liści jarmużu 200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 4 łyżki płatków migdałów, podprażonych na patelni Cynamonowy dressing: 6 łyżek pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 2 łyżki octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone
Food Squareznaczy, że gorsze. One też mają swoje zastosowanie. Możemy je wykorzystać do ciasta. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować. Małe jabłuszka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, układamy do słoików i zalewamy syropem: -3 litry wody -3 szklanki cukru -1 łyżka kwasku cytrynowego Wodę z cukrem zagotowujemy, wsypujemy kwasek. Zalewamy jabłka w słoikach, zakręcamy, wstawiamy do garnka z wodą wypełniającą garnek(...)wysokości słoików i gotujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Mamy gotowe jabłka w syropie, np. do ciasta. Smacznego
Maminek kulinarnytego ciasta wykorzystujemy małe jabłka z syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek). Na ciasto: -niepełne dwie szklanki mąki -szklanka cukru pudru -6 jajek -6 łyżek oleju -łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka kakao -aromat śmietankowy Surowe jabłka wydrążamy lub wykorzystujemy jabłka z syropu. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy. Dodajemy żółtka. Następnie
Maminek kulinarnyszklanki mąki -1/4 szklanki cukru -2 żółtka -10 dkg margaryny -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat Krajankę twarogową kroimy w długie paski. Zalewamy syropem cukrowym. Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę. 2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia. Na kruszonkę wykładamy dżem(...)Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem. Dodajemy twaróg, stopione masło i mąkę ziemniaczaną i wszystko miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Połowę masy wykładamy na blaszkę. Resztę pasków posypujemy kakao i układamy
Maminek kulinarnypszennej -2 łyżki oleju -aromat Do tego oczywiście kilka pędów rabarbaru. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy na 3 minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody, jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy. Kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę
Maminek kulinarnyczasie nalewka nabierze smaku i koloru. Po 6 tygodniach zlewamy alkohol a śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru. Syrop cukrowy zlewamy, śliwki płuczemy 100 mililitrami wody i powstały płyn łączymy razem z alkoholem i syropem cukrowym. Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na ok. 2 tygodnie i gotowe
Maminek kulinarnynaszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie. Przydadzą się do ciast i deserów. Składniki -ok. 10 dużych gruszek -1 l wody -1/2 kg cukru -2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego -goździki Gruszki obieramy ze skóry. Wycinamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków. Wodę(...)zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Wrzącym syropem zalewamy gruszki i zakręcamy. Pasteryzujemy 7 minut. Smacznego
Maminek kulinarnysosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam! Składniki: Skrzydełka Buffalo: 1 kg skrzydełek z kurczaka 30 g masła 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru brązowego 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 2 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu) 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki pieprzu cayenne sól Śliwkowy sos BBQ: 4 łyżki sosu pomidorowego(...)koncentratu) 3 duże śliwki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 szalotka 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki powideł śliwkowych Frytki z batatów: 1 kg dużych batatów kilka łyżek oliwy sól kolorowy młotkowany pieprz Przygotowanie: Skrzydełka Buffalo: Skrzydełka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 części
Smakowity Blog KulinarnyPrawdziwy Amerykanin swój niedzielny poranek zaczyna od porcji tych pysznych, puszystych naleśników, najczęściej skropionych syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą: - 2 duże jajka - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wolnym ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem lub ulubionymi konfiturami. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiprzepisu, zdążycie akurat na zakończenie karnawału ;) Moje limoncello już pracuje. Jeśli ktoś się bardzo śpieszy może czas przygotowań skrócić nawet do 14 dni (7 dni moczenie skórek, dodać syrop cukrowy, wymieszać, przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na 7 dni). Podane proporcje składników to przepis klasyczny. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć (+/-) 500 g, wedle własnych upodobań(...)słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć. Odstawić na 7-10 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem. Zlać spirytus,skórki wyrzucić. Wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Zimny syrop cukrowy połączyć ze spirytusem, odstawić na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach przefiltrować płyn, rozlać do butelek, odstawić na kolejny tydzień. Podawać mocno schłodzone. Z pozostałych cytryn
SzczyptaSmaQmaki pszennej, 2- 3 łyżki cukru pudru, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 1 jajko, masa: 500 g serka mascarpone, 45 ml syropu z agawy, 3 małe jajka, 1 łyżka maki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 30 g migdałów w płatkach. Przygotowanie: Mąkę zgniatamy z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i masłem, aż powstanie(...)schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min w temperaturze 180 ° C. Studzimy. Całe jajka ubijamy, dodajemy syrop z agawy i nadal ubijamy. Do masy dodajemy ser mascarpone, mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie ubijamy do uzyskania gładniej konsystencji. Masę serową przelewamy na przygotowane ciasto, wierzch posypujemy
Moniki Smakołykitroszkę słodki... Mi te placuszki przypomniały śniadania dzieciństwa, kiedy budząc się czułam ten niesamowity aromat w całym domu. Wtedy podawane były z cukrem pudrem - teraz najbardziej lubię dodatek złotego syropu. Polecam - są wspaniałe, nie tylko na śniadanie, ale też na przykład podwieczorek. Waniliowe placuszki z jabłkami Składniki: (na około 20 sztuk) 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)solą, dokładnie wymieszać trzepaczką. Plastry jabłek maczać w cieście, smażyć na rozgrzanej patelni z masłem z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawać ciepłe z cukrem pudrem lub złotym syropem. Smacznego! Dzisiaj, mimo przelotnych opadów, pogoda całkiem dopisuje, więc mam nadzieję, że lato pobędzie z nami jeszcze trochę, a ukochany kubek poczeka w szafce na swój czas. Tak się zastanawiam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić. Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Ciemno, zimno... Pogoda coraz bardziej mnie zniechęca. Ale na parapecie moje orchidee
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 75 g cukru 150 ml wody Cukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na puree z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i goździków. Jabłka dokładnie wymieszać(...)gorącym syropem, całość ostudzić, schłodzić w lodówce, a następnie zamrozić przez minimum 5 godzin. Smacznego! Bardzo wymierną korzyścią niedzielną jest również moja nowa fryzura, którą jestem szczerze zachwycona. Zawsze marzyłam o prostej grzywce, ale jakoś brakowało mi odwagi... Na szczęście C. jest odważna za mnie, wzięła sprawy w swoje ręce i nożyczki, i efekt jest zaskakująco dobry. Dziękuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzelimonki 120 ml wody 85 g cukru 90 g malin 1,5 łyżki Cointreau Maliny zasypać 1 łyżką cukru i odstawić. Z pozostałego cukru i wody zagotować syrop, ostudzić. Maliny, kiedy puszczą sok, przetrzeć przez sitko. Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać. Schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrze