pszennet - 50g masła (roztopionego) * krem bawarski : - 5 żółtek - 100g cukru - 500ml mleka - 1 laska wanilii - 20g żelatyny - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) * mus z brzoskwiń : - 1 puszka brzoskwiń w syropie - 1-1,5 łyżki żelatyny - 1/3 szklanki wrzątku - cukier wg smaku - 2 łyżki konfitury z truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać w 3 turach cukier, dokładnie(...)biszkopt, który wcześniej posmarować konfiturą z truskawek (cienka warstwa). Wsadzić do lodówki, aż masa delikatnie się zetnie (tak aby można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy. Wsadzić do lodówki
CookYourselfcukru 10 g cukru waniliowego Delecta 40 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 400 g brzoskwiń z puszki ( w syropie) 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 200 ml adwocata 50 g płatków migdałowych Dekoracja: Kolorowe draże Biszkopt: Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy(...)sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę hartujemy z 2 łyżkami alkoholu, następnie łączymy z resztą adwocata. Delikatnie przelewamy do śmietanki i mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń .Jedną cześć przelewamy do tortownicy, przykrywamy połową brzoskwiń. Następnie resztą masy śmietanowo - adwocatowej i resztą brzoskwiń. Drugi blat biszkopta kruszymy. Mieszamy z płatkami migdałowymi. Przykrywamy wierzch torcika. Dekorujemy
VioletoweKucharzeniemasła i wymieszać z zmieloną szalotką/cebulą. Po około minucie dodać wino i ocet balsamiczny. Całość gotować na małym ogniu często mieszając aż całość zredukuje się do konsystencji syropu (około 3-5 minut). Dodać bulion i dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekaną drobno gorzką czekoladę i wymieszać aż się roztopi a całość lekko zgęstnieje. Dodać sól i pieprz do smaku(...)przez całą noc). Rozgrzać grilla i grillować steki do pożądanego przez nas stopnia wysmażenia. Chwilę przed grillowaniem można zacząć tworzyć sos. Na początek zredukować wino aż będzie miało konsystencję syropu. Mieszając powoli dodawać czekoladę i brązowy cukier. Całość dokładnie wymieszać aby nie było żadnych grudek. Steki skropić przygotowanym sosem Zwyczajne steki z grilla w niezwyczajnym wydaniu. Steki z sosem czekoladowym
naRuszciePieczenie ich to świetna alternatywa :) Jeśli macie problemy z żółądkiem poczekajcie aż lekko wystygną. Składniki na 1 porcje: 2 małe gruszki lub 1 duża 4 łyżeczki miodu lub syropu z agawy 20g orzechów Cynamon Przygotowanie: Gruszke kroimy na pół. Przy pomocy łyżeczki lub nożyka wykrawamy nasienie. Wlewamy płynny miód lub syrop z agawy. Nakładamy orzechy i posypujemy cynamonem. Układamy
CzarnawisienkaSkładniki: 150 ml świeżo zaparzonej kawy około 50 ml śmietany 36% garść płatków migdałowych kilka pokruszonych pistacji 2 suszone truskawki syrop migdałowy-pół łyżeczki Przygotowanie: Syrop migdałowy wlać na dno kieliszka. Następnie dodać lekko przestudzoną kawę. Krem: Kremówkę lekko ubij z cukrem pudrem, dodaj płatki migdałowe, pokruszone suszone truskawki. Udekoruj kawę kremem, na wierz posyp płatkami migdałowymi i pokruszonymi
KreatywnePinyPiec: 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, gdy jest już gęsta tylko wymieszaj ją delikatnie z cukrem pudrem. Na patelni rozmroź wiśnie, zachowaj odrobinę syropu by polać nimi babeczki. Gdy babeczki ostygną nakładaj szpatułką bitą śmietanę, kładź po kilka wisienek i oblej syropem wiśniowym. Smacznego
KreatywnePinyodrobiną cukru pudru, aż masa będzie puszysta i lekka. Nakładać śmietanę na wierzch kawy. Przygotować wiśnie. Rozpuścić wiśnie, poczekać aż puszczą sok, dodać odrobinę rumu, poczekać nadal podgrzewając aż syrop trochę odparuje. Czekoladę rozpuścić w garnuszku na odrobinie mleka. Polać śmietanę syropem wiśniowo-rumowym naprzemiennie z sosem czekoladowym. Ustrajamy kawę na wierzchu owocami wiśni i opcjonalnie suszonymi truskawkami. Smacznego
KreatywnePinyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony Nasze domowe o firmie .. Produkujemy konfitury, syropy i dodatki warzywne , ale w odróżnieniu od wielkich koncernów, wg pewnej - niełatwej - filozofii, bardzo odległej od współczesnego rozumienia przemysłowej produkcji spożywczej. Stawiamy na sprawdzone od dziesięcioleci (jeśli nie setek lat) rozwiązania. Począwszy(...)owoce i warzywa i jak dobrej są jakości. Uczciwe podejście do dostawców i klientów procentuje tym, że są z nami od lat. Produkty są takie jakie być powinny - syropy powstają na bazie prawdziwego soku, który wyciskamy z owoców, a nie z koncentratów; nie ma w nich dodatkowych barwników, aromatów, czy sztucznych konserwantów. Wystarczy spojrzeć na skład, np.konfitura morelowa
Moje domowe kucharzeniepieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 100 ml mocnej herbaty czarnej, 1/2 kieliszka rumu, Masa jabłkowa: 80 dag jabłek, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka(...)momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję zielone galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt, wyrównuję. 4. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto, wyrównuję. 5. Masa śmietanowa
Tradycyjna kuchnia Kasiszkl. mąki kokosowej (można zastąpić wiórkami kokosowymi) ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (warto zaopatrzyć się w proszek bez dodatku związków glinu) 4 dojrzałe banany 2 łyżki syropu klonowego lub pasty daktylowej 2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/3 szkl. mleka roślinnego (najlepiej kokosowe) ½ tabliczki gorzkiej czekolady(...)ilością wody i odczekaj chwilę. Powstanie galaretowata substancja, która zwiąże wszystkie składniki. W międzyczasie obierz banany i za pomocą widelca zgnieć na papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj wraz rodzynkami do ciasta. Ponownie zamieszaj. Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy
Roślinna - blog wegańskiPancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię pankejki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a takie przepisy są w sam raz w pośpieszne dni lub jako deser z rana przed szkołą, lub pracą. Ja zazwyczaj robię pankejki o mniejszej średnicy(...)przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta. Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 1/3 dużego batata, kroimy w plastry, opruszamy solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i syropem z agawy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut 2/3 jaja ugotowane w koszulce, w dużym garnku (największym jaki posiadamy) gotujemy wodę z dodatkiem łyżki octu, kiedy woda się zagotuje dużą łyżką robimy wir i wrzucamy w środek wiru jajko. Gotujemy(...)minuty 100 gram ricotty garść roszponki 3 łyżki płatków migdałów, prażonych na patelni łyżka syropu z agawy, sok z 1/3 limonki, oliwa z oliwek, sól i pieprz (mieszamy, tworząc dressing) świeże zioła Na roszponce układamy upieczonego batata, łyżką układamy ricottę, jajko w koszulce. Całość posypujemy prażonymi migdałami i polewamy łyżką dressingu
Mango Papajaminut. Studzić na kratce 200 g cukru wsypać do rodelka, zalać 75- 80 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Woda powinna tylko przykrywać cukier. Gotować syrop kilka minut "do nitki". Wsypać agar i gotować na małym ogniu jeszcze prynajmniej 2 minuty. Agar nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie o temperaturze powyżej 90`C do lekko(...)ubitych białek wlewać cienkim strumieniem gorący syrop z rozpuszczonym agarem prosto z "ognia", a białka ubijać przez cały czas dozowania cukru. Dodać ziarenka zeskrobane z przecietęj wanilii. Białka ubijać do momentu, aż ostygną na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bananem, którą już Wam pokazywałam . Idealny na podwieczorek. Wzorowałam się na przepisie Edytki . Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 łyżki niesłodzonego kakao 1 - 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu, syropu klonowego) 1 - 2 łyżki wody kokosowej (lub mleka) Wykonanie: Awokado obrać, wyjąć pestkę. Razem z pozostałymi składnikami przełożyć do kielicha blendera i dokładnie zmiksować
Sto kolorów kuchninazwę :) Pomiędzy posiłkami popijam sobie wodę mineralną bez gazu i innych dodatków. Śniadanie nr 1 Na początek wypiłam zieloną herbatkę z ananasem, po czym zrobiłam Manną z cynamonem, syropem z mniszka i ekstra dodatkami :) Śniadanie nr 2 Banan i jabłko Obiad: Zupa pieczarkowa z chrupiącymi grzaneczkami Desero-kolacja: Marchewkowe placuszki z syropem mniszkowym i owocami Na koniec dnia tradycyjnie Meliska
Smakowy Raj