sałatka - 51777 przepisów (strona:2697/3452)

Poranna niespodzianka i Pasta z makreli czyli wspomnienie Srodowych Rybek odc.37 201

ciężką a w niej... nispodziankę od Lidl Polska. Mam teraz wyzwanie! wszystko w orientalnych klimatach dalekowschodnich :) Dziękuję!!! A w lodówce znowu się zapełniło po zakupach wczorajszych. Dzisiaj walentynkowa sałatka z piersi kaczych, się robi, się upieką ciasteczka dla wszystkich Kochanych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kuskus po marokańsku, na zielono, z pieczonym pstrągiem 182

Lekkie, pyszne, idealne na ciepłe dni. Może również być sałatką :) Tak napisałam Wam wczoraj i to w 100% prawda! na miskę tego dania czekałam niecierpliwie wracając wczoraj z warsztatów słodkich bardzo, o których napiszę niebawem. Sam kuskus przygotowuje się bardzo szybko, jest kwaskowy i orzeźwiający. Pstrąg jest do niego dodatkiem ale nie koniecznym więc jest to propozycja jak najbardziej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surowka z czerwona kapusta, granatem i z serem plesniowym 182

miała "18te" urodziny. Zaprosiła mnie na poranną kawkę z ciastkiem. Wyjątkowo się Kochana postarała. Nie dość, że muffiny były ekstra zdrowe i bezglutenowe to na stole stanęła też wspaniała sałatka. Podpatrzona w "O jabłkach". Surówka z czerwona kapusta, granatem i z serem pleśniowym 2 jabłka 1/2 małej czerwonej kapusty100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią2 łodygi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Do wyboru do koloru... i prośba... 158

Nazbierało mi się smakowitych przepisów z ubiegłego tygodnia. Poniżej specjalnie dla Was mini fotogaleria i prośba... salatka kalafiorowa z prazonymi orzeszkami i czekolada rybne kotlety z nutka cytryny delikatny sernik dyniowy z przyprawa korzenna drozdzowe usta jablkowe A prośbę mam następująca, napiszcie w komentarzu, który z przepisów chcielibyście zobaczyć na blogu jako

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śledzie świąteczne w oleju 569

Śledzie na stole wigilijnym- u mnie w każdej postaci - w oleju , w śmietanie i w sałatce :) uwielbiam i nie wyobrażam sobie by mogło ich nie być. Śledzie mimo że należą do ryb tłustych mają mało kalorii, zawierają dużo potasu, usuwają nadmiar wody z organizmu, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, a zawarte w nich kwasy Omega 3 przyspieszają przemianę materii

Smaki Edyty
Świąteczny chleb oliwkowy 167

Chleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje. Składniki: 50 g drożdży, 320 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 75 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 80 g czarnych oliwek.   Przygotowanie: W misce łączymy drożdże z 100 ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Moniki Smakołyki
Szpinakowa z botwiną, kozim serem i kaparami 149

Botwinkę myjemy i porywamy. Ser kroimy w kostkę, Pomidor pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Na półmisku wykładamy szpinak, botwinę, pomidory, ser, kapary i polewamy swoim ulubionym sosem. sałatka szpinakowa z botwinka, kozim serem i kaparami

Bon Appetit Małgorzaty
"Dobrata chrana sama se chwali" (urlop: 13-26.08) 125

dobre jedzenie samo się chwali". Z powodu wyjazdu na urlop - blog będzie zamrożony :) ale mam nadzieję, że wrócę z nowymi inspiracjami. Jadę tam, gdzie można zajadać się sałatką szopską, czorbem i musaką :) Czy już wiecie gdzie? :) Podpowiedź także na poniższej ilustracji. Pa kochani, będę tęsknić

Bon Appetit Małgorzaty
Ostatnie pomidory z działki, co z nich zrobić? :) 96

Zerwałam ostatnie pomidorki z krzaka i chciałabym je należycie uhonorować w kuchni, lecz brak mi  inspiracji. Były już zupy, tarty, sałatki itd i wciąż czuję niedosyt. Macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie pomidorów w kuchni? Ich ilość widoczna na zdjęciu

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczany koszyk w kruchym cieście z warzywnymi kwiatami 165

kilogram ziemniaków 2 jajka 30 dag pieczarek 1 cebula suszony majeranek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz 1 łyżka mąki oliwa do smażenia 1 jajko do posmarowania Składniki na sałatkę: kilka pomidorków  koktajlowych biały serek śmietankowy kilka rzodkiewek opakowanie sałaty mix ( rzymska, roszponka, rukola, lodowa) składniki na winegret: łyżka octu winnego albo soku z cytryny

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 188

salsę z pomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki.  Do ciekawej lektury o liczi odsyłam Was do Bloga Ziołowy Zakątek:  http://ziolowyzakatek.com.pl/liczi/ Składniki: 250 g mąki pszennej  2 duże różyczki brokuła 2 jaja

Bon Appetit Małgorzaty
Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 207

Tradycyjna warstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki :)  Składniki: 4 duże ziemniaki 0,5 kg Matyjasów 2 duże marchwie 4 jajka na twardo 1 cebula 250 ml naturalnego jogurtu 250 ml majonezu sól, pieprz natka pietruszki Matyjasy wcześniej moczymy

Bon Appetit Małgorzaty
Karkówka bejcowana w piwie i kawie 189

lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka najlepsza z pieczonymi ziemniakami oraz letnią sałatką.  karkówka bejcowana w piwie i kawie

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 210

żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny. Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej: - Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej) - Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu) - Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy - Cebularze z serem lub pieczarkami Ważne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 197

listopada to patetczyne święto, które spędzamy w gronie rodzinnym przy suto nastawionym stole z tradycyjnymi potrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca.... Składniki

Bon Appetit Małgorzaty