sosy - 72734 przepisów (strona:2740/4849)

Domowy majonez w kilka chwil 184

imprezach. Tam majonez jest na wagę złota. W końcu czyż nie jest, to najbardziej uniwersalny dodatek? Potrzebujemy go do sałatek, jajek na twardo, kanapek, jest bazą do mojego ukochanego sosu czosnkowego, robię z nim pyszne marynaty do kurczaka i wiele więcej. Bez majonezu ani rusz Co zrobić by domowy majonez się nie zważył? Składniki muszą mieć tą samą temperaturę

Słodkie okruszki
Makaron z mielonym mięsem wołowym i pomidorami 124

patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy mięso mielone oraz czosnek. Podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, posypane startym grana padano lub np. parmezanem

Moja smaczna kuchnia
Makaron z boczkiem i cukinią z patelni 140

serek, całość wymieszać, trzymać na wolnym ogniu aż serek się rozpuści.  Zestawić z ognia. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na sicie, dodać do sosu i wymieszać, rozłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami 129

czosnku 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy 3 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz   Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotuj sos – na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż owoce morza. Dodaj pokrojone kawałki pomidorów oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smaż jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę

Kulinarny S.O.S.
Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami 129

czosnku 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy 3 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz   Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotuj sos – na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż owoce morza. Dodaj pokrojone kawałki pomidorów oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smaż jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę

Kulinarne S.O.S.
Surówka z selera i pora 171

ścieramy na dużych oczkach tarki. Pora szatkujemy w piórka. Wszystko mieszamy ze sobą. Jogurt, majonez i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Dodajemy sos do surówki, całość dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
Leniwe kluseczki wg Aleex 151

ukośne kluseczki. 8. Kluseczki wrzucać do gotującej się wody. Od chwili wypłynięcia na powierzchnię gotować 1 minutę. 9. Kluseczki wyjmować łyżką cedzakową na talerz. 10. Podawać z cukrem, sosem waniliowym lub polane bułką tartą z masełkiem. Smacznego

W mojej kuchni
Wigilijna kapusta z grzybami 163

Wigilii zostanie Ci nadmiar kapustki, możesz ją śmiało zamrozić i zjeść w innym dniu   Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz i szczypta

Kulinarny S.O.S.
Wigilijna kapusta z grzybami 163

Wigilii zostanie Ci nadmiar kapustki, możesz ją śmiało zamrozić i zjeść w innym dniu   Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz i szczypta

Kulinarne S.O.S.
Zrazy od Szwejka 158

czosnek. 6.   Podlewamy szklanką wody i przekładamy podsmażone roladki, prużymy do chwili aż mięso będzie miękkie. 7.   Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy papryką ostrą. 8.   Sos zagęszczamy śmietaną rozrobioną z 1 łyżką mąki pszennej i łyżeczką mąki ziemniaczanej. 9.   Danie gotowe. 10.             Smacznego

Kulinarna Chwila
Placki ziemniaczane Foku-ski 137

oraz wsypujemy mąkę i solimy. 7.   Łączymy wszystkie składniki razem nakładamy łyżką na rozgrzany olej, smażymy z obu stron. 8.   Placuszki gotowe. 9.   Podajemy z ulubionym sosem u mnie czosnkowy. 10.           Smacznego

Kulinarna Chwila
Szybka sałatka z komosy ryżowej, z papryką, cukinią i sosem z octu balsamicznego i cytryny 158

Paprykę umyć pod bieżącą wodą. Przekroić na pół, usunąć nasiona wraz z zielonym ogonkiem. Pokroić na cienkie plasterki dowolnej długości. Czerwona cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos: do miseczki wlać sok wyciśnięty z cytryny. Wsypać sól i pieprz. Wymieszać do rozpuszczenia soli. Dolać ocet balsamiczny i oliwę. Wszystko razem połączyć. Do miski przełożyć komosę, dodać paprykę, cukinie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpety z wątróbki 202

Pulpety gotować 10 minut od ich wypłynięcia na powierzchnie wody, na małym ogniu (woda powinna się bardzo delikatnie gotować). Ugotowane pulpet wyjmować na durszlak do odsączenia. Pulpety podawać z sosem, ziemniakami, ryżem, kaszą lub sałatką. Ja podałam pulpety z marchewką z groszkiem. Poniżej przepis na marchewkę z groszkiem . Marchewka z groszkiem : marchew obrać, pokroić w małą kostkę. Włożyć do garnka

mecooks
Karp w galarecie siostry Anastazji 176

kilku minutach klarujemy wywar, przecedzamy przez sito i gęstą gazę. Finalnie tężejącym wywarem zalewamy dekoracyjnie przybrane porcje ryby. W końcu karpia podajemy skropionego sokiem z cytryny lub z sosem tatarskich. Zobacz inne porady: Jak przechowywać ryby Jak kupić świeżą rybę? – poradnik Jak oczyścić rybę z łusek Jak wypatroszyć rybę Jak pozbyć się smaku mułu w rybach Artykuł Karp w galarecie

Dorota Smakuje
Calzone z kiełbasą w towarzystwie szpinaku i kolorowych warzyw 179

minut do lekkiego wyrośnięcia. 5. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut. 6. Gotowe calzone podawać z różnego rodzaju sosami. Pamiętacie te ciepłe letnie wieczory w towarzystwie przyjaciół i rozpalonego pachnącego kiełbasą grilla? Ten czas już za nami, ale nie ma się co smucić! Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy

Szalona Kuchnia Eweliny