syrop - 6989 przepisów (strona:214/466)

Orzechowy pudding chia 258

deserem chia nie będzie, ale na pewno od czasu do czasu zaserwuję sobie te pełne zdrowia ziarenka :) * mleko roślinne- 2/3 szklanki  * chia- 2 łyżki *  dukkah - 2 łyżeczki * syrop z agawy- 1 łyżeczka * kilka orzechów laskowych- do ozdoby Ziarenka chia zalać mlekiem migdałowym i odstawić do lodówki na kilka godzin (im dłużej zostaną, tym bardziej będą 'żelkowate', ja zostawiam(...)całą noc). Po wyjęciu wymieszać z syropem z agawy i udekorować  dukkah . Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tarta a'la makowiec 217

masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy(...)rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin. Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach C. Masa z mascarpone: Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru

Pyry na Gaz
Domowy kandyzowany imbir 247

palniku.   Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Cukier roztopi się. Zmniejszyć ogień, gotować 20 - 25 min, aż cukier zacznie się krystalizować - masa lekko zgęstnieje i powstanie syrop cukrowy. Każdy kawałeczek imbiru będzie oblepiony syropem. Na ściankach garnka, jak widać na zdjęciu, pojawi się cukrowy nalot to znak, że najwyższa pora wyjąć imbir.   Gorący imbir wykładać na kratkę, starając

maniapieczenia
Mazurek pomarańczowy 171

Masa marcepanowa ( nie robiłam jej ale podaję przepis ): Migdały sparzyć i obrać ze skórki, lekko zarumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć. Z cukru, ½ szklanki wody i octu ugotować syrop do chwili aż będzie się lekko ciągnął. Gotowy syrop nieco ostudzić i ucierać drewnianą łyżką i w trakcie ucierania dodać migdały i sok z cytryny. Z gotowej masy można wykrawać

Na słodko lub wytrawnie
TORT HARRY POTTER 214

łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa: 1 litr smietany 30 % Mlekovita 3 serki Darki z Mlekovity jabłecznikowe do nasączenia biszkoptu: syrop irish cream- do deserów 1/2 szkl 1 szklanka wody dodatkowo: gotowy opłatek Harry Potter ze sklepu JUMAZOMA perełki cukiernicze na boki Wykonanie: Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej(...)połowę każdy . masa: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy smietana jest bardzo sztywna, dokładamy serki, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Syrop irish cream rozrabiamy z wodą, nasączamy nim spód.Na nasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry

Z Majeczką w kuchni
KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY 106

smakuje jak mrożona. No tak, witaj w realnym świecie. Po pracy w ramach relaksu.... SKŁADNIKI: 25 ml likieru miętowego 25 ml białego rumu sok z połowy limonki 25 ml syropu malinowego cukier trzcinowy do dekoracji A jak to zrobić: Likier, rum i sok z limonki wlać do shakera (jeśli nie posiadamy takowego, godnie go zastąpi zakręcany słoik :) ) dokładnie wymieszać, potrząsając(...)Płyn przelać do szklanki, której góra oklejona jest kryształkami cukru trzcinowego (wilgotną górę szklanki zanurzyć w cukrze i delikatnie wyciągnąć). Delikatnie, cienkim strumieniem dolać syrop malinowy. Można dodać odrobinę pokruszonego lodu

Kuchnia w opałach
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 117

każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut.   Beza.  W rondelku zagotować wodę z cukrem.   Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 125-135 stopni (zaczyna się wtedy charakterystycznie pienić). Białka wlać do miski i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę.  Mikser nastawić na średnie obroty i, stopniowo wlewając gorący(...)syrop, ubijać, aż masa ostygnie.   W muffinach po przestudzeniu, ostrym nożykiem wykroić dość głębokie otwory, które wypełnić lemon curd. Na wierzchu, przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić "obłoczek" z bezy. Dla dekoracji bezę można lekko "opalić" przy pomocy palnika lub grilla w piekarniku

Kuchnia w opałach
Crunchy z borówką amerykańską 311

bogata w antyoksydanty borówka amerykańska. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) 3 garście płatków owsianych ok. 10 suszonych moreli (posiekane) 2 duże garście płatków migdałów 2 łyżki miodu 1 łyżka syropu klonowego 150 gram borówki amerykańskiej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego WYKONANIE W misce mieszamy płatki, morele i migdały z miodem i syropem klonowym. Powstałą masę rozkładamy na blasze na papierze

