syrop - 6989 przepisów (strona:183/466)

O tym jak mloda kapusta pachniala papryka 155

Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką 2  średnie czerwone papryki lub 3 małe 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 niedużej główki białej kapusty, lub połowa sporej młodej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 puszka krojonych pomidorów sól i czarny pieprz Kapustę siekamy drobno(...)czosnek siekamy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy papryki i cebulę, smażymy przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodać syrop klonowy, mieszamy i smażymy 10 minut by papryka zmiękła a całość zaczęła się lekko karmelizować. Dodajemy kapustę i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 15 – 20 minut. Wlewamy pomidory

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy tort urodzinowy w 5 minut 213

amarantusa. Ciasto wyszło mi za gęste i musiałam ratować je trzecim jajkiem :) do przełożenia dżem (u mnie czarna porzeczka, 100% owoców bez dodatku cukru) bieluch i syrop klonowy lub miód (po 12 miesiącu) można ciasto przełożyć ubitą śmietanką 30% i mascarpone, ja akurat miałam tylko bielucha do dekoracji owoce bakalie amarantus Wykonanie Po usmażeniu placka, kroimy(...)cztery części. Przekładamy ciasto dżemem i kremem (u nas bieluch i odrobina syropu klonowego). Dekorujemy ulubionymi owocami. Tort najlepiej schłodzić w lodówce. Gotowe. Nie jest to arcydzieło, ale robiłam je spontanicznie, kilka minut przed imprezą, ze składników, które akurat miałam pod ręką. Możesz je udekorować w całkiem inny sposób. Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
DRINK, ŻAR TROPIKÓW 525

SKŁADNIKI : 20 ml syropu grenadiny  Victoria Cymes 50 ml likieru Blue Curacao  Victoria Cymes 50 ml rumu 300 ml soku pomarańczowego ( może być z cząstkami owocu ) kostki lodu  mięta do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE :  Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu,  na dno wlewamy grenadinę, następnie po łyżeczce delikatnie wlewamy sok pomarańczowy. Rum mieszamy z syropem Blue Curacao i ponownie wlewamy delikatnie po łyżeczce do szklanki. Warstwy oddzielają się bez problemu. Ozdabiamy miętą i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi jagodowe z serem 145

sztuk Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g białego sera 100g jagód leśnych 2 płaskie łyżki cukru Ponadto: 20g masła (omasta) syrop klonowy (do polania po wierzchu) Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy pod szklaną miskę na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie wałkujemy na cienki, ok 2mm placek(...)Nakładamy po odrobinie na każdy krążek, zlepiamy brzegi. 2.  Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Maścimy roztopionym masełkiem i polewamy syropem klonowym

Kuchnia w czekoladzie
Domowe szyszki czekoladowe 221

takiej słodkości. Ahhh, wyobrażasz to sobie? Jak wygląda nasze blogowanie zza kulis? Mam nadzieję, że skusisz się na taki deser. Przepis na domowe szyszki czekoladowe Składniki olej kokosowy kakao syrop klonowy lub daktylowy gryka ekspandowana Wykonanie Do rondelka wlewamy olej kokosowy, syrop i kakao - mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Potem wsypujemy grykę, mieszamy i chowamy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
KASZA JAGLANA Z MASŁEM ORZECHOWYM I KOKOSEM 117

czarną porzeczką, bananem i masłem orzechowym. Cudowny, kremowy smak. Miłego dnia!  Składniki: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka kokosu  1 banan  syrop klonowy  czarne porzeczki, borówki, lub inne owoce  Wykonanie: Kasze ugotuj według instrukcji.  Do ugotowanej kaszy dodaj wiórka kokosowe, masło orzechowe, pół banana, i rozgnieć widelcem. Całość przełóż(...)miseczki, dodaj pokrojonego w plastry banana i porzeczki. Całość polej syropem klonowy. Smacznego

Kukuleczki
Sałatka tabbouleh z bobem i fetą. 141

innych małych) 3 ogórki gruntowe 1/2 pęczka natki pietruszki 15 listków mięty 15 listków bazylii 1 mała cebula 5 łyżek oliwy extra vergine sok z połowy cytryny 1 łyżeczka syropu trzcinowego (lub miodu) ser feta  sól  pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Bób ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i obrać. Ogórki obrać i pokroić w kostkę(...)Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki.  Cebulę obrać i drobno posiekać. Miętę, bazylię i pietruszkę posiekać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i syropem trzcinowym. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki na sałatkę delikatnie wymieszać ze sobą. Ewentualnie doprawić jeszcze. Przed podaniem posypać fetą

zadanie-gotowanie
Deser malinowo agrestowy 122

nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące orzechy wysypać na ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy w ściereczkę i pocieram je o siebie).  Ugotować gęsty syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy. Gotować cały czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor (najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się suche, obtoczone

królestwo garów
Mus jagodowy 142

rosnących owoców. Jest na nie w tym roku duży urodzaj. Przemierzam okolicę w ich poszukiwaniu jeżdżąc na wycieczki rowerowe, łącząc przy okazji przyjemne z z pożytecznym. Zaczęło się od syropu z kwiatów czarnego bzu i syropu różanego. Teraz przyszła pora na jagody. Kto śledzi mojego bloga wie, że od dwóch tygodni intensywnie je zbieram i przerabiam. Oprócz mrożenia i dżemu

Wiem co jem
Chia pudding, zdrowo i pysznie 120

Rewelacyjne śniadanie, zdrowo i pysznie. Nawet jako podwieczorek będie super. Nasionka Chia zalać mleczkiem kokosowym, dodać syrop klonowy, wanilię i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na noc. Mozna dodać łyżkę roztopionego miodu zamiast syropu lub wogóle nie słodzić. Ja zawsze podaję różne możliwości. Na drugi dzień wyjąć z lodówki, truskawki zmiksować. Część truskawek zostawić i pokroić w kawałki, można sobie

Kuchnia Pokoleń
Ciasto drożdżowe z jagodami i orzechami 123

nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące orzechy wysypać na ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy w ściereczkę i pocieram je o siebie).  Ugotować gęsty syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy.  Gotować cały czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor (najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się suche

królestwo garów
RYŻ Z GRANOLĄ I OWOCAMI 97

Składniki: 1 banan  1 kiwi  garść granoli  syrop klonowy jogurt naturalny  ryż Przygotowanie: Ugotuj ryż w osolonej wodzie.  Banana, kiwi obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotowany ryż pomieszaj z jogurtem naturalnym,dodaj owoce, syrop klonowy i granolę. Smacznego

Kukuleczki
Drink Mojito (Mohito) 428

Zrobiony jest na bazie białego rumu i jest niezwykle orzeźwiający. Doskonały na nadchodzące upalne dni :) Składniki na 1 drinka: 60 ml białego rumu (u mnie Golden Rum) 20 ml syropu barmańskiego Mojito (lub 2 łyżeczki brązowego cukru) ok. 8 listków mięty 1 limonka woda gazowana kilka kostek lodu Przygotowanie: Do szklanki wrzucamy pokrojoną limonkę, listki mięty i wlewamy syrop - wszystko

Alutka-Gotuje
Syrop miętowy 188

Dzisiaj mam dla was przepis na syrop miętowy. W nim zatrzymacie aromat i zapach mięty na całą zimę. Jest idealny do herbaty, lemoniady a także jako dodatek do mojito. Składniki: 1 litr wody 250 g cukru 3-4 plasterki cytryny 15 gałązek mięty (około 40 cm)* Przygotowanie: Cytrynę umyć, sparzyć i odkroić 3-4 plasterki. Miętę umyć i obrać listki(...)Wodę zagotować z cukrem i plasterkami cytryny. Zdjąć z ognia dodać listki mięty. Przykryć i odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie odcedzić na gęstym sitku. Powstały syrop ponownie zagotować, gorący rozlać do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zakręcić

Ala piecze i gotuje
LEMONIADA TRUSKAWKOWA 87

kolorowy i orzeźwiający napój na upalne dni –lemoniadę truskawkową. Przy gotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz Składniki na około 1 litr lemoniady 75 cl mocno gazowanej wody 20 cl syropu cukrowego 400 g truskawek 2 cytryny   Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i zmiksuj. Uzyskane purée przetrzyj przez sito, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Cytryny wyciśnij, sok przepuść przez sitko(...)usunąć miąższ. W miseczce rozprowadź za pomocą trzepaczki rózgowej syrop cukrowy z sokiem z cytryny i sokiem z truskawek, po czym przelej do dużej butelki. Wlewaj powoli wodę gazowaną, tak, aby wymieszała się dobrze z sokiem z owoców. Zatkaj butelkę korkiem i wstaw do lodówki na 2 godziny. *Dawkuj ilość cukru według własnych upodobań. Możesz przechowywać lemoniadę w lodówce przez

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska