zimą dostarczy dodatkowo cennych składników dla naszego organizmu. Oczywiście… nie tylko, bo wrażenia smakowe też będą niezapomniane. Składniki: - 2 dojrzałe banany- 400 ml mleka kokosowego- cytryna- 2 łyżki syropu klonowego- 250 g malin- 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki soku z cytryny Umyte maliny przekładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki soku z cytryny – rozparowujemy(...)zgęstniał. Ponownie przecieramy przez sito, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Połowę mleka kokosowego wlewamy do pojemnika, w którym będzie robiony koktajl. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki syropu klonowego i obrane, pokrojone 2 banany. Całość miksujemy blenderem, dolewamy pozostałe mleko kokosowe dalej miksując. Na dno szklanki wlewamy trochę sosu malinowego, na sos lejemy koktajl, ponownie sos malinowy
mojewypiekiinietylkokokosowego- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru z wanilią- laska wanilii (ziarenka)- szczypta soli (do białek)- 5 jabłek- olej kokosowy do smażenia- cukier puder do oprószenia- syrop klonowy (opcjonalnie, ale polecam) W misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy(...)ponownie delikatnie mieszamy. Racuszki smażyłam na patelni naleśnikowej z rozgrzanym olejem kokosowym, na rumiano z obu stron. Usmażone posypujemy cukrem pudrem. Ponieważ racuszki nie są słodkie, nie zaszkodzi dodatek syropu klonowego (do ich polania ).Kolejne racuszki, mam nadzieję – uszczęśliwią niejedną rodzinę. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy gotowy posiłek dla osób na diecie bezglutenowej. Racuszki ryżowo jabłkowe
mojewypiekiinietylkowłaśnie tym zaskarbiło sobie palmę pierwszeństwa w dokonanym przeze mnie wyborze. Składniki: - 2 bardzo dojrzałe owoce mango- 1 limonka- mrożona cytryna- ok. 150ml mleka kokosowego- 2 łyżki syropu klonowego- 1 szklanka lodu Obrane mango odkrajamy od pestki, dzielimy na cząstki, przekładamy do pojemnika, w którym przygotujemy smoothie. Limonkę szorujemy i wyparzamy. Specjalnym nożykiem obieramy skórkę, którą potem użyjemy(...)ozdoby. Z całej limonki ostrym nożykiem wycinamy fileciki, dodajemy do mango. Wlewamy 2 łyżki syropu klonowego – miksujemy. Na tarce ścieramy kawałek mrożonej cytryny. Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy 3 łyżki startej cytryny – ponownie miksujemy. Kruszymy lód, dodajemy do masy – miksujemy do gładkości. Podajemy ze startą mrożoną cytryną, przybrany skórką z limonki i cytryny oraz, np. maliną.Smoothie „Mango buszu
mojewypiekiinietylkotego szklaneczkę witamin, pod postacią koktajlu. Jednym słowem… „Radość o poranku”. Składniki: - 400ml mleka kokosowego- 1 dojrzały banan- 1 dojrzałe mango- maliny- truskawki- 1 cytryna- 2 łyżki syropu klonowego Truskawki kroimy, obrane mango odkrajamy od pestki – również kroimy. Owoce wkładamy do blendera, dodajemy maliny, syrop klonowy, obrane pokrojone banany, skropiamy sokiem z cytryny – wszystko miksujemy. Wlewmy
mojewypiekiinietylkołyżki cukru pudru- 1 łyżka żelatyny- ¼ szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny) Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku- 1 łyżka kakao- 2 łyżki alkoholu (wódki)- 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki- ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo:- dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki(...)pieczemy do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Do nasączenia biszkoptu szykujemy poncz. W szklance wrzątku rozrabiamy 1 łyżkę kakao, następnie dolewamy 2 łyżki wódki i 1 łyżkę syropu waniliowego. Do masy rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku - 1 łyżkę żelatyny – studzimy. Ubijamy wymieszane śmietany (słodką i kwaśną), pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy płynną, ale chłodną
mojewypiekiinietylkoKuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną. Składniki: - 400g kaszy kuskus - 2 puszki mleka kokosowego (800ml)- 2 łyżki brązowego cukru- płaska łyżeczka cynamonu- skórka z wyparzonej cytryny- syrop klonowy (do smaku)- szczypta soli- laska wanilii- jabłka- mrożona żurawina- 2-3 łyżki masła- garść płatków migdałowych- kilkanaście sztuk pistacji niesolonych Jedno jabłko kroimy na cienkie plasterki, układamy na blaszce(...)płaską łyżeczkę cynamonu i 2-3 garście mrożonej żurawiny. Dusimy kilka minut, aż jabłka się skarmelizują (nie mogą się rozpaść). W rondelku zagotowujemy 2 puszki mleka kokosowego z dodatkiem syropu klonowego, szczypty soli, ziaren i laski wanilii oraz startej skórki cytrynowej. Do dużej miski odmierzamy 400g kaszy kuskus, zalewamy wrzącym mlekiem kokosowym (razem z laską wanilii, potem ją wyjmiemy), przykrywamy
mojewypiekiinietylkojest dobra na koktajle owocowe. Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, dla spragnionych oraz zmęczonych upałem… Składniki: - dojrzałe mango- dojrzały banan- 2 pomarańcze- 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, przy bardzo słodkich owocach, można odpuścić) Umyte owoce obieramy. Mango kroimy na kawałki, banana w plasterki, z pomarańczy wycinamy fileciki. Wyciskamy sok z pozostałości pomarańczy. Miksujemy, dodajemy(...)syrop klonowy oraz mleko kokosowe. Ponownie miksujemy. Podajemy, najlepiej, schłodzony przybrany pomarańczą i liskiem mięty.Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, w upalną pogodę przyniesie nam ulgę oraz orzeźwienie. Jego walory odżywcze dostarczą energii na cały dzień, a walory smakowe – zachęcą do sięgnięcia po kolejną porcję. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Koktajl z pomarańczą… i nie tylko appeared first
