Zrazy od Szwejka 173czosnek. 6. Podlewamy szklanką wody i przekładamy podsmażone roladki, prużymy do chwili aż mięso będzie miękkie. 7. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy papryką ostrą. 8. Sos zagęszczamy śmietaną rozrobioną z 1 łyżką mąki pszennej i łyżeczką mąki ziemniaczanej. 9. Danie gotowe. 10. Smacznego
Kulinarna Chwila
Placki ziemniaczane Foku-ski 184oraz wsypujemy mąkę i solimy. 7. Łączymy wszystkie składniki razem nakładamy łyżką na rozgrzany olej, smażymy z obu stron. 8. Placuszki gotowe. 9. Podajemy z ulubionym sosem u mnie czosnkowy. 10. Smacznego
Kulinarna Chwila
Szybka sałatka z komosy ryżowej, z papryką, cukinią i sosem z octu balsamicznego i cytryny 181Paprykę umyć pod bieżącą wodą. Przekroić na pół, usunąć nasiona wraz z zielonym ogonkiem. Pokroić na cienkie plasterki dowolnej długości. Czerwona cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos: do miseczki wlać sok wyciśnięty z cytryny. Wsypać sól i pieprz. Wymieszać do rozpuszczenia soli. Dolać ocet balsamiczny i oliwę. Wszystko razem połączyć. Do miski przełożyć komosę, dodać paprykę, cukinie
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpety z wątróbki 213Pulpety gotować 10 minut od ich wypłynięcia na powierzchnie wody, na małym ogniu (woda powinna się bardzo delikatnie gotować). Ugotowane pulpet wyjmować na durszlak do odsączenia. Pulpety podawać z sosem, ziemniakami, ryżem, kaszą lub sałatką. Ja podałam pulpety z marchewką z groszkiem. Poniżej przepis na marchewkę z groszkiem . Marchewka z groszkiem : marchew obrać, pokroić w małą kostkę. Włożyć do garnka
mecooks
Karp w galarecie siostry Anastazji 193kilku minutach klarujemy wywar, przecedzamy przez sito i gęstą gazę. Finalnie tężejącym wywarem zalewamy dekoracyjnie przybrane porcje ryby. W końcu karpia podajemy skropionego sokiem z cytryny lub z sosem tatarskich. Zobacz inne porady: Jak przechowywać ryby Jak kupić świeżą rybę? – poradnik Jak oczyścić rybę z łusek Jak wypatroszyć rybę Jak pozbyć się smaku mułu w rybach Artykuł Karp w galarecie
Dorota Smakuje
Calzone z kiełbasą w towarzystwie szpinaku i kolorowych warzyw 192minut do lekkiego wyrośnięcia. 5. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut. 6. Gotowe calzone podawać z różnego rodzaju sosami. Pamiętacie te ciepłe letnie wieczory w towarzystwie przyjaciół i rozpalonego pachnącego kiełbasą grilla? Ten czas już za nami, ale nie ma się co smucić! Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy
Szalona Kuchnia Eweliny
Placki kukurydziane z oliwkami 157małe placuszki urzekły nasze kubki smakowe, idealne połączenie smaków. Z sosem chili smakują obłędnie, myślę że czosnkowy też byłby idealny. Zachęcam do spróbowania. Placki śniadaniowe z oliwkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym 214Naleśniki to pyszny, prosty i szybki obiad. Wydawałoby się prawda? No prawie, jeśli zrobicie taką wersję jak u mnie z kurczakiem, szpinakiem, w sosie śmietanowym. Obiecuję, że nadal będzie pysznie, niekoniecznie tak prosto i troszkę dłużej niż zazwyczaj, ale trud się opłaci, bo obiad będzie pierwsza klasa. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonka ” BIG BOY” 150pominąć ) 2 łyżki ostrej, mielonej wędzonej papryki 2 łyżki brązowego cukru 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżeczka, płaska cynamonu 1 łyżka suszonego majeranku 2 łyżki sosu Worcester 3 płaskie łyżeczki soli dodatkowo : 2 średniej wielkości cebule 2 marchewki Golonki, myjemy , golimy z wszelkich pozostałości świńskiej szczecin. Brr…tego naprawdę nie lubię , kiepskie uczucie trafić
Ogrodnik w podróży
Krewetki z pikantnym musem z mango pod kokosowym puchem 218szczypty soli i 2 szczypty pieprzu. Smaż wszystko około 5 minut. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mango obierz ze skórki, zmiksuj miąższ z dodatkiem 1 łyżeczki ostrej musztardy. Sos przełóż do małych miseczek. Na talerzu wyłóż ryż, krewetki, kiełki i limonkę. Wszystko posyp mlekiem kokosowym w proszku. Składniki na 2 porcje 250 g krewetek koktajlowych 2 łyżki masła
Eat me! Fit me!
Tortilla z łososiem 1607Wykonuje się ją maksymalnie szybko a smak jest wyjątkowy. Intensywny smak łososia miesza się ze smakiem delikatnego serka śmietankowego, do tego świeże warzywa. Idealnie pasuje również do tego domowy sos czosnkowy. Podaje się je na zimno, więc można je przygotować wcześniej i wyciągnąć z lodówki przed samym podaniem. Tortille z łososiem można również z powodzeniem wykorzystać jako śniadanie do pracy
To Musisz Wiedzieć
Babka ziemniaczana z boczkiem 157cebulką to bardzo proste i tanie danie na domowy obiad. To niewyszukana, ale bardzo smaczna potrawa, która ma wielu zwolenników. Babkę można podać ze śmietaną, maślanką, czy jakimś sosem np. grzybowym albo koperkowym. Świetnie smakuje również na drugi dzień, pokrojona w plastry i podsmażona na patelni. [embed]https://youtu.be/u5fIQtlxWR4[/embed] Składniki na babkę ziemniaczaną: 1 kg ziemniaków 300 g surowego
e-PrzepisyKulinarne
Pizza z salami, suszonym pomidorem i oliwkami 172naprawdę super :-) Miłego dnia :-) Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej typ 450 1 łyżka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 120 ml wody 1 łyżka oliwy Sos: ketchup oregano bazylia Dodatkowo: salami w pasterkach oliwki zielone i czarne 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów starta mozzarella świeże listki bazylii 1. Do misy
kruche babeczki
Gotowany filet z indyka 170jest suchy. Propozycja idealna dla osób, które nie mogą jeść smażonych lub pieczonych mięs. Filet jest delikatny, oczywiście przyprawy możecie modyfikować pod swój gust. Możecie podać go z sosem tatarskim czy innym dipem do mięs jaki przygotujecie. Gotowany filet z indyka
Ewa w kuchni
5 dań dla św. Mikołaja 162można też zrobić używając świeżego mięsa. W obydwu przypadkach potrawa jest doskonała. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Czwartek: Kurczak tikka masala Smażony filet, uduszony następnie w kremowym sosie o pięknej miedzianej barwie. I do tego ten zapach! Kuchnia hinduska jest chyba najbardziej aromatyczną kuchnią na świecie. Dla niektórych być może pachnie zbyt intensywnie, ale przecież chyba
Niedzielny kucharz