Olga Smile . Składniki: 2 szklanki orzechów ( ja użyłam macadamia, brazylijskie, nerkowce, migdały i laskowe) 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie: W pierwszej kolejności włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni. Blachę lub prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy wsypujesz do miski. Ja użyłam też(...)pokroiłam, ale tylko te, resztę zostawiłam w całości. Jak już masz orzechy w misce wsyp na nie zmielony pieprz kolorowy i sól. Na to wlej olej kokosowy i syrop klonowy, a jak nie masz, to użyj miodu. Jeśli Twój miód jest taki gęsty, że włożona łyżka w nim stoi to go lekko podgrzej w mikrofali lub wstaw słoik do gorącej
Blondynka GotujeMirabelki smakują dzieciństwem! Syrop z nich przygotowany będzie zima jak złoto... nie tylko za sprawa pięknego koloru ale tez wspaniałego, kwaskowego smaku. Pycha! SKŁADNIKI: (na około 900ml) 4 szklanki mirabelek 2 szklanki cukru 2 szklanki wody WYKONANIE: Butelki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy i wsypujemy do garnka. Dosypujemy cukier oraz dolewamy(...)wodę. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy jeszcze kilka minut aż owoce zmiękną i popękają. Syrop z owocami przecieramy przez sito. Ponownie zagotowujemy i gorący przelewamy do wysterylizowanych butelek. Nie potrzeba pasteryzować
Pyry na GazSkładniki: melon truskawki jagody maliny banan 2 łyżki syropu klonowego Listki świeżej melisy Przygotowanie: Wymieszaj owoce , polej syropem klonowy, schłódź w lodówce
AZgotuj!składniki: 4 świeże brzoskwinie 250 g sera mascarpone 100 ml śmietanki 30% ok. 1/2 szkl orzechów włoskich olej słonecznikowy syrop klonowy parę świeżych listków mięty wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy ubitą śmietankę, posiekane orzechy oraz do smaku posiekane listki mięty, mieszamy i schładzamy w lodówce. Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie każdą połówkę smarujemy olejem i grillujemy(...)ruszcie z obu stron. Grillujemy ok. 5 -10 min., aż będą gorące. Przekładamy na talerz, nakładamy krem z mascarpone i polewamy syropem klonowym. Podajemy od razu. Smacznego
Domowy Smak Jedzeniaspód ciasteczkowym, wygładzamy i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Masa serowa: 500 g kremowego serka np. Philadelphia 190 g masła orzechowego gładkiego 150 g syropu klonowego lub złocistego 150 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny Mleko podgrzewamy. Do gorącego wsypujemy żelatynę. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia się żelatyny. Nie powinno być żadnych grudek. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia(...)Następnie ucieramy serek z masłem orzechowym. Wlewamy syrop klonowy lub złocisty. Ucieramy. Dodajemy przestygnięte mleko z żelatyną i całość ucieramy do połączenia. Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru garść orzeszków ziemnych solonych
Made By Mom And Sonzaszkodzi! W końcu są wakacje! Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami Składniki: 130 g sera halloumi 100 g truskawek 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej kolendry Pokrój ser na 6 plastrów i ugrilluj na grillu lub grillowej patelni. Gorący ułóż na talerzu. Pokrój truskawki(...)plasterki i ułóż na serze. Posyp posiekanymi ziołami. Przygotuj dressing, wstrząsając oliwę, sok z cytryny i syrop z agawy w małej butelce z zamknięciem. Polej całość dressingiem i posyp posiekanymi ziołami. Całość dopraw pieprzem
codojedzeniamoich ulubionych owoców. Najczęściej jednak używam tego z puszki. Teraz skuszona promocyjną ceną kupiłam świeży i tak powstało to smoothie :) Koktajl jest bardzo orzeźwiający. Do jego posłodzenia użyłam syropu z agawy. Można go zastąpić swoim ulubionym rodzajem cukru. Składniki na 4 szklanki: 1 świeży ananas 1 duży jogurt grecki ok. 340 g 5 kostek lodu 3 łyżki(...)syropu z agawy bądź swojego ulubionego cukru (lub do smaku) Ananasa obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Zmiksować. Smacznego
Moja Galeria SmakuOrzeźwiający koktajl z kiwi i melona Składniki na 2 porcje: 350 g melona (waga po obraniu) 2 kiwi 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 1/2 szklanki wody Kiwi i melona obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera. Dodać 1/2 szklanki wody i syrop z agawy/miód. Zmiksować
Moja Galeria Smakumiędzyczasie przygotować chutney z mango, kaszę jaglaną oraz sałatę. Chutney z mango: 1 mango 3 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić miodem) 1 papryczka chilli Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, pogrzać, dodać białe wino, syrop z agawy, cukier. Gotować pod przykryciem przez
Moja Galeria SmakuZamiast mleka tradycyjnego użyłam mleka kokosowego. Wyszło pyszne połączenie:) polecam! Składniki na 2 porcje: 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki jagód 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej) 1 łyżka syropu z agawy Do ozdoby: wiórki kokosowe jagody Jagody włożyć do blendera. Dodać mleczko kokosowe i syrop z agawy, zmiksować. Przelać do miseczki. Wsypać nasionka chia. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie
Moja Galeria Smakutruskawkowe z kiwi - orzeźwiająca, kwaskowata propozycja na lato Składniki na 2 porcje: 2 szklanki truskawek 2 szt kiwi 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka syropu z agawy Truskawki pozbawić szypułek. Kiwi obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Razem z truskawkami włożyć do blendera. Dodać syrop z agawy, jogurt grecki, siemię lniane. Zmiksować. Przelać do szklanek
Moja Galeria Smakugustu. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki tapioki (mniejsze kulki) 200 ml wody 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego) 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka syropu klonowego ziarenka z 1 laski wanilii 1/2 banana W garnku z grubym dnem zagotować wodę z mleczkiem kokosowym. Dodać tapiokę, ziarenka wanilii i ksylitol. Gotować pod przykryciem na małym ogniu(...)przez 20 minut, aż ziarenka będą przeźroczyste. Co jakiś czas mieszać, żeby pudding nie przywarł do dna garnka. Zdjąć z gazu, dodać czekoladę i wymieszać. Przełożyć do szklanek, polać syropem klonowym i udekorować bananem. Inspiracja
Moja Galeria Smakuświetnym źródłem witaminy E. Składniki na 1 porcję: 4 łyżki płatków jaglanych 1 szklanka mleka 3 suszone morele kilka orzechów (dałam pekan) 1 gruszka 1 cm imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy 1/2 szklanki soku jabłkowego Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować w soku jabłkowym ze startym imbirem przez około 5 minut, aż gruszka zmięknie. W drugim garnuszku podgrzać(...)mleko, dodać płatki jaglane i syrop z agawy. Gotować na małym ogniu przez chwilę, aż płatki zgęstnieją. Przełożyć na talerz, dodać gruszkę oraz pokrojone orzechy i morele. Pyszne i zdrowe śniadanie gotowe! Inspiracja
Moja Galeria Smakuplacuszków: 1 i 3/4 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 40 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Do podania: syrop klonowy sezonowe owoce Do miski miksera wlać maślankę, masło i wbić jajka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Zmiksować. Patelnię rozgrzać, można ewentualnie dodać tłuszczu. Usmażyć placuszki na rumiano(...)Podawać z sezonowymi owocami, syropem klonowym, dżemem, cukrem pudrem wg preferencji. Smacznego
Moja Galeria SmakuFrancuska Fantazja z truskawkami, a wyszła Francuska Fantazja z jagodami. Składniki: serek Almette z Jagodą i Maliną 250 ml śmietany kremówki 36 % opakowanie ciasta francuskiego 250 g borówek kieliszek syropu Blue Curacao 0,5 cytryny (wyciskamy sok) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 200 stopni(...)minimum 30 min. do lodówki, po czym za pomocą szprycy nakładamy masę na dolny blat ciastka, nakładamy borówki i przykrywamy górą ciastka, którą zdobimy masą i polewamy syropem Blue Curacao i zdobimy dowolnie. SMACZNEGO
Lili w kuchni