykonanie: Do kieliszka do wódki (50 ml) wlewamy likier brzoskwiniowy. Następnie za pomocą strzykawki lub kroplomierza ostrożnie po ściance "nakładamy" krem. Wykańczamy zakraplając kilkanaście kropli syropu grenadiny. Drink
Smaki Ewyspod koca, a po kilku następnych zdejmiecie sweterki. Oczywiście, jest to przepis dla pełnoletnich! Składniki (na 2 porcje): Rum biały lub brązowy - 150 ml Wrzątek -250 ml Łyżka stołowa syropu cukru trzcinowego 4 plasterki cytryny 2 plasterki pomarańczy 6 goździków Duża szczypta cynamonu - dla osób nie uczulonych ( opcjonalnie ) Wykonanie: Wodę zagotowujemy w garnuszku z goździkami cynamonem, plasterkami cytryny i pomarańczy(...)wrzątku dodajemy syrop cukrowy i 150 ml rumu. Podgrzewamy do temperatury wrzenia i przelewamy do żaroodpornych szklanek. Pijemy gorące małymi łykami - i jest nam ciepło! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewyzamrożonych truskawek - 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 150 ml jogurtu greckiego - opakowanie żelatyny - słodzik ewentualnie cukier brązowy - biszkopty MASA NR 2. - 150ml mleka kokosowego - 30 ml syropu miętowego - żelatyna 1 łyżka WYKONANIE: - żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku - słodziki rozpuść w łyżce wrzątku - serek, rozpuszczone słodziki i jogurt zmiksuj z truskawkami, dodaj żelatynę, miksuj jeszcze 1 minutę(...)truskawki były zamrożone, masa stężeje bardzo szybko, po upływie 20 minut, możesz już wylać na wierz białą masę nr 2, poniżej podaję jak ją wykonać. - mleko kokosowe i syrop wymieszaj trzepaczką - łyżkę suszej żelatyny rozpuść we wrzątku ( w jak najmniejszej ilości wody) Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Wylej na wierzch. Całość trzymaj w lodówce minimum 3 godziny
SMYKWKUCHNIcydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Pasta z suszonych pomidorów: 7-8 suszonych pomidorów 10 listków świeżej bazylii pieprz szczypta soli 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Dodatkowo: bagietka(...)ziołach przez kilka godzin. Następnie całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy przez 15 minut. Wyciągamy polędwicę, osuszamy ręcznikiem papierowym i marynujemy ponownie w sosie sojowym z dodatkiem syropu klonowego i szczypty pieprzu przez 15 minut. Po tym czasie grillujemy na łyżce oliwy polędwicę po 2-3 minuty z każdej strony aż uzyskamy charakterystyczne paski. Odkładamy polędwicę na kilka
Mango Papajapieczenia – 1 łyżeczka MASA: * twaróg 3-krotnie mielony – 600 g * śmietana 30% – 250 g * cukier puder – 6 łyżek * galaretka brzoskwiniowa – 2 op * brzoskwinie w syropie – 1 puszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą(...)brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szkl gorącego syropu z brzoskwiń. Odstawiamy na noc do lodówki
Ostra na Słodkopierwszej kolejności? Herbata, cytryna i dopiero potem kokos. Składniki: 400 g mleczka kokosowego (1 puszka) 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki herbaty matcha 1/2 szklanki cukru trzcinowego 60 ml syropu miętowego barmańskiego 1 łyżka likieru kokosowego (użyłam Canari) sok z 1 cytryny Tu wyżej na zdjęciach pokazuję wam mieszankę wstępną wody, cukru trzcinowego, soku z cytryny i matcha, a po prawej(...)cukier trzcinowy i podgrzewałam do czasu rozpuszczenia cukru. Zawartość rondelka wystudziłam do ok. 100 stopni. Do wystudzonej mieszanki przesiałam herbatę matcha i wymieszałam dokładnie do jej rozpuszczenia. Potem dolałam syrop miętowy i likier kokosowy oraz sok z cytryny. Wszystko wystudziłam i wlałam do mocno schłodzonego mleka kokosowego i zmiksowałam razem. Wstawiłam do lodówki na 10 godzin. Po tym czasie zauważyłam
Blondynka Gotujemieszadełka. Po wymieszaniu drink przybiera przyjemny malinowy kolor. SKŁADNIKI NA JEDNEGO DUŻEGO DRINKA 50 ml rumu 10 ml wódki 80 ml mleczka kokosowego 90 ml soku ananasowego 60 ml syropu malinowego lub truskawkowego kostki lodu WYKONANIE Do dużej szklanki drinkowej wrzucić lód, następnie wlać syrop malinowy. Do blendera lub shakera wlać rum, wódkę, sok ananasowy i mleczko kokosowe. Dobrze zblendować
Passions hobbies lifekilkoma względami ... Robi się je w mgnieniu oka i zawsze wyglądają urzekająco, bo są słodkie i malusie ... Można je przyozdobić jak tylko dusza zapragnie - dżemem, konfiturą, syropem, przetartymi owocami czy też samymi owocami ... Mogą być poziomkowe, borówkowe, malinowe, truskawkowe lub porzeczkowe ... Na kruchym lub biszkoptowym spodzie, zawsze smakują bosko ... Idealne do kawy z przyjaciółką(...)wierzch. Piecz przez 30 minut, następnie zostaw w piekarniku, żeby serniczki wystygły. Podawaj polane owocowym sosem i przyozdobione owocami. Możesz też użyć gotowej konfitury, ulubionego dżemu lub syropu
Garniec Magaliestroną cięcia do czasu gdy uzyskamy ładny przypieczony wzór (około 5 minut). Następnie cytryny należy usunąć z grilla i odstawić do ostygnięcia. W czasie grillowania cytryn umieścić garnek z syropem miodowym na grillu. Ogrzewać go aż cukier miód ładnie się rozpuści. Gdy cytryny się wystudzą wycisnąć z nich sok do dzbanka (powinien on mieć dość ciemną barwę bo został poddany(...)dymieniu) dodać syrop miodowy, wodę burbona i kostki lodu. Przed podaniem dobrze wymieszać. Poczuj niesamowity aromat grilla – grillowane napoje is a post from: naRuszcie.pl The post Poczuj niesamowity aromat grilla – grillowane napoje appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieenergię – kawę. Do przygotowania 2 małych słoiczków wegańskiej nutelli o smaku kawowo-kokosowym potrzebujemy: – 4 filiżanki espresso doppio (albo 8 filiżanek normalnego espresso) – 4 łyżki syropu z agawy – 4 łyżki resztek kokosa – 1/3 szklanki wody – 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej W rondlu umieszczamy świeżo zaparzoną, gorącą kawę, syrop z agawy oraz resztki kokosa. Całość
Szybko Tanio Smaczniedymka ze szczypiorkiem 1 mała cebula pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 100g sera feta Sposób przyrządzenia : bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po ostudzeniu obieramy do miski wsypujemy 1,5 szklanki kuskusu i zalewany go wrzącą wodą(...)połówki lub ćwiartki dymkę i czerwoną cebulę bardzo drobno siekamy miętę, bazylię i pietruszkę obrywamy z listków wszystkie składniki delikatnie mieszamy z kuskusem dodajemy oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem posypujemy pokruszoną fetą
zobacz ich smak