OstryKęs
Nalewka babuni z Rokitnika 165

zapewnia skórze naturalną ochronę przeciwsłoneczną Jednym słowem – sprawia, że promieniejemy pięknem i zdrowiem! Źródło:  https://prawdaxlxplzdrowie.wordpress.com Składniki: 1,5 kg owoców rokitnika  1,2 litra spirytusu  Syrop: 1,2 szklanki wody  1 szklanki  cukru trzcinowego Wykonanie: Dojrzałe owoce myjemy wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem,  zakręcamy słój, odstawiamy w ciemne miejsce na 4 miesiące(...)odstaniu zlewam powstały płyn. Gotujemy syrop, który po ugotowaniu studzimy, następnie łączymy ze zlanym płynem. Odstawiam na 2 miesiące . Po tym czasie nalewka nadaje się do degustacji. Smacznego

kgwjanczewo
Puchate placuszki z malinami 214

świeże sezonowe owoce. Jedzmy na zdrowie Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka cukru Dodatkowo: maliny według uznania miód, syrop klonowy lub dżem (ja użyłam miodu) olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na placuszki dokładnie razem wymieszać Ciasto nakładać łyżką na patelnię (ok. 2 łyżek na placuszek) i smażyć(...)wolnym ogniu. Pamiętajmy aby delikatnie je przewracać wtedy zachowają kształt. Na talerz wyłożyć gotowe placuszki posypać malinami i polać miodem lub syropem klonowym Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili 190

galangalu lub imbiru (w wersji łagodniejszej), 3 listki limonki kafir lub 1/3 limonki garść bazylii tajskiej (lub listki zwykłej), 1 łyżka sosu rybnego, sok z jednej limonki, 1 łyżeczka syropu z agawy lub 1/2 łyżeczki cukru, pieprz do smaku, łyżka oleju roślinnego. Sos chili: 4 małe papryczki chili, 3 ząbki czosnku, 1 limonka, 1-2 łyżki sosu rybnego, syrop

SzczyptaSmaQ
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 196

skórek i wycinamy segmenty. Segmenty kroimy na mniejsze części (np. na pół). W rondelku lub na patelni na dużym ogniu zagotowujemy sok pomarańczowy z cukrem – redukujemy, aż syrop będzie gęsty. Dodajemy pomarańcze. Suflet wyciągamy z piekarnika. Na środku robimy małą dziurkę. Wlewamy sos, a na wierzchu kładziemy pomarańcze z syropu. Dekorujemy miętą i od razu, szybko podajemy. I jeszcze

Poezja smaku
Szynka Pieczona z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 187

MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ: 2 łyżki musztardy (ja użyłam  musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO 1 łyżka syropu klonowego  Skworcu 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz W rondelku na małym ogniu rozpuściłam masło, następnie dodałam chrzan z żurawiną, musztardę i syrop klonowy

Blondynka Gotuje
Sałatka owocowa 144

deser sałatka owocowa. Prosta, szybka, smaczna i pełna witamin. Dla trzymających linię w sam raz. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób 2 mandarynki 1 pomarańcza 2 kiwi 1 banan syrop klonowy dla chętnych WYKONANIE: Wszystkie owoce po obraniu ze skórki, pokroić na  nieduże kawałki. wszystko połączyć. Można polać syropek klonowym, ale przyznam ,że i bez syropu jest pyszna. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Ciastka owsiane do kawy i herbaty 378

Składniki : 1/3 szklanki cukru brązowego 4 łyżki syropu klonowego 1 dużo jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki sodki 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka bakalii ; ja dałam śliwki i morele suszone- pokrojone oraz ziarna słonecznika.              Do kawy upiekłam c iasteczka owsiane, bogate w błonnik, a w smaku mało(...)Przygotowanie : Do naczynia wbić jajko, wsypać cukier (ja dodałam 2 łyżki miodu), olej, sól i syrop- lekko wymieszać całość Wsypać mąkę, sodkę, płatki i bakalie- dokładnie wymieszać Masę pozostawić na około 30 min, by płatki nasiąkły ( ja dodałam jeszcze 2 łyżki mleka, bo moja masa była sucha i obawiałam się, że całość się nie połączy) Z ciasta formować ciasteczka wielkości

Proste Potrawy