każdy sobie z nim poradzi. Potrzebne nam (na 1 porcję): - szklanka mleka - 5 łyżek kaszy manny - 2 łyżki suszonej żurawiny - 2 łyżki sparzonych migdałów - 3-4 łyżki czekoladowo-rumowego syropu barmańskiego Przygotowanie: Mleko podgrzewamy w małym rondlu. Do ciepłego dodajemy syrop barmański i kaszę manną. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gdy kaszka zrobi się gęsta
W poszukiwaniu inspiracjioleju słonecznikowego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 100 g świeżego ananasa 5 ziaren ziela angielskiego 2 ogórki kiszone 4 łyżki syropu klonowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Śledzie moczymy w mleku przez godzinę, odsączamy, płuczemy w wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy(...)piórka, szklimy na oliwie, dodajemy koncentrat pomidorowy, osączoną z zalewy kukurydzę, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojonego w kostkę ananasa i ogórki kiszone oraz syrop. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Marynatę studzimy, dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy. Całość wstawiamy na 2 dni do lodówki, aż smaki się przegryzą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchenświetna propozycja na pożywne i smaczne śniadanie. Składniki (na 2 porcje): 3/4 szklanki ryżu 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 jabłka szczypta cynamonu 2 łyżki syropu klonowego sok z 1/2 cytryny 1/2 granata 1 łyżka masła Ryż gotujemy w mleku do miękkości z dodatkiem cukru. Powinien wchłonąć płyn całkowicie. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i smażymy(...)maśle z dodatkiem cynamonu. Po chwili wlewamy syrop klonowy oraz sok z cytryny. Całość dusimy kilka minut. Ugotowany ryż podajemy z porcją karmelizowanego jabłka i pestkami granata. Całość można również zapiec pod cukrem, wtedy cukier się skarmelizuje i powstanie chrupiąca skorupka. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSUKCESOMANIA - ZAPRASZAM! składniki: 400 g surowej kaszy jaglanej 1,5 kg słodkich jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 garść płatków migdałowych Masę dosłodzić można 2 łyżkami miodu, syropem z agawy. Ja dosłodziłam domową konfiturą ze śliwek, bez cukru ( 1/2 słoika) Kaszę płuczemy, potem zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Następnie odcedzamy z wody. Jabłka obieramy z woskowanych skórek(...)ścieramy na tarce. Kaszę, jabłka i cynamon mieszamy w dużej misce. (Możemy dosłodzić miodem albo syropem z agawy). Połowę masy przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli chcemy) i wykładamy pozostałą wersję masy. Dokładnie dociskamy otwartą dłonią. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut
Bon Appetit Małgorzatygenialny w swojej prostocie. Składniki (na 2 ogromne lub 4 mniejsze porcje): 3 banany 300 ml mleka 150 gram świeżych lub mrożonych truskawek 1/3 szklanki nasion chia 1 łyżka syropu klonowego świeże owoce do podania Banany miksuję z mlekiem i syropem klonowym. Dodaję nasiona chia, dokładnie mieszam i odstawiam na całą noc do lodówki. Kolejnego dni nasionka powinny wchłonąć płyn
Mango Papajanienajgorszym składzie, nadaje się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Bez cukru, z dużą zawartością błonnika. Sama często pije kiedy nie mam czasu albo ochoty przygotowywać czegoś konkretnego. 5. Syropy Łowicz 4,99 zł. Coś, co ma cukier na pierwszym miejscu składu nie powinno być rekomendowane jako produkt prozdrowotny. Zdecydowanie odradzam. ***** Mleko i przetwory ***** 1. Ser kozi, mleko kozie, jogurt kozi(...)bardzo dużym skrócie ma korzystny wpływ na florę jelitową, zmniejsza przyswajanie cukrów i tłuszczów oraz wspomaga pracę jelit. 5. Granola - słaby skład, dużo słodyczy pod postacią nierafinowanego cukru trzcinowego, syropu glukozowego, melasy trzcinowej, cukru, słodu jęczmiennego. Dużo gorszy produkt niż musli z tej samej firmy. 6. Hummus - skład nie jest idealny, ale nie ma co popadać w paranoje . Polecam
Powiedz dietom niejedno ze śniadań wykonałam dyniowe latte z przepisu znajdującego się w książce "Warzywo". Z powodu braku goździków wykorzystałam gałkę muszkatołową. Dyniowe latte 2 czubate łyżki dyniowego puree 1 łyżka syropu klonowego 4 kapsułki zielonego kardamonu rozgniecione w moździerzu po szczypcie mielonych goździków, pieprzu i cynamonu oraz imbiru 400 ml mleka 2 mocne espresso Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy przyprawy, wkładamy(...)puree i syrop klonowy. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Podgrzany płyn spieniamy blenderem lub spieniaczem i rozlewamy do dwóch kubków. Powoli wlewamy espresso i od razu podajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórygdyż jest proste, smaczne i bardzo zdrowe. Składniki (na 2-3 porcje): 7-8 arkuszy papieru ryżowego 100 gram łososia marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/2 limonki, szczypta chili 1 marchew 1/2 mango garść ulubionej sałaty 1/2 ogórka zielonego Sos do Spring Rolls: 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego
Mango PapajaWersja I: 150 ml wody torebka herbaty Teekanne Garden Selection 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu łyżka soku z cytryny łyżeczka agar agar Torebkę zalać świeżo zagotowaną wodą i zaparzać przez 8 minut. Do garnuszka przelać zaparzoną herbatę, dodać syrop z kwiatów czarnego bzu oraz sok z cytryny. Ewent. dosłodzić do smaku miodem. Zagotować, dodać łyżeczkę agar agar
Atlas Smakówprzypadł do gustu- jak dla mnie poziomki zagotowane z cukrem lub o zgrozo cukrem żelującym to dżem, rozgniecione poziomki to mus, a konfitura to owoce smażone w syropie co najmniej trzykrotnie. Dlatego zaufałam swojej intuicji i dzielę się przepisem. Poziomki w takiej wersji są smakowite! Aaaa i zdjęcie pochodzi z internetu, ponieważ chwilowo mój aparat pojechał na wakacje. Gdy tylko(...)będę miała możliwość, nadrobię zaległości zdjęciowe. :) Składniki : 500g poziomek 500g cukru 150ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki spirytusu Z cukru i wody gotujemy na małym ogniu syrop. Gdy zacznie gęstnieć, wrzucamy oczyszczone i umyte poziomki. Smażymy ok. 20 minut. Przez kolejne dwa dni konfitury ponownie smażymy ok. 20 minut na małym ogniu. Aby owoce się nie rozpadły
Wrzosowa PolanaTakiego, Noworocznego obiadu każdemu dziś życzę! :) Źródło: www.tapeciarnia.pl Składniki na 6 porcji: 2 l wody 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób, można zastąpić wiśniami mrożonymi (wtedy użyć 2,5 l wody) 1 jabłko - twarde 2 mandarynki 1 garść suszonych śliwek 1 garść suszonych moreli 1 łyżka rodzynek(...)łyżki suszonej żurawiny Do garnka wlać zimną wodę i zostawić na małym ogniu. Po kolei wrzucać składniki: wiśnie wraz z syropem, bakalie i suszone owoce. Dodać cukier i dokładnie rozmieszać – ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku . Mandarynki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Pokroić na plasterki i dołożyć do garnka. Jabłko pokroić na mniejsze kawałki - można je obrać
Grunt to przepis!brązowego 2 łyżeczki zmielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 3 jajka 2 łyżki syropu klonowego 200 g zimnego masła 200 ml mleka 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy zimne(...)masło, pokrojone w kostkę. Za pomocą palców łączymy z suchymi składnikami, tak aby powstała konsystencja kruszonki. Dodajemy jajka i ubijamy za pomocą miksera. Kolejno dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii, syrop klonowy, sok i skórkę z pomarańczy, i ubijamy do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki natłuszczamy. Ciasto rozkładamy na 3 formy, wygładzamy
Made By Mom And Sonpopękają, czy maku wystarczająco w nich dużo. Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie z gruuubą warstwą maku. Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem w słodkim syropie! Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca. Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową. Składniki: na kruchy spód(...)budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy 2 jajka 100 g masła 200 g cukru parę kropli aromatu migdałowego dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały skórka pomarańczowa dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię
potrawyregionalneTaki swoisty „rodzynek” wigilijnego stołu, w zdrowym i dietetycznym wydaniu. Składniki na 1 małą miskę: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka maku – suszony, nie gotowany 3-4 łyżki syropu z agawy – zaopatruję się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością 2-3 łyżki soku z cytryny – dla przełamania słodkiego smaku ulubione bakalie – u mnie żurawina, rodzynki, suszona śliwka Ugotowaną(...)kaszę jaglaną wymieszać z resztą składników. Masę spróbować i ewentualnie dodać więcej syropu z agawy i/lub soku z cytryny. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki dobrze się „przegryzły”, a suszony mak odpowiednio rozmiękł. Korzystając z okazji, chciałam złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia świąteczne ! Świeci gwiazda na niebie,srebrna i staroświecka, Świeci wigilijnie, każdy ją zna od dziecka Chwyć w garść
Grunt to przepis!UWAGA! znika w dziwnych okolicznościach ze słoiczka!! Przepis: 100g płatków owsianych 10-20g reperowanej kaszy jaglanej sok z połówki pomarańczy (ok.60ml) 2-3 łyżki syropu klonowego (30-40ml) 40g masła orzechowego 2-3 łyżki wody łyżka kakao 1/2 przyprawy korzennej cynamon kilka daktyli 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki siekanych migdałów(...)małej patelni podgrzać masło, syrop, sok i wodę do uzyskania gładkiej masy. W misce zmieszać suche składniki, zalać je płynną masą, dokładnie obtoczyć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i je ze sobą uklepać jako jedną całość. Piec ok.30-40min w ok. 170-180 stopniach mieszając co jakieś 5-10min, starając się nie rozwalić większych grudek.* Po wyciągnięciu dodać pokrojone daktyle
More food, love and dreams