sosy - 72734 przepisów (strona:2701/4849)

Placek po góralsku 133

pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu przemieszać. Następnie dodać chili, sproszkowaną paprykę i dusić aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstniej. Na koniec wsypać starty na drobnej tarce ser wędzony, przemieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce (część ziemniaków

niecodziennikpary
Ciapkapusta 158

przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać kapustę z boczkiem oraz cebulą, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciapkapusta bardzo dobrze smakuje ze sztuką mięsa oraz sosem pieczeniowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciapkapusta pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 143

bułce tartej, usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu podawać od razu po usmażeniu z ulubioną surówką, dodatkowo można je polać np. z sosem z pieczarek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sałatka z ciecierzycy i buraka 129

buraki w mniejszą. Ciecierzycę odcedzić, opłukać, pozostawić na sicie do odkapania. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać składniki dressingu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połowę sosu wymieszać z ciecierzycą i batatami, drugą połowę z buraczkami. Przygotować porcje sałatki, wykładając na dnie półmiska liście rukoli, na nich rozłożyć ciecierzycę oraz bataty. Na wierzch sałatki wyłożyć pokrojone buraczki. Sałatkę

niecodziennikpary
Bażant pieczony z grzybowym nadzieniem 139

odstawić na 5 minut, zdjąć słoninę. Podawać w całości lub pokrojonego na kawałki z dodatkiem klusek śląskich, kopytek, ziemniaków z wody. W osobnym naczyniu podać przecedzony przez drobne sitko sos z pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bażant pieczony z grzybowym nadzieniem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pieczywo chrupkie domowe. Parathy z patelni. 206

jakiś czas, pilnujemy alby wolno się piekły i zrobiły rumiane. Nie spieszymy się aby dokładnie dopiec ciasto. Ma być rumiane i mają być widoczne pęcherzyki powietrza. Podajemy z sosami, warzywami lub chrupiemy same

Apetyczna babeczka
Warzywa z perłowym kuskusem w sosie kokosowym 133

Może już zauważyłyście, pieczone warzywa zdominowały moją kuchnię. Tym razem pieczona brukselka, smażona dynia z czosnkiem i kasza w sosie na bazie mleka kokosowego. Nie jest to stricte przepis. To pomysł na warzywa na talerzu. O tym, jak dynia smakuje najlepiej przeczytacie tutaj: DynioweLove Do tego pieczona brukselka, która najlepiej smakuje pieczona. Brukselkę kroję na połówki i ćwiartki. Marynuję

Kucharzyca
Kotlety ruskie. 189

trochę mąki. Później już tylko uformowałam kotlety, obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam. Wyszło pysznie. Dla mnie, to takie leniwe ruskie :) Spróbujcie, a nie pożałujecie. Fajnie pasuje do tego, sos pieczarkowy. Składniki: 300 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu) 200 g. twarogu 1 cebula sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka mąki Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia placków olej do smażenia Wykonanie

Agusiowe smakołyki
Buraki stir fry z ryżem i tuńczykiem 136

dużej patelni. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy buraki, solimy. Potem podsmażamy, mieszając buraki przez ok 1-2 minuty. Następnie do buraków dodajemy ugotowany ryż. Tuńczyka jeśli jest w sosie własnym odciskamy, jeśli w oleju dodajemy razem z olejem. Potem ogórki kroimy w kostkę i dodajemy. Finalnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na końcu doprawiamy do smaku. Artykuł Buraki stir

Dorota Smakuje
Sałatka z grzankami 210

Składniki: 1 czerstwa bułka 1/2 ogórka 150 g wędzonego fileta z kurczaka garść pomidorków koktajlowych 3 jajka roszponka słodka papryka zioła prowansalskie olej w sprayu sos: 1 łyżka oliwy 1 … Czytaj dalej Sałatka z grzankami

czarrna od kuchni
Pieczona ryba cytrynowa 119

naczyniu żaroodpornym i smarujemy ją z wierzchu, smakowym masłem i delikatnie pieprzymy. Pieczemy ok 20 minut. Ryba po tym czasie powinna być już gotowa oraz powinien powstać pyszny cytrynowy sos. Jeśli ryba będzie się za szybko rumienić z wierzchu należy ją przykryć folią aluminiową i kontrolować, żeby ryba się upiekła a nie uparowała czy ugotowała w piekarniku. Podajemy z ryżem

CookYourself
Naleśniki i placki 169

Pełnoziarniste naleśniki orkiszowe z twarogiem i sosem malinowym      Placuszki serowe      Zdrowe naleśniki pełnoziarniste gryczano-orkiszowe na maślance       Placuszki walijskie z płatkami kukurydzianymi czekoladowymi     Puszyste naleśniki twarogowe      Galettes - francuskie naleśniki z mąki gryczanej      Puszyste naleśniki na maślance     Pancakes z dynią

Passions hobbies life
CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI 180

piecz przez 55 do 60 minut. Temp. 170 -180 stopni C, grzanie dół. Ostatnie 10-15 minut uruchamiam termoobieg.  Ciasto przestudź.  Możesz podawać np. z gorącym sosem czekoladowym, ale to już full wypas  ;-) POLECAM RÓWNIEŻ: 1. CHLEBEK BANANOWY  2. DOMOWE BATONY JAK SNICKERS LUB TWIXX 3. MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ 4. BROWNIE Z BANANAMI - "JADALNA ZIEMIA

SMYKWKUCHNI
Oszukany Eton Mess... 167

przy codziennym gotowaniu. Żadne wielkie halo: mrożone purée ziemniaczane; gotowe i siekane, puszkowane, albo mrożone warzywa, czy owoce; makarony, w tym nadziewane (tortellini) z chłodziarek supermarketów, podawane z gotowymi sosami dobrej jakości, gotowy, proszkowany bulion, itp. Ot dobry pomysł na szybki obiad w tygodniu, kiedy każdy potrzebuje odrobiny inspiracji po powrocie z pracy, czy odebraniu dzieci ze szkoły i zajęć

Lejdi of the house
Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze 198

kilkanaście potraw. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny bigos z suszonymi grzybami i śliwką. Jednak w tym urządzeniu można przygotować o wiele więcej. Od esencjonalnych bulionów, zup, sosów, po wyśmienite mięsa, a nawet całego kurczaka (wystarczy go tylko wcześniej zamarynować). Poza tym w wolnowarze można też przygotować najróżniejsze słodkie desery, a nawet ciasta. Tych ostatnich jeszcze nie robiłam

Słodkie okruszki