Cudny wypoczynek - Białka Tatrzańska 121budynkiem restauracji ukazuje przekrój ziemi wysoki na kilka metrów - "to przecież kiedyś było dno morza"... That's why :) Restauracja, restauracja... Jadłam pysznego pstrąga w maśle, z czosnkiem - to najwspanialszy sos jakiego ta ryba się mogła doczekać! Oj, było cudnie... Teraz już potrzebuję snu... Następnym razem opowiem Wam jak robiłam oscypki w białczańskiej bacówce! Życzę Wam słonecznego weekendu
Gary Bez dna
Oliwa bazyliowa i pesto z orzechami 126potrzeby dodaj soku z cytryny, miodu lub czosnku - niech smakuje tak jak lubisz! Pesto idealnie nadaje się jako smarowidło do kanapek, dodatek do np. klusków śląskich lub jako samodzielny sos do makaronu. Poniższe aranżacje fotograficzne są efektem zaangażowania mojej mamy w robienie zdjęć :) ... w żółtym dyniowym kwiatku siedziała pszczoła! Co dobrego w bazylii? Świeża bazylia jest po pierwsze prze-pyszna
Gary Bez dna
Pomidor! Czyli jak zrobić domowy ketchup 105retinol. Silny przeciwutleniacz. Najbardziej przyswajalny jest po podgrzaniu (z dodatkiem oliwy, bo karotenoidy rozpuszczają się w tłuszczach) - przekształca się wtedy w trans-likopen. Znajdziemy go w pastach pomidorowych, sosach lub na przykład w osobiście przygotowanym ketchupie... :) Jeszcze się chcę podzielić nowiną dnia... jestem oficjalnym członkiem międzynarodowego ruchu SlowFood - dostałam dziś legitymację! Czyż to nie wygląda wspaniale? :) JAK. JA. SIĘ. CIESZĘ
Gary Bez dna
Razowe placki z jabłkami 147Jabłka umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki - można nie obierać :) Kładź placki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej robić niewielkie placki tak, żeby można je było łatwiej przekręcać :) Sos miętowy Składniki: śmietana/jogurt posiekane liście mięty pokrojona w paseczki suszona żurawina Wszystkie składniki wymieszaj w takich proporcjach, żeby zachować odpowiednią dla Ciebie konsystencję i smak. Próbuj :) Może dodasz
Gary Bez dna
Sól grzybowa 131mieć w kuchennej szafce. Wzbogaca smak i aromat potraw. Dzięki połączeniu soli i startych na pył grzybów możemy ograniczyć ilość soli dodawanej do posiłków. Ja dodaję jej chętnie do sosów, gulaszu oraz zup - świetnie działa z wołowiną i wszelkimi warzywami. Słony i "piąty" smak Grzyby wprowadzają do dań smak umami . Po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim - piąty smak jest odczuciem
Gary Bez dna
Żeberka pieczone na dwa sposoby 134marynacie z whisky Składniki na 5-6 porcji: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) 5 łyżek whisky (ja użyłam szkockiej) 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soli sok z 1/2 cytryny 1 cebula posiekana w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżki świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżki papryki ostrej
Gary Bez dna
Spaghetti z kurczakiem i brokułami 133problemu, jeśli nie masz pewności, nie syp od razu czubatej łyżki 😉 5. Po chwili dodaj na patelnię odłożoną wcześniej wodę z gotowania makaronu, aby utworzył się jednolity sos. Następnie dodaj makaron i ugotowanego brokuła. 6. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem
Z notatnika dietetyka
Pstrąg łososiowy z cytrusami 134kaloryczne i nie warto włączać ich do diety. Nie do końca jest to prawda - ziemniak to tylko warzywo, sam w sobie nie jest kaloryczny. Za to bardzo kaloryczne są sosy i inne okrasy, które zazwyczaj do ziemniaków dodajemy. Jeśli więc zjemy ziemniaki ugotowane w wodzie bez kalorycznych dodatków obiad nie stanie się bombą kaloryczną przez dodatek tych warzyw. Nie bójmy
Z notatnika dietetyka
Fakty i mity o odchudzaniu - część I 174mineralnych oraz błonnika – warto więc wybierać pieczywo ciemne oraz makarony razowe lub z semoliny. Ziemniaki z kolei to po prostu warzywa – problemu nie stanowią więc same ziemniaki, a kaloryczne sosy i zasmażki, które do nich dodajemy, a z których rzeczywiście warto zrezygnować. 6. Ostre przyprawy pobudzają przemianę materii – PRAWDA Jest to prawda. Rzeczywiście ostre przyprawy mogą podkręcić nasz metabolizm
Z notatnika dietetyka
Pad Thai z kurczakiem 166miseczce roztrzep widelcem jajka. 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, wlej roztrzepane jajka i makaron, , do tego dodaj pokrojonego kurczaka i smaż około 5 minut. Po tym czasie dodaj sos Pad Thai, orzechy, posiekaną dymkę, kiełki, sok z limonki i cukier. 5. Smaż do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Polska wersja Pad Thai gotowa! Normal 0 21 false false false
Z notatnika dietetyka
Puree z kalafiora 147klasyczny składnik drugiego dania, ulubiony dodatek do mięs. Choć ziemniaki same w sobie nie są bardzo kaloryczne (w końcu to tylko warzywo), to zazwyczaj podajemy je polane zawiesistym sosem lub rozpuszczonym masełkiem czy innym tłuszczem, a to powoduje, że nagle to niewinne warzywko zamienia się w istną bombę kaloryczną. Może więc czasem warto na talerz dać coś innego? Najczęściej jako
Z notatnika dietetyka
Ragout z królika 186godziny. 12. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. 13. Do małego rondelka wsyp łyżkę mąki, dodaj masło i zrób zasmażkę, którą rozpuść częścią bulionu do powstania sosu. Ragout możesz podać np. z ziemniakami czy ryżem. Ja tym razem postawiłam na makaron razowy. Nie zapomnij też o surówce
Z notatnika dietetyka
Śledziowe przekąski 173minucie dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, ocet i resztę przypraw, po czym smaż jeszcze około 5 minut. 5. Śledzie pokrój w cząstki i ułóż w słoiku przekładając warstwami przygotowanego sosu. 6. Słoik szczelnie zamknij i zostaw w lodówce
Z notatnika dietetyka
Przepisy na Boże Narodzenie 163stole. Postanowiłam więc przygotować dla Was małą ściągę ze świątecznymi przepisami, które z pewnością zasmakują Waszym bliskim 😊 COŚ NA CIEPŁO Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej Dorsz w sosie pomidorowym Pstrąg łososiowy z cytrusami COŚ NA ZIMNO Pasztet z ciecierzycy Pomidorowy pasztet z soczewicy Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Śledziowe przekąski SAŁATKI Sa łatka z gruszką Sałatka z kaszą
Z notatnika dietetyka
Papryka faszerowana kuskusem 168łyżeczkę masła, dosyp czubatą łyżeczką mąki i dokładnie wymieszaj rózgą. 11. Zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny ) i dopraw do smaku pieprzem oraz curry. 12. Powstałym sosem polej upieczone papryki. Tak przygotowana papryka sama w sobie może stanowić pełne danie obiadowe, ewentualnie z dodatkiem jakieś dobrej surówki 😉 W takim przypadku podane składniki starczą na 4 porcje
Z notatnika dietetyka