słodkie) 2 szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym (lub 1 szklanka sojowego o smaku waniliowym + 1 szklanka sojowego zwykłego, jak w tym przypadku) 5 łyżek syropu z agawy (lub cukru lub innej substancji słodzącej, jak lubimy bardziej słodkie, to dajemy trochę więcej) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 5-6 łyżek kaszy manny 5 łyżek oleju opcjonalnie: 10 kostek gorzkiej(...)czekolady 12 łyżeczek mleka sojowego dekoracyjne ażurki z czekolady deserowej suszona żurawina Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy syrop z agawy, cukier z wanilią i olej. Mieszamy, po czym całość zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wrzucamy kaszę mannę. Gotujemy, cały czas mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Następnie odstawiamy ją, aby ostygła. Gdy to się
Weganizm infantylnyprzelewamy do rondelka i wsypujemy polowe cukru pudru i rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy nam się rozpuścić cukier, należy zwiększyć płomień i zagotować syrop. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następny etap to ubicie białek z resztą cukru, na sztywną bezę. Śmietanę kremówkę ubijamy chwilę(...)dodajemy do niej nasz syrop z limonek. Na sam koniec dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką. Na sam koniec przelewamy masę do pucharków i wkładamy do lodówki, aż stężeję. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} - 200 g masła - 100 g cukru - 2 łyżki syropu klonowego (miodu) - 300 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 110 g entilek - 1 łyżka Kakao Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1.Ubijamy masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy syrop klonowy (bądź miód), łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy. 2.. Powinna wyjść masa lepka, lecz jeśli wyjdzie za bardzo klejąca (będzie przyklejała się do palców
ciemna strona patelnibogata w antyoksydanty borówka amerykańska. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) 3 garście płatków owsianych ok. 10 suszonych moreli (posiekane) 2 duże garście płatków migdałów 2 łyżki miodu 1 łyżka syropu klonowego 150 gram borówki amerykańskiej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego WYKONANIE W misce mieszamy płatki, morele i migdały z miodem i syropem klonowym. Powstałą masę rozkładamy na blasze na papierze
OstryKęsszklanki wody zagotowałam z 5 łyżkami cukru i krążkami pomarańczy. Po 30min. ostrożnie wyjęłam pomarańczowe krążki ( tak aby ich nie uszkodzić ), odsączyłam z nadmiaru syropu i ułożyłam na wierzchu mazurka. Po każdym polałam po łyżce syropu i z powrotem całość włożyłam do lodówki
bastalenaszklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: duży słoik wiśni w syropie lub 250 g wydrylowanych świeżych Wiśnie odsączyć z syropu. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier
Czerwień i błękitkolor zielony i jest uprawiana w ciepłych krajach.Syrop ma niesamowity i niepowtarzalny smak i aromat.Można go dodawać do herbaty,napojów orzeźwiających,lodów wydobywając ich niesamowite walory smakowe. Syrop ten zbierany jest z drzew iglastych.Zbiory odbywają się od początku maja aż do września.Syrop pomaga na kaszel,działa bakteriobójczo i rozkurczowo.Pomaga na górne drogi oddechowe.Można go dodawać do herbaty
Moje domowe kucharzeniebyło ogółem 116 027 .. Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów.. 10 najbardziej oglądalnych wpisów w maju: Schabowy wg Magdy Gessler Sałatka Syrop z sosny Cygańskie ścieżki po mojemu Szczaw na zimę Ciasto miodowe z masą budyniową Surówka z młodej kapusty Syrop z sosny II Miód z kwiatów mleczu Kotlety mielone smażone
Moje domowe kucharzeniejuż jabłuszkach... i w głowie zrodził się iście szatański plan ich niecnego wykorzystania :> Potrzebujemy (na 4 kokilki o średnicy 8cm): 2 małe jabłka 50g masła 1,5 łyżeczki syropu ryżowego 3 łyżki płatków owsianych 50g cukru 150g mąki Odrobinę octu balsamicznego Odrobinę przyprawy do piernika Ciut wiórek kokosowych Obrałam jabłka ze skórki, pokroiłam w kostkę, skropiłam octem balsamicznym, posypałam(...)szczyptą przyprawy do piernika wymieszałam i przełożyłam do kokilek, przykryłam połową łyżeczki syropu ryżowego (na każdą kokilkę). Masło razem z mąką i cukrem wymieszałam aż powstała kruszonka. Na koniec wszystkie kokilki posypałam kruszonką z odrobiną wiórek kokosowych na górze :> I już! Wsadzamy kokilki do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy je przez 20 minut
Emcia PichciSkładniki: 150ml mleka 50ml wody 2 łyżeczki kawy (np. Velvet) 2 łyżki syropu korzennego 2-3 kostki lodu Przepis: Mleko, wodę i kawę umieszczamy w shakerze i mocno "trzepiemy" przez ok. 1 minutę do utworzenia gęstej piany. Przelewamy zawartość shaker'a do wysokiej szklanki, dodajemy syrop (po ściance) i kostki lodu. Możemy udekorować całość przyprawą korzenną lub startą czekoladą
Emcia Pichcidwie osoby): 5 łyżek mąki 2 łyżki pasty tahini 1 łyżka miodu z sosny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml mleka 1 jajko Oliwa do smażenia Dodatki: Syrop ryżowy Borówki Przepis: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa (lekko płynna). Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce ciasta (lub dwie do formy) i smażymy na kolor(...)złoty z obu stron. Po ściągnięciu z patelni odkładamy placuszki na papierowy ręcznik. Placuszki polewamy obficie ulubionym syropem i podajemy np. z borówkami
Emcia PichciSkładniki: (1 porcja) 5-6 małych kawałków sera pleśniowego Le Coutances 2 pomidorki cherry kilka liści ulubionych sałat 2 łyżeczki syropu malinowego Paola kolorowy pieprz w młynku Przygotowanie: Na talerzu układamy kawałki sera pleśniowego, liście sałat i połówki pomidorków cherry Całość skrapiamy syropem malinowym. Podajemy z chrupiącą bagietką
Moja smaczna kuchniasera na serniki 350 g sera mascarpone 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 dużych jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego lub 2 łyżki syropu amaretto (syrop barmański) Dodatkowo: 1 kieliszek likieru Amaretto 1 paczka podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 1/6 szklanki wrzącej wody ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso) Wierzch: około
Mania Gotowaniawygląda pięknie ale jest również rewelacyjne w smaku. Skradło moje serce. Gorąco polecam!!! Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe) Składniki: 6 ananasów w krążkach z puszki 5 łyżek syropu z ananasów (z puszki) 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego+5 łyżek 16 wiśni z kompotu lub mrożonych 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)kolor. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy syrop z ananasów, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na dnie tortownicy układamy ananasy, w środki wkładamy po 2 wisienki. Masę wylewamy
Mania Gotowaniaświeżymi, sezonowymi owocami. I co bardzo istotne w takie upały, nie wymaga gotowania. Składniki na 4 porcje: - 5 łyżek nasion chia* - 400ml mleka ryżowego (lub dowolnego innego) - 1 łyżka syropu z agawy (lub płynnego miodu) - świeże owoce (dowolna ilość i rodzaj) * Nasiona chia (szałwia hiszpańska) stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To również źródło witamin, minerałów(...)się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie cukrów i pozwalają regulować ich poziom we krwi. Nie zawierają glutenu. Do miski wsypać nasiona chia, dodać łyżkę syropu z agawy, zalać mlekiem i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut. Ponownie zamieszać i rozlać do miseczek. Odstawić na minimium 20 minut. Najlepiej na kilka godzin(do lodówki). Podawać
Smaczne Zdrowe