sosy - 72734 przepisów (strona:2732/4849)

Czebureki domowe 118

rozkłóconym białkiem. Wykładałam na rozgrzany olej. Oleju powinno być przynajmniej 1 cm wysokości patelni. Smażyłam na złoty kolor. Wykładałam na ręcznik papierowy, by spłynął nadmiar oleju. Można podawać z sosem czosnkowym przepis . Idealnie pasuje. Jest to danie bardzo proste i bardzo smaczne. Polecam ciekawym nowych pomysłów na mięso mielone. Polecam także na wieczorne spotkania ze znajomymi. Życzę smacznego Lidka Artykuł

Pieprzyć z Fantazją
Makaron z tuńczykiem w pomidorach 123

cebulkę i poddusiłam, następnie tuńczyka z puszki. Przecisnęłam przez praskę czosnek i wszystko kilka minut razem bulgotało. Wspomnę, że w tym czasie gotował się już makaron. Na koniec do sosu dodałam puszkę pomidorów. Gdy zaczęło się już gotować dosypałam zioła prowansalskie. Soliłam na końcu, gdyż tuńczyk z puszki już ma trochę soli. Popieprzyłam i na chwilkę odstawiłam. Odcedziłam makaron

Pieprzyć z Fantazją
Babka ziemniaczana 130

masa nie przywarła. Piekłam moją babkę ziemniaczaną ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania brązowo – złotego kolory skórki. Danie super na ciepło. Można polać sosem grzybowym, można podać ze śmietaną, można jeść solo. Z moich obserwacji: * Konsystencja babki zależy od ziemniaków jakich używamy do tego wypieku. Im bardziej są suche tym bardziej jest zbite ciasto

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym 125

Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę…Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba, no sałatkę Składniki:  * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Makaron ugotowałam zgodnie

Pieprzyć z Fantazją
Domowy swojski przecier pomidorowy 111

roku biorę większy rozmach. Zobaczymy ile dam radę przerobić. Jak dla mnie i rodziny jest to super sprawa. O pomidorówce już pisałam, można tego przecieru użyć do sosu spaghetti, pulpecików, fasolki po bretońsku. A ten smak i aromat! Niebo! Polecam poświęcić chwilkę dla takiego zajęcia. Potem to tylko będziemy słyszeć ochy i achy jak będą pałaszować nasze potrawy

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z soczewicą i pieczarkami 105

niechcący zrobiłam taki smakołyk. Pomyślałam, że napiszę od razu o tej sałatce dopóki pamiętam składniki. Smak bardzo podkreśla zielona czubrica. Warto ją mieć w domu. Ja jej używam do sosu czosnkowego  tutaj a że często go robię, to zawsze mam ją na stanie. Na zbliżające się święta Wielkanocne jeden pomysł już mam. Smacznego! Lidka Artykuł Sałatka z soczewicą

Pieprzyć z Fantazją
Jajka faszerowane tuńczykiem 114

łososiem pojawiły się jaja faszerowane tuńczykiem z puszki. Proste w wykonaniu. Znikły z talerza szybciej niż je na niego wyłożyłam. Składniki: * 6 jajek ugotowanych na twardo * puszka tuńczyka w sosie własnym * niewielka czerwona cebulka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz Podobnie jak w przypadku jaj faszerowanych łososiem, przekroiłam na pół, wyciągnęłam żółtka i utarłam je na jednolitą masę. Dodałam odsączonego tuńczyka

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym 137

Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę…Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba. Zrobiłam sałatkę Składniki:  * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Makaron ugotowałam zgodnie

Pieprzyć z Fantazją
Makaron z tuńczykiem w śmietanie 111

właśnie to danie. Coś dla smakoszy owoców morza i wszelakich ryb w każdym wydaniu Makaron z tuńczykiem w śmietanie – palce lizać! Składniki: * 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym      * 30 dkg makaronu * 150 ml śmietany 30% * 1 mała cebula * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony * odrobina oleju * natka z pietruszki, bazylia Makaron ugotowałam

Pieprzyć z Fantazją
Skrzydełka magi – smażone 117

moich spostrzeżeń….Radziłabym unikać mocno przekrwionych skrzydełek. Może mięso z nich nadaje się do pasztetu, ale do tego rodzaju dania nie. Świetnie do skrzydełek w tym wykonaniu pasuje sos czosnkowy. Bajka! W ogóle, taka przekąska to bajka! Polecam każdemu je zrobić. I nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego Lidka skrzydełka magi Artykuł Skrzydełka magi – smażone pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Roladki imprezowe z łososiem i szpinakiem 97

samym środku ułożyłam pasek z wędzonego łososia.  Całość zrolowałam, zawinęłam w folię aluminiową i wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Podczas duszenia się szpinaku wytworzyła się odrobina sosu, zanim wyłożyłam go na placek, nabierałam farsz łyżką i odciskałam namiar płynu.  Łososia można dodać oczywiście więcej jeśli ktoś lubi.  Po inną wersję roladek zapraszam  tutaj . Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Kurczak ze szparagami duszony w śmietanie 106

strony na patelni z rozpuszczonym masłem. Posoliłam na koniec solą ziołową. Kiedy mięso było obsmażone, zalałam śmietanką, doprowadziłam do delikatnego wrzenia i dołożyłam kawałki szparagów. Ok 5 minut redukowałam sos na małym ogniu. Przed podaniem oprószyłam pieprzem i posypałam natką z pietruszki. Podałam z ugotowanym makaronem świderki. To jest naprawdę pyszne! Notatki: * użyłam tu soli ziołowej, bo bardzo mi smakuje

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z kurczaka pora i pieczarek 118

Dołożyłam do mięsa. To samo zrobiłam z porem, umyłam i pokroiłam w plastry ok. 2 mm grubości. Wszystko chwilę podsmażyłam aż pieczarki zaczęły puszczać sok. Zalałam śmietanką i redukowałam sos ok 3-4 minut. Zdjęłam z ognia i przyprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Notatki: * można użyć mięsa z innej części kurczaka * użyłam tu soli ziołowej, można

Pieprzyć z Fantazją
Kluski łyżką kładzione 112

minut od wypłynięcia na powierzchnię.  Wyciągam łyżką cedzakową i jeszcze gorące serwuję na stół.  Nasza ulubiona wersja to z serem i topioną słoninką Pyszota! Notatki: * pasują do sosu grzybowego czy pieczeniowego * kluski puchną kiedy już są ugotowane * z tych składników wychodzi porcja dla 4 osób Smacznego! Lidka Artykuł Kluski łyżką kładzione pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Jajka faszerowane łososiem, pieczarkami i tuńczykiem 123

już słony. Nakładałam farsz do wydrążonych połówek jajek i dekorowałam kiełkami, rzodkiewką i plastrami łososia. Z tuńczykiem Składniki: * 2 jajka ugotowane na twardo * 2 – 3 łyżki tuńczyka w sosie własnym * 1/2 małej czerwonej cebulki * 1 łyżka majonezu * sól, pieprz * do dekoracji szczypiorek i kiełki Cebulkę drobno pokroiłam. W miseczce wymieszałam cebulkę, tuńczyka, rozdrobnione dwa żółtka, majonez. Przyprawiłam solą

Pieprzyć z Fantazją