sosy - 72734 przepisów (strona:2717/4849)

Indyk pieczony 173

Przepis pochodzi z książki "Wędliny domowe". Mięsko wychodzi pyszne i delikatne. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 1 kg filetu z indyka 2 łyżki octu winnego 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz 1. Fileta natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Wlać ją do worka foliowego i umieścić tam filet

kruche babeczki
Raclette z kiełbasą i brokułami 150

podać kawałki bagietki wcześniej skropione oliwą i posmarowane czosnkiem, opieczone na górnej płycie raclette. Do dania pasują również różnego rodzaju marynaty lub kiszonki. Możemy również podać ketchup lub inny sos… Wszystko co lubimy jest dozwolone, tu nie ma ograniczeń! Smacznego

Tajemnice Smaku
Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś 133

możemy przechowywać zawinięty najlepiej w papier do pieczenia do 2 tygodni. Łososia można podawać na różne sposoby: – jak carpaccio, posypane wędzonym twarożkiem i lekko skropione oliwą – z sosem chrzanowym , koperkowym, czosnkowym.. – lub zajadać się jak sashimi -lub??? A to już Wasza tajemnica smaku   Inspiracją był przepis Jamie’go Oliviera z książki Kulinarne wyprawy Jamiego

Tajemnice Smaku
Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem 134

dodajemy pokrojone w plasterki banany i rum, chwilę podgrzewamy aż alkohol wyparuje, uważając żeby banany się nie rozpadły. Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym, dodajemy banany, składamy w trójkąty i polewamy sosem, który powstał po karmelizacji bananów

Tajemnice Smaku
Passata – sos pomidorowy – przecier pomidorowy 130

pasteryzujemy. II Przepis – PASSATA BEZ PESTEK Do przygotowania passaty potrzebna nam będzie wolnoobrotowa wyciskarka do soków z sitem o dużych oczkach (jeżeli nie posiadamy wyciskarki, a chcemy uzyskać sos pomidorowy bez pestek, wystarczy ugotowane pomidory z “I przepisu” przetrzeć przez gęste sito). Przy tym sposobie nie musimy ściągać z pomidorów skórki. Umyte i pokrojone na mniejsze kawałki

Tajemnice Smaku
Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką… 147

Bakłażana możemy również obsmażyć na zwykłej patelni. Ilość majonezu w przepisie zależy od soczystości tuńczyka i konsystencji, jaką uzyskamy po rozgnieceniu ciecierzycy. Składniki 1 bakłażan 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – około 160 g 1 puszka cieciorki – 265 g po odsączeniu zalewy 1 szalotka drobno posiekana 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę 1-2 łyżki majonezu garść posiekanej

Tajemnice Smaku
Krakersy z tahiny z ziarnami 106

produktami kuchni świata, możemy ją również przygotować sami w domu. Najbardziej znaną i słynna potrawą z użyciem tahiny jest hummus. Pasta sezamowa może być również stosowana, jako dodatek do sosów, deserów, słodkich ciasteczek lub właśnie do słonych krakersów*. Składniki 60 g mąki żytniej 30 g tahiny ( 2 duże łyżki) 50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego

Tajemnice Smaku
Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem 163

ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek. Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy, pieczemy do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Podajemy np. z sosem jogurtowym, sałatką lub surówką. Smacznego

Tajemnice Smaku
Delikatna pianka z jogurtu i mandarynek z dodatkiem flambirowanych pomarańczy i tymianku 152

tylko delikatnie potrząsamy rondelkiem. Pod koniec dolewamy alkohol i podpalamy. Deser możemy serwować w miseczkach w których się chłodziły, albo wyjąć z miseczek na talerzyki. Piankę podajemy z przestudzonym sosem pomarańczowym i gałązką tymianku . Smacznego! * Ilość agaru zależy od zaleceń producenta, jednak nie należy przesadzić z ilością agaru, deser powinien być aksamitny delikatnie chwiejny

Tajemnice Smaku
Carpaccio owocowe z musem z awokado i ricotty 151

musem z awokado. Przelewamy do salaterki i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Miód mieszamy z sokiem z cytryny. Na talerzach rozkładamy plasterki obranych kiwi i mandarynek, skrapiamy sosem z miodu, posypujemy posiekanymi pistacjami. Na wierzch układamy porcje musu z awokado. Smacznego

Tajemnice Smaku
Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami 144

pomarańczy ręką wyciskamy sok. W małym rondelku podgrzewamy sok i cukier, aż uzyskamy syrop, studzimy. Bezę wykładamy na talerz lub paterę. Dekorujemy kremem, obkładamy filetami z pomarańczy, polewamy pomarańczowym sosem, oprószamy cynamonem. Dla orzeźwienia możemy dodać świeże listki mięty. Smacznego

Tajemnice Smaku
Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem 187

zalewy. Cukinię myjemy i przepuszczamy przez spiralizer, temperówkę lub trzemy na tarce do julienne. W miseczce wykładamy spaghetti z cukinii, dodajemy kulki mini-mozzarelli, ćwiartki pomidorków. Całość polewamy sosem jogurtowym z pesto, dodajemy listki bazylii,  w razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego

Tajemnice Smaku
Grzanki z ricottą i grzybami 140

przypalić, gdyż stanie się gorzki. Patelnię odstawiamy z ognia i zdejmujemy z niej plasterki czosnku. Wracamy z patelnią na palnik, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, cały czas mieszając, aż sos spod grzybów odpowiednio się zredukuje. Pod koniec grzyby solimy i pieprzymy, oraz dodajemy usmażony wcześniej czosnek. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. W misce mieszamy widelcem ser ricotta z otartą

Tajemnice Smaku
Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem 158

jest chutney?   Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina dżem. Dodatek octu, soli i rozmaitych przypraw sprawia, że jest to dżem tylko z wyglądu, w rzeczywistości jest to pikantna przyprawa, idealna jako dodatek do wielu potraw.    Z czy to się je? Chutney

Tajemnice Smaku
Pizza bez pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą, dynią, czerwoną cebulą i rozmarynem 147

pizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek i rozmaryn, również smakuje wyśmienicie. Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania