syrop - 6989 przepisów (strona:222/466)

Tajski deser z wiedźmowego kociołka - idealny dla dzieci 260

gotowania! :) Składniki: 2-3 nektarynki 2 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka cukru dark muscovado 1 duże jajko odrobina barwnika spożywczego (opcjonalnie) dodatkowo dla dorosłych*: gorzka czekolada 1 łyżka syropu malinowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy jajko, cukier, odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i mleko kokosowe. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Nektarynki przecinamy na pół, ukręcamy(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :) *W wersji "dla dorosłych" kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią przygotowane nektarynki, a na to wylewamy po łyżeczce syropu z malin :) KRWAWA WERSJA DLA DOROSŁYCH Deser bierze udział w akcjach: LINK do najnowszej książki Pani Doroty Świątkowskiej

Tajskie smaki
Arbuzowy drink na lato 165

miałam poziomek więc zastąpiłam malinami a potem przelałam przez sitko, żeby pozbyć się pestek:) Składniki: 800 g miąższu z arbuza, 80 g świeżych poziomek, lub poziomek z syropu, sok z jednej cytryny, kieliszek wódki, 180 g cukru, Wykonanie: Oczyśćcie miąższ arbuza z pestek i włóżcie go do miksera, a następnie dodajcie cukier, poziomki świeże lub z syropu, wódkę, świeży

Anioły w kuchni
Sałatka z burakiem, jajem, serem feta oraz grzankami 256

stopni, 1h) 50 gram sera feta 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko szczypta soli łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy na rukoli, posypujemy pokruszonym serem feta. Jajka kroimy(...)kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojone kromki razowca, dodajemy szczyptę soli i podpiekamy grzanki na złoto-brązowy kolor. Sałatkę przed podaniem posypujemy ciepłymi grzankami. Całość możemy polać syropem klonowym, tuż przed podaniem, który świetnie łączy się pieczonym burakiem. Gotowe

Mango Papaja
Danisze, kopenhażanki czyli ciastka duńskie 331

mleka 50 ml wody 1 jajko 2 dag drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania 2 łyżki cukru brązowego do posypania Nadzienie. 4 łyżki cukru 2 łyżki syropu buraczanego lub miodu 40 ml śmietanki 3 łyżki masła 5 dag czekolady 1 garść żurawiny 1 garść migdałów Wykonanie. Wymieszać przesianą mąkę, drożdże, posiekane zimne masło, cukier ,sól i krótko miksować(...)rozwałkować. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Rozwałkować na grubość około 5mm.Podzielić na kwadraty o boku 6cm. Migdały uprażyć na patelni. Do rondelka włożyć masło, czekoladę, wlać śmietankę i syrop buraczany, wsypać cukier i podgrzewać do stopienia czekolady. Wsypać żurawinę i migdały. Dobrze wymieszać. Na każdy kwadrat ciasta nałożyć nadzienie. Rogi zawinąć do środka, skleić. Ciastka posmarować białkiem i posypać

Kulinarny karnet Christophera
Smoothie gruzka-banan-pieczona dynia 188

gram puree z pieczonej dyni 1 banan 1 gruszka, obrana i pozbawiona pestek 70 ml mleka- u mnie 0,5%, świetnie sprawdzi się mleko roślinne 2-3 łyżki syropu klonowego W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy całość na mus. Przed podaniem polewamy całość syropem klonowym. Gotowe

Mango Papaja
Naleśniki pełnoziarniste z sosem wiśniowym "MAGIA SMAKU"!!! 356

aromatu migdałowego (u mnie zawsze Delecta) szczypta przyprawy korzennej (u mnie firmy Kotayi - jest cudowna!!!)  3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej w 1/4 szklanki wody 1 łyżka płatków migdałowych syrop klonowy (opcjonalnie, ale jest bardzo zdrowy, mniej kaloryczny niż miód;-) 1. Naleśniki smażymy na kapce oleju rzepakowego. 2. Rozmrożone wiśnie wrzucamy wraz z sokiem do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę(...)wodą, mieszamy i chwilkę jeszcze gotujemy.  4. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Na usmażone naleśniki umieszczamy sos wiśniowy, składamy posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i skrapiamy syropem klonowym. MMMNNNIIIAAAMMM!!!!!!!!  Aaaaaaa! No chyba, że bardziej przypadnie Wam do gustu wersja mojego M, czyli na usmażonego jeszcze ciepłego naleśnika rozprowadzić łyżkę Nutelli, polać ją sosem wiśniowym, naleśnika złożyć, posypać

Restauracyjka Literacka
Światowej kariery chińskiego agrestu c.d. 204

prawie. Mus z kiwi. 2 owoce kiwi 1/4 szkl. cukru 1/4 szkl. wody 1/4 szkl białego wytrawnego wina 1 surowe białko Obrane owoce zmiksować. Z cukru i wody ugotować syrop (3-5 minut bez przykrycia ) i ostudzić. Połączyć syrop ze zmiksowanymi kiwi i winem. Dodać białko i ubijać szybko, energicznie mus widelcem. Gdy pojawią się pęcherzyki (pianka) wstawić do zamrażalnika

Kulinarny karnet Christophera
Noworoczna tarta z pekanami. 160

Tart with pecans. Składniki. 2 jajka 260g mąki sól 150g zimnego masła 2 laski wanilii 80g cukru 300g syropu z buraków cukrowych 180g orzechów pekanów posiekanych 70g orzechów pekanów połówek na wierzch Wykonanie. Z 180g mąki, jaj, szczypty soli,120g masła zagnieść ciasto ,owinąć folią i na 1 h do lodówki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (24cm),uformować brzeg. Pozostałą część(...)masła czyli 30g roztopić, przestudzić ,dodać ziarenka wanilii,80g mąki, szczyptę soli, cukier i syrop buraczany, ubijać, aż powstanie gęsta masa. Ciasto posypać posiekanymi pekanami, wylać na nie gęstą masę, a na niej ułożyć połówki pekanów. Tartę piec w temp.220stop.przez 10minut,następnie obniżyć temp. do 170stop.i piec jeszcze 35-40 min. Ciasto wystudzić. Ja podaję z kandyzowanymi rajskimi jabłuszkami

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintne sorbety - perski smakołyk. 204

wszystkich 6 cytryn. W rondelku zagrzać sok z cytryn  ze startą skórką ,ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przecedzić sok  przez sitko. Ugotować syrop z 25 dag cukru i 400ml wody. Ostudzony wymieszać  z sokiem z cytryn. Przelać do naczynia ,najlepiej płaskiego i wstawić do zamrażarki . Teraz niestety potrzebna jest cierpliwość . Przez pierwszą(...)Ilość dodanej bazylii zależy od naszych preferencji smakowych. W moich przepisach nie ma stabilizatorów, więc sorbety dosyć szybko się rozpuszczają, podobnie jak lody. Jeżeli chcemy, to  do mieszaniny syropu z sokiem , możemy dodać  białko lekko roztrzepane, albo trochę rozpuszczonej żelatyny . Sorbet truskawkowy. Składniki: 0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych 400ml wody mineralnej. 6 łyżek cukru 3 łyżki

Kulinarny karnet Christophera
Imbir kandyzowany. 204

Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu 10min. Odcedzić imbir i czynność powtórzyć jeszcze dwa razy .Przesączu nie wylewać. Odcedzony imbir i cukier zalać wodą i gotować powoli ,aż syrop osiągnie konsystencję płynnego miodu. Plasterki wyjąć i ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze trzcinowym. Pozostawić do wyschnięcia. Suchy w szczelnie zamkniętym , ciemnym naczyniu można przechować kilka miesięcy. Otrzymany syrop mieszamy

Kulinarny karnet Christophera
Pitaja najpiękniejszy owoc świata. 144

Pitaya - the finest fruit in the world. Składniki. 1 pitaja 200g truskawek 1 łyżka syropu klonowego Wykonanie. Owoc pitaji przekroić na połowę. Wydrążyć kulki i oczyścić wnętrze, aby otrzymać dwie "miseczki". Miseczki wypełnić kulkami pitaji i truskawkami. Do tego syrop klonowy. Zdrowy ,niskokaloryczny ,smaczny deserek. Szaszłyk z meksykańską pitają. Składniki. 1 owoc pitaji 8 pomidorów koktajlowych 50g sera pleśniowego listki

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 225

gałki muszkatołowej 3 goździki 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżka oliwy  ciasto francuskie listki bazylii 250 g kurek  1 łyżka masła 3 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie. Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem. W polędwiczce zrobić tunel i nadziać kurkami. Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso(...)polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią. Pozostałe kurki usmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem. Upieczoną roladkę posmarować syropem klonowym lub miodem i otoczyć w ziarnach sezamu. Roladkę pokroić i podać z kurkami i sosem

Kulinarny karnet Christophera
Mrożonka jogurtowa. 167

posypujemy migdałami. Wstawiamy do zamrażarki i 1-1,5 h możemy podawać. Podałem z octem balsamicznym. Wersja słodka. 400 ml jogurtu greckiego 1 łyżka cukru orzechy włoskie jagody amerykańskie syrop klonowy Wersje słodką wykonujemy analogicznie do wytrawnej, dodając do jogurtu cukier. Podałem z syropem klonowym. PS. Inspiracją był przepis Carelajna

Kulinarny karnet Christophera
Bananowe placuszki z wysp kanaryjskich. 178

Banana pancakes. Składniki. ½ kg bananów 1 cytryna 3 jajka 3 łyżki cukru 100 ml mleka ½ szkl. mąki ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki anyżku Sól olej do smażenia cukier puder do posypania syrop klonowy do polania Wykonanie. Ubić białka  ze szczyptą soli ,dodając cukier. Dodać żółtka  i przyprawy, zmiksować. Banany rozdrobnić razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Masę bananową  dodać(...)łyżce mąkę do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć placuszki z obu stron. Posypać cukrem pudrem ,ja lubię polane syropem klonowym. Placuszki są delikatne i puszyste. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Niedzielne słodkości- najzdrowsze ciasto marchewkowe 331

gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dno foremki o średnicy 20cm wyłożyć papierem lub nasmarować Namoczone daktyle zmiksować dokładnie dodając około szklanki wody do uzyskania rzadkiego syropu Mąkę migdałową, marchewkę, otręby i syrop daktylowy dokładnie wymieszać Dodać jajka, napój sojowy/mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy i całość ponownie wymieszać W razie konieczności dolać do ciasta wody

peanutbuttermonster