sosy - 72734 przepisów (strona:2693/4849)

Kurczak z warzywami po meksykańsku 154

patelnię szklankę wody, wszystko mieszamy. 13. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 14. W szklance lub miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody i zagęszczamy tym sos. 15. Podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Podajemy z białym ryżem, a po wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Smacznego

Prosto z Kotła
Surówka z kalarepą i sosem jogurtowo-koperkowym 139

miski wkładamy sałatę. 3.   Na niej kładziemy kalarepę. 4.   W misce mieszamy jogurt z koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. 5.   Polewamy sałatkę sosem. Smacznego

Prosto z Kotła
Kotlety recyklingowe ( z mięsa z rosołu) 162

wyszło 8 sztuk), panierować w pozostałej bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni można od razu pałaszować np. z ziemniaczkami. Ja swoje podałam z sosem chrzanowym.Smacznego

Krylowa Kuchnia
Sałatka z serami pleśniowymi, truskawkami i winogronami 152

łyżki oleju rzepakowego Winogrona pokroić w połówki, a truskawki w ćwiartki. Ser pokroić w półcentymetrową kostkę. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu polać olejem i odstawić na 5-10 min. Sos powstanie z połączenia oleju i soku owocowego. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Zapiekanka z makaronu z szynką, warzywami i serem 186

grzyby. 5.  Wszystko przykryć pozostałym serem. 6.  Na samym końcu zapiekankę posypać kukurydzą. Piec przez godzinę w 180 st C w nagrzanym piekarniku. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Sałatka z karmelizowaną gruszką i serami pleśniowymi 152

się rozpuści ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu wykładamy makaron następie układamy gruszki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę a orzechy rozdrabniamy.Gruszki posypujemy serem i orzechami wszystko polewamy sosem z patelni. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Skrzydełka pieczone w ketchupie i czosnku 181

surówki, jako danie obiadowe, jak i na domową imprezę jako zakąskę do wiadomych trunków:)) 1 kg skrzydełek Na marynatę 4 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka sosu sojowego 4 ząbki  szczypta papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka zielonego pesto pieprz Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi

Krylowa Kuchnia
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i pomidorem 171

posikać bardzo drobno. Jabłko obrać i zetrzeć na jarzynowych oczkach tarki. W szklance wymieszać sok z cytryny, olej, natkę, koperek i przyprawy. Wszystkie składniki umieścić w salaterce. Wszystko zalać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać do obiadu, do wszystkich mięs, klusek, czy ziemniaków. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Sałatka z pęczaku z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami 154

mniejsze kawałki, a ser w kostkę. Kaszę wsypać do miski, dodać ser, pietruszkę, oliwki, prażoną cebulkę i pomidory. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem zalać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut, Smacznego

Krylowa Kuchnia
Utopence, czyli parówki marynowane 170

lubi wciągnąć pysznego serdelka? Ja na przykład uwielbiam jeszcze goracą paróweczkę pokroić grubo na świeży chleb z masłem, aż masełko się stopi...Albo w sosie musztardowym lub chrzanoym, no pyszności. Że pies z budą i łańcuchem tam zmielony, a co mi tam, Chińczycy nie takie rzeczy jedzą i żyją🤣, no i poza tym na coś trzeba umrzeć... Ważne,żeby parówki

Krylowa Kuchnia
Jajka faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowym 160

potrawa nie była mdła dodałam korniszony własnego wyrobu. Dla dbających o linię polecam majonez zastąpić serkiem śmietankowym, choć my uwielbiamy z majonezem:)) 6 jaj L 120 g tuńczyka w sosie własnym 1 mała cebulka 1 łyżka majonezu 3 średnie domowe ogórki konserwowe 1 ćwiartka domowej papryki marynowanej sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Tuńczyka odcedzić

Krylowa Kuchnia
Kopytka- przepis podstawowy 192

Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła kopytek. Te mięciutkie i pyszne kluseczki ziemniaczane mogą być dodatkiem do dania głównego (polane sosem mięsnym lub grzybowym), lub same być daniem głównym podane okraszone cebulką, boczkiem lub posypane cukrem. Ja preferuję wersję wytrawną, najlepiej odsmażone na masełku na złoto. Moja córeczka odziedziczyła po mnie "kluskowy apetyt", więc zajada się wszelkiego rodzaju

Krylowa Kuchnia
Pasta z papryczki chilli na zimę 204

Taka ostra pasta idealnie nada się do doprawiania wszelkiego rodzaju gulaszy, marynat mięsnych, oraz sosów na zimno czy na ciepło. Jest idealna kiedy nie mamy już dostepu do świeżych papryczek. Doskonały aromat papryki, idealna ostrość, po prostu petarda. Ilość pasty dozujemy w zależności od tego jak ostre dania lubimy. Po otwarciu słoiczka pastę przechowujemy w lodówce. Na 2 słoiczki

Krylowa Kuchnia
Mielone z szynki z piekarnika 164

mięciutką bułeczkę posmarowaną masłem i pochłonąć na kolację (dobra, dobra na kolację tylko serek wiejski będzie, o bułeczce na razie mogę pomarzyć) Kotlety podałam z brokułami z wody z sosem czosnkowym zrobionym z lekkiego jogurtu i tu zaskoczenie najadłam się i to nawet bardzo. Jeżeli, więc zamierzasz się odchudzać (skutecznie lub nie, bo 90% moich diet kończy się

Krylowa Kuchnia
Paszteciki z serem smażone 170

szybko brązowieć. Smażyć paszteciki aż będą złoto-brązowe. (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe). Gotowe paszteciki osączać na ręczniku papierowym, podawać gorące z ulubionym sosem. Do śroodka zamiast sera można włożyć parówkę, lub nadzienie mięsne

Krylowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania