sosy - 72734 przepisów (strona:2688/4849)

Spiżarnia Schronisko Smaków, czyli podhalańska natura na talerzu 156

czuć tu od pierwszego kęsa. Na uznanie zasługują również dodatki, podobnie jak wszystko inne w tym miejscu – oparte na naturalnych recepturach: ketchup i chrzan, masło orzechowe, musztardy i sosy a także marynaty. Jeśli dodasz to tego dostępne tu naturalne pieczywo, stworzysz prawdziwą ucztę dla swoich zmysłów. Proste z pozoru dania nabierają dzięki tym produktom niespotykanego dotąd charakteru. Spiżarnia Schronisko

Ugotowane pozamiatane
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną, porem, papryką i pomidorami 163

patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pora. Dodać paprykę, poddusić 2 minuty, dodać cukinię, poddusić dwie minuty, dodać pomidory, poddusić 10 min na średnim ogniu, tak aby z sosu wyparowała woda (nie musi wyparować cała). Dodać ugotowaną kaszę, dodać przyprawy, wymieszać, poddusić na średnim ogniu przez 5 min. Cukinie położyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Na każdą cukinię nakładać farszu z górką. Wstawić

moj przepis na
Francuski warkocz na szybko 138

zarumienienienia się ciasta. Wyjąć warkocz, lekko przestudzić, pokroić na plastry o grubości 2 cm, podawać ze świeżą sałatą wówczas może to być samodzielne danie, lub jako przekąska z sosem miętowym lub innym wg. uznania. Smacznego

moj przepis na
Pasztet szlachecki 164

formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor

moj przepis na
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 168

palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze

moj przepis na
Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych 186

niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego czekoladowego sosu. Ciasto nie musi leżakować, można spożywać od razu po przygotowaniu. Smacznego! Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych Walentynkowy torcik z musem z owoców

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 164

masę, która będzie przypominać w konsystencji gęstą kwaśną śmietanę Powyższe czynności można przygotować dzień wcześniej. W dniu przekładania tortu: Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, 2 łyżki sosu owocowego wymieszać z żelatyną, następnie żelatynę wlać do pozostałych owoców. Dokładnie wymieszać lub zblendować, żeby żelatyna dokładnie się rozpuściła i żeby nie było grudek. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Schować

moj przepis na
Muffiny marchewkowe 191

wysypać otrębami, nakładać po czubatej łyżce ciasta, wyrównać. Piec w 180 st. przez 30 min (do suchego patyczka), wyjąć ostudzić chwilkę podawać jeszcze ciepłe/gorące. Można podawać z sosem zrobionym na bazie jogurtu, czosnku i ziół. Smacznego! Muffiny marchewkowe Muffiny marchewkowe

moj przepis na
Rysiowy sernik wegański z owocami 176

sernik, na to wyłożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze. Piec 1 godzinę w 180 st. Wystudzić w piekarniku. Po wystudzeniu, schować do lodówki na 2-3 godziny. Podawać z sosem czekoladowym. Smacznego! Rysiowy sernik wegański z owocami Rysiowy sernik wegański z owocami Rysiowy sernik wegański z owocami

moj przepis na
Domowy ocet jabłkowy 177

wyrzucajcie skórek tylko przygotujcie swój własny ocet. Ocet jabłkowy ma bardzo wiele zastosowań zdrowotnych, kulinarnych itp. tu sobie o nich możecie poczytać. Ja przygotowałam go głównie z myślą o sosach do sałatek. Źródło: Składniki: Skórki po jabłkach woda przegotowana i ostudzona cukier Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać, wyciąć, następnie wyrzucić gniazda nasienne, jabłka zjeść lub przygotować

moj przepis na
Zapiekanka z chleba 178

kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem, równomiernie polać sosem, na wierch zetrzeć mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-40 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a wierzch zapiekanki zarumieni się. Smacznego! Zapiekanka z chleba Zapiekanka

moj przepis na
Zapiekanka ziemniaczana po francusku 155

termoobieg. Gotowe danie posyp świeżymi listkami tyminaku. Gotowe! Wypróbuj również inne pomysły na obiad: 1. Roladki z udźca z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami 2. Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowo -rozmarynowym 3. Risotto z szafranem 4. Pieczona kaczka w jabłkach z tymiankiem 5. Komosa z karmelizowaną brukselką i batatami

SMYKWKUCHNI
Rosół z udek 153

możemy obrać i dodać do zupy. Piotrek je ugotowane udka razem z rosołem. Rosół z udek podajemy gorący z makaronem i natką pietruszki. Ja wolę z udek przygotować błyskawiczny sos z kurczakiem i śmietaną i podać na drugie danie. The post Rosół z udek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepszy pasztet z dzika 172

Mięso na pasztet z dzika zamarynowałam wcześniej przed gotowaniem, marynowałam mięso na pasztet wraz z udźcem na pieczeń z dzika. A marynata do mięsa była przygotowana z oleju, musztardy, sosu sojowego, syropu klonowego i octu balsamicznego (wszystkiego po 2 łyżki), do tego kilka ziaren jałowca, 3 pokruszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, po dużej szczypcie estragonu, cząbru, czarnego pieprzu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frytki belgijskie z piekarnika 142

zazwyczaj poświęca się frytkom, gdyż trzeba je najpierw obgotować z wodzie z cukrem, a potem dokładnie osuszyć, ale elekt końcowy jest tego wart. Można je podać z ketchupem lub sosem czosnkowym albo jako dodatek do kotletów schabowych czy pieczonego kurczaka. Ze względu na pandemię już trzeci tydzień siedzę w domu i do głowy przychodzą mi dziwne pomysły: ostatnio frytki podałam

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania