syrop - 6989 przepisów (strona:199/466)

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem 190

szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 80 g białej czekolady 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie Budyń: 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego Kruszonka: 50 g mąki 30 g masła 30 g cukru trzcinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki wrzątku Przepis: Budyń przygotowujemy(...)grubych oczkach białą czekoladę - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładamy budyń oraz odsączone z syropu i pokrojone w plasterki brzoskwinie. W osobnej misce ucieramy składniki na kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180C piekarniku (góra i dół) przez

Emcia Pichci
Klasyczna lemoniada 211

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do szklanki z cukrem wlewamy tyle wrzącej wody, aby całkowicie go zakryła. Intensywnie mieszamy, aż cukier się rozpuści i  powstanie syrop. Odstawiamy do ostygnięcia. Z cytryn i limonki dokładnie wyciskamy sok. Wlewamy do dzbanka, dodajemy wodę i cukrowy syrop, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy kilka poszarpanych listków mięty. Wsypujemy lód. Gotowe

My Culinary Art
Wegańskie ptasie mleczko z chia 311

więcej agaru. Składniki: 0,5 l mleka (u mnie migdałowe) 2 puszki mleka kokosowego w temp. pokojowej 8 łyżek nasion chia 6 g agaru (4 płaskie łyżeczki) 5 łyżek syropu z agawy (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie desery) pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% 200 g jagód 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Do miski wlać mleko migdałowe i kokosowe(...)dodać sok z cytryny, syrop z agawy i nasiona chia - dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Odstawić na około 30 minut (żeby chia spęczniało) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej Z mlecznej mieszanki wziąć 300 ml dodać rozpuszczoną czekoladę oraz łyżeczkę agaru, doprowadzić do wrzenia (ma delikatnie bulgotać), gotować przez 1-2 minuty i zdjąć z ognia.  Czekoladową masę wylać na spód

pyszne zdrowości
Akcja pierogowanie - czy da się zrobić bezglutenowe pierogi? 273

wykroić kółka, dodać po około łyżeczce farszu i uformować pierogi Gotować w lekko osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia Farsz 150 g tofu 4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki syropu z agawy 4 łyżki czarnych porzeczek Przygotowanie: Tofu, olej i syrop zmiksować na gładką masę konsystencji serka homogenizowanego Dodać porzeczki, wymieszać Godzina 23.00 - pierogi wędrują do garnka ;) Smacznego

pyszne zdrowości
Owsiane kule mocy ;) 272

szafkach.  Składniki: 3 banany (ważące razem około 650 g) 70 g suszonych moreli 30 g orzechów włoskich 250 g płatków owsianych 50 g wiórków kokosowych  opcjonalnie - syrop z agawy/inne słodzidło do smaku Do obtoczenia: gorzka czekolada wiórki kokosowe Przygotowanie: Banany zmiksować na gładka masę orzechy i morele pokroić na mniejsze kawałki, dodać do bananów Do powstałej masy dodać(...)płatki owsiane i dokładnie wymieszać, jeśli lubisz bardzo słodkie desery możesz dodać syropu Masę odstawić na około pól godziny, by płatki wchłonęły trochę wilgoci. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych Świetnie smakują też kule w polewie czekoladowej - trzeba rozpuścić czekoladę (u mnie 70%) w kąpieli wodnej. Kulki nakładać na patyczek szaszłykowy i maczać w czekoladzie, zdjąć z patyczka

pyszne zdrowości
Kruszaniec vel Pleśniak 246

papierem do pieczenia. Na blachę zetrzeć na tarce jedną kulkę ciasta białego, na białe ciasto zetrzeć kulkę ciasta brązowego. Na kakaowe ciasto nałożyć dżem lub owoce z kompotu (bez syropu - syrop wypić :) ). Na owoce nałożyć pianę z białek a na nią zetrzeć kulkę ciasta białego. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 180 stopni. Blaszka: prostokątna

Mania Wypiekania
Sałatka z bobem, papryką i dressingiem orzechowym 200

kilka liści sałaty rzymskiej 3 jajka ugotowane na miękko garść ugotowanego i obranego bobu 3 małe, kolorowe papryki 1 łyżka tahini 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka syropu klonowego sól i pieprz szczypiorek ewentualnie Sałatę rzymską myjemy, rwiemy i kładziemy na talerzu. Papryki kroimy i układamy na sałacie. Całość posypujemy bobem i układamy przekrojone na połówki ugotowane jajka(...)Tahini, olej z orzechów włoskich, syrop klonowy dokładnie mieszamy do uzyskania emulsji, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem. Gotowe

Mango Papaja
Chleb bez mąki - z samych ziaren. Źródło zdrowia z domowej piekarni. 308

szklanki migdałów lub orzechów laskowych 1/2 szklanki siemienia lnianego w całości 1/2 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych 10 łyżek mielonego siemienia lnianego 1 i 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu 5 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego dobrej jakości 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na co najmniej 2 godziny

Kuchnia po mojemu
Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami 230

truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie. Składniki:  5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana )  2 jajka  1/3 szklanki mleka  2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru )  150 g truskawek  1 łyżka cukru pudru  1 łyżka sosu balsamicznego   szczypta kolorowego pieprzu  masło do smażenia Wykonanie: Truskawki umyć, odciąć szypułki(...)pudrem, polać octem balsamicznym i posypać pieprzem. Delikatnie wymieszać. Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki.  Wymieszać jajka z mlekiem i syropem cukrowym/cukrem. W powstałej masie namoczyć kromki bułki drożdżowej. Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć tosty z obu stron na rumiany kolor. Tosty podawać z macerowanymi truskawkami.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Deser truskawkowo- jogurtowy. 202

gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu suszone maliny amarantus płatki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu waniliowego (opcjonalnie) świeża mięta SPOSÓB WYKONANIA 1. Jogurt grecki włożyć do zamrażarki na 10-15 min. 1. Granat przekroić na pół. Następnie przełamać na pół aby dostać się do "gniazd(...)chrupkości. Kilka listków świeżej mięty posiekać w paseczki i dodać do pozostałych składników. Dodać po łyżce amarantusa i płatków ciemnej czekolady. Wycisnąć sok z połowy cytryny i polać syropem waniliowym. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby smaki wzajemnie się przeniknęły. 3. Zmrożone truskawki i jogurt umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Dosłodzić do smaku cukrem lub stewią

DefinicjaSmaku
Orzechowa kawa mrożona z mleczną pianką. 149

dobrej kawy 1 łyżeczka kawy karmelowej lub orzechowej ( opcjonlnie) 200-300 ml mleka + 50 ml do ubicia (można zastąpić mlekiem sojowym lub migdałowym) 8-10 kostek lodu 4 łyżki syropu orzechowego ( u mnie o smaku orzechów macadamia firmy Monin) płatki czekolady/ kakao/ inna ulubiona posypka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kawę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody(...)blenderze umieścić mleko, rozpuszczoną kawę, lód oraz syrop orzechowy i zblendować. 3. Gotowy napój przelać do szklanek. 4. Spienić mleko i samą piankę delikatnie rozprowadzić na kawie. 5. Przyozdobić czekoladą i/ lub ulubioną posypką.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Czekoladowe pancakes z cytrynowym twarożkiem, jagodami, borówkami i melisą. 171

plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki melisy cytrynowej miód/ syrop różany lub inne ulubione dodatki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać zsiadłe mleko/jogurt i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, kakao(...)naturalnym, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. 5. Na talerzu układać kolejno: placuszek, twarożek, owoce, placuszek, twarożek, owoce, płatki migdałow, płatki czekolady, listki melisy. Całość delikatnie polać miodem lub syropem różanym.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Miodowy owocogurt z musli. 234

jest rewelacyjnym akcentem :) SKŁADNIKI owocogurt z borówkami, jagodami i amarantusem jogurt naturalny gęsty / grecki borówki jagody musli amarantus suszone maliny miód o delikatnym smaku owocogurt z malinami, migdałami i syropem różanym jogurt naturalny gęsty maliny musli migdały amarantus syrop różany ( ma konsystencję lejącego miodu, można dostać w delikatesach) / miód SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Owoce dokładnie umyć.  2. Naszykować dużą szklankę

DefinicjaSmaku
Domowy likier truskawkowy 923

tego przepisu 1 szklanka cukru 1 litr wódki sok z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sok truskawkowy umieszczamy w garnuszku z grubym dnem, dosypujemy cukier i zagotowujemy. Powiniem powstać gęsty syrop. Dla przełamania słodyczy dodajemy sok z cytryny, wedle uznania (dodałam sok z 1/2 cytrny). Studzimy. Zimny syrop mieszamy z alkoholem, można oczywiście użyć innych proporcji. Odstawiamy na kilka dni do przegryzienia.Likier

DefinicjaSmaku