MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ: 2 łyżki musztardy (ja użyłam musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO 1 łyżka syropu klonowego Skworcu 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz W rondelku na małym ogniu rozpuściłam masło, następnie dodałam chrzan z żurawiną, musztardę i syrop klonowy
Blondynka Gotujedeser sałatka owocowa. Prosta, szybka, smaczna i pełna witamin. Dla trzymających linię w sam raz. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób 2 mandarynki 1 pomarańcza 2 kiwi 1 banan syrop klonowy dla chętnych WYKONANIE: Wszystkie owoce po obraniu ze skórki, pokroić na nieduże kawałki. wszystko połączyć. Można polać syropek klonowym, ale przyznam ,że i bez syropu jest pyszna. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySkładniki : 1/3 szklanki cukru brązowego 4 łyżki syropu klonowego 1 dużo jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki sodki 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka bakalii ; ja dałam śliwki i morele suszone- pokrojone oraz ziarna słonecznika. Do kawy upiekłam c iasteczka owsiane, bogate w błonnik, a w smaku mało(...)Przygotowanie : Do naczynia wbić jajko, wsypać cukier (ja dodałam 2 łyżki miodu), olej, sól i syrop- lekko wymieszać całość Wsypać mąkę, sodkę, płatki i bakalie- dokładnie wymieszać Masę pozostawić na około 30 min, by płatki nasiąkły ( ja dodałam jeszcze 2 łyżki mleka, bo moja masa była sucha i obawiałam się, że całość się nie połączy) Z ciasta formować ciasteczka wielkości
Proste Potrawyrodzaju przetwory. Składniki: 5 kg papierówek 5 l wody 1 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku Wykonanie: Wodę, cukier i kwasek zagotować. W ten sposób otrzymujemy syrop. Papierówki (najlepsze są te mniejsze) myjemy, wykrajmy szypułki, ogonki pozostawiamy. Owoce układamy ciasno w słoiku i zalewamy syropem. Pasteryzujemy od 3 do 5 minut, nie dłużej, ponieważ
kgwjanczewosię szczelnie zamknąć. Dodać rum i wymieszać. Tak przygotowaną masę szczelnie zakręcić i przechowywać w ciepłym miejscu przez tydzień, pamiętając o codziennym poruszaniu naczyniem. Z cukru i wody ugotować syrop, wystudzić. Połączyć masę czekoladową z syropem, dobrze wymieszać i przelać do butelek. Nalewka musi dojrzewać w ciemnym, chłodnym miejscu przez dwa miesiące. Uwagi: Kiedy pierwszy raz robiłam nalewkę czekoladową
Passions hobbies lifeciasteczka. Poniżej przepis na ciastka jabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki miodu lub innego syropu kilka kropli aromatu do ciast (użyłam 1 łyżeczkę kokosowego syropu barmańskiego) 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 8 łyżek mleka lub soku owocowego 1 jajko 4 łyżki oleju WYKONANIE Wszystkie składniki
Zofianalekko orzechowego smaku :) Pycha! Składniki (6 placuszków): miarka odżywki białkowej waniliowej 2 czubate łyżki mąki amarantusowej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 duże jajko 1 łyżeczka oleju dodatkowo: syrop klonowy, ziarenka Słoneczne pola Przygotowanie: Połącz ze sobą jajko, mąkę amarantusową, białko i jogurt naturalny. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Nakładaj po 1 łyżce masy i smaż(...)minuty z każdej strony. Podawaj polane syropem klonowym i posypane ziarenkami
Zdrowie na języku :Posuszamy.Owce przekładamy do garnka i dodajemy 150 g cukru.Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na średnim ogniu, aby jagody się zagotowały i puściły sok.Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż syrop zacznie gęstnieć.Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się owoców.Kiedy syrop zacznie gęstnieć po ok. 50 min. musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony
kulinarnyJaSzybki i prosty deser? Kruche babeczki z owocami! Ale co zrobić jak brak świeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko80 g cukru(...)ugniatamy. Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Zimną śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier z wanilią. Babeczki dekorujemy kleksem śmietany i kilkoma malinkami w syropie. Smacznego
