Papryka na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami 154gotowania na parze, postawić na ogniu i gotować 20-25 minut. Paprykę na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami podawać od razu na gorąco, może również przygotować do potrawy sos ziołowy lub czosnkowy na bazie jogurtu i śmietany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Papryka na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Pieczony bażant 159czasie obniżyć temperaturę do 180 o C , piec jeszcze 45-50 minut – po 30 minutach wlać wino, polać nim po bażancie. Po upieczeniu bażanta wyjąć na półmisek, sos przecedzić przez gęste sito i polać nim mięso. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczony bażant pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Gulasz z łopatki wieprzowej 167preferowane dodatki, które wzbogacają smak gulaszu z łopatki wieprzowej . W tym przepisie użyliśmy niewielu dodatków, bardziej postawiliśmy na wydobycie smaku i zamknięcie go w aromatycznym i dość pikantnym sosie, co chyba nam się udało. Udostępnij Składniki na gulasz z łopatki wieprzowej 500 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 1 / 2 papryczki chili (bez pestek) 2 ząbki czosnku
niecodziennikpary
Ziemniaki Hasselback 178piec ziemniaki jeszcze 40 minut , mniej więcej co 10 minut posmarować je masłem. Upieczone ziemniaki Hasselback podawać na gorąco jako dodatek do obiadu lub podobnie jak frytki z aromatycznymi sosami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ziemniaki Hasselback pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Pierś gęsi pieczona z winem 120czasie zlać wytopiony tłuszcz, pierś odwrócić, wlać wino z marynowania gęsiny wraz z przyprawami. Zmniejszyć temperaturę do 160 o C , piec 2 godziny , co pół godziny polewać sosem. Pierś gęsi pieczoną z winem wyjąć na talerz, odczekać 10 minut, żeby mięso odpoczęło. Odkroić od kości, podzielić na porcje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pierś gęsi pieczona z winem pochodzi z serwisu
niecodziennikpary
Łódeczki ziemniaczane z piekarnika 149termoobiegiem ), wsunąć blachę z ziemniakami, piec ok. 60 minut . W połowie pieczenia łódeczki z ziemniaków przemieszać. Łódeczki ziemniaczane z piekarnika przełożyć na talerz, podawać z pieczonym mięsem lub sosem np. majonezowo-czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Łódeczki ziemniaczane z piekarnika pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 168uczestniczył w kuchennych poczynaniach. Jak można się domyślać, sałatka z makaronu zupek chińskich jest łatwa do zrobienia, poza przygotowaniem mięsa wymaga jedynie pokrojenia szczypiorku i papryki oraz wymieszania składników sosu. Za to efektem końcowym każdy może być zdziwiony, bo sałatka z zupek chińskich z kurczakiem smakuje naprawdę dobrze. Polecamy, tak, tak dobrze czytacie – oboje polecamy. Udostępnij Sałatka z zupek
niecodziennikpary
Szakszuka (Shakshouka) ze szpinakiem 155pierwszy słowo „ szakszuka ” zobaczyliśmy w menu jednej restauracji w Toruniu, a ciekawość, co to jest, zachęciła nas do wstąpienia tam na śniadanie. Podano nam jajka zapiekane w sosie pomidorowym z papryką – proste, smaczne i sycące danie na początek dnia. Warto to danie włączyć do domowego zestawu porannych posiłków, wzbogacając codzienną dietę o porcję zdrowych warzyw. Tym bardziej, że szakszukę
niecodziennikpary
Placek po góralsku 146pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu przemieszać. Następnie dodać chili, sproszkowaną paprykę i dusić aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstniej. Na koniec wsypać starty na drobnej tarce ser wędzony, przemieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce (część ziemniaków
niecodziennikpary
Ciapkapusta 176przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać kapustę z boczkiem oraz cebulą, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciapkapusta bardzo dobrze smakuje ze sztuką mięsa oraz sosem pieczeniowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciapkapusta pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 157bułce tartej, usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu podawać od razu po usmażeniu z ulubioną surówką, dodatkowo można je polać np. z sosem z pieczarek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Sałatka z ciecierzycy i buraka 155buraki w mniejszą. Ciecierzycę odcedzić, opłukać, pozostawić na sicie do odkapania. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać składniki dressingu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połowę sosu wymieszać z ciecierzycą i batatami, drugą połowę z buraczkami. Przygotować porcje sałatki, wykładając na dnie półmiska liście rukoli, na nich rozłożyć ciecierzycę oraz bataty. Na wierzch sałatki wyłożyć pokrojone buraczki. Sałatkę
niecodziennikpary
Bażant pieczony z grzybowym nadzieniem 153odstawić na 5 minut, zdjąć słoninę. Podawać w całości lub pokrojonego na kawałki z dodatkiem klusek śląskich, kopytek, ziemniaków z wody. W osobnym naczyniu podać przecedzony przez drobne sitko sos z pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bażant pieczony z grzybowym nadzieniem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Pieczywo chrupkie domowe. Parathy z patelni. 215jakiś czas, pilnujemy alby wolno się piekły i zrobiły rumiane. Nie spieszymy się aby dokładnie dopiec ciasto. Ma być rumiane i mają być widoczne pęcherzyki powietrza. Podajemy z sosami, warzywami lub chrupiemy same
Apetyczna babeczka
Warzywa z perłowym kuskusem w sosie kokosowym 154Może już zauważyłyście, pieczone warzywa zdominowały moją kuchnię. Tym razem pieczona brukselka, smażona dynia z czosnkiem i kasza w sosie na bazie mleka kokosowego. Nie jest to stricte przepis. To pomysł na warzywa na talerzu. O tym, jak dynia smakuje najlepiej przeczytacie tutaj: DynioweLove Do tego pieczona brukselka, która najlepiej smakuje pieczona. Brukselkę kroję na połówki i ćwiartki. Marynuję
Kucharzyca