grzybów!). Spróbujcie sami! Składniki na 12 kotletów: 3 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy, 2 szklanki ugotowanej kaszy, 1 cebula, 2 szklanki borowików, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka syropu daktylowego, z agawy lub miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kminku, pół łyżeczki cząbru, 3 łyżki bezglutenowych płatów owsianych. Wykonanie: Cebulę i grzyby kroimy w kostkę(...)następnie podduszamy na patelni z 2 ząbkami czosnku. Dodajemy do ugotowanej kaszy i soczewicy. Łączymy z przyprawami, musztardą, syropem lub miodem i 1 ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę). Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy burgerki o średnicy 8 cm. Obtaczamy w płatkach owsianych. Umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiupłaska łyżka curry 1 mała łyżeczka kurkumy pół szklanki gotowanej ciecierzycy ( w oryginale pół szklanki gotowanej czerwonej soczewicy ) sól morska do smaku 1 litr wody łyżka syropu z agawy świeża bazylia lub kolendra do dekoracji Jarmuż zalej wrzątkiem i trzymaj 4 minuty, następnie osącz z wody i odstaw na bok. Czosnek posiekaj na plasterki, cebulę w piórka(...)rozgrzej olej kokosowy, obsmaż delikatnie imbir,cebulkę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj ciecierzycę (lub soczewicę) i pozostałe składniki. Wlej mleko kokosowe i 2 szklanki wody, dosmacz solą i syropem z agawy. Gotuj 15 minut z jarmużem.Pod koniec dodaj dynię. Podawaj z listkami świeżej kolendry lub bazylii. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidodaj laskę wanilii. Słój zamknij i odstaw w chłodne miejsce na 7 dni. Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie zlej nalew np. do garnka. Z cukru i wody ugotuj syrop, a następnie powoli wlej nalew do jeszcze ciepłego, ale nie gorącego syropu, stale mieszając. Gdy likier całkiem ostygnie, przefiltruj go przez gazę lub filtr, a następnie rozlej do czystych butelek
Przepisy i porady kulinarneWilson. Chlebki orzechowo-owsiane 120 g orzechów laskowych 200 g + 25 g płatków owsianych 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej po 2 łyżki oleju kokosowego i syropu klonowego cukier trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Orzechy umieszczamy na blasze wyłozonej papierem i pieczemy ok 20 minut. Skórki powinny poodchodzić a orzechy lekko sie zezłocić. Wyjmujemy(...)malakserze mocno rozdrabniamy płatki owsiane (200 g) oraz orzechy. W misce łączymy zmielone płatki z orzechami. 25 g całych płatków, sól oraz sodę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z syropem klonowym. Wlewamy do miski z płatkami. Dolewamy ok ćwierć szklanki (60 ml) wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika
Dzieje kuchennej Wiewióryzawartości tłuszczu substancja zagęszczająca: E1412, emulgator E322 (z soi), aromat, mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, masło, mąka sojowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko w proszku odtłuszczone, syrop glukozowo-fruktozowy, masa jajowa pasteryzowana,substancja spulchniająca E500, sól, aromaty Produkt może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, sezam Jak dla mnie i rodziny bardzo pyszne ciasteczko. Rozpływa się w ustach(...)zagęszczająca: E1412, laktoza (z mleka), tłuszcz palmowy, miazga migdałowa, emulgator E322 (z soi), armaty (w tym naturalny aromat cytrynowy), barwnik E100) mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, masło, mąka sojowa, syrop glukozowo- fruktozowy, mleko w proszku odtłuszczone, masa jajowa pasteryzowana, sól, substancja spulchniająca E500 aromaty Produkt może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, sezam Co do tego smaku, jest lekko kwaskowaty
Gotuję Testujędyniowe puree pokazywałam 2 lata temu. Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób troszkę inny. Tym razem upieczemy ją w piekarniku. Taka dynia przyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury. Dynię należy umyć i osuszyć . Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć(...)niezamknięcia się, pasteryzować przez kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika. Tak przygotowana dynia nadaje się do przygotowania szybkiego dżemu lub konfitur. Może też być wykorzystana do zrobienia syropu dyniowego, zupy dyniowej czy deserów
Codzienna kuchnia niecodziennaczasie przynajmniej dwa razy zmieniam wodę. Obieram skórki bardzo dokładnie z białych części (inaczej będą gorzkie) i kroję w dość drobną kostkę. Wodę gotuję z cukrem. Do wrzącego syropu wrzucam pokrojoną skórkę pomarańczy i smażę na wolnym ogniu około 15-20 minut do momentu, kiedy skórka będzie szklista, a syrop niemal całkowicie wyparuje. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce zamkniętą
babka w formiemocnego naparu z herbaty (u mnie Winter wonne Tee ) 250 ml mleka kokosowo - czekoladowego szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego bio 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki syropu z kwiatu kokosa 3 łyżki puree z dyni + chipsy jabłkowe bio śliwka figa sos waniliowy przyprawa bio Alles Liebe z płatkami róży, różowym pieprzem, malinami i wanilią Do rondelka(...)gotującym się mlekiem wsypać płatki. Dodać szczyptę soli, cynamon i syrop. Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać, żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna. Dodać napar z herbaty. Gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia. Po tym czasie dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze około minuty, a następnie dodać puree
Poranek na słodkostudzimy minimum 4 godziny. Możemy go zostawić na noc a dalej tort przygotowywać następnego dnia. Biszkopt kroimy na 3 blaty. PONCZ DO BISZKOPTU: - 1/2 szklanki lekkiej herbaty - 2 łyżki syropu z dzikiej róży - 1 kieliszek wódki (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki wody różanej (jeśli nie posiadasz syropu różanego i wody różanej, to po prostu zrób poncz z herbaty z miodem i cytryną
SMYKWKUCHNIRosjanie bardzo często w taki sposób przygotowują kaszę gryczaną na obiad bez tej słodkiej oprawy oczywiście. Do przygotowania potrzebujemy: kubek kaszy gryczanej wodę (tak aby przykrywała kaszę) 1/3 kubka syropu klonowego lub innego słodziwa szczyptę soli szczyptę cynamonu Kaszę moczymy w wodzie przez około godzinę. Po tym czasie przenosimy na sito, przepłukujemy i porządnie odsączamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni(...)blasze umieszczamy papier do pieczenia na którym umieszczamy kaszę wymieszaną z syropem klonowym, cynamonem i solą. Pieczemy ok 15 – 20 minut po czym studzimy. Dodajemy do śniadaniowy owsianek. Uwaga! Mocno chrupiące
Szybko Tanio SmacznieŚWIEŻEGO KOZIEGO SERA /1 porcja/ 200 g świeżego sera koziego łyżka budyniu waniliowego w proszku (20 g) duże jajko kilka kropli ekstraktu waniliowego łyżeczka masła do natłuszczenia formy łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła) 2 śliwki węgierki Ser zmiksować na gładką masę z jajkiem i proszkiem budyniowym. Dodać ekstrakt i syrop daktylowy. Ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
Poranek na słodkodobrze pamiętam to 1 opakowanie 400 g, a do tej potrawy wzięłam 2) 200 g kaszy (waga przed ugotowaniem, polecam pęczak) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka soli 3 łyżki syropu ryżowego/klonowego/agawy lub innego wegańskiego słodkiego lepiszcza 50 ml oleju roślinnego (u mnie to był z pestek dyni) około 50 g ziaren słonecznika lub innych ulubionych nasion natka pietruszki Przygotowanie: Zakładam(...)używasz mrożonych kapustek to je rozmroź, a jeżeli świeżych to wrzuć je na 5 minut do wrzątku. Poprzekrawaj każdą na pół lub na ćwiartki, wymieszaj je z olejem, słodkim syropem i przyprawami i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia wymieszaj z ugotowaną kaszą i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 C i piecz w naczyniu z pokrywką przez
greenscarfczytam etykiety, a już nad wyraz uważnie od czasu, gdy wciągając kupną tortillę doszukałam się w składzie smalcu. Co do płatków śniadaniowych to fakt, że większość jest wege, ale syrop glukozowo-fruktozowy i olej palmowy są na początku listy składników. Moja rada, gdy kupujecie zwykłe płatki kukurydziane, to szukajcie je na najniższych półkach w markecie, bo im tańsze tym mniej(...)trzcinowego 100 g oleju kokosowego 150 ml mleka sojowego sok z 1 cytryny 2 czubate łyżki cynamonu 2-3 łyżki jakiegoś wege „miodu” u mnie był to syrop ryżowy 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej znalazłam jakieś posiekane resztki orzechów, 2 łyżki i też je wykorzystałam Przygotowanie: Do mleka wlej cały sok z cytryny i odstaw ma minimum
greenscarfMĄKI BANANOWEJ /przepis własny/ 60 g mąki bananowej Wedo pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 140 ml waniliowego mleka sojowego łyżka syropu klonowego łyżka oleju kokosowego Jajka zmiksować z mlekiem i syropem. W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Połączyć składniki suche z mokrymi. Formę na gofry porządnie
Poranek na słodkoPIECZONA KOMOSA SERNIKOWA /1 porcja/ 50 g komosy ryżowej szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej łyżka syropu z kwiatu kokosa łyżka kremu dulce de leche jajko 125 g twarogu mielonego (pół kostki) czekoladowe guziczki do dekoracji Kaszę przepłukać, ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc) zmiksować z twarogiem, jajkiem, solą, syropem i pastą
Poranek na słodko