bułkę pokroić w kromki. Namoczyć w mleku z przyprawami. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego cukier oraz konfiturę i gotować na małym ogniu do momentu otrzymania lekkiego syropu. Olej rozgrzać na patelni i kłaść na niej namoczone grzanki. Smażyć z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładać na talerz, polać syropem. Jeść do woli, bo są pyszne! Smacznego
KUCHARNIAniezwykle się spodobał. Sorbety uwielbiam, Bellini - już wiecie, że tak, a połączenie tych dwóch w jedno to kolejna rzecz stworzona by sprawiać przyjemność.** SKŁADNIKI 2 puszki brzoskwiń 250 ml syropu z brzoskwiń 180 ml Prosecco lub innego dobrej jakości musującego wina wytrawnego (białego) 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Brzoskwinie osączyć z zalewy, przełożyć do wysokiego(...)naczynia i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać 250 ml syropu z brzoskwiń (zalewy z puszki), cukier i sok z cytryny. Ponownie zmiksować. Wlać wino i dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. * tekst Anna Łyczko Borghi "Drinki wszechczasów - Bellini" ** inspiracją do wykonania sorobetu był przepis z książki Desery - Wielka Księga Kucharska, wyd. Konemann
KUCHARNIAświeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego Zacznijcie od przygotowania praliny. Cukier należy wsypać do rondelka o grubym dnie (można dodać 1-2 łyżki zimnej wody) i ustawić na średnim ogniu. Podczas gdy cukier się topi(...)Przed podaniem pokroić na cienkie plasterki. Terrina świetne smakuje podana z plasterkiem sera roquefort oraz sosem balsamiczno-klonowym. Aby go przygotować, trzeba wlać do rondelka ocet balsamiczny i syrop klonowy i gotować na bardzo małym ogniu, do momentu aż płyn odparuje i mocno zgęstnieje tworząc gładki, aksamitny sos. * Korzystałam z informacji znalezionych w książce Culinaria Europy, Wyd. Konemann. **Dziękuję
KUCHARNIADodać plasterki kumkwatów i na małym ogniu gotować jeszcze ok. 20-25 minut. Kumkwaty powinny zmięknąć i stać się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty syrop. Na koniec dodać likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeśli chcecie użyć pojedynczych plasterków do dekoracji, przestudzone kumkwaty osączcie delikatnie z syropu i układajcie na papierze
KUCHARNIAPocząwszy od cukru bazyliowego , jaki najpierw trzeba zrobić, po piękny seledynowy kolor i wyjątkowy, niezwykły smak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim(...)garści listków bazylii 150 g cukru 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g mąki 2 jajka szczypta soli bita śmietana świeże truskawki (zalecam macerowane wcześniej w syropie z dzikiego bzu) Liście bazylii utrzeć w malakserze z cukrem - powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednym jajku oraz cukier bazyliowy. Na koniec dosypywać stopniowo
KUCHARNIADuże, okrągłe "kłopotki". Jak wielka pastylka przeciwsmutkowa. Bezwstydnie słodkie remedium. A na nich fiołkowy pył z mgiełką zapachu, który kocha moja Mama. I kilka kropli syropu z fiołków, by spijać z nich to co najlepsze. Moje kłopotki pieczone doraźnie i profilaktycznie. Dla Synka, dla Mamy i Taty, dla W. i dla mnie samej(...)uchylonych drzwiach piekarnika do momentu, aż zupełnie wystygnie. Bezy są idealnie bezowe - z wierzchu chrupiące, a w środku delikatnie ciągnące. Posypać je z wierzchu fiołkowym cukrem pudrem i skropić syropem z fiołków ( tutaj przepis - klik ). FIOŁKOWY PUDER 1/3 szklanki fiołkowych płatków ok. 1/3 szklanki cukru Z zebranych fiołków odciąć płatki i przełożyć je do moździeża. Dosypać część cukru i ucierać
KUCHARNIArukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem z octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie i naprawdę smacznie i ogromnie się cieszę, iż przepisy i dania zainspirowały Uczestników do własnych kulinarnych eksperymentów(...)Sicilia , która dostarczyła także doskonałej jakości oliwy i rozpieściła podniebienia niecodziennymi smakami czekolad, m.in. z kardamonem, majerankiem i cynamonem. Pyszna zupa krem z pomidorów, pachnące latem konfitury i doskonałe syropy do herbat i napojów to zasługa patronującej warsztatom firmie Łowicz.Samo najlepsze. Podawana do śniadania cudowna pachnąca brioszka to zasługa Bielmaru , który dołączył do grona patronów Kulinarnej Majówki
KUCHARNIAsoku z pomarańczy • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego • 1 łyżka oliwy • szczypta płatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka • garść winogron • garść roszponki • winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki syropu klonowego) + 1/2 łyżki soku z cytryny + sól i pieprz + 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego • 3 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni Przygotowanie
w mojej kuchniudka gęsie 1 łyżka smalcu, najlepiej gęsiego 600g kiszonej kapusty 2 cebule szczypta cukru płaska łyżka zmielonego kminku przyprawy: sól, pieprz sok jabłkowy-około 2 -3 szklanek 1/2 szkl. syropu sosnowego wymieszanego z 3/4 szkl. wody Wykonanie Dzień wcześniej udka gęsie natrzeć solą, zmielonym kminkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnego dnia zarumienić na patelni na złoty kolor. Włożyć(...)piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem do miękkości ,podlewając syropem z sosny wymieszanym z wodą a pa około 40 minutach dodajemy sok jabłkowy około 1 szklanki. W rondlu zeszklić na gęsim smalcu drobno posiekaną cebulę. Dodać posiekaną przepłukaną, kiszoną kapustę. Następnie podlać soku jabłkowego i dusić ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i cukrem
w mojej kuchnipomarańczy, 400 g cukru, 500 ml wody, 1 cytryna, 10 cm korzenia imbiru, 3 łyżeczki czerwonego pieprzu marynowanego, ewentualnie pektyna jabłkowa lub inny środek żelujący. Przygotowanie: Zagotować syrop z wody i cukru. Pomarańcze wyszorować i sparzyć, z połowy cienko zetrzeć skórkę (tylko pomarańczowa część bez albedo). Pomarańcze dokładnie obrać, posiekać w drobną kostkę, włożyć do syropu, dodać otartą skórkę
SzczyptaSmaQowoce i gotowe, polecam :) Na 2 porcje puddingu dla dorosłych i 1 mniejszą dla dziecka: 0,5 l mleka 4 płaskie łyżki szałwii hiszpańskiej (chia) łyżeczka surowego kakao łyżeczka syropu z agawy mus bananowo-jagodowy: duży banan 0,5 szklanki mrożonych jagód Mleko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy do niego syrop z agawy, kakao i dokładnie mieszamy aż kakao
Mienta blogwykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu na cieście układamy osączone i pokrojone brzoskwinie. Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką syropu brzoskwiniowego z puszki. Sok pomarańczowy podgrzewamy z pozostałym syropem. Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy. Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę
Salonik smakówOdcedzamy, zalewamy wodą i ponownie odkładamy je na dobę. Po 24 h odcedzamy i kroimy w drobną kostkę usuwając przy tym pestki. Wodę i cukier gotujemy razem, by powstał syrop. Do gotującego się syropu dodajemy kawałki cytryn i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i przezroczyste. Gotową konfiturę wlewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem
KasiekGotujeSkładniki: -2 jajka -2 szklanki mąki -1,5 szklanki mleka -4 łyżki roztopionego masła -3 łyżki cukru -3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -cukier puder, sok malinowy, ew. syrop klonowy Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Roztrzepane jajka łączymy z mlekiem oraz masłem. Wlewamy do mąki. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Smażymy(...)stron na suchej patelni. Możemy je przypudrować lub podać z syropem klonowym. Smaczego! orzeszek w roli głównej
KasiekGotujeczarnego bzu wykorzystuje się w leczeniu przeziębień, wzmacniają odporność, działają antywirusowo, wychwytują wolne rodniki, uśmierzają ból i przyspieszają przemianę materii. Można je wysuszyć i parzyć jako ziołową herbatę, sporządzić syrop lub nalewkę. W mojej spiżarni jest już lekarstwo na jesienno-zimowe przeziębienia. Czy Wy również chcecie takie przygotować? Jeśli tak zbierzcie o poranku w pełni rozwinięte kwiaty (około 50 dużych(...)baldachów), a ja jutro opowiem Wam jak przygotować obłędnie pachnący Syrop z kwiatów Czarnego bzu. Zapraszam
Zapiski Młodej Żony