pomyślałam, że będą idealnym dodatkiem do tego zimowego deseru. I nie pomyliłam się :) Deser z kaszy manny Składniki: 5 łyżek kaszy manny 1,5 szklanki mleka 5 łyżek syropu malinowego 100 ml konfitury z leśnych malin łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - wykorzystałam domowy bita śmietana w sprayu – niestety, zapomniałam kupić świeżej kremówki do ubicia pestki granatu do posypania Wykonanie(...)Szklankę mleka zagotowałam w rondelku, w pozostałym mleku wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek. Dodałam cukier waniliowy i syrop malinowy. Gotowałam na wolnym ogniu przez kilka minut bez przerwy mieszając, do momentu, aż mleko się wchłonęło i masa mocno zgęstniała. Dodałam konfiturę i wymieszałam – jeśli kasza jest za mało słodka, można ją teraz dosłodzić. Całość zmiksowałam blenderem. Masę nałożyłam
Kuchenne zapiski Edytyprzepisu podstawowego ketchup do posmarowania ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria 1 cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz do wysmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju(...)plasterki. Kawałki papryki odkroiłam od skórki (nie jest to konieczne, ale moja była dość miękka i skórka właściwie sama odchodziła) i pokroiłam je w paseczki. Plastry ananasa osączyłam z syropu i pokroiłam na kawałeczki. Ciasto rozwałkowałam cienko na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli 2 jajka, lekko roztrzepane 3 łyżki oleju 3 łyżki jogurtu greckiego lub tego serka 200 ml mleka 50 ml syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki pokrojonych w kostkę truskawek Przygotowanie: 1. W dużej misce wymieszać pierwsze osiem składników. Następnie dodać pozostałe (oprócz truskawek) i dokładnie wymieszać. 2. Ciasto nalewać(...)rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, następnie posypać je pokrojonymi truskawkami. Kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę. Smażyć chwilkę, aż się zrumienią. Pankejki podawać z syropem klonowym. Źródło/ Inspiracja: fooddonelight.com
Domowa Cookierenka Agiżółtą skórką. 2. Do 2-litrowego słoja wlać spirytus, wrzucić startą skórkę, zamknąć, potrząsnąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie. 3. Po dwóch tygodniach przygotować syrop z wody i cukru: do garnka wlać wodę, dodać cukier, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystygnięcia(...)międzyczasie odcedzić skórkę cytrynową ze spirytusu i wyrzucić. 5. Wymieszać spirytus z ostudzonym syropem z wody i cukru, przelać przez gazę do wyparzonych butelek, zakręcić i ponownie odstawić w chłodne i ciemne miejsce na ok. miesiąc. Po otwarciu likier przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Źródło/ Inspiracja: R. Costantino "Southern Italian Desserts
Domowa Cookierenka Agigorzkiej lub deserowej czekolady (w wersji wegańskiej: czytamy etykietę czy czekolada nie zawiera mleka i lecytyny z jaja kurzego) 250 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo do przygotowania bitej śmietany: mała puszka mleka kokosowego (lub w wersji niewegańskiej: schłodzona mała śmietana kremówka 30% lub 36%) 1 łyżka cukru pudru lub syropu klonowego
Domowa Cookierenka Agimuffiny. Jeśli tęsknicie za truskawkami, ten przepis jest dla Was :) Składniki (na 12 szt.): Czekolada: 3/4 szklanki oleju kokosowego lub masła kakaowego (roztopionego w kąpieli wodnej) 5 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 3/4 szklanki tradycyjnego kakao 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego garść suszonych jagód goji Nadzienie: 1 szklanka (250 ml) NESTEA
Domowa Cookierenka Agiumieścić skórki mandarynek, wlać litr spirytusu i sok z mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Po tym czasie nalewkę zlać. 3. Przygotować syrop z wody, cukru i miodu: do garnka wlać wodę, dodać cukier i miód, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do ciepłego syropu wlać
Domowa Cookierenka Agitych ) 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody 1/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 350 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego ) 5-6 daktyli (lub 4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego, miodu) pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu
Domowa Cookierenka Agiugotowanej kaszy gryczanej (lub płatków gryczanych) 1 łyżka nasion chia 3 łyżeczki łupin babki jajowatej lub nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 2 łyżki suszonych jagód goji 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 1,5 szklanki przegotowanej wody Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki suche, dodać syrop z agawy i wodę. Ponownie wymieszać i odstawić do nasiąknięcia na 1-2 godziny
Domowa Cookierenka AgiDzisiaj kolejna wariacja pod tytułem sławnej "figi z makiem" ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu ~100g jogurtu sojowego ( użyłam domowego - przepis ) ~2 dojrzałe figi, ok. 120g ~2 łyżki maku ~łyżka syropu klonowego ~cukier/stevia do smaku ~1-2 łyżki soku z cytryny Figi pokroić (ja ich nie obieram, ale możecie to zrobić) i zblendować (można dodać jogurt, będzie łatwiej to zrobić). Dodać(...)tofu i rozgnieść je widelcem, ponownie zblendować. Dodać syrop klonowy, cukier/stevię, sok z cytryny, mak i wymieszać. Można podawać od razu lub schłodzić. Smacznego
breakfast of dreamssłoika, zasypać cukrem, przykryć (nie zakręcać) nakrętką i schować na kilka dni do lodówki. Znam ten przepis od pewnie 30 lat i jest doskonały, śmiało mogę to potwierdzić. Syrop z cebuli rewelacyjnie leczy ból gardła (w sumie naprawdę ciekawe dlaczego nie sprzedają go w aptekach). Tylko mała uwaga, a właściwie duża, do podanego przepisu. Jak schowamy tę cebulę z cukrem(...)lodówki to syropek z pewnością po kilku dniach się zrobi. Ale jeśli boli nas dzisiaj gardło to za kilka dni syrop będzie naprawdę zbędny, ból pewnie sam minie. A jak nie minie to nasili się tak, że potrzebne będzie raczej coś mocniejszego. Dlatego właśnie ten sposób jest, hmmm... delikatnie mówiąc słaby. Wszystko fajnie: cebulę pokroić tak, cukrem zasypać
Marder&Marder Manufacturecukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki syropu pomarańczowego 30 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem(...)olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły. Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką. Karmelizowane jabłka: Jabłka oskrobać wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając. Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć na wierzchu sernika,posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około
Wanilia i Kardamonowoce przekładamy do wysokiego słoja i zasypujemy cukrem. Alkohol zlany z aronii przelewamy do drugiego słoika lub szklanej, ciemnej butelki i szczelnie zamykamy, by spokojnie czekał na dodanie owocowego syropu cukrowego. Aronię z cukrem pozostawiamy sobie na około dwa tygodnie. Przez ten czas należy raz dziennie potrząsnąć naczyniem, by cukier dobrze się rozpuścił. Syrop z owoców przelewamy przez bibułę filtracyjną
Kuchenna KontrrewolucyaJeszcze nie wiem, jak będzie smakowała po przegryzieniu się, bo robię ją po raz pierwszy. Spróbowałam jednak "surowizny" zaraz po zalaniu syropem z wody i miodu i... nie mogę się doczekać, kiedy już odstoi swoje! Bardzo ciekawy pomysł na nalewkę, wygrzebany niedawno z internetu, zmodyfikowany lekko przeze mnie, ponieważ ten znaleziony był strasznie zawiły, niezrozumiały, wkurzający i niesłodki. ;) 1 litr(...)aromat. Warto je lekko przepłukać, jeśli nie mamy pewności co do miejsca, w którym były zbierane. Wrzucamy je do wysokiego słoika i zalewamy spirytusem. Z wody i miodu sporządzamy syrop, który pozostawiamy następnie do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie już przynajmniej w temperaturze pokojowej, dolewamy go do kwiatów i spirytusu. Cytrynę parzymy we wrzątku przez kilka minut lub szorujemy szczoteczką
Kuchenna KontrrewolucyaSyrop z sosny to bardzo prosty w wykonaniu specyfik, który zawsze warto mieć pod ręką. Mało tego, że świetnie smakuje, jest idealnym rozwiązaniem w czasie przeziębienia. Pędy sosny, by zachowały swą właściwość, zbieramy niestety wyłącznie na przełomie kwietnia i maja. Tylko w tym czasie są one jasnozielone, z brązową lepką łupiną. To właśnie dzięki tej ostatniej, pędy puszczają smakowity(...)cukier, który warto skropić łyżką wody i również ugnieść. Tak przygotowane naczynie z zasypanymi pędami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na przynajmniej tydzień w ciepłe i nasłonecznione miejsce. Bywa, że syrop potrzebuje więcej czasu, należy jednak uważać, by w naczyniu nie rozpoczęła się fermentacja. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucya