cóż, Rodzynka przeżyła i się zachwycała, więc ja też postanowiłam zrobić i zaryzykować (tylko czym?;) Składniki na 12 kuleczek: 100 g siemienia lnianego 40 g migdałów 100 g syropu z agawy - dałam 90 g miodu, bo syropu nie miałam 4 (tak! tak!) łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki sezamu - do obtaczania kulek dodałam łyżeczkę pieprzu mielonego
Zdrowa Kuchnia Sowyrabarbary 3 łyżki otrębów owsianych Sante 1,5 łyżki cukru brązowego 1 jajo 1 łyżka miodu lipowego, np. Sądecki Bartnik masło klarowane do smażenia deser waniliowy Apro na syrop: 1 szkl. wody 1/2 szkl cukru Wodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na duże kawałki. Wrzucić do gotującego się syropu na 2 minuty - wyjąć ostudzić. Otręby wymieszać z cukrem brązowym
kolorowotorcikowoPremium Rosa - kolorowo-torcikowo Konkurs trwa 3 tygodnie - do 29.07.2010 Nagrody, w ilości 3-ech zestawów produktów funduje Premium Rosa. W skład zestawu wchodzi 5 produktów: - syrop wiśniowy 500ml - syrop z czarnej porzeczki 250 ml - konfitura z płatków róży - miód akacjowy - lutenica sos Fundator nagród zastrzega sobie, że zestawy mogą się różnić. Niemniej jednak ilość produktów pozostaje
kolorowotorcikowobiałek * woda Białka lekko podbić z odrobiną cukru. Pozostały cukier zalać wodą, tak by płyn zakrył cukier. Gotować na małym ogniu do próby nitki ( temperatura syropu nie powinna przekroczyć 120 stopni C ). Gotowy syrop wlewać cienkim strumieniem do białek - nie przerywając ubijania. Ubijać aż piana stanie się sztywna i szklista. Przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć na kremie rozetki z piany
kolorowotorcikowoświeżość i chrupkość przez kilka dni, tylko kto je uchroni przed schrupaniem... :-) Znalezione tutaj . Składniki: -1 szkl sezamu -1 szkl poppingu z amarantusa -1 łyżka melasy buraczanej ( ja dałam syrop ryżowy) -2 łyżki miodu Sezam uprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Melasę i miód ( w moim przypadku miód i syrop ryżowy) doprowadzić w małym rondelku do wrzenia ( to moment
Smaczne Zdrowebyły pyszne, chrupiące florentynki zakupione w sklepie. Były przepyszne, tylko czy zdrowe...? Te są równie smaczne i baaardzo zdrowe. Same ziarna zanurzone w zdrowym ksylitolu , ja dodałam także trochę syropu z agawy. Chciałam by były bardziej chrupiące. Ksylitol sprawia, że ciasteczka stają się trochę lepkie, tak jakby wciągały wilgoć. Część zamknęłam po wystudzeniu w metalowej puszce i te były(...)150g uprażonych ziaren ( dałam: dynię, słonecznik, siemię lniane i sezam) - 80g płatków migdałów - 2 białka z dużych jaj - 80g mielonego ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g ksylitolu i 30g syropu z agawy - skórka otarta z ćwiartki pomarańczy ( pominęłam) Uwaga: Ilości płatków i ziaren oraz ich rodzaj są dowolne. Ważne by łącznie było ich 280g. Na suchej patelni uprażyć ziarna
Smaczne Zdrowemnie typ750) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej - 60g mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny - 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy - 60ml oliwy z oliwek (40g) - 30g siemienia lnianego - 10g słonecznika +ziarna do posypania Do misy miksera wkruszyć drożdże, dodać, wodę, sól, oliwę i miód (u mnie syrop z agawy
Smaczne Zdroweogóle kiedykolwiek zjadałam! Zresztą sami się przekonacie, jak spróbujecie :) Beza - 6 białek jaj - 260g cukru (może być drobny) - łyżka skrobi ziemniaczanej - łyżka octu winnego z jabłek - łyżeczka syropu barmańskiego o smaku orzechowym Zaczynamy od kilku podstawowych zasad: Białka muszą być oddzielone od żółtek bardzo dokładnie, w przeciwnym razie białka się nie ubiją. Ważne, aby białka były w temperaturze(...)cukier i beza będzie sztywna, ale szklista wyłączamy mikser. Łapką silikonową wsypujemy przesianą łyżkę skrobi ziemniaczanej, a następnie łyżkę octu z jabłek. Możemy dodać łyżeczkę esencji waniliowej bądź syropu barmańskiego (ja dodałam orzechowego). Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – to ważne, żeby piekarnik był w pełni nagrzany. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni
Sajkofanka smakudwie porcje: - 250g twarożku - łyżeczka suszonej lawendy - łyżka miodu - odrobina wanilii bądź esencji waniliowej Sos: - 2 suszone morele - 2 duże łyżki miodu płynnego - 1 łyżka syropu barmańskiego o smaku orzechowym dodatkowo: owoc miechunki W miseczce łączymy twarożek z lawendą, miodem, wanilią. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: morele kroimy w bardzo drobną kosteczkę, zatapiamy w miodzie i syropie
Sajkofanka smakupierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie. Składniki: Kruche ciasto margaryna 100 g mąka pszenna 200 g cukier 40 g jajko 1 szt Jabłka jabłka kwaśne 2 szt margaryna 100 g cukier brązowy 120 g woda 1 łyżka Przygotowanie: Z zimnej margaryny,mąki(...)cukier.Gdy cukier się rozpuści dodać partiami pokrojone jabłka i dusić z dwóch stron al dente. w formie do tarty o średnicy 26 cm na dno wyłożyć jabłka i powstały syrop z patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2 cm większej od foremki na tartę.Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na jabłka.Uformować nadmiar ciasta na brzegach
Ala piecze i gotujeZapraszam dzisiaj na pyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik . Składniki: 2 szk mąki pszennej 0,5 szk cukru 2 jajka 1,5 szk jogurtu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso 6-8 połówek brzoskwiń w syropie 3 łyżki soku pomarańczowego do smażenia olej rzepakowy Rapso
Ala piecze i gotujerazem proponuję shota w barwach zieleni. Równie prosty i szybki do zrobienia. Składniki: frugo zielone 100 ml wódka czysta 100 ml syrop z grenadiny 15 ml kostki lodu z kawałkami cytryny Przygotowanie: Do szejkera wlać schłodzone frugo oraz wódkę i energicznie wstrząsnąć. Rozlać do kieliszków. Wlewać łyżeczką po ściance kieliszka łyżeczką syrop. Przed podaniem dodać
Ala piecze i gotujemleka 90 g cukru(można mniej ) 1 cukier waliliowy 15 gr żelatyny, ja używam w p ł atkach 60ml syropu miętowego Tabliczka gorzkiej czekolady Zagotować smietane i 3/4 mleka , dodać cukier i cukier waniliowy. Przygotować żelatynę, t ą w p ł atkach trzeba namoczy ć przez 10 min w zimnej wodzie(...)ynie(np w ¼ szklanki mleka), ale nie we wrz ą tku. Zdjąć naczynie z mlekiem z ognia i wlać rozpuszczon ą żelatynę i syrop miętowy. Panna cotta wlać do różnych silikonowych foremek. Chłodzić w lodówce do stężenia( Ok 3h). Rozpuścić czekoladę i nape ł nić ni ą ma ł e foremki silikonowe, wstawić do lodówki. . Foremki
Mia Cucina Sofietamacerujemy przez ok 10/14 dni, pamietając, aby wstrząsać słojem raz na dzień. Spirytus dzień po dniu, będzie stawał się bardziej zółty, a skórki białe. Po ok dwóch tygodniach przygotowujemy syrop. W garnku podgrzewamy wodę i dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Po ostygnięciu wlewamy syrop do spirytusu i dobrze mieszamy. Odcedzamy skórki, filtrujemy limoncello przy pomocy filtra
Mia Cucina Sofietaczekac, nie ma tez balaganu w kuchni. Tak wiec deser jest szybki w przygotowaniu i jeszcze szybszy w znikaniu. skladniki dla 4 osob: 4 kwadraty ciasta francuskiego gruszki w syropie (mala puszka) nutella orzechy laskowe wykonanie: Ciasto francuskie kroimy na cztery kwadraty, kazdy o boku mw 15cm. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo(...)marginesu. Nastepnie smarujemy srodek nutella (okolo 2 lyzki na porcje) i na to ukladamy pokrojone w plastry gruszki z syropu. Gotowe tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Po upieczeniu tarty posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi. Smacznego
Przysmaki Karolki