Udka kacze w pomarańczach 147Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, dolać sok pomarańczowy i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny . Podczas pieczenia udka odwracać mniej więcej co 30 minut, polewać je wytworzonym sosem. Gdyby sok z pomarańczy odparował, dolać trochę gorącej wody. Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojoną w grube plastry pomarańczę. Udka kacze w pomarańczach podawać wraz z plasterkami upieczonej
niecodziennikpary
Pieczona pierś gęsi z owocami 142minut . Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 60 minut – od czasu do czasu mięso odwrócić na drugą stronę i polać wytworzonym sosem. Na 30 minut przez zakończeniem pieczenia zdjąć folię, a mięso przewrócić skórą do góry, żeby zrobiła się chrupiąca. Pieczoną pierś z gęsi z owocami po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić
niecodziennikpary
Królik duszony z pieczarkami 150pewnością jest daniem, które może z tymi wspomnieniami konkurować. Mięso gotowane na sporej ilości pieczarek z dodatkiem białego wina jest miękkie i soczyste, a z grzybów powstaje świetny, aromatyczny sos. Z pewnością jest to danie, które można podać na świąteczny stół lub przyjmując gości na niedzielnym obiedzie. Składniki na królika duszonego z pieczarkami 1 królik 500 g pieczarek 1 szklanka
niecodziennikpary
Surówka z kapusty pekińskiej z owocami 154kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na części, obrać je z białych błonek, pokroić na mniejsze kawałki. Miętę opłukać, posiekać. Z oliwy, wody, octu, miodu oraz posiekanej mięty przygotować sos do surówki. Polać nim kapustę pekińską i owoce, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Surówkę z kapusty pekińskiej z owocami podawać jako dodatek do obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
niecodziennikpary
Sałatka caprese 138talerzu układać naprzemiennie plastry pomidora, sera oraz bazylii. Całość skropić oliwą oraz oprószyć zmieloną solą oraz pieprzem. Kilka listków bazylii drobno posiekać, wymieszać z łyżką oliwy i tym sosem polać wcześniej ułożoną sałatkę caprese. Sałatkę caprese można wzbogacić, dodając pokrojone w krążki oliwki lub skraplając ją delikatnie octem balsamicznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka caprese pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Kasza jaglana z warzywami 148przez 15 minut. Pozostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaszę jaglaną z warzywami można podawać jako dodatek do mięs i sosów lub jako samodzielne danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kasza jaglana z warzywami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Wywar warzywny 147Wywar warzywny to doskonała baza do zrobienia jarskich zup lub sosów. Można go ugotować znacznie więcej, zamrozić i za każdym razem, gdy jest potrzeba, wyjąć i przygotować posiłek. My nasz zamrożony wywar wykorzystaliśmy m.in. do karpia w galarecie, dzięki czemu zaoszczędziliśmy czas podczas świątecznych przygotowań. Do wywaru z warzyw zawsze dosypujemy suszone liście lubczyku, przez co jest on bardziej aromatyczny
niecodziennikpary
Biała kiełbasa pieczona w piwie 167cebulę, posmarować ją grubą warstwą musztardy wymieszanej z chrzanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem około 60 minut , co jakiś czas kiełbasy polewać sosem. Białą kiełbasę pieczoną w piwie podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Biała kiełbasa pieczona w piwie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami 182pomidorów oraz śródziemnomorskich przypraw, mięso było bardzo soczyste, miękkie i z łatwością odchodziło od kości. Suszone pomidory sprawiły, że podudzie indyka nabrało słodkiego pomidorowego smaku, a wytworzony podczas pieczenia sos jeszcze ten smak podkreślił. Składniki na podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami 1 podudzie z indyka 10 suszonych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 liść laurowy
niecodziennikpary
Pikantne podudzia kurczaka 181termoobiegiem ), piec 30 minut . Temperaturę zmniejszyć do 180 o C , zdjąć folię, piec dalej około 60 minut . W trakcie pieczenia mięso kurczaka kilka razy odwrócić i polać wytworzonym sosem. Pikantne podudzia z kurczaka podawać na gorąco z ziemniakami z wody i surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pikantne podudzia kurczaka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Drożdżowe racuchy z jabłkami 144kolor. Po usmażeniu drożdżowe racuchy z jabłkami wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Drożdżowe racuchy z jabłkami przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać ulubionym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowe racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Marynowane pieczarki 159przyjmowania gości, dobrze jest postawić na stole marynowane pieczarki , które są doskonałym uzupełnieniem serwowanych wędlin i serów. Można z nich zrobić również wiele ciekawych zimnych przystawek np. koreczki, sałatki, sos tatarski. Kupując pieczarki do marynowania, najlepiej wybierać te najmniejsze, gdyż wyglądają one najładniej w podawanych potrawach. Jeśli jednak nie możemy dostać odpowiednio małych pieczarek, można oczywiście kupić te większe
niecodziennikpary
Gulasz wołowy 164pracy chcemy zjeść coś gorącego i sycącego. Wbrew pozorom nie jest to danie trudne do wykonania, wymaga pokrojenia i podsmażenia zaledwie kilku składników, które następnie gotują się we własnym sosie. U mnie w domu, a teraz także z Bartkiem, często robimy gulasze z różnych rodzajów mięs i z różnymi dodatkami, tym razem do przygotowania użyliśmy mięsa wołowego, które wymaga znacznie
niecodziennikpary
Pierogi z mięsem dzika 180cały płyn odparuje, dołożyć na patelnię cebulę z grzybami. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec, wlać szklankę gorącej wody, przykryć, dusić 20 minut. Nie należy całkowicie zredukować sosu, nada on wilgoci farszowi. Odstawić do wystygnięcia, po czym usunąć przyprawy i dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsnej masy wsypać bułkę tartą, wbić jajko, wyrobić masę. Doprawić
niecodziennikpary
Papryka nadziewana kaszą gryczaną i warzywami 150odparuje, a warzywa będą miękkie. Wsypać oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki papryk ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wypełnić kaszą gryczaną, na wierzch wyłożyć podsmażone warzywa, polać sosem z patelni. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 30 minut . Papryki nadziewane kaszą gryczaną i warzywami podawać na gorąco
niecodziennikpary