zostały zasypujemy cukrem. Gąsiorek lub słój zakrywamy kilkakrotnie zlożoną gazą i odstawiamy na około 1-2 tygodnie, co jaki czas delikatnie mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zlewamy syrop - znów przydadzą się cienkie rajstopy. Owoce dobrze wyciskamy. Otwieramy butelki które trzymalismy w ciemnym miejscu i przelewmy ich zawartość do garnka, dolewamy syrop z owoców. Całość mieszamy i przelewamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado 250ml piwa Guinness 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 300g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 300ml kwaśnej śmietany 2 jajka Rozgrzewamy piekarnik do 170C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wkładamy: masło, cukier, imbir, cynamon i goździki, wlewamy syrop i guinnessa i wszytko roztapiamy na małym ogniu do jednolitej masy ciągle mieszając. Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy mąkę połączoną z proszkiem i sodą. Mieszamy mikserem aż nie będzie grudek. W osobnej misce
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/łyżki stopionego masła 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: mały jogurt naturalny truskawki lub maliny banan oczywiście mogą też być inne owoce: borówka amerykańska, jagody, morele, brzoskwinie... miód lub golden syrop cukier puder W misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej misce delikatnie mieszamy mokre składniki: maślankę, jajka, jogurt. Do składników suchych wlewamy pomału składniki mokre i mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt(...)gęsta dolewamy maślanki. Całość odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy placki na złoty kolor. Jogurt mieszamy z miodem lub golden syropem. Placki podajemy polane sosem z dodatkiem owoców. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/sucha. Każdy owoc nakłuwamy kilkadziesiąt razy końcówką ostrego noża. W nacięcia wciskamy ziarenka kawy. Tak przygotowane owoce umieszczamy w słoju. W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier, a gdy syrop ostygnie dolewamy do niego alkohol i dokładnie mieszamy. Pomarańcze zalewamy alkoholowym syropem, dodajemy cynamon i odstawiamy do maceracji na 2-3 miesiące. Bardzo ważne, aby alkohol całkowicie zakrył owoce. Od czasu
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/mniejsze + 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania 1 duża cebula 2 czerwone papryki 4 plastry ananasa z puszki olej sól, pieprz Sos: 3 łyżki cukru 1/4 szklanki syropu z puszki z ananasami + 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki keczupu, u mnie od Fanex 1 łyżka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/4 szklanki zimnej wody 1. Cebulę, ananasa(...)grubym dnem lub na małej patelni przygotowujemy. Do suchego garnka wsypujemy cukier i trzymamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy syrop z puszki i wodę. W tym momencie karmel stwardnieje. Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy
Szefowa kuchniupiec sama. Od teraz nie kupuję już grahamek tylko piekę sama. Przynajmniej wiem co jem. Składniki: 0,5 szkl letniego mleka 0,5 szkl letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego 1,5 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2,5 szkl mąki grahama typ 1850 Młyn Kopytowa 1 szkl mąki pszennej chlebowej typ 750 Eko Młyn Kopytowa 2 łyżki oliwy(...)oliwek 7 g suszonych drożdży Do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąki i drożdże wsypać do misy miksera, wymieszać. Wlać letnie mleko, wodę, syrop trzcinowy,miód, olej i wsypać sól. Końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych(hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące. Misę z ciastem przykryć
Ala piecze i gotujeczas mieszając.Miód sprawdzamy wylewając niewielką ilość na talerz, czekamy chwilkę aż całkowicie ostygnie, wtedy widać, jaką ma gęstość. Powinniśmy dążyć, aby miał taką konsystencję jak prawdziwy miód lub syrop klonowy. Gorący syrop przelewamy do suchych wcześniej pasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na gazetę, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), lub jako
w mojej kuchniOpis produktu agar-agar <klik> 1 pełna szklanka malin 3/4 szklanki truskawek 1/4 szklanki wody x2 1-2 łyżki syropu słodzącego lub cukru jeśli lubimy słodkie żelki (ja dodałam łyżkę golden syrup) (Ogólnie na szklankę musu powinno się dodać łyżeczkę agaru) Przygotowanie (10 minut) : - miksujemy owoce z 1/4 szklanki wody (łącznie wyszło mi 3/4 szklanki przecieru(...)owocowego) - agar zagotowujemy wraz z owocami w 1/4 szklanki wody i gotujemy przez ok 5 minut, dodajemy syrop, jeżeli dodajemy cukier to robimy to trochę wcześniej aby zdążył się rozpuścić - nakładamy do form Mogą to być silikonowe formy do ciasteczek lub czekoladek, małe miseczki lub nawet filiżanki. Żelki bezproblemowo wychodzą
Pora na pora i pomidorapieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy syrop z fiołków śliwki w occie winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie
królestwo garówtygodni. Zlać nalew, przelać do butelek. Owoce zasypać cukrem, słoik szczelnie zamknąć, odstawić na minimum 6 tygodni. Słojem co jakiś czas potrząsać. Cukier ma się całkowicie rozpuścić. Następnie zlać syrop z owoców i wymieszać z nalewem. Wlewając syrop należy próbować aby otrzymać ulubiony stopień słodkości. Przecedzić – najlepiej przez filtr do kawy. Nalać do butelek i zapomnieć... Po co najmniej
królestwo garówciekawie. W ten weekend udało mi się pogodzić obie przyjemności, czyli spędzanie czasu na wolnym powietrzu i gotowanie. Na weekendowy obiad przyrządziłam żeberka w słodko pikantnej marynacie z miodowego syropu z mlecza. Składniki (na dwa obfite dwuosobowe obiady): ok 1 kg żeberek z łopatki 3 - 4 łyżeczki miodu z mlecza 3 - 4 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżki oliwy z suszonych(...)przygotowanie marynaty. W miseczce roztarłam pomidora suszonego wraz z kaparami (były w pomidorach) i startym czosnkiem. Zalałam oliwą z pomidorów, a następnie dodałam musztardę. Zamiast tradycyjnego miodu pszczelego dodałam syropu z kwiatów mniszka lekarskiego, który otrzymałam od Teścia. Ma delikatny smak, piękną barwę i cudownie lepką, płynną konsystencję. A do tego podobno same zdrowotnościowe właściwości. Pozostało wsypać paprykę słodką
Kuchnia po mojemuporcję): 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 pomidor 1/2 marchewki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chili solidna szczypta soli 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu) 1 łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik z piersi kurczaka kilka piór cebuli płatki chili - szczypta sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki(...)startego żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora w ósemki. Wsadzam do rękawa do pieczenia. Zasypuję solą i przyprawami. Dodaję musztardę i syrop z mniszka (lub miód). Podlewam wodą (50 - 100 ml). Piekę w temp. 170-180 stopni przez 40 - 50 minut. Upieczone warzywa wykładam wraz z sosem do naczynia żaroodpornego. Mieszam
Kuchnia po mojemuwłaściwości lecznicze, to można jeść bez wyrzutów sumienia :) Prosty w przygotowaniu. Polecam :) S kładniki (1 porcja) 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 kiwi 50 g mango Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać. Wstawić do lodówki na całą noc (po około 2 godzinach wymieszać). Rano nasionka wypełnią całą szklankę :) Dodajemy syrop klonowy
Delicious Titbitsgruszek - gruszki smażyć/dusić przez kilka minut, odwracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż zmiękną (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), a syrop, w którym się smażą, nieco zgęstnieje - gotowe gruszki delikatnie wyjąć z syropu, odsączyć i pozostawić do ostudzenia - czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski ułożonej na rondelku z parującą wodą (tzw. kąpiel
Smakołyki Bereniki