ruszy sezon śliwkowy. Ja jestem zdecydowanie zwolenniczką knedli ze śliwkami, choć są i tacy, którzy wolą wersję z truskawkami, czy z morelami. Uwielbiam je najbardziej gdy są dodatkowo oblane sosem jogurtowym i oprószone cynamonem. Już na samą myśl ślinka cieknie. Kiedy robię takie knedle, to przypominają mi się wakacje na wsi, jak byłam dzieckiem. Wtedy robiła je moja mama
Analiza Smakupół i przekładamy do miseczki. Dodajemy szczypiorek i drobno pokrojoną szalotkę. W osobnej miseczce mieszamy jogurt, majonez i przyprawy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy (ja zawsze dodaję więcej pieprzu). Nasz sos dodajemy do reszty składników, mieszamy i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiToskańskie wakacje i już myślę o powrocie w tamte strony. Zachęcam wszystkich do odwiedzenia tego rejonu Włoch:) Dzisiaj przygotowałam po raz kolejny bakłażana. Tym razem zapiekany i podany z sosem ziołowym. Danie szybkie, lekkie i proste. … Czytaj dalej Zapiekany bakłażan Artykuł Zapiekany bakłażan pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąprzekrojone wzdłuż na pół. Odparowujemy nadmiar płynu na średnim ogniu. Śmietankę mieszamy z żółtkiem, sokiem z cytryny oraz posiekanymi ziołami. Dodajemy do warzyw i mieszamy do połączenia. Gdy sos zacznie gęstnieć ściągamy z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Łączymy z ugotowanym makaronem. Każdą porcję posypujemy parmezanem- tartym lub wiórkami
Kuchnia w czekoladziepieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez kolejne 12-15 minut. Gotową roladę delikatnie wystudzić i pokroić w około 1,5cm kawałki. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego Rolada serowa z nadzieniem pieczarkowym Rolada serowa z nadzieniem pieczarkowym Rolada serowa z nadzieniem pieczarkowym Rolada serowa z nadzieniem pieczarkowym Artykuł Rolada serowa z nadzieniem pieczarkowym pochodzi z serwisu Kulinarne
Smaki Armineziele i pieprz, dusić do miękkości. 4. Ugotowane ziemniaki przestudzić. 5. Dno i boki formy posmarować tłuszczem. 6. Przestudzone ziemniaki pokrajać w talarki; 1/2 ułożyć na dnie rondla, polać sosem cebulowo - grzybowym, oprószyć solą i pieprzem. 7. Przykryć jajami, znów ułożyć warstwę ziemniaków, zalać śmietaną, wypiec w piekarniku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. *kursywą
królestwo garówNigella proponuje wykonanie większej ilości mieszanki suchych składników i przechowywanie jej w słoju. Ja nie mam takiej potrzeby, bo placki robi się naprawdę szybko. Zdjęcia niżej przedstawiają placki z sosem również Nigelli. Polecam jednak polanie placków syropem klonowym i posypanie ich borówkami amerykańskimi bez podgrzewania. W ten sposób syrop nie będzie tak wsiąkać w placki. Składniki (na 8 placków
Weekendy w domu i ogrodzieplastiku. Dynię (ze skórą) i patisona (bez skóry) pokroić na byle jakie kawałki. Wrzucić do wysokiego naczynia. Z papryk zdjąć skórki. Dodać je do dyni i patisona razem z sosem, który utworzy się we wgłębieniach papryk. Do warzyw dodać czubrycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną i ocet. Całość zmiksować na gładką masę. Pastę doprawić do smaku solą i ostrą
Weekendy w domu i ogrodziezmniejszenie mięsa jest całkiem ok Jak widać da się wszystko pogodzić i można jeszcze wyciągnąć korzyści z takiego mariażu Polecam , naprawdę smaczna potrawa , a w bułce z sałatą i sosem jako hamburger to już naprawdę pychota składniki na 4- 5 kotletów : 1 średniej wielkości seler korzeniowy 4-5 plastrów żółtego sera o ostrym wyraźnym smaku , np cheddar ( grubych na około
Ogrodnik w podróżyspożywczą, dzielimy na około 25-30 cm kawałki. Wierzch smarujemy niewielką ilością oleju. Na środku rozkładamy niewielką część rukoli, na nią kładziemy 1-2 plasterki szynki parmeńskiej, niewielką ilość sosu majonezowego, suszone pomidory oraz plastry mozzarelli. Zwijamy w roladę, niezbyt ściśle. Roladkę tę musimy umieścić w wydrążonej bagietce, w związku z tym przeciągamy jeden koniec przez środek bułki i wypełniamy
Smaki Na Talerzucząstki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem jabłka i obsmażyłem je z obu stron na złoty kolor, uważając, aby się nie rozpadły. Filety ułożyłem na półmisku, obłożyłem cząstkami jabłek. Gęsty sos z gotowania ryb doprawiłem solą i pieprzem. Polałem filety i posypałem posiekanym szczypiorkiem
R'n'G Kitchenmasą jajeczną. Na wierzch układamy warzywa, następnie wianuszek białych kiełbasek. Całość zapiekamy 45 min. w termoobiegu, następnie posypujemy startym parmezanem i zapiekamy 10 min, grzanie góra. Podajemy z sosem chrzanowym
R'n'G KitchenNiestety, okazało się, że to danie sezonowe i akurat sezonu na niego brak. W związku z tym spróbowałam innej wersji – orecchiette alla barese – to pasta z tradycyjnym sosem pomidorowym, sardynkami, ricottą i kaparami. Nie jestem ogromna fanką kaparów, ale akurat tutaj pasowały mi wyśmienicie. Jeśli chcecie spróbować tego dania to koniecznie zajrzyjcie do restauracji Bianciofiore . Oprócz lokalnej specjalności
365 dni dookoła kuchni