syrop - 6989 przepisów (strona:226/466)

Lody truskawkowo-różane. Z bezami. Czy może być coś lepszego...? 158

polecam Wam bardzo - smakują niebiańsko. Bez przesady. Lody truskawkowo-różane z bezami Składniki: (na 1,8 l lodów) 500 g truskawek 150 g konfitury z płatków róży 2 łyżki syropu z płatków róży sok z 1 cytryny 250 g skondensowanego mleka słodzonego 250 ml śmietany kremówki (38%) 75 g bez Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Włożyć do większej miski, zmiksować(...)jednolitą masę. Dodać konfiturę, syrop i sok z cytryny, zmiksować. Dodać mleko skondensowane i kremówkę, dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, wymieszać lody z pokruszonymi bezami. Przełożyć do pudełek do lodów, zamrozić. Smacznego! Podoba mi się to zdjęcie. Zazwyczaj fotki, które pstrykam nie są najlepszej jakości; to pewnie też nie jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Złoto, które nie jest złotem, i lekki deser 283

Składniki: (na 6 porcji) galaretka: 60 g cukru 2 łyżki wody 60 g miodu 600 ml mleka (3,2%) ziarenka z 1/2 laski wanilii 5 listków żelatyny brzoskwinie w syropie: 250 g brzoskwiń 50 g cukru 2 łyżki wody 40 g miodu ziarenka z 1/2 laski wanilii Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cukier podgrzewać z wodą, aż powstanie dość ciemny(...)się rozpuści, dodać brzoskwinie. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Zdjąć z palnika, wystudzić. Przed podaniem udekorować galaretkę owocami, polać powstałym syropem. Smacznego! Deser jest prosty i pyszny. Bez włączania piekarnika, więc idealny wręcz na lato. Bez dodatku śmietany nieco mniej kaloryczny. Skusicie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 166

przez 20 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. W ostudzonych muffinkach nożen wydrążyć środki, nałożyć w nie po łyżeczce curdu. Odstawić. Cukier zagotować z wodą. Gdy syrop osiągnię temperaturę 115 st. C. zdjąć z ognia.  Białka ubić niemal na sztywno, pod koniec wąskim strumieniem wlewając gorący syrop. Ubijać przez około 10 minut, aż beza ostygnie. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 155

Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier zagotować z wodą i cynamonem. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115 st. C. zdjąć z ognia.  Białka ubić niemal na sztywno, pod koniec wąskim strumieniem wlewając gorący syrop. Ubijać przez około 10 minut, aż beza ostygnie. Bezę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 134

strefie dla pełnoletnich nalewka z  owoców głogu,  które są już dojrzałe i dyndają sobie na gałązkach, w ogromnych ilościach. Są znakomitym, naturalnym surowcem do wyrobu syropów, konfitur, galaretek, octów smakowych lub nalewek w brązowo-czerwonych kolorach. Owoce zawierają flawonoidy, które po spożyciu rozszerzają naczynia krwionośne, a przez to usprawniają pracę układu krążenia, serca i mózgu. Głóg jest uważany(...)cukru Skórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku, ½ laski wanilii, 10 cm kawałek kory cynamonu, 5 goździków. Przygotowanie tak jak w wersji podstawowej. Na etapie przygotowywania syropu do wody dodać cukier z przyprawami, sokiem i skórką z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Zagotować, gotować na bardzo małym ogniu 10 minut, wystudzić pod przykryciem, dodać do nalewki. Po miesiącu nalewkę przefiltrować

SzczyptaSmaQ
SuperFood - mus dyniowy z bakaliami i granatem 153

food, razem tworzą znakomite połączenie.  Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2     Składniki: 1 szklanka pureedyniowego , 150 g serka mascarpone, 4 łyżki Mieszanki Studenckiej Felix, 2 łyżeczki syropu klonowego, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 łyżki pestek granatu. Przygotowanie: Dynię wymieszać z serkiem, wanilią, cynamonem i syropem klonowym. Przełożyć do pucharków, na wierzchu położyć bakalie i pestki granatu

SzczyptaSmaQ
Gruszki winno-korzenne w sosie czekoladowym 234

Prosty i wykwintny deser z gruszek gotowanych w winie i przyprawach korzennych. W wersji bezalkoholowej zamiast wina można dodać sok z pomarańczy, syrop z kwiatów czarnego bzu lub dowolny, jasny syropu smakowy (np. agrestowy). Ugotowane gruszki polać kilkoma warstwami lekko wystudzonego ciemnego sosu czekoladowego. Warstwy wylane w odstępach minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach.    Czas przygotowania: 25 minut Porcje

SzczyptaSmaQ
Kawablanca - kawa na długie wieczory 126

Starmach . Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2 Składniki: 2 filiżanki gorącej, mocnej kawy zaparzonej z Jacobs Cronat Gold, 100 ml rumu, 6 łyżek śmietany kremówki, 2 łyżki serka mascarpone, Syrop kokosowy, Brązowy cukier Muscovado. Przygotowanie: Kawę posłodzić Muscovado, dodać rum. Śmietanę podgrzać, wymieszać z serkiem i syropem kokosowym, podać w oddzielnym dzbanuszku

SzczyptaSmaQ
Serniczki Chia z mango 2310

Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje: 2     Składniki: 500 g sera naturalnego (mielonego, na sernik), 1 duże mango, 5-6 łyżek nasion chia, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, Syrop agawy, ksylitom lub stewia do smaku, listki stewii do przybrania. Przygotowanie: Mango umyć, obrać , miąższ zmiksować (odłożyć kilka łyżek do przybrania).  Do mango dodać 2/3 sera, ekstrakt wanilii(...)syrop z agawy, zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać pozostały ser do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Do masy serowej dodać nasiona chia – ok. 1 łyżka na każde 100 ml sernika, wymieszać, przelać do szklanek. Owoce mango są różnej wielkości, więc porcja sernika może być mniejsza lub większa. Odstawić do lodówki na min. 4 godz. Przed podaniem polać

SzczyptaSmaQ
Sajgonki party 158

kawałek imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego), 100-150 ml sosu sojowego, Sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka sosu rybnego, Syrop z agawy do smaku, Przegotowana woda.     Przygotowanie:  Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić. Warzywa umyć, marchewkę obrać

SzczyptaSmaQ
Ciasto czekoladowe pieczone w kąpieli wodnej 284

białą, puszystą masę (około 10 minut). Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy pozostały cukier (150 g) i ogrzewamy na małym ogniu, do czasu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop cukrowy. Zdejmujemy syrop cukrowy z ognia, dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę i masło. Mieszamy, do czasu, aż czekolada i masło się rozpuszczą - ma powstać gładka czekoladowa masa. Powoli wlewamy

W kuchni Katie
KIESZONKOWA OWSIANKA Z OWOCAMI, PŁATKAMI JAGLANYMI, ORZECHAMI... I CYNAMONEM 546

płatków jaglanych - 1/4 szklanki płatków z nasion amarantusa - 3 jajka - obrane, zmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g) - 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego) - 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu - 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały) - 1-2 łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki małych rodzynek (nie trzeba, ale warto(...)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć i formować następne. Mnie wyszło

Smaczne Zdrowe
473.Bananowe ricotta hotcakes. 149

żytnie bananowe  ricotta hotcakes z syropem daktylowym(potem) Tym razem syrop wyszedł mi trochę rzadki, ale i tak jest dobry :P No bo jak coś co jest z daktyli może być nie dobre? :D  Jednak wyroby z mąki żytniej wychodzą takie.. sama nie wiem, maziste? I do tych placków najlepsza jest chyba

More food, love and dreams
Bajgle tureckie - simit 297

drożdży instant 200 ml mleka 70 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli Do posmarowania 100 g sezamu 100 ml letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez(...)blasze wyłożonej matą silikonową, robimy odstępy bo bajgle urosną. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wodę lekko podgrzać dodać syrop trzcinowy i wymieszać. Przed pieczeniem bajgle posmarować letnią wodą za pomocą pędzelka i posypać obficie sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu

Ala piecze i gotuje
Muffiny jogurtowe z konfiturą 333

szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 180 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki oleju, 2 łyżeczki cukru waniliowego , 2 łyżeczki syropu z pigwy (ewentualnie sok z cytryny), konfitura malinowa Krokus .   Przygotowanie:     Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia. Do drugiej miski mokre składniki(...)jogurt, roztrzepane jajko, mleko, olej i syrop z pigwy. Smarujemy  foremki silikonowe masłem (chyba, że używamy papierowych papilotek). Przelewamy połowę ciasta do foremek (12 sztuk). Do każdej foremki wkładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni