małży 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki grubo posiekanego czosnku 2 łyżki drobno posiekanej szalotki 1-2 czerwone chili, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki 2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sojowego garść liści tajskiej lub zwyczajnej bazylii przygotowanie Małże opłukać pod strumieniem zimnej wody, wyrzucić te które są otwarte. Rozgrzać na dużym ogniu wok lub sporą patelnię(...)Kiedy tłuszcz zacznie dymić, wrzucić czosnek, chili, szalotkę i małże, smażyć 3-4 minuty aż mięczaki zaczną się otwierać. Dodać sos rybny lub sojowy, zmniejszyć ogień, przykryć wok i dusić 3 minuty. Dodać liście bazylii, podawać od razu. Smacznego
Stare Garypokroić w plastry. Podsmażyć plasterki na maśle, z obu stron, na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić na bok. Wymieszać składniki sosu ( najwygodniej w słoiku - zakręcić i dobrze wstrząsnąć), doprawić solą i pieprzem. Na patelnię dolać oliwy i usmażyć na niej grzanki z bułki, często obracając, tak aby ładnie zrumieniły się(...)wszystkich stron. Osączyć na ręczniku papierowym. W misce wymieszać kawałki sałaty, połówki pomidorków, grzanki i kaszankę. Polać sosem, delikatnie wymieszać podawać natychmiast. Smacznego
Stare Garyobrać ze skóry i zmiksować. Do garnka z cebulką i papryką dorzucić pokrojoną cukinię oraz zmiksowane pomidory i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gotować na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (około 25-30 min.). Do gotowego sosu dodać fasolę, doprawić i wymieszać. Smacznego! :) * można użyć każdej odmiany fasoli, ale polecam dużego 'Pięknego Jasia'. Może być też fasola z puszki
Kraina Miodem Płynącadrogowej)!!! Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :) Kurczak: * udka kurczaka- 10 szt. * cebula- 1 szt. duża * imbir- 1 łyżka * papryczka chili- 1 łyżka * czosnek- 2 ząbki * sos sojowy ciemny- 5 łyżek * woda- 5 łyżek * miód- 2 łyżki z górką Coleslaw: * kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała) * marchew- 1 mała * szczypior- mały pęczek * mleko- 3 łyżki * majonez(...)Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać. Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę. Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz. Nastawić
Kraina Miodem Płynącarazem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe, na jakie tylko macie chęć!) w sosie z malin i jagód. Deser zrobiłam w kształcie dużej babeczki (można zrobić kilka wersji mini-w zależności od sytuacji oraz jakimi foremkami dysponujące) dobrze się kroi i nie rozlatuje się, bardzo(...)się deseru, owoce zasypać cukrem, odstawić na parę minut. Kiedy puszczą sok, zagotować całość i zmiksować na gładki krem. Z babeczki oderwać folię, przełożyć ją na talerzyk i polać sosem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącatalerzu- no, przynajmniej ja wraz z rodziną tak stwierdziliśmy :))) * pierś z indyka- 300 g * cebula- 1 szt. * cukinia- 1 spora sztuka * groszek cukrowy- 100 g * makaron szpinakowy- 120 g * sos sojowy- 3 łyżki * czosnek- 1 ząbek * suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz * wywar warzywny- 1/3 szklanki * olej do smażenia Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Na około(...)gotowania się makaronu dodać groszek. Odcedzić. C ebulę pokroić w talarki i zeszklić ją na głębokiej patelni z olejem. Na patelnię z cebulą dodać pokrojoną w cienkie paski- doprawioną sosem sojowym, chili oraz pieprzem i czosnkiem- pierś z indyka i chwilę podsmażyć (1-2 min.). Cukinię również pokroić w paski, wrzucić na patelnię i s mażyć na średnim ogniu około
Kraina Miodem PłynącaŚledzie po kaszubsku – czyli aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Przepisów i receptur na nie jest tyle, co gospodyń i gospodarzy przyrządzających wigilię, bo w każdym domu robi się je inaczej. Jednak śledzie przyrządzone po kaszubsku mają coś w sobie, że smakują nawet osobom, które za tradycyjnym śledzikiem nie przepadają (czyli na przykład mnie). Moim zdaniem(...)zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju z czosnkiem. Do słoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie. Zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej całą noc. Post Śledzie po kaszubsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuŚledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki: 300 g śledzi matiasów 3 cebule 90 g przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)patelni na 2 łyżkach oleju. Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty. Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku. Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby smaki się
wyzwania kuchenneprzepis : Składniki: 500 gr mięsa wołowego mielonego 2 łyżki oleju sezamowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru pół główki kapusty pekińskiej pół pęczka szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pasty curry natka pietruszki 200 gr chińskich noodli Wykonanie: Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie(...)Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy i smażymy 1 min. Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były zachowane proporcje dobrze gdy jest 1/3 mięsa do 2/3 makaronu. Mieszamy i gotowe :) Posypujemy natką pietruszki lub kolendry. Smacznego
Smaki EdytyMuffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :). Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis) . W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które
SzczyptaSmaQKiedyś już przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie makarony więc jedna(...)same czynności powtórzyć z pozostałymi porcjami ciasta. Następnie uzyskane "szaliczki" pociąć na mniejsze kawałki i przepuścić przez nakładkę do robienia makaronu (cienszą do rosołowego, grubszą do makaronu do sosów). Otrzymany makaron podsypujemyw misce mąką (cienki dość obficie) i rozdzielamy na pojedyncze kawałki. Przed gotowaniem nadmiar mąki usunąć np.przesiewając makaron na sicie. Można również makaron rozwałkować ręcznie wałkiem do ciasta
Smaczne Zdrowezawsze lezakuja w mojej zamrazarce. Natomiast ser zolty mozna znalezcw kazdej lodowce.I mamy juz produkty do dzisiejszego obiadu.Dzisiaj wytrawne nalesniki z maki pszennej pelnoziarnistej ze szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem. Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej diecie warzywa. Szpinak warzywny(Spinacia oleacera(...)naczyniu zaroodpornym i posypac startym zoltym serem.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i zapiec okolo 25 minut,az ser sie roztopi a brzegi nalesnikow stana sie chrupiace.Podawac z sosem pomidorowym (jak do pizzy) lub ketchupem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!malinowy z jogurtem greckim. Gdy kluski kupimy gotowe lub wczesniej zrobione (na przepis zapraszam tutaj ) lub mamy z zamrazarki obiadowe danie mozemy podac w kilka minut. Skladnik na sos dla 2 osob: 100 g mrozonych jagod-kilka garstek 20 g mrozonych malin 1 lyzka stewii lub cukru kubeczek jogurtu greckiego Wykonanie: Do rondelka wrzucic jagody z malinami ,wsypac lyzke(...)stewii i rozmrozic na malym palniku.Doprowadzic do wrzenia ,mala chwilke pogotowac. Przygotowane kluchy polac sosem jagodowym , dodatkowo podac jogurt.Smacznego! Jagody są niezwykle ważne dla naszego zdrowia.I to nie tylko te dziko rosnaco w lasach.Hodowlana borowka amerykanska jej nie ustepuje. CZARNA JAGODA (Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem nalezacym do rodzaju wrzosowatych.Inne nazwy owocu to:czarna borowka,czernica.Surowe mozemy spozywac od czerwca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jodu z zawartoscia 62 mg/100 g salaty. Proponuje wyprobowac dzisiejszy przepis.Smak tej salatki Was zachwyci. Skladnik dla 2 osob: 4 garscie salaty 60 g malin 50 g orzechow wloskich Sos winegret: 3 lyzki oliwy 1 lyzka Aceto Balsamico 1 pelna lyzeczka miodu Salate umyc,wysuszyc.Maliny rozmrozic(szybko mozna to zrobic w mikrofalowce).Skladniki na sosik dokladnie wymieszac.Dodac sok spod rozmrozonych(...)malin. Orzechy posiekac.Ulozona salate plac sosem,posypac orzechami i malinami.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najczesciej.Sezon na szparagi jest tak krotki.Moja milosc do tego warzywa rosnie z roku na rok,proporcjonalnie do ilosci sposobow ich przygotowania.Gdy lezaly smetnie na talerzu cale zatopione w kalorycznym sosie holenderskim,naprawde mnie nie przekonywaly.Z maselkiem i buleczka szybko staja sie nudne.Gdy odkrylam sposob z marynata,a wlasciwie sosem winegret,moge jesc je codziennie.Poza tym nie wymagaja tu gotowania.Do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!