sosy - 72234 przepisów (strona:2381/4816)

Piekielny karczek 195

chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka. Zalewamy podsmażoną cebulę i papryczki wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20  minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką z kiszonej papryki. Ostrości papryczek po usmażeniu i duszeniu aż tak się nie wyczuwa

Bon Appetit Małgorzaty
Lasagna mięsna z pieczarkami 227

puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez 10 minut. Do naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę surowego makaronu (na styk), wylewamy 1 warstwę sosu z mięsem i czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy. Na wiech

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu 234

Orzechy laskowe - garść Orzechy arachidowe- garść Orzechy włoskie - garść Migdały albo płatki migdałowe - 2  łyżki Płatki kukurydziane i owsiane - 2 łyżki Rodzynki - 1 łyżka Miód - 2  łyżki Sos klonowy- 2 łyżki  Masło - 1 łyżka  Szczypta cukru brązowego albo waniliowego Cytryna Cynamon Rum - do smaku Jabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda nasienne(...)dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka. Na sam wierzch dajemy płatek masła i przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym. Pieczemy w 220 stopniach C aż skórka będzie pomarszczona a całe jabłko miękkie. Gotowe danie można podawać z bitą śmietaną albo dla kontrastu z lodami. Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu

Bon Appetit Małgorzaty
Żeberka w glazurze miodowo-ketchupowej 249

żeberek wieprzowych 1 cebula sól, pieprz suszony majeranek 4 łyżki naturalnego miodu 10 łyżek ketchupu 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina 3 łyżeczki musztardy grillowej 1 łyżka sosu chilli olej do smażenia Żeberka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem i podsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w piórka wrzucamy do garnka. Dodajemy miód, ocet winny, ketchup, sos chilli, musztardę i wszystko

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 215

świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach) 200 g kurek 2 ząbki czosnku 1 mały kartonik pasty pomidorowej suszone oregano świeża bazylia sól, pieprz granulowany czosnek oliwa łyżka masła sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano. szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Kurki czy ś cimy szczoteczką pod bieżącą wodą i smażymy na maśle(...)wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi.   Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią . smażymy szpinak smażymy na maśle

Bon Appetit Małgorzaty
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 226

szczypta ostrej papryki albo chilli garść świeżej mięty i kolendry sól pieprz ziołowy Składniki na pieczone ziemniaki: około 3-4 ziemniaki świeży rozmaryn świeży tymianek sól, pieprz oliwa  Sos: 1 grecki jogurt pół ogórka zielonego ze skórką 1 żabek czosnku garść świeżej bazyli sól, pieprz ziołowy Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin(...)Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Sos: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekaną bazylię oraz ogórek starty na tarce. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 192

mnie Arborio) oliwa do smażenia olej do smażenia 200 białego wina wytrawnego sól, pieprz sezam (biały i trochę czarnego) 1 mały brokuł sok z cytryny  4 łyżki sosu sojowego Brokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było otoczone oliwą. Dodać(...)osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.  Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Kurczaka podajemy z risotto

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z chińskim makaronem,kapustą pekińską i słonecznikiem 446

oliwek 1 łyżeczka octu 1 łyżka musztardy sól, pieprz, cukier do smaku Kapustę pekińską drobno kroimy. Makaron zalewamy wrzątkiem, po 8 minutach odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z octem i musztardą oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy. Makaron mieszamy z kapustą, sosem i ziarnami słonecznika. Gotowe :) sałatka z chińskim makaronem

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 179

piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia. Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami. kaczka po upieczeniu kaczka po rozkrojeniu z farszem

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem 215

pozbywamy się pestek) kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto  garść orzechów włoskich 1 duży pomidor albo kilka koktajlowych 1 ser z niebieską albo zielona pleśnią sos balsamiczny albo zwyczajny winegret  olej do smażenia Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy paseczki sera lazurowego, zwijamy w plaster szynki i podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony(...)półmisku układamy sałatę, ósemki pomidorów, orzechy włoskie oraz podsmażone daktyle w szynce. Polewamy sosem balsamicznym albo innym ulubionym.  sałatka z daktylami, orzechami i lazurem

Bon Appetit Małgorzaty
Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 217

osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość(...)polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki. Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :) śledzie pod pierzyną

Bon Appetit Małgorzaty
Karkówka bejcowana w piwie i kawie 200

dużo słonecznych dni na to! ;) Składniki: 0,7 kg kakrkówi  250 ml piwa (można tez zastosować piwo karmi o smaku kawy) 100 ml naparu z kawy 50 ml sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 4 ząbki czosnku pieprz Składniki do bejcy mieszamy ze sobą czyli: (piwo, kawę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę). Wