Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 140pokrywkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C , piec 60-70 minut . Pozostawić gołąbki jeszcze 20 minut w wyłączonym piekarniku. Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Pancakes dyniowe 153pojawienia się pęcherzyków powietrza i zezłocenia się ciasta. Odwrócić na drugą stronę, smażyć, aż pancake nabierze złocistego koloru. Pancakes dyniowe podawać ze słodkimi dodatkami, np. z miodem, syropem klonowym, sosem karmelowym i bitą śmietaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pancakes dyniowe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Warstwowa sałatka z selera marynowanego 131kawałki. Jajka ugotować na twardo, obrać, zetrzeć na drobnej tarce lub pokroić w drobną kostkę. W misce układać warstwami szynkę, ser, por, marchewkę, seler marynowany, ananas i jajka. Polać sosem zrobionym z majonezu i śmietany doprawionym do smaku solą i pieprzem. Warstwową sałatkę z selera marynowanego wstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut, aby smaki się przeniknęły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
niecodziennikpary
Boeuf Stroganow 164stołach. Warto jednak przygotować je w domu i cieszyć się pełnią smaków oraz kolorów. Boeuf Stroganow można przygotować z wieloma różnymi dodatkami, jadłam np. tylko z dodatkiem pieczarek w sosie śmietanowym, ale także z dużą ilością papryki i bez pieczarek. My do naszego garnka ze Strogonowem wrzuciliśmy pieczarki, paprykę oraz ogórki kiszone, przez co danie miało wyrazisty smak. Składniki
niecodziennikpary
Śledzie po sułtańsku 145przygotować na świąteczne spotkanie. Tym razem proponujemy Wam śledzie po sułtańsku , czyli śledzie na słodko z rodzynkami. Z pewnością posmakują one każdemu, kto lubi śledzie w połączeniu z sosem pomidorowym, a ponieważ bardzo łatwo je przygotować i można je zrobić na kilka dni wcześniej, są dobrą propozycją na świąteczny czas przygotowań i spotkań w gronie Rodziny. Składniki na śledzie
niecodziennikpary
Śledzie w śmietanie 157obrać, bardzo drobno posiekać. W miseczce połączyć śmietanę z octem jabłkowym oraz cukrem, dodać starte jabłko i posiekaną cebulę, wymieszać. Całość doprawić do smaku pieprzem. Kawałki śledzi wymieszać z sosem śmietanowym, następnie śledzie w śmietanie odstawić do lodówki na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie w śmietanie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Jaglana zapiekanka z jabłkami i gruszkami 139piec ok. 40 minut w temperaturze 180 o C ( z termoobiegiem ). Po tym czasie z zapiekanki jaglanej z jabłkami i gruszkami ostrożnie zdjąć folię, chwilę odczekać i podawać z sosem owocowym, karmelem lub bitą śmietaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Jaglana zapiekanka z jabłkami i gruszkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami 159miękkie, w szklance rozmieszać mąką z kremówką, dodać trzy łyżki wywaru z garnka, wlać do gulaszu i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub ziemniakami z wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami pochodzi
niecodziennikpary
Wywar z pieczonych kości kaczki 148kości kaczki charakteryzuje się nieco ciemniejszą i bardziej mętną barwą, ale wynagradza to głęboki smak, w którym wyczuwa się pieczone kości kaczki. Wywar ten można później wykorzystać do zrobienia sosów lub jako bazę do zup. Składniki na wywar z pieczonych kości kaczki 1 korpus z kaczki kości z udek kaczki oraz skrzydełek 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula
niecodziennikpary
Kotlety z fasoli 169pieprzem, wyrobić jednolitą masę. Z masy fasolowej formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Kotlety z fasoli podawać z sosem np. holenderskim lub czosnkowym i dowolną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kotlety z fasoli pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie 124dodać marynatę oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 o C , piec 60 minut , mniej więcej co kwadrans przewrócić żeberka i polać wytworzonym sosem. Słodko-pikantne żeberka wieprzowe w zalewie miodowo-chrzanowej dobrze sprawdzą się jako dodatek do ziemniaków lub dowolnej kaszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie pochodzi
niecodziennikpary
Carpaccio z buraka 139cytryny. Na półmisku ułożyć plastry buraczków czerwonych, na środku umieścić listki rukoli, pokruszyć ser feta, posypać ziarnami słonecznika. Carpaccio z buraczków oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, polać przygotowanym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Carpaccio z buraka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Pancakes 164sami przygotowaliśmy mieszankę na pyszne, puszyste, lekkie amerykańskie naleśniki . Pancakes zazwyczaj jemy na śniadanie, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, sycącego i podanego na słodko. Z dodatkiem syropu klonowego, sosu karmelkowego lub dżemu to bardzo smaczne rozpoczęcie dnia. Składniki na pancakes 225 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 jajka wielkości L 30 g masła 300 ml mleka 2 łyżeczki
niecodziennikpary
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami 138termoobiegiem ). Piec 30 minut , po czym zdjąć folię i piec kolejne 15-20 minut , do zrumienienia się kiełbasek. W tym czasie kilka razy posmarować kiełbaski powstałym sosem. Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami smakuje najlepiej na gorąco z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Marchewka z groszkiem 126gotowania marchewki i wymieszać, następnie przelać ją do garnka, przemieszać. Dodać sok z cytryny oraz cukier, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę pogotować, aby powstał gęsty sos. Marchewkę z groszkiem podawać do obiadu na gorąco. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Marchewka z groszkiem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary