sałatka - 52378 przepisów (strona:2691/3492)

Wiosenne tosty francuskie 293

wrzucamy masełko. Roladki maczamy dobrze w jajku i wrzucamy na patelnie. W resztce jajka maczamy skórki i również przekładamy na patelnie. Smażymy aż będą złociste. Podajemy z serkiem, sałatką i pysznym sokiem. Wiosenne tosty francuskie

Czarnawisienka
Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy 345

mają wyglądać. Nadal się rozpadają? Uformuj z tego co wyszło kuleczki i odstaw do lodówki - troszkę stwardnieją. Falafel najlepiej smakuje na ciepło :) Świetnie pasuje do chlebków pita, sałatek, warzyw, hummusu lub samego tahini, czy też chociażby zwykłego chleba ;) Taamiya czyli egipski falafel

Czarnawisienka
Omlet kokosowy z owocami 242

szczerze mówią nie mam pojęcia jak można truć się takimi produktami, bo daniem czy posiłkiem tego nazwać nie mogę. Powoli moda "gotowców" wchodzi do Polski. Gotowe hamburgery, hot dogi, sałatki lub tacki z warzywami na grilla, gotowe owsianki czy też "pomysł na obiad w proszku". Osobiście - nienawidzę takich specyfików. Fakt - w zimie można czasem się poratować, ale nadeszła wiosna, niedługo

Czarnawisienka
Łosoś wędzony jedzie do pracy 424

Prosta, szybka a zarazem zdrowa sałatka którą możesz poczęstować gości lub zabrać na drugie śniadanie do pracy a zapach wędzonego łososia zaciekawi ... oj ... zaciekawi. Składniki : 250 gr łososia wędzonego sałatkowego 200 gr ulubionego makaronu pół czerwonej papryki 1 średni ogórek zielony 1 cebula czerwona szczypiorek 3-4 liście sałaty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Przygotowanie : Makaron gotuję al dente, cedzę

Mechanik w kuchni
Tęczowy deser z persymoną. 215

łatwy w konsumpcji. Miękki, bez pestki, można zjadać skórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale  dzisiaj wystąpi jako składnik deseru. 1 owoc persymony ½  granatu (ziarenka) 100 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka agrestowa Przygotować galaretkę

Kulinarny karnet Christophera
Walentynki już jutro – 14 lutego. 235

takiego jak miłość. Menu walentynkowe: Na dobry początek   – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu  i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka      -  Sałatka z avokado i granatu, Zupa     -  Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące   – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką

Kulinarny karnet Christophera
Curry z bananami w szynce. 257

miękkiego ryżu dodać rodzynki wraz z sokiem ,wymieszać i doprawić wg smaku solą i pieprzem. Obsmażone banany ułożyć na ryżu i posypać posiekaną pietruszką. Powyższe curry doskonale koresponduje z sałatką z cykorii

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka z persymoną, 194

może z kaki, szaronem, hurmą lub hebanką ? Owoc ,który ma chyba najwięcej nazw na świecie, jest pełen słońca i słodyczy. Doskonały na desery ,sałatki czy dodatek do mięs. Dzisiaj proponuję udka kaczki z tym smacznym ,bogatym w witaminy owocem. 1  persymona   2  udka kaczki   1  łyżka oliwy 1  łyżka miodu   1  łyżka

Kulinarny karnet Christophera
Jarmuż z jabłkami. 199

jest odmiana bez goryczy. Lubię jarmuż ze  względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek. Składniki na jarzynkę z jarmużem. 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka natki pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube

Kulinarny karnet Christophera
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 517

paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki  i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce  wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas

Kulinarny karnet Christophera
Smakowita Pajda na lunch. 246

pana –Walentego . Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę skropić cytryną ,pokroić w plastry i znowu pokropić cytryną ,by nie ciemniało. Z dwóch plastrów uformować serce  i wypełnić je sałatką .Kawałki tuńczyka w oleju wymieszać z małymi kawałkami awokado, posiekaną cebulką i oliwkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. 244

przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona

Kulinarny karnet Christophera
Pitaja najpiękniejszy owoc świata. 184

płaską kostkę Na patyczek nadziać kolejno kulkę pitaji, ser, pomidor i tak do końca patyczka. Mało wyrazista w smaku pitaja bardzo dobrze koresponduje z serami o zdecydowanych smakach. Egzotyczna sałatka z pitaji. Składniki. 1 pitaja 1 karambola 100g jogurtu greckiego 100g truskawek Wykonanie. Owoc pitaji pokroić w plastry. Naciąć skórkę i oderwać. Odchodzi bardzo łatwo. Karambolę pokroić w cienkie plastry

Kulinarny karnet Christophera
Sos kimizu z topinamburem. 231

Kimizu sauce with jerusalem artichoke.   Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki. Składniki. Sos kimizu. 3 żółtka szczypta soli duża 1 łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki wasabi Towarzystwo. 8 cm ogórka 1 topinambur 4 krewetki

Kulinarny karnet Christophera
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 203

ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować w łupinach, by nie straciły  aromatu. Po ugotowaniu łupina sama odchodzi. Bulwy nazywane

Kulinarny karnet Christophera