sosy - 72234 przepisów (strona:2712/4816)

Niedzielny obiad w stylu Happy Detoks 129

zielone liście. Winegret Winegret przygotuj ścierając pozostałą połówkę gruszki na tarce o drobnych oczkach. Gruszkową pulpę zmieszaj z oliwą z oliwek, cytryną, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj. Mus czekoladowy z awokado Składniki 1/2 miękkiego awokado 1 dojrzały banan 2 czubate łyżeczki kakao Przepis na mus czekoladowy z awokado: Awokado i banana obierz ze skórki, rozdrobnij

Ugotowane pozamiatane
Pasztet z wołowiną 310

Zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wywaru, nie wylewamy. Jest świetną podstawą do zupy lub sosu. Przestudzone golonki rozdrabniamy pozbywając się drobnych kostek. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczone kawałki wątróbki. Usmażoną odstawić do wystudzenia. Czerstwą bułkę zalać zimnym mlekiem

https:KKuchniaMniam
Jaglane kotlety pieczarkowe pyszny przepis 195

Jaglane kotlety pieczarkowe to znakomity pomysł na wegetariański lunch do pracy, obiad czy ciepła kolację. Wspaniale komponują się z sosami: tatarskim , pesto , ajwarem . Można podać je w towarzystwie sałatki czy surówki. Zapraszam Was do wypróbowania kotletów z kaszy jaglanej – zdrowych, smacznych, fit – dużym atutem kaszy jaglanej są jej właściwości rozgrzewające organizm co bardzo jest cenne jesienią czy zimą. PRZEPIS

Dorota Smakuje
Czwartek: Polędwiczka w glazurze czosnkowej 140

przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też

Niedzielny kucharz
Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy 136

Ciecierzyce gotujemy do miękkości. Ugotowaną kaszę i ciecierzyce miksujemy razem z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na oliwie     (2 łyżki). Przygotowanie sosu Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Pora kroimy w pół krążki, czosnek drobno pokroić.  Odsączoną cukinie  podsmażamy z pokrojonym porem

Pomysłowa kuchnia
STRIPSY Z KURCZAKA W PANKO + FILMIK 242

Kawałki kurczaka maczamy w cieście i panierce, układamy na desce do krojenia.  Stripsy smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju na złoto. Odkładamy na talerz.  Stripsy podajemy z ulubionym sosem. Są pyszne i mocno chrupiące. Polecam mój przepis.                                          Zapraszam

Kulinarne Fantazje Marioli
DOMOWE NACHOSY Z TORTILLI 1085

przecież każdy z nas ma chwile słabości, kiedy lubi pochrupać sobie nachosy lub chipsy 😉😋 Takie domowe nachosy są pyszną przekąską szczególnie kiedy podamy je z domowym ketchupem,  sosem czosnkowym czy innym dipem.... Super pasuje tutaj także hummus 😍 Także jeśli szykuje Wam się w najbliższym czasie spotkanie ze znajomymi - polecam do pochrupania!  Składniki: 2-3 płaty tortilli słodka papryka

Walijskie Pichcenie
Domowa tortilla. 188

Placki, oczywiście zrobiłam sama. Na blogu jest już przepis, bo robię je od dawna. Trzeba chwilę na to poświęcić, ale warto. Co swoje, to swoje. Przeważnie do tortilli, robię sos czosnkowy, tym razem jest majonez i keczup. Obie wersje są pyszne :) Podaję składniki na 4 tortille. Składniki: Na placki: 7,5 łyżki mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki gorącej

Agusiowe smakołyki
Środa: Ryż smażony z kurczakiem po chińsku 156

polędwiczki z indyka 200 g ryżu (około szklanka) 150 g mrożonego groszku (około szklanka) 2 jajka 1 łyżka oleju Garść posiekanej kolendry Sezam do posypania (opcjonalnie) Sól lub sos sojowy Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie mętna. Przełóż do garnka, zalej 2,5 szklankami wody, przykryj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut

Niedzielny kucharz
Kotleciki z tuńczyka z koperkiem 159

rybę, więc chce im urozmaicić, żeby się za szybko nie znudziła. Tym razem kotleciki zrobiłam z koperkiem. Wyszły pyszne, polecam i miłego dzionka życzę :-) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek koperku 1 mniejsza cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka M+ 1 do panierki 4 łyżki mąki pszennej  sól pieprz  bułka tarta 1. Cebulę obieramy, kroimy

kruche babeczki
Cienka pizza 157

wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć palcami na dwóch blaszkach (np. z wyposażenia piekarnika; można też rozwałkować ciasto).  Posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ulubione dodatki Piec w 200 *C (lub większej) przez 20 min. lub do zarumienienia spodu. Ok. 5 min. przed końcem pieczenia posypałam startym serem. Ciasto ułożyłam

Proste Potrawy
Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą oraz serem 158

lekkiego zrumienienia się pieczarek. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy około 1 łyżeczkę cukru. Smażymy, mieszając, przez chwilę. Następnie wlewamy bulion z rozrobioną w nim niewielką ilością mąki. Smażymy aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (ew. ulubionymi ziołami). Na patelnię dodajemy mięso, podgrzewamy 2-3 minuty. Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Posypujemy tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki

Smaki Na Talerzu
Masło klarowane 329

zepsuje – i to bez konieczności trzymania go w lodówce. Do czego można używać masła klarowanego ? Ma ono szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystywać do smażenia , gotowania , do robienia sosów , a nawet do pieczenia ciast . Jak powstaje masło klarowane? Masło kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i stawiamy na małym ogniu. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania