śliwkowekilka łyżekMąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą.Karob można zastąpić kakao lub rozpuszczalną kawą typu cykoria instant.Zamiast syropu daktylowego można użyć miodu. Jeśli nie macie uczulenia na jajka to dobrze dodać 2 żółtka, lub 4 jajeczka przepiórcze.Przygotowanie:Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem(...)cynamonem. Dodać miękką margarynę. Siemię lniane zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z syropem daktylowym i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. W środku można zrobić
głodny alergikilością wody ( zamiast 500 ml wody , dać 400 ml). Gotowy kisiel odstawić i ostudzić.Na małym ogniu podsmażać jabłka. Po paru minutach , gdy woda wyparuje , powinien się zrobić taki syrop. Posmakować łyżeczką kawałek jabłka, gdy będzie miękkie , patelnie odstawić z ognia. Przygotować miskę do której należy włożyć sitko. Do sitka wrzucamy wszystko to co na patelni i odstawiamy(...)powstały syrop zleciał w części do miski.Następnie , podjadamy parę łyżek kisielu , a potem dodajemy jabłka i mieszamy. 4.Gdy bezy już będą gotowe , przełożyć je na talerz. Przygotuj jakaś deskę, duży talerz lub jakąś tackę, na której będziemy "składać tort". Bierzemy największą bezę i kładziemy na tacce , kładziemy krem śmietankowy, tak aby w środku zostało miejsce na jabłka. Grubość
Gotuj Z MuzykąKochani dzisiaj w klimacie nadchodzących Świąt, proponuje Wam przygotowanie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu strudel z ciasta filo, z jabłkami, rodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać!Pychota!SKŁADNIKI:- 3 arkusze ciasta filo- 4 jabłka - kardamon, cynamon- 2 łyżki miodu- żurawina suszona- syrop różany około 1,5 łyżki- rodzynki - migdały
SMYKWKUCHNIkroimy w kostkę 1/2 gruszki, kroimy w kostkę garść suszonej wiśni 1 szklanka mleka krowiego 1,5 % (może być sojowe) 3-4 łyżki mleka kokosowego opcjonalnie miód lub syrop klonowy Mleko krowie podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym. Do miseczki wkładamy kilka łyżek granoli, pokrojone w kostkę owoce i suszone wiśnie. Całość zalewamy ciepłym mlekiem, możemy polać miodem bądź(...)syropem klonowym
Mango Papajałyżek granoli, z tego przepisu: granola 1 jabłko, pokrojone w kostkę 1 szklanka mleka sojowego 3-4 łyżka mleka kokosowego 3 łyżki płatków migdałów 3-4 łyżki syropu klonowego Mleko sojowe podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym. Do miseczek wkładamy po kilka łyżek granoli oraz po pół pokrojonego w kostkę jabłka. Dodajemy podgrzane mleko, posypujemy płatkami migdałów i polewamy syropem klonowym
Mango PapajaSkładniki: 4 łyżki białego sezamu, 4 łyżki czarnego sezamu, 3 łyżki domowego syropu z pigwy (lub sok z 1/2 limonki), 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka miodu Wileńskich . Przygotowanie: Sezam prażymy na suchej patelni. Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy syrop z pigwy i mieszamy ok. 3 minut. Dodajmy miód i mieszamy jeszcze
Aga w kuchnimąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mus truskawkowy: 250 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki syropu truskawkowego 1 łyżka ciepłej wody Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki (30%) 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania fixu do ubijania śmietany ponadto: ok. 10 większych truskawek Tort Truskawkowy z Masą(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy równe krążki. Mus truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie z syropem*. Truskawki miksujemy przy użyciu blendera, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając wlewamy żelatynę. Wkładamy całość do lodówki na ok. 20 minut. Dolny krążek biszkoptu wkładamy na dno tortownicy z pierścieniem
Słodka Stronamarchewki typu "baby") połowa dużego jabłka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej ok z połowy cytryny słodka papryka odrobina ostrej papryki 1,5 łyżki cukru ok. 4 łyżki syropu spod ananasów łyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie) pieprz odrobina soli Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę zeszklić(...)przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu. Moje posty
Słodka Stronamarchewki typu "baby") połowa dużego jabłka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej sok z połowy cytryny słodka papryka odrobina ostrej papryki 1,5 łyżki cukru ok. 4 łyżki syropu spod ananasów łyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie) pieprz odrobina soli Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym - Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych(...)przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy i smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu, przez
Słodka StronaCieniutkie, delikatne, bezglutenowe. Z syropem smakują świetnie. Są słodziutkie. Idealne na weekendowy poranek. Składniki: 60 g mąki z kaszy jaglanej 1 jajko 2 łyżeczki stewi 100 ml mleka Olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać ze stewią. Jajko rozbełtać, połączyć z mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi. Smażyć na średnim ogniu na odrobinie oleju roślinnego. Podawać z dżemem(...)syropem. Całość ma ok. 365 kcal PLACUSZKI Z MĄKI JAGLANEJ NA INSTAGRAMIE
Czarnawisienkakonfitur daje bardzo smaczne i orzeźwiające efekty. Chcecie spróbować? Składniki: 500 ml. naturalnego jogurtu , 6 łyżek twarożku śmietankowego (może być taki z wiaderka), 2 łyżki anielskiego syropu klonowego , anielska konfitura wiśniowa , gorzka czekolada , wafelek - do dekoracji. Twarożek zmiksować z jogurtem. Posłodzić syropem klonowym i dodać konfiturę do smaku. Całość ponownie zmiksować. Wlać do pucharków, na wierzch nałożyć konfiturę
Codzienna kuchnia niecodziennamały katar robię gorącą malinową herbatę z dużą ilością soku z cytryny i miodu. Zjadam też dużo owoców przede wszystkim pomarańcze/kiwi (ponieważ mają dużo witaminy C) . Robię też syrop z cebuli. Najprostsza rzecz na świecie, a wzmacnia i działa! Kroimy cebule na mały słoiczek 2 mniejsze na duży 3 cebule. Później układamy troszkę cebuli na dnie słoiczka posypujemy cukrem(...)kolejna warstwa cebuli i cukier i tak aż do wyczerpania składników kilka godzin w ciepłym, ciemnym miejscu i mamy nasz syrop. Popijam łyżeczkę co parę godzin. Moczę nogi ok. 10 minut w bardzo ciepłej wodzie z solą ( w misce nalewam wodę i sypię dwie garście soli), wycieram dokładnie i nakładam ciepłe skarpety. Jeśli odczuwam ból gardła stosuję płukankę - suszone
NA MOIM TALERZUprzesypujemy do sporej miski i dodajemy do tego suszone owoce. Uwaga – na tym etapie zaczyna epicko pachnieć, więc się pilnujcie, bo Wasze składniki nie dotrwają do końca przygotowań ;). 4. SYROP (7 min) Do garnuszka dodajemy masło i roztapiamy je na małym ogniu. Następnie dodajemy cukru oraz miodu, wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy zacznie wrzeć, gotujemy(...)jeszcze ok. 4 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nasz syrop będzie dość gęsty i złoty. Od razu przelewamy do miski ze składnikami i dokładnie mieszamy. Teraz będzie pachniało jeszcze bardziej zachecająco, serio. 5. FORMOWANIE + CHŁODZENIE (3 min + 1,5 h) Potrzebne Wam będzie jakieś naczynie z płaskim spodem – może być pudełko, miska, blaszka lub naczynie
Nerds Kitchenelastyczne. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłym miejscu. Bułeczki po upieczeniu Składniki na glazurę karmelową: 80 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 50 ml mleka szczypta soli morskiej 20 dag orzechów włoskich lub pekan Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około
Food Squarepłatków z amarantusa 100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego) szczypta soli 200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1 łyżka syropu klonowego lub miodu cynamon świeży imbir czarny sezam do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: W garnku zagotować mleko kokosowe z wodą i szczyptą soli. Wsypać płatki amarantusa i gotować około 5 minut. Ciepłą jeszcze(...)dynię połączyć z syropem klonowym, cynamonem i świeżym imbirem. Podawać z owsianką
Food Square