Słodkie Przyjemnościsię! :)" Składniki4 duże jajka 200 g cukru brązowego szczypta soli 50 g orzechów laskowych, bez skórek50 g orzechów włoskich, najlepiej bez skórek2 słoiki gruszek w syropie ( u mnie domowe)troszkę imbiru200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao)400 ml kremówki50 g przesianego cukru pudrunasionka z jednej laski wanilii skórka otarta z jednej(...)pieczemy około godzinę - powinna być chrupka z wierzchu a lekko wilgotna i lepka wewnątrz. Gruszki osączamy z zalewy. Każdą z gruszek przekrajemy na cienkie plasterki. Syrop z gruszek przelewamy do rondelka, dodajemy starty imbir i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków.Wtedy zdejmujemy go z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada
Słodkie Przyjemnościpieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.3/ Na patelnię wrzucamy cukier trzcinowy, wodę, miód i orzechy macadamia i podgrzewamy do momentu aż utworzy się kleisty syrop. Ostawiamy.4/ Gdy ciasto jest już gotowe to podgrzany syrop z przepołowionymi orzechami kładziemy na górę ciasta i czekamy aż zastygnie. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapieczenie ciasteczek z dziećmi jest jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu.Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków.125g masła wcześniej wyjętego z lodówki100g brązowego cukru115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem)450g mąki1 łyżeczka sody1 łyżeczka imbiru1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennychszczypta soliPiekarnik rozgrzać do 200°C.Masło, cukier i syrop rozpuszczamy na małym ogniu ciągle
Kulinarna rozmowaszklanki margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka imbiru1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu ( lub 2, jeśli go bardzo lubicie)3/4 łyżeczki świeżo zmielonych goździków1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy1 jajo1 łyżka octu jabłkowego1 i 1/2 szklanki mąkiPrzygotowanie:Zmiksuj margarynę, aż będzie jasna i puszysta. W miseczce wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, imbir, sodę, cynamon i goździki. Dodaj(...)mieszaninę do margaryny. Wmieszaj 2 szklanki mąki. W drugiej miseczce rozbij jajko, dodaj miód lub syrop z agawy i łyżkę octu jabłkowego. Dodaj to do reszty składników, dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj
Gotowanie to kochaniewieczór sylwestrowy. Shot kawowy również jest z niewielką ilością alkoholu. Jednak przyciąga wzrok ze względu na warstwy no i jest pyszny. Ilości podane są na wielkość kieliszka. Składniki:1/4 syropu czekoladowego1/3 likieru o smaku kawybita śmietanacukier trzcinowy Przygotowanie:Wszystkie składniki dobrze schłodzić. Do kieliszka najpierw wlać syrop czekoladowy. Następnie wlewać likier kawowy wolnym strumieniem po ściance kieliszka wtedy utworzy
Ala piecze i gotujemoże dopasować i wyeksponować swoje ulubione smaki. Koktajl bananowo kokosowy z mango. Składniki: - 2 dojrzałe banany- 1 dojrzałe mango- 400 ml mleka kokosowego- sok z limonki- 1 łyżka syropu klonowego- wiórki kokosowe (do ozdoby) Umyte mango obieramy ze skórki (najwygodniej używając obieraczki do ziemniaków). Wszystkie składniki – mleko kokosowe, sok z limonki, obrane, pokrojone banany i mango(...)oraz łyżkę syropu klonowego miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy do szklanek. Ozdabiamy kawałkami owoców i wiórkami kokosowymi. Można dodać listek mięty. Z podanych proporcji otrzymałam 1 litr aromatycznego napoju. Koktajle, to obszerny temat. Dostarczają nam wielu cennych składników. Warto pamiętać o nich przygotowując domowe posiłki. Wzbogacą naszą dietę o nowe, często bardzo egzotyczne smaki… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylko