syrop - 6989 przepisów (strona:206/466)

Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 204

truskawki kroimy i  mieszamy z sałatami, szparagami i dresingiem. b) szparagi zielone , szparagi myjemy, obieramy i kroimy i grillujemy c) dresing z kwiatów czarnego bzu ( kwiaty czarnego bzu ,syrop z czarnego bzu , ocet z czarnego bzu , oliwa ,cytryna ,chilli ,sól ) ; wiaty obieramy do miski, zalewamy octem na 5 minut, po czym dodajemy syrop, oliwę, sok z cytryny, drobno posiekane

upichcona
Mleko ryżowe 191

jest świetną bazą do innych wegańskich i wegetariańskich dań. Jeśli chcecie spożywać go bezpośrednio w takiej postaci, musicie je na końcu doprawić solą oraz posłodzić (najlepiej miodem, ksylitolem lub syropem z agawy, w ostateczności cukrem). Do przygotowania tego mleka ryżowego używa się przypraw: cynamonu i kardamonu. Ale używa się tylko szczyptę na 10 szklanek wody ! Więc nie musicie się obawiać(...)butelki. Przechowywać w lodówce do 4-5 dni. Jeśli mleko ryżowe chcemy pić bezpośrednio w takiej formie, należy je doprawić do smaku solą oraz posłodzić. Najlepiej miodem, ksylitolem lub syropem z agawy. Jeśli mleko ryżowe ma być dodatkiem do naszych dań lub ich bazą, pozostawiamy je w takiej formie.   źródło: Na podstawie przepisu z książki „Najlepsze przepisy

Moja Delicja
SAŁATKA Z ROSZPONKI, POMIDORÓW, SZYNKI PARMEŃSKIEJ I SERA HALLOUMI – idealna na śniadanie! 156

roszponka – 2 garści * pomidory koktajlowe – 5 szt * szynka parmeńska – 2 plasterki * ser halloumi – ok. 50 g * ocet balsamiczny – 5 łyżek * miód – 1 łyżeczka * syrop malinowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeżą sałatę mieszamy z pokruszonym serem halloumi i pokrojonymi pomidorkami. Dodajemy szynkę parmeńską i polewamy kremem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i syropu malinowego

Ostra na Słodko
Black Forest czyli moja jeżynowa impresja 165

koktajl powstał zeszłej nocy: 6-7 jeżyn 4cl wódki 2-3cl espresso ristretto  1cl syrop cukrowy 4 cl śmietanka 36% lub skondensowane niesłodzone mleko Jeżyny wymadlerować dodać wódkę, espresso i syrop cukrowy. Wszystko wyszejkerować z lodem i przelać do kieliszka koktajlowego. Na koniec wyszejkerować śmietankę i wlać delikatnie na koktajl. Wszelkie wzory dozwolone.  Był pyszny

Jemy Pijemy
Gin Basil Smash 129

upalne letnie wieczory proponuję Gin Basil Smash Ta szklanka miała ponad pół litra więc podaję proporcje: 3-4 cytryny 4-5 dorodnych gałązek bazylii syrop cukrowy (ile kto lubi) tutaj było około 3 cl 8 cl Ginu Pokrojoną na ćwiartki cytrynę ugnieść mudlerem ( rozgniataczem do owoców ) razem z bazylią i syropem cukrowym, wyszejkować, przelać przez sitko barmańskie do szklanki

Jemy Pijemy
Smoothie ananasowo-truskawkowe z melisą 177

świeżej melisy. Jakiś rok czy dwa lata temu odkryłam świeżego ananasa... ale cóż to było za odkrycie. Kurczę, pomyślałam wtedy, przecież to nijak się ma do tego czegoś w syropie z puszki. Nie mówiąc już o tym, co można znaleźć w tym całym syropie. Od tamtej pory to świeży ananas towarzyszy mi w kuchni - dodaję go do sałatek czy właśnie

Kraina Tysiąca Smaków
Konfitura Truskawkowa z Miętą i Cukrem Trzcinowym 126

potem smażę do północy i tak przez kolejne dwa dni, więc musiałam jakoś przyspieszyć proces smażenia, ale to wcale nie było złym posunięciem, bo przy okazji uzyskałam pyszny syrop truskawkowy , a konfitura nie ucierpiała na tym ani w smaku ani konsystencji. Składniki: 1300 g truskawek 300 g cukru trzcinowego sok z połowy cytryny 10 gałązek świeżej mięty Wykonanie: Truskawki opłukałam(...)tylko 3-4 godziny. W każdym bądź razie po minimum 3 godzinach odcedziłam owoce na sicie. Owoce włożyłam do garnka, sok który  się wytworzył przelałam do rondelka na Syrop Truskawkowy . Owoce zagotowałam na większym ogniu, następnie przykręciłam płomień na minimalny i smażyłam około 3 godziny. Nie mieszałam tylko co jakiś czas poruszałam garnkiem. W połowie smażenia dodałam gałązki świeżej

Blondynka Gotuje
Kawa z likierem kawowym 157

kogo: dla fanów kawy dla chcących wypić kawę w nowej wersji dla mających ochotę na kawowy deser Składniki na 1 kawę: 60ml espresso 120ml mleka 1 łyżka syropu lub sosu czekoladowego 15-30ml kawowego likieru Kahlúa (lub innego)  Składniki do dekoracji: 100ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao wiórki czekoladowe/posypka czekoladowa(...)posypania lód (jeśli chcemy by kawa była podana na zimno) Wykonanie: Kawę espresso zaparzyć w ekspresie lub kafetierce.  Dodać do niej mleko, syrop czekoladowy i likier. Ilość likieru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań.  Jeśli chcemy by kawa była podawana w wersji zimnej wystarczy przelać te składniki do dużej i wysokiej szklanki oraz włożyć

Mania Wypiekania
Muffinki z ananasem i płatkami owsianymi 156

śniadanie Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 190g) 2/3 szklanki cukru (ok.100g) jajko pół szklanki oleju pół szklanki płatków owsianych (górskich) - ok. 50g 100ml maślanki 80ml syropu ananasowego (z puszki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 250g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki Składniki na dekorację: płatki migdałowe cukier trzcinowy - demerara Wykonanie: Pokroić(...)plastry ananasa na kawałki. W jednej misce wymieszać: mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, maślankę, olej i syrop ananasowy. Połączyć składniki z obu misek tylko do złączenia składników - nie muszą być bardzo dokładnie wymieszane. Na końcu dodać kawałki ananasa i wmieszać je w ciasto. Blachę do muffinek wyłożyć

Mania Wypiekania
Tartaletki z rabarbarem i budyniem 104

wrzucić do rondelka, dodać 8 łyżek cukru, łyżkę cukru waniliowego i 3 łyżki przegotowanej wody. Gotować ok. 10 minut (uwaga, by rabarbar zbyt się nie rozgotował). Oddzielić owoce od syropu rabarbarowego. Proszek budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Galaretkę truskawkową(...)rozpuścić w szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo-śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałą część budyniu. Całość zmiksować. Gotowe tartaletki podawać z kleksem sosu-kremu budyniowego.  Z przepisu można wykonać

Mania Wypiekania
Kompot mirabelkowy na zimę 120

garnka wyłożonego ścierką. Wlej wody do ok. 2/3 wysokości garnka i zagotuj wodę. Od zagotowania wody pasteryzuj ok. 50 minut (aż rozpuści się cukier w słoikach i powstanie syrop). Owoce zagotują się we własnym soku i w syropie cukrowym, który powstanie z rozpuszczonego cukru. Słoiki odstaw do ostudzenia (nie trzeba odwracać do góry dnem).   Przepis jest zmodyfikowaną lekko wersją

Mania Wypiekania
Czekoladowe jajka 217

chcących zaangażować dziecko do pomocy - bardzo łatwy przepis Składniki:  4 sztuki jajek czekoladowych (np. Kinder, u mnie jajka czekoladowe z Biedronki) budyń waniliowy/śmietankowy 8 połówek brzoskwiń z syropu Wykonanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Jajka przepołowić za pomocą noża lub nożyka tapicerskiego. Należy zrobić to delikatnie by nie połamać jajka. Brzoskwinie odsączyć z syropu a następnie

Mania Wypiekania
Nalewka z truskawek 149

odciekamy na sicie, odciek wlewamy z powrotem do nalewki . Samą nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do kawy . 200 ml wody zagotowujemy z pozostałym cukrem, syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny . Do syropu wlewamy przefiltrowaną nalewkę. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące

Anioły w kuchni
Płatki ryżowe z wanilią, czereśniami i ricottą 107

Idealne propozycja na zdrowe i szybkie śniadanie! Składniki: 1 szklanka płatków ryżowych marki Kupiec 1 szklanka wody 1 laska wanilii 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki ricotty 1 szklanka czereśni, pozbawionych pestek (najlepiej w tym celu użyć drylownicy) 1 łyżka cukru trzcinowego sok z 1/2 limonki Czereśnie (bez pestek) gotujemy w garnku z dodatkiem cukru trzcinowego, 1/2 laski wanilii(...)czasie w garnku gotujemy szklankę wody, po zagotowaniu dodajemy płatki ryżowe i gotujemy całość około 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy ziarenka z pozostałej części wanilii oraz syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Gotowe płatki ryżowe podajemy z konfiturą czereśniową oraz łyżką ricotty dla przełamania smaku

Mango Papaja
Tequila sunrise 241

mieć drinka, o według mnie dość zabawnej nazwie Vodka Sunrise- i to nie jest mój wymysł! ;) Składniki: 50ml tequili (lub wódki) 150-200ml soku pomarańczowego 20ml grenadiny lub syropu malinowego (ewentualnie żurawinowego) kostki lodu Sok mieszamy z alkoholem i z lodem, wlewamy do szklanki. Następnie powoli wlewamy syrop, żeby osiadł na dnie. Gotowe! :) Ten i wiele innych fajnych drinków

Czerwona Porzeczka