Sałatka śledziowa po wiedeńsku 145Białą fasolę przepłukać, zostawić na sitku do odkapania. Jabłko, gruszkę oraz cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do miski wsypać wszystkie składniki sałatki (część można zostawić do dekoracji), połączyć z sosem przygotowanym ze śmietany i majonezu. Sałatkę śledziową po wiedeńsku doprawić pieprzem do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka śledziowa po wiedeńsku pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Ocet z granatu 158doskonały sposób miał on zastępować gotowe dressingi do sałatek. Rzeczywiście tak było, wystarczyła łyżka tego specyfiku wymieszanego z oliwą, ziołami, odrobiną cukru i nie potrzebne były żadne gotowe sosy. Gdy pozostała mi pusta butelka, rozpoczęłam poszukiwania tego octu, niestety bezskuteczne. Zupełnie przypadkowo znalazłam przepis na zrobienie go w domowych warunkach. W porównaniu z oryginałem domowy ocet z granatu ma bardziej
niecodziennikpary
Śledzie pod pierzynką 123skórkę, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w wąskie paski lub małą kostkę. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę oraz musztardę. W salaterce ułożyć warstwę ziemniaków, śledzi, buraczków oraz jabłka. Polać przygotowanym sosem, a na wierzch zetrzeć jajka na drobnej tarce. Śledzie pod pierzynką wstawić na kilka godzin do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie pod pierzynką pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Kotlety z pęczaku 140Gryczane kotlety także i Wam bardzo się spodobały, dlatego dzisiaj mamy dla Was kotlety z pęczaku. Nam towarzyszyły do pieczonej kaczki, polane naturalnym sosem wytworzonym podczas pieczenia drobiu smakowały wyśmienicie. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoją opinią. Składniki 100 g pęczaku (lub 250 g ugotowanego) 200 g bułki tartej 1 1 / 3 szklanki mleka 2 jajka
niecodziennikpary
Deser bezowy z granatem i mascarpone 161dodawać mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Dosłodzić do smaku. Wykonanie Na połowę bez wyłożyć krem, posypać nasionami granatu i przykryć drugą bezą. Deser bezowy dodatkowo można polać sosem owocowym i ozdobić nasionami granatu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Deser bezowy z granatem i mascarpone pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Placuszki z sera białego 121usmażyć z drugiej strony – placuszki szybko się smażą, więc trzeba mieć to na uwadze podczas smażenia. Placuszki z sera białego podawać z dżemem, posypane cukrem pudrem lub polane sosem np. czekoladowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Placuszki z sera białego pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Sałatka z pęczakiem na słodko 133ognia, przestudzić. Owoce i orzech pokroić w mniejsze kawałki. Śmietankę kremówkę wymieszać z miodem oraz posiekanymi liśćmi mięty. Do miski wsypać ostudzoną kaszę pęczak, dodać owoce i orzechy oraz sos śmietankowo-miodowy. Dokładnie wymieszać. Sałatkę z pęczakiem na słodko podawać wcześniej schłodzoną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z pęczakiem na słodko pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Pampuchy 151Letnie wyprawy na jagody przeważnie oznaczały, że na obiad podane będą pampuchy z sosem z przyniesionych owoców. Nigdy nie załapałam się na proces ich powstawania, ponieważ gdy wracaliśmy do domu te drożdżowe kuleczki już gotowały się na parze. Teraz też było podobnie – wchodzę do domu, a pampuchy już w garnku. No cóż, historia lubi się powtarzać. Składniki na pampuchy
niecodziennikpary
Racuchy z mąki kukurydzianej 133mąki kukurydzianej . Są bardziej kruche od tradycyjnych racuchów, ale równie dobrze jak one wyrastają i trzymają kształt. Można je podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem ulubionego dżemu lub sosu. Składniki na racuchy z mąki kukurydzianej 400 g mąki kukurydzianej 50 g świeżych drożdży 2,5 szklanki mleka 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego
niecodziennikpary
Szparagi na słodko w cieście francuskim 143Szparagi najczęściej kojarzą się z sosem holenderskim, grillem lub innymi daniami na słono. Białe szparagi można jednak przygotować na słodko np. z kremowym capreggio, orzechami nerkowca i miodem. Takie szparagi na słodko w cieście francuskim są bardzo miłą odmianą dla znanych nam sposobów przyrządzania tego sezonowego warzywa. Nie jest to deser, ale bardzo dobra i lekka propozycja na kolację
niecodziennikpary
Pasta z bakłażana i selera naciowego 144musimy pamiętać o dodatkowych produktach do zrobienia zdjęć, które czasami kilka dni zalegają w lodówce. Tak było z bakłażanem – dopełniającym zdjęcie moussaki oraz resztą selera naciowego użytego do sosu bolognese. Udało nam się stworzyć bardzo smaczną pastę, uzupełniając te dwa składniki jabłkiem i słonecznikiem oraz doprawiając ją pikantnym pieprzem cayenne. Składniki na pastę z bakłażana i selera naciowego
niecodziennikpary
Pierogi z jagodami 124lasu na jagody zawsze jedziemy w dwóch kulinarnych celach – użycia ich do zrobienia pierogów oraz pampuchów z sosem jagodowym. W tym roku było oczywiście podobnie i z naszych rodzinnych wypraw dwukrotnie lepiliśmy pierogi z jagodami , za każdym razem było ich oczywiście za mało, aby najeść się na cały rok. Ciekawostką podpatrzoną u Mamy było dodanie do jagodowego farszu budyniu
niecodziennikpary
Pikantne burrito z czerwoną fasolą 133patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć, aż się zeszkli. Wsypać czosnek, chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone, usmażyć na rumiano, odstawić z ognia. Do mięsa wlać zawartość puszki fasoli wraz z sosem, pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i czarnym pieprzem. Pozostałe dodatki: Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka. Rzymską sałatę opłukać
niecodziennikpary
Kaczka pieczona z jabłkami 149drugą stronę, wlać 1 / 2 szklanki gorącej wody i piec kolejne 2 godziny . Duża i tłusta kaczka będzie potrzebowała wydłużenia czasu pieczenia. Podczas pieczenia kaczkę często polewać wytwarzającym się sosem, kilka razy odwrócić. Aby zapobiec przypaleniu się końcówek skrzydeł i nóg, można je zawinąć w folię aluminiową (mniej więcej w połowie pieczenia). Gdyby kaczka już się przyrumieniła, a do końca
niecodziennikpary
Gulasz z dzika z grzybami 137śliwek, redukowanego czerwonego wina i kilku kuleczek jałowca oraz ziela angielskiego. Gulasz z dzika z grzybami długo się dusił, ale efekt końcowy wart był czekania, na powierzchni naturalnego sosu unosiły się złociste oczka tłuszczu, a grzyby doskonale komponowały się z tym wyrazistym w smaku mięsem. Udostępnij Składniki na gulasz z dzika z grzybami 600 g mięsa z dzika na gulasz
niecodziennikpary