córka również za nią przepada oraz za takimi wspólnymi wieczorami i rozmowami przy "kawie" ;) Na dwie porcje: 4 łyżeczki kawy "Inka karmelowa" 300 ml gorącej wody schłodzone mleczko kokosowe syrop trzcinowy lub klonowy Inkę rozsypujemy do dwóch szklanek i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą. Puszkę mleka kokosowego delikatnie otwieramy aby nie wymieszały nam się warstwy mleczka gęstego i wodnistego. Rzadkie mleczko(...)dolewamy do kawy, gęste wykładamy łyżką na wierzch. Polewamy syropem trzcinowym. Tym szybkim sposobem możemy delektować się przepyszną i aromatyczną kawą :) Przepis bierze udział w akcji
Smakołyki Asiprzygotować kawę latte? SKŁADNIKI: - 3 łyżeczki kawy Inki Bio Klasyczna - 100 ml mleka migdałowego -70 ml mleka krowiego 3,2% tłuszczu - 3 łyżki wiśni skąpanych w rumie (bądź w syropie rumowym) - 1 łyżeczka płynnej czekolady - 2-3 szczypty cynamonu - 2-3 krople sosu do kawy o smaku migdałowego Krok po kroku wykonanie: - zaparz kawę Inka w filiżance do espresso, następnie(...)przelej do metalowego dzbanuszka - przygotuj wysoką szklankę, na dnie umieść wiśnie w rumie (bądź w syropie rumowym), dodaj płynną czekoladę i razem wymieszaj - do dzbanuszka wlej dwa rodzaje mleka, za pomocą dyszy spieniającej przy ekspresie, spień mleko, tak aby powstała gęsta piana. Metalowy dzbanek powinien być trzymany pod kątem 45 stopni, a mleko swobodnie wirować w koło, tak aby się
SMYKWKUCHNItradycyjną wersję musiałbym nazwać ciastem pijanym i zaznaczyć, że nie nadaje się dla dzieci. Uważam jednak, że zdecydowanie można ograniczyć alkoholizację do pierwszego nasączania, a później posłużyć się cytrusowym syropem lub w ogóle zostawić nasz wypiek w spokoju. Będzie dobrze. Nie ma co się rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej(...)formy i obrać delikatnie z papieru. Zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odłożyć w spokojne chłodne miejsce na kilka - kilkanaście dni. Co jakiś czas można nasączać dodatkowo np. syropem z soku cytrynowego i cukru pudru, lub dalej alkoholem
zadanie-gotowaniemasła, miękkiego 50 cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki, 36% najmniej 1 łyżeczka pasty z wanilii Ganache 100 g gorzkiej czekolady + 50 g na wiórki 2 łyżki golden syropu 1 łyżka śmietanki 1 łyżka kakao + 1 łyżeczka lukrecji do posypania Zmiksuj cukier puder z masłem i wanilią na puszystą masę. Dodaj mascarpone i zmiksuj. Ubij śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszaj(...)masą maślaną. Rozwiń biszkopt i rozsmaruj krem. Zwiń w rulon. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z golden syropem i śmietanką. Wymieszaj wszystko do połączenia. Posmaruj roladę ganache. Wymieszaj kakao z lukrecją i posyp równomiernie ciasto. Pokrój czekoladę w wiórki i posyp wierzch rolady. Wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój roladę na grube krążki. The post Rolada czekoladowa
codojedzeniaSkładniki 2 szklanki mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka słodkie ziemniaki puree (1 duży słodki ziemniak) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku pomarańczowym 1 jajko ¾ filiżanki maślanki 5 łyżek masła zimnego Wykonanie Słodki ziemniak upiec, aż całkowicie będzie miękki. (30-50 minut) ,pozostawić do ostygnięcia. Zrobić puree z ziemniaka(...)wymieszać z cynamonem, syropem klonowym, sokiem pomarańczowym. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól,połączyć z zimnym masłem. Do mieszanki puree ziemniaczane dodać maślankę i jajko. Teraz połączyć mieszankę ziemniaczaną z mieszanką mączną . Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C --. Pieczemy ,aż środek
w mojej kuchnistosunkowo tanie. Całe lata robiłam skórkę pomarańczową z dodatkiem białego cukru ( (przepis tutaj) , ponieważ już jakiś czas temu porzuciłam biały cukier, zmieniły się również składniki skórki pomarańczowej w syropie. Ksylitol, który zastępuje mi biały cukier w domowych wypiekach i w tym przepisie sprawdził się doskonale. Zapraszam do przepisu na zdrowszą wersję skórki pomarańczowej - bez dodatku cukru i chemii. Przygotowanie skórki(...)wodę. Skórki zagotować i pierwszą wodę z gotowania odlać, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, około 1 godziny skórki odcedzić, przestudzić i pokroić w drobną kostkę ugotować syrop z wody i ksylitolu, wsypać pokrojone skórki pomarańczowe i gotować, aż staną się szkliste. Na koniec dodać 2 łyżki wódki. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Gotowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!któremu powstałam moja aranżacja - widoczna na zdjęciach. (1-2 porcje) 2 jabłka (średnie; słodsze) 1/3-1-2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory 100g śmietany ryżowej (można użyć jogurtu naturalnego) 1 łyżka syropu klonowego (ew. z agawy lub miodu) Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania (u mnie Helio ) Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cynamonem i poddusić (do miękkości(...)można podlać odrobiną wody i co jakiś czas przemieszać.) Jabłuszka po lekkim przestudzeniu (mogą być też gorące lub całkowicie ostudzone) przełożyć do pucharka/ów i polać śmietaną wymieszaną z syropem klonowym. Całość obficie posypać płatkami migdałowymi. (*) Uwaga: Jeśli w sklepach nie możecie znaleźć śmietany ryżowej i innych produktów z linii Amandin - poproście, aby sklep skontaktował się z hurtownią www.vegamarket.pl
Di gotujecelofanem i wieszam na choinkę. Lubimy “objadać” choinkę, a Wy? Świąteczne karmelki Składniki: 100 g masła 150 ml śmietanki, najmniej 36% 150 ml cukru 150 ml gold syropu sól morska, orzechy lub owocowa posypka do dekoracji Rozpuść masło w małym rondelku. Dodaj śmietankę, syrop i cukier, włóż termometr. Doprowadź mieszankę do wrzenia, mieszając łyżką. Zmniejsz temperaturę, włóż termometr
codojedzeniakartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych 200 g cukru pudru 30 ml likieru migdałowego lub kokosowego 1 łyżka syropu z agawy bio olejek migdałowy Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę, wrzucić migdały i na wolnym ogniu gotować około 5 minut. Przelać migdały przez sitko, ostudzić i obrać ze skórki. Pozostawić(...)migdały na ręczniku papierowym około 1-2 godziny, żeby się osuszyły. Razem z cukrem pudrem zmiksować migdały. Im drobniej tym lepiej. Przełożyć na blat dodać syrop z agawy, likier i kilka kropli olejku migdałowego. Zagnieść, uformować wałek i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała. Gotowy marcepan przechowywać w lodówce. Przed wałkowaniem lub formowaniem wyjąć
Ala piecze i gotujejest nieco łagodniejsza. Czego potrzebujemy? torebka (100g) kaszy gryczanej palonej lub białej, łyżka oleju kokosowego, 1,5 szklanki mleka (może być roślinne), pół banana, aromat waniliowy, miód lub syrop klonowy do dosłodzenia, opcjonalnie: orzechy, rodzynki, ulubione owoce Przygotowanie W małym garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Następnie wsypujemy kaszę i przez chwilę mieszamy. Wlewamy mleko i dodajemy pokrojonego(...)plasterki banana oraz aromat waniliowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość mleka. Gotową gryczankę polewamy miodem lub syropem klonowym, posypujemy ulubionymi orzechami. wersja z białą kaszą gryczaną Zajrzyjcie na Nasz profil na Instagramie , znajdziecie tam więcej śniadaniowych inspiracji! :) Lubicie kaszę gryczaną? Jadacie ją czasem na słodko
two broke sistersłyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , 1 słoik wiśni drylowanych w syropie, 250 ml wody, 3 opakowania galaretki wiśniowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto(...)pieczenia. 2. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Ciasto piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę. 3. Wiśnie razem z syropem przelewam do garnka. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejące wiśnie z galaretką wykładam na wierzch przestudzonego makowca. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasitakiej możliwości, ale na pocieszenie powiem że mi z tych "przyjemności" też tylko kawa została 😆 Składniki: 3 łyżeczki kawy zbożowej karmelowej 150ml wody 1 banan 3 łyżeczki syropu klonowego 1 mały kubek śmietanki 30% Sposób przygotowania: Odmierzoną ilość kawy zalewamy zagotowaną, ale nie wrzącą wodą. Schładzamy i miksujemy wraz z bananem i syropem klonowym. Dolewamy 1/3 śmietanki i ubijamy
Kuchnia w czekoladzieśmietany kremówki Składniki na polewę malinowo-czekoladową : ● 250 g białej czekolady ● 100 g malin + 25 g do dekoracji ● 10 cl śmietany kremówki Przygotowanie biszkoptu : Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i posmaruj go masłem(...)sito, aby pozbyć się pestek. Białą czekoladę posiekaj, włóż do miski. W rondlu zagotuj śmietankę. Wlej ją na czekoladę., dobrze wymieszaj i dodaj malinowy sos. Biszkopt delikatnie rozwiń, nasącz syropem przy pomocy łyżki, a następnie wyłóż na niego krem waniliowy (crème pâtissière), dodaj 125g malin. Delikatnie zroluj biszkopt. Polej roladę przygotowaną polewą malinowo- czekoladową i odstaw do schłodzenia. Udekoruj pozostałymi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzede wszystkim bardzo łatwo się je robi!!! Szybkie leniwe kluski 150 g tłustego białego sera 1 jajko 50 g mąki, plus do podsypania 10 g masła i łyżka syropu klonowego sól W misce rozgniatamy ser z jajkiem, dokładnie łączymy z mąką i solimy sporą szczyptą soli. Na mocno omączonej stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczek i tniemy go ostrym nożem(...)kluseczków. Zagotowujemy w garnku wodę z solą. Wrzucamy sukcesywnie kluski. Kiedy wypłynął czekamy minutę i wyjmujemy leniwe na talerz. Póki jeszcze ciepłe mieszamy z masłem i syropem klonowym. Rewelacyjnie smakują po odsmażeniu
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 1 jajko 2 łyżki erytrol 100g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody 100g wiórek kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej (gdyby masa byłaby zbyt rzadka) 2 łyżki syropu z agawy lub miodu naturalnego Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Między czasie na suchej patelni prażymy na złocisty kolor wiórki kokosowe. Jajko ucieramy z erytrolem(...)puszystą masę. W Następnie dodajmy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, uprażone wiórki kokosowe, w razie potrzeby mąkę kokosową i syrop z agawy lub miód naturalny. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiesta