zostawiłam przykryty folią w lodówce. Ja przygotowuję zawsze tylko jedną porcję z 215 g mąki, która starcza nam na obiad dla trzy osobowej rodziny - czasami reszta makaronu z sosem zostaje do odgrzania. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C, zapiekać 8-10 minut aż ser na wierzchu się rozpuści. Podawać jeszcze gorące np. z ketchupem lub ulubionym sosem. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..serię z amaretto - dżem , konfitury , sok do rozcieńczania wodą oraz prezentowane poniżej wiśnie w syropie. Będą idealne do ciast, deserów, budyniu, kaszki, owsianki lub jako baza do przygotowania pysznego sosu - frużeliny. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 500 g cukru 60 ml amaretto Przygotowanie: Wiśnie powinny być całe, duże i jędrne z jak najmniejszymi otworami po drylowaniu. Pracę najlepiej
Kocham..lubię..gotuję..Bardzo lubię desery na bazie kremu z mascarpone i śmietanki kremówki. Nie tylko za smak, ale również za szybkość przygotowania. Idealnie pasują z różnymi owocami, świeżymi lub owocowymi sosami i biszkoptami. Tym razem deser z frużeliną z amaretto. Polecam serdecznie :) Składniki (4 porcje): Frużelina wiśniowa z amaretto: 250 g wiśni, świeżych lub mrożonych (wydrylowanych) 20-25 ml amaretto 1 łyżeczka
Kocham..lubię..gotuję..kurczaka rozłożyć odrobinę masła. Naczynie nakryć pokrywą. Kurczaka wstawić po piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec pod przykryciem 1 godzinę. Po godzinie zdjąć pokrywę, kurczaka polać sosem z pieczenia i dopiec około 15-20 min z opcją grzałki górnej, aż do zrumienienia skórki. Można podnieść temperaturę w piekarniku. Ziemniaki: ugotowane ziemniaki (ja gotuję na parze
Kocham..lubię..gotuję..rozgrzaną blachę i piec około 10-15 min aż ciasto i brzegi się zarumienią. Podawać ciepłe, można posypać świeżą posiekaną kolendrą lub natką pietruszki w towarzystwie ulubionych sosów, lub bez żadnych dodatków. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..patelnię i odwracać kiedy na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza a spód będzie rumiany. Smażyć do zezłocenia drugiej strony. Podawać wg upodobań - z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, sosami, świeżymi owocami lub dżemem. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..także węch, ponieważ dojrzałe mango uwalnia przyjemny zapach. Mango znakomicie smakuje samo, ale to także idealny składnik deserów (ciast, galaretek, dżemów) lub dodatek do potraw, takich jak sałatki czy sosy do mięsa. Z mango powstają także pyszne i wartościowe soki oraz koktajle. Dodatkowo idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, jak np. szynka, ale i łosoś. w 100g owocu znajduje
ciasta i desery czyli na słodkomaluchom, jeśli dostaną na talerzyk coś, czego sami byśmy nie tknęli Oczywiście jest na to rada, istnieje mnóstwo fajnych i smacznych przepisów, oto jeden z nich – dorsz w sosie z suszonych pomidorów. Niektórzy rodzice obawiają się podawać dzieciom ryby ze względu na zanieczyszczenia. Niesłusznie – eksperci uważają, że korzyści płynące ze spożycia ryb bogatych w kwasy omega
Natka PietruszkiPolecam ten sos na zbliżające się święta Wielkanocne. Idealnie sprawdzi się do wędlin, kiełbasy, czy nawet znajdzie się miejsce obok sałatki czy faszerowanego jajka. Jest fajnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią ostre dodatki, ale sam chrzan jest dla nich (tak samo jak dla mnie) za ostrym rozwiązaniem. Polecam go wykonać parę godzin wcześniej przed podaniem(ok 4 godz), wtedy
zdrowo i aktywniebyło artykułu o produktach, które polecam kupować w sklepach. Dzisiaj będzie o jogurtach naturalnych, które bardzo często są spożywane na dietach jako źródło białka lub zamienniki majonezu czy gotowych sosów smakowych. Wybierając jogurty oczywiście ❌pomijamy te z dodatkiem owoców czy zbóż. Z owocowymi wiąże się mnóstwo dodatkowego cukru, barwników i aromatów, a z dodatkami typu musli mamy węglowodany, które sami
zdrowo i aktywnieLINK ). Czerwiec był również owocny, jeśli chodzi o współpracę z firmą WOLL ( link ), która sprezentowała mi naprawdę super patelnie, a dzięki niej powstał super przepis na TUŃCZYKA W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM . LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniekroimy w kostkę, łososia rozdrabniamy. 3. Rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy łososia. Zmniejszamy ogień i na koniec dodajemy śmietanę, cały czas mieszając. Możecie dać koperek do sosu lub posypać nim tylko na wierzchu. 4. Wykładamy na talerz makaron, na to naszego łososia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniedeseru jest dniem straconym jak to mówią. Szczególnie w takie upały jak teraz mamy, zimne napoje oraz jedzenie jest bardzo pożądane. Na obiad możemy sobie zaserwować placki wytrawne z sosem na zimno, a na deser ten oto przepyszny deser. Co najważniejsze jest to deser pełnowartościowy! Zawiera wszystkie potrzebne makroskładniki, aby się nim najeść i zapewnić odpowiednie zapotrzebowanie organizmowi. Można
zdrowo i aktywnieSERNIK KRÓLEWSKI LINK 6. CIASTO USTA MURZYNKA LINK 7. KOTLECIKI SIEKANE Z KURCZAKA I SERA LINK 8. SZYBKIE PEŁNOZIARNISTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI LINK 9. PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM LINK 10. JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ LINK Zapraszam również do obejrzenia rankingu z poprzedniego miesiąca. LINK
zdrowo i aktywnie