zielone liście. Winegret Winegret przygotuj ścierając pozostałą połówkę gruszki na tarce o drobnych oczkach. Gruszkową pulpę zmieszaj z oliwą z oliwek, cytryną, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj. Mus czekoladowy z awokado Składniki 1/2 miękkiego awokado 1 dojrzały banan 2 czubate łyżeczki kakao Przepis na mus czekoladowy z awokado: Awokado i banana obierz ze skórki, rozdrobnij
Ugotowane pozamiataneZalać zimną wodą, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wywaru, nie wylewamy. Jest świetną podstawą do zupy lub sosu. Przestudzone golonki rozdrabniamy pozbywając się drobnych kostek. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczone kawałki wątróbki. Usmażoną odstawić do wystudzenia. Czerstwą bułkę zalać zimnym mlekiem
https:KKuchniaMniamJaglane kotlety pieczarkowe to znakomity pomysł na wegetariański lunch do pracy, obiad czy ciepła kolację. Wspaniale komponują się z sosami: tatarskim , pesto , ajwarem . Można podać je w towarzystwie sałatki czy surówki. Zapraszam Was do wypróbowania kotletów z kaszy jaglanej – zdrowych, smacznych, fit – dużym atutem kaszy jaglanej są jej właściwości rozgrzewające organizm co bardzo jest cenne jesienią czy zimą. PRZEPIS
Dorota Smakujeprzeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też
Niedzielny kucharzCiecierzyce gotujemy do miękkości. Ugotowaną kaszę i ciecierzyce miksujemy razem z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na oliwie (2 łyżki). Przygotowanie sosu Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Pora kroimy w pół krążki, czosnek drobno pokroić. Odsączoną cukinie podsmażamy z pokrojonym porem
Pomysłowa kuchniaKawałki kurczaka maczamy w cieście i panierce, układamy na desce do krojenia. Stripsy smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju na złoto. Odkładamy na talerz. Stripsy podajemy z ulubionym sosem. Są pyszne i mocno chrupiące. Polecam mój przepis. Zapraszam
Kulinarne Fantazje Marioliprzecież każdy z nas ma chwile słabości, kiedy lubi pochrupać sobie nachosy lub chipsy 😉😋 Takie domowe nachosy są pyszną przekąską szczególnie kiedy podamy je z domowym ketchupem, sosem czosnkowym czy innym dipem.... Super pasuje tutaj także hummus 😍 Także jeśli szykuje Wam się w najbliższym czasie spotkanie ze znajomymi - polecam do pochrupania! Składniki: 2-3 płaty tortilli słodka papryka
Walijskie PichceniePlacki, oczywiście zrobiłam sama. Na blogu jest już przepis, bo robię je od dawna. Trzeba chwilę na to poświęcić, ale warto. Co swoje, to swoje. Przeważnie do tortilli, robię sos czosnkowy, tym razem jest majonez i keczup. Obie wersje są pyszne :) Podaję składniki na 4 tortille. Składniki: Na placki: 7,5 łyżki mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki gorącej
Agusiowe smakołykipolędwiczki z indyka 200 g ryżu (około szklanka) 150 g mrożonego groszku (około szklanka) 2 jajka 1 łyżka oleju Garść posiekanej kolendry Sezam do posypania (opcjonalnie) Sól lub sos sojowy Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie mętna. Przełóż do garnka, zalej 2,5 szklankami wody, przykryj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut
Niedzielny kucharzrybę, więc chce im urozmaicić, żeby się za szybko nie znudziła. Tym razem kotleciki zrobiłam z koperkiem. Wyszły pyszne, polecam i miłego dzionka życzę :-) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek koperku 1 mniejsza cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka M+ 1 do panierki 4 łyżki mąki pszennej sól pieprz bułka tarta 1. Cebulę obieramy, kroimy
kruche babeczkiwyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć palcami na dwóch blaszkach (np. z wyposażenia piekarnika; można też rozwałkować ciasto). Posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ulubione dodatki Piec w 200 *C (lub większej) przez 20 min. lub do zarumienienia spodu. Ok. 5 min. przed końcem pieczenia posypałam startym serem. Ciasto ułożyłam
Proste Potrawylekkiego zrumienienia się pieczarek. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy około 1 łyżeczkę cukru. Smażymy, mieszając, przez chwilę. Następnie wlewamy bulion z rozrobioną w nim niewielką ilością mąki. Smażymy aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (ew. ulubionymi ziołami). Na patelnię dodajemy mięso, podgrzewamy 2-3 minuty. Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Posypujemy tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki
Smaki Na Talerzuzepsuje – i to bez konieczności trzymania go w lodówce. Do czego można używać masła klarowanego ? Ma ono szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystywać do smażenia , gotowania , do robienia sosów , a nawet do pieczenia ciast . Jak powstaje masło klarowane? Masło kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i stawiamy na małym ogniu. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu
KUCHNIA POLSKA