Przechowywanie produktów spożywczych 160najmniej stabilna ze względu na otwieranie lodówki i łatwy dostęp ciepłego powietrza z zewnątrz. Dlatego trzymamy tutaj produkty, które psują się wolniej - oleje (lniany), soki i sosy. Co w szufladzie? Szuflady umiejscowio ne na samym dole lodówki charakteryzuje wyższa wilgotność oraz temperaturą 10 stopni Celsjusza. Tutaj wkładamy warzywa i owoce (patrz wyżej na listę, których artykułów
zdrowo i aktywnie
BATBOUT – MAROKAŃSKI CHLEB Z PATELNI / KUCHNIA MAROKAŃSKA 182tylko w Maroku, ale i w innych, odwiedzonych przeze mnie krajach arabskich ). Je się je prawie do każdego posiłku i prawie zawsze gości na stole. Służy do nabierania mięs, sosów i tajinu oraz nadziewania i faszerowania. W Maroku można go kupić w każdej piekarni lub na przydrożnych straganach. W domu przygotujemy go błyskawicznie! Nie wymaga pieczenia w piekarniku – batbout
Ostra na Słodko
Gołąbki z mięsem i grzybami 144solą i pieprzem. Farsz układamy a brzegu każdego liścia, ciasno zawijając. Układamy w brytfance, zalewamy niewielką ilością bulionu. Pieczemy pod przykryciem 90 min. w 180°C. Podajemy z ulubionym sosem
R'n'G Kitchen
Marchewka z groszkiem 168marchewka będzie miękka. Następnie dodaj odsączony groszek, cukier i sól. Całość przemieszaj łyżką. W 1/3 szklanki zimnej wody wymieszaj mąkę lub skrobię ziemniaczaną – wlej do rondla. Gotując się, sos powoli zacznie gęstnieć. Po 2-3 minutach zdejmij z ognia i podawaj. Jeśli używasz świeżego groszku, ugotuj go razem z marchewką. Danie nadaje się do mrożenia
Kulinarne S.O.S.
Marchewka z groszkiem 168marchewka będzie miękka. Następnie dodaj odsączony groszek, cukier i sól. Całość przemieszaj łyżką. W 1/3 szklanki zimnej wody wymieszaj mąkę lub skrobię ziemniaczaną – wlej do rondla. Gotując się, sos powoli zacznie gęstnieć. Po 2-3 minutach zdejmij z ognia i podawaj. Jeśli używasz świeżego groszku, ugotuj go razem z marchewką. Danie nadaje się do mrożenia
Kulinarny S.O.S.
Filet z kurczaka w porach w sosie curry 194mniej niż 30 minut. Pozostaje tylko kwestia pieczenia. Nam smakowało A jeżeli lubisz pory jako dodatek do mięs, polecam też inne przepisy dostępne na blogu: Polędwiczki w porowym sosie Podudzia kurczaka z porami i suszonymi pomidorami 3 pojedyncze piersi kurczaka 2 duże pory 350 ml śmietany 30% około 100 g sera cheddar 1-2 łyżeczki curry mielona papryka słodka sól
Smaki Na Talerzu
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 200urozmaicenie tradycyjnych kanapek. Teraz robię pasty je ciut rzadziej, ale wciąż je uwielbiam. Dziś szybki przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami. Suszone pomidory dodaję do wielu rzeczy. Najczęściej sosów, sałatek, past czy makaronów. Lubię je jeść również od tak Polecam Wam suszone pomidory Amkez . Jakość i smak! Składniki: 3 jajka 4-5 suszonych pomidorów Amkez 0,5 cm pora
Słodkie okruszki
Sałatka z truskawkami i szparagami 148odsączamy z wody. Następnie pozbądź się szypułek i kroimy je na połówki albo ćwiartki. W misce układamy kolejno mix sałat, szparagi oraz truskawki. Następnie w oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos. Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotową sałatką przygotowujemy przygotowanym dressingiem. Artykuł Sałatka z truskawkami i szparagami pochodzi z serwisu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rolada z mięsa mielonego 194mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku. Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach. Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane
Kulinarne S.O.S.
Rolada z mięsa mielonego 194mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku. Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach. Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane
Kulinarny S.O.S.
Proziaki podkarpackie pieczone 149Uwielbiam takie szybkie pieczywo a do tego pyszne i pulchniutkie. Idealnie smakują jako dodatek do sosów, na śniadanie do dipów, past i czego tak uważacie. Z masłem też będą znakomite. Robi się je szybko i znikają szybciutko. Można wykroić dowolny kształt, taki, jaki w danej chwili się Wam przyda, np. serduszka. Podkarpackie proziaki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Cynamonowe churros 164oleju, rozgrzanym do wysokiej temperatury. Dzięki temu ciasto jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem bądź cynamonem i maczane w gorącym sosie czekoladowym. W Polsce jest to alternatywa dla słynnych faworków i pączków. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta . Składniki : 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Hummus z bobu 166bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gotowy bób przekładamy do miski z zimną wodą. Gdy będzie zimny, obieramy ze skórki. Do naczynia blendera dodajemy obrany bób, pastę tahini, czosnek, sos z cytryny oraz szczyptę soli. Następnie całość blendujemy na gładką masę. Pasta w tym momencie będzie bardzo gęsta. Dodajemy więc wodę i ponownie blendujemy. Musimy dodać tyle wody, aby hummus
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
WEGETARIAŃSKIE CURRY 182łyżki oleju Sposób przyrządzeni: Cebulę poszatkować bardzo drobno, zeszklić na oleju. Dodać puszkę pomidorów (odradzam z lidla), dodać mleczko kokosowe, przyprawy, cieciorkę razem z wodą, gotować bez przykrywki aż sos zgęstnieje. Polecam serdecznie posypać posiekaną kolendrą, ja akurat dzisiaj nie miałam. Porada: podawać z jaśminowym ryżem ugotowanym al dente
pieprzny smaczek