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 200ml śmietanki kremówki (double cream)- 200ml mleka 3,2%- 3 łyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy(...)problemu wyjmujemy ziarenka. Jest to jeden z prostszych sposobów „wydobywczych”, ale i tak trzeba uważać, bo jednak sok pryska. Przekładamy do rondelka 2/3 ziarenek, dodajemy 2 łyżki syropu, ½ łyżeczki soku z cytryny, stawiamy na gaz. Rozgniatamy tłuczkiem ziarenka, aby puściły sok. Gdy zacznie wrzeć, chwilę gotujemy do połączenia smaków. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek i ponownie wlewamy
mojewypiekiinietylkowapnia w diecie. Sezon letni stwarza idealną okazję, aby kefir z grzybka wzbogacić o świeże owoce, tym razem… w maliny. Składniki: - kefir z grzybka tybetańskiego- świeże maliny- syrop klonowy, stewia, cukier (do wyboru) Bardzo dokładny opis historii, hodowli, codziennej procedury opieki nad grzybkiem, w właściwości zdrowotnych, przepisów kulinarnych znajduje się na stronie Grzybek tybetański kefirowy. Wytrwałym i dociekliwym(...)pokryty mlekiem, a wodą po przepłukaniu grzybka będzie czysta.Ponownie umieść grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiemitd.”Przygotowanie kefiru malinowego, to zaledwie chwila. Maliny miksujemy z dodatkiem syropu klonowego lub innej substancji słodzącej. Dolewamy kefir, ponownie miksujemy. Podajemy schłodzony. Z dobrodziejstw grzybka tybetańskiego korzystam już drugi rok. Robię przerwy, raz krótsze, raz dłuższe. Wtedy wkładam go do woreczka
mojewypiekiinietylko300g mielonych migdałów- esencja migdałowaDodatkowo:- sok do nasączenia biszkoptu (marakuja)- konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę, stopniowo dodając przesiany cukier puder. Gdy masa jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały, odrobinę(...)łyżeczki kakao – mieszamy i przy użyciu worka cukierniczego z tylką ozdabiamy nasz tort. Do ozdoby używamy również startej na tarce jarzynowej – czekolady. Uwieńczeniem są pokrojone na ćwiartki wiśnie w syropie imitujące „pazurki” oraz płatki migdałów. Tort wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do stężenia kremu. Wyjmujemy na ok.15 minut przed podaniem.Każdy preferuje inne smaki. Nie narzucam nikomu swoich
mojewypiekiinietylkoszklanki drobnego cukru- 4 duże jajka- 1/3 szklanki śmietany 30%- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 200g czekolady deserowej- oraz 2 szklanki wiśni bez pestek odsączonych z syropu (dałam 3 puszki po 425g – jak na zdjęciu)Składniki na polewę:- 150g gorzkiej czekolady- ½ szklanki śmietany 30% Wszystkie składniki do sernika muszą być w temperaturze pokojowej (to ważne). Ponieważ sernik będzie pieczony(...)jajku (każde dodane delikatnie, ale dokładnie miksujemy przed dodaniem kolejnego). Do masy dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy, a na sam koniec – czekoladę i delikatnie miksujemy. Wiśnie odsączamy na sicie z syropu. Na wcześniej przygotowany spód wylewamy 1/3 masy serowej i układamy połowę porcji wiśni. Na wiśnie wylewamy kolejną 1/3 masy i wykładamy resztę wiśni. Na wierzch wylewamy pozostałą część masy serowej
mojewypiekiinietylkomniejszym przetworzeniem. Myślę że trudno ze względu na finanse w 100% wykluczyć cukier lecz warto poznać jego alternatywy. Na pierwszym miejscu klasyfikuje się ksylitol ale mamy do dyspozycji również: syrop klonowy, słód jęczmienny, stevię czy syrop z agawy. Zapomnijcie o aspartamie ponieważ jest to bardzo toksyczna substancja chemiczna o której możecie poczytać na własną rękę. Moim faworytem jest ksylitol który
Kuchnia PROzdrowotnasłodycz ciastu dodają.Składniki:150 g fig suszonych,400 g mąki,50 g świeżych drożdży,200 ml letniego mleka,2 żółtka,szczypta soli,70 g białego cukru,3 łyżki syropu trzcinowego. Przygotowanie:Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.W tym czasie figi kroimy w bardzo drobną kosteczkę(...)skręcamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C.Figowe „skręcaki” pieczemy 15 – 20 min.Po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze gorące smarujemy syropem trzcinowym za pomocą pędzla.Smacznego
Moniki Smakołykiminut (lub dłużej), aż mięso osiągnie temperaturę w środku 72 stopnie.2. W garnku umieszczamy ocet spirytusowy, cukier i wodę. Na wysokim ogniu odparowujemy, aż do uzyskania syropu (około 20 minut). Wrzucamy jabłka pokrojone w drobną kostkę i gotujemy. Gdy jabłka puszczą sok, przecedzamy, a syrop ponownie wlewamy do garnka i odparowujemy. Znów wrzucamy jabłka, tym razem z posiekanymi śliwkami
My Culinary Artulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy lub waniliowy2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie)Do dekoracji:200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady½ szklanki orzechów drobno posiekanych*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone
Mania Gotowania