sosy - 72734 przepisów (strona:2719/4849)

Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem 145

ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek. Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy, pieczemy do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Podajemy np. z sosem jogurtowym, sałatką lub surówką. Smacznego

Tajemnice Smaku
Delikatna pianka z jogurtu i mandarynek z dodatkiem flambirowanych pomarańczy i tymianku 137

tylko delikatnie potrząsamy rondelkiem. Pod koniec dolewamy alkohol i podpalamy. Deser możemy serwować w miseczkach w których się chłodziły, albo wyjąć z miseczek na talerzyki. Piankę podajemy z przestudzonym sosem pomarańczowym i gałązką tymianku . Smacznego! * Ilość agaru zależy od zaleceń producenta, jednak nie należy przesadzić z ilością agaru, deser powinien być aksamitny delikatnie chwiejny

Tajemnice Smaku
Carpaccio owocowe z musem z awokado i ricotty 136

musem z awokado. Przelewamy do salaterki i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Miód mieszamy z sokiem z cytryny. Na talerzach rozkładamy plasterki obranych kiwi i mandarynek, skrapiamy sosem z miodu, posypujemy posiekanymi pistacjami. Na wierzch układamy porcje musu z awokado. Smacznego

Tajemnice Smaku
Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami 132

pomarańczy ręką wyciskamy sok. W małym rondelku podgrzewamy sok i cukier, aż uzyskamy syrop, studzimy. Bezę wykładamy na talerz lub paterę. Dekorujemy kremem, obkładamy filetami z pomarańczy, polewamy pomarańczowym sosem, oprószamy cynamonem. Dla orzeźwienia możemy dodać świeże listki mięty. Smacznego

Tajemnice Smaku
Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem 170

zalewy. Cukinię myjemy i przepuszczamy przez spiralizer, temperówkę lub trzemy na tarce do julienne. W miseczce wykładamy spaghetti z cukinii, dodajemy kulki mini-mozzarelli, ćwiartki pomidorków. Całość polewamy sosem jogurtowym z pesto, dodajemy listki bazylii,  w razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego

Tajemnice Smaku
Grzanki z ricottą i grzybami 119

przypalić, gdyż stanie się gorzki. Patelnię odstawiamy z ognia i zdejmujemy z niej plasterki czosnku. Wracamy z patelnią na palnik, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, cały czas mieszając, aż sos spod grzybów odpowiednio się zredukuje. Pod koniec grzyby solimy i pieprzymy, oraz dodajemy usmażony wcześniej czosnek. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. W misce mieszamy widelcem ser ricotta z otartą

Tajemnice Smaku
Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem 139

jest chutney?   Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina dżem. Dodatek octu, soli i rozmaitych przypraw sprawia, że jest to dżem tylko z wyglądu, w rzeczywistości jest to pikantna przyprawa, idealna jako dodatek do wielu potraw.    Z czy to się je? Chutney

Tajemnice Smaku
Pizza bez pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą, dynią, czerwoną cebulą i rozmarynem 137

pizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek i rozmaryn, również smakuje wyśmienicie. Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku

Tajemnice Smaku
Ramen. Zupa szczęścia i miłości – Tove Nilsson 124

bulion to podstawa ramenu . Tajemnicą dobrego bulionu jest  długi czas gotowania (nawet do 48 godzin) i dobrej jakości składniki. Tare to esencja smaku . Najbardziej klasyczne esencje smakowe to sos sojowy, miso, które łączy się z bulionem bezpośrednio w misce. Mogą to być również pasty przyprawowe, oleje smakowe sól ziołowa, octy lub cytrusy. Makaron to niezależna dyscyplina naukowa . Prawdziwy makaron

Tajemnice Smaku
Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami 191

kostkę.  2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z 2 łyżkami soku z limony, posiekaną natką pietruszki, solimy, pieprzymy. Do przestudzonej kaszy quinoa dodajemy migdały, suszone pomidory, kapary, zalewamy sosem z oliwy, limony i pietruszki. Dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy awokado i bardzo delikatnie mieszamy. Smacznego

Tajemnice Smaku
Ziemniaczane kotlety z twarogiem i szpinakiem, panierowane w panko 143

jajku, następnie w panko i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.  Podajemy od razu, najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy panko jest bardzo chrupiące. Do kotletów możemy podać sos jogurtowy z czosnkiem lub tzatziki, dobrze smakują również z sałatką przygotowaną z mieszanych sałat i pomidorów. Smacznego! * Panko to japońska panierka w formie płatków  przygotowana z białego chleba

Tajemnice Smaku
Jak przechowywać ryby i owoce morza 203

wewnątrz jest białe i zwarte. Z mulami sprawa jest prostsza: gotowe są wóczas, kiedy muszelki się otworzą. Potrzeba na to kilka minut gotowania. Mule zalej winem (lub bulionem, sosem, zależy z jakiego przepisu korzystasz), przykryj, zagotowuj.. Potrząśnij garnkiem, pogotuj kilka minut (3-4 minuty, maksymalnie 5). Sprawdź, czy muszle otworzyły się. Pamiętaj o jednej zasadzie: część muszli nigdy się

Niedzielny kucharz
Dorsz w sosie śmiatanowo-serowym 150

Dorsz w sosie śmiatanowo-serowym to pyszna i zdrowsza alternatywa dla dorsza smażonego w panierce. Tak przygotowana ryba jest bardzo aromatyczna, soczysta i pyszna. Użyj ulubionego sera, będzie jeszcze smaczniej. Łatwe do przygotowania danie i nie zajmie Ci wiele czasu. Napisałabym danie fit, ale dodatek żółtego sera niestety burzy ten wizerunek, wynagradza za to smakiem. Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WEGECIKI Z CIECIERZYCY I PAPRYKI 162

Dziś na obiad proponuję paprykowe falafele. Pieczone, bez tłuszczu,  chrupiące, idealnie współgrają z sałatką lub pieczonymi warzywami. Te wegeciki możemy nawet wsadzić z bułkę, dodać sałatę, paprykę, sos i... wege burger gotowy! Jeden przepis - wiele zastosowań.  Polecam!    Składniki na ok 25 wegecików: 2 szklanki namoczonej ciecierzycy (ok 1 szklanka suchej), 1 papryka, 1 cebula, Sól kamienna

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pożywna zupa z jarmużem 229

Składniki: 100 g jarmużu 150 g ziemniaków 150 g pieczarek 1 cebula 40 g soczewicy 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki mleka sól, pieprz ostry sos chili Przygotowanie: Cebule obrać pokroić … Czytaj dalej Pożywna zupa z jarmużem

czarrna od kuchni