Wilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki Przygotowanie
Zdrowie na języku :Ptrzeba będzie chłodzić, można podawać zaraz po zrobieniu. składniki 400 g miąższu arbuza, bez pestek ok 300 g truskawek sok z 1 grapefruita kilka listków mięty łyżka syropu klonowego - opcjonalnie przygotowanie arbuz pozbawić pestek, miąższ pokroić w małe kawałki, truskawki umyć, odciąć szypułki, z grapefruita wycisnąć sok. Owoce włożyć do blendera, dodać sok, parę listków mięty i syrop klonowy
Stare Garyzwykłych kanapek z chleba, sera lub wędliny stawiam na banany, miód i wafle ryżowe. Składniki 1 banan 2 wafle ryżowe (np. słonecznikowe lub sezamowe) 2 łyżeczki miodu 1 łyżka syropu klonowego (wersja dla łasuchów) Wafle ryżowe smarujemy miodem. Banana kroimy w plasterki. Plasterki banana układamy na waflu ryżowym. Łasuchy mogą całość polać łyżką syropu klonowego. Banany to owoce, które
My Chcemy JeśćMłody przyszedł i zapytał co można dodać do kawy mrożonej, aby była waniliowa. W pierwszej kolejności zapytał o ekstrakt waniliowy, a ja? Mnie olśniło! Przecież na blacie stoi syrop waniliowy Eterno!. Bingo! Wiecie co? Przepyszna ta kawa wyszła, nie za słodka nie za gorzka, idealna i w dodatku zimna. Dlatego, że pić miałam nie tylko ja, ale i mój nastolatek(...)poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 500 ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 - 3 łyżki syropu waniliowego Eterno kilka kostek lodu Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w dzbanku blendera i porządnie zmiksowałam. Jak widać na zdjęciach kawa wyszła dobrze spieniona i z podanych proporcji, nie za słodka
Blondynka Gotujełyżki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli morskiej Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść(...)jaglaną. Kaszę przelej wrzątkiem i wrzuć do gotującego się mleka ryżowego. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec dodaj do kaszy ziarenka wanilii, olej kokosowy, syrop klonowy oraz likier pomarańczowy lub skórkę i zamieszaj. Pachnącą masę przełóż do blendera i zmiksuj na gładko. Dodaj też łyżkę budyniu oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Całość przełóż
Roślinna - blog wegańskimiejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt naturalny, cukier lub syrop klonowy. WYKONANIE: Przepis na ciasto TU Szklanką wykrawamy okrągłe krążki. Truskawki płuczemy , osuszamy , duże kroimy na połowę. Do każdego krążka wkładamy truskawkę, sklejamy. Gotujemy w gorącej wodzie, od momentu wypłynięcia(...)Podajemy polane sosem jogurtowym wymieszanym z cukrem do smaku lub z syropem klonowym. A przy okazji kilka zdjęć z mojego zielonego azylu SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypotrzemy wystarczająco długo rękami. Składniki: Część kokosowa z nasionami chia: 1/2 kubka ulubionego mleka (polecam kokosowe) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka syropu z agawy lub innej substancji słodzącej Część truskawkowo-jogurtowa: 50 gram truskawek do masy + 4 truskawki do pokrojenia 3 łyżki jogurtu 1 łyżka syropu z agawy Przygotowanie: - wszystkie składniki
Pora na pora i pomidorasłodkiej. Idealne zamiast chipsów- same ! Do autobusu ,dziecku na wycieczkę, do plecaka, na spacer, po fitnessie, po basenie, po sporcie, do książki, do kina... -jabłko -banan -kilka łyżeczek prawdziwego syropu z malin i miodu Cała filozofia. Pokroić w ulubione kawałki, dodać przekąski Granex, polać syropem..i zasiąść. Dzieci? Zachwycone! Szczególnie kiedy moja...MUSI błonnik! Ja też! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidrobnego cukru trzcinowego, 1/4 szklanki oleju Kujawskiego cytryna i bazylią, 250 g borówek amerykańskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Do podania: owoce sezonowe, domowe konfitury, cukier puder, syrop klonowy lub miód. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółta utrzeć z cukrem, borówki(...)wymieszać łyżką żeby składniki się połączyły. Piec w gofrownicy 7-8 minut. Na upieczone gofry wyłożyć konfitury lub owoce, posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym
SzczyptaSmaQszczęście. Składniki: ½ kg dyni ½ kg śliwek suszonych lub gruszek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka goździków Sok z cytryny 6 szklanek wody Wykonanie: Z wody, cukru i przypraw ugotować syrop. Dynię pokroić drobno i razem ze śliwkami wrzucić do syropu. Chwilę podgotować i zakwasić cytryną do smaku
Tradycyjna Kuchniałyżki rumu Pół łyżeczki przyprawy do piernika Płatki migdałowe Wykonanie: Miód ,rum ,przyprawę do piernika zagotować. Następnie ściąć górę jabłek od strony ogonka i wlać po łyżce gorącego syropu. Ponownie przykryć jabłka. Foremką w kształcie serca wytłoczyć na powierzchni jabłek serduszka i zamienić kolory (czerwone z zielonym). Całość zapiec ok. 10 minut w temp. 180 stopni i polać pozostałą ilością(...)syropu rumowego. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi
Tradycyjna Kuchniaśmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 słoiczek borówek Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem, włożyć umyte, pokrojone na pół i wydrążone gruszki. Ugotować na półtwardo i i wystudzić w syropie. Następnie wyjąć gruszki z syropu, napełnić borówkami i ułożyć pionowo na talerzykach. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować i obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym
Tradycyjna Kuchniaprzepłukać i wydrylować. W garnku zagotować około 1 litra wody i wrzucić przygotowane czereśnie. Po pół minucie odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Z cukru i ½ szklanki wody sporządzić syrop- gotując. Czereśnie ułożyć w słoikach, zalać gorącym (lecz nie wrzącym) syropem i pozostawić na noc. Następnego dnia zalać wódką , delikatnie potrząsnąć każdym słoikiem, szczelnie zamknąć i pozostawić na kilka miesięcy
Tradycyjna Kuchniacytryny. Gruszki pokroić, wykroić gniazdka nasienne i ugotować przez 15 minut. Następnie wyjąć, a do wywaru z gruszek dolać tyle wody, aby uzyskać 1 ½ szklanki. Dosypać cukier i ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć ponownie gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone i oczyszczone z gwiazd nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut
Tradycyjna Kuchniakroimy pokrojone owoce wrzucamy do garnka i zalewamy niecałą szklanką wody gotujemy, aż zrobią się miękkie i zaczną lekko rozpadać, a z wody i soku zrobi się syrop ryż gotujemy do serka dodajemy około łyżeczki cynamonu oraz sok- syrop, który puściły brzoskwinie, ewentualnie dosładzamy miodem powstałą mieszankę dodajemy do ryżu i mieszamy podajemy z brzoskwiniami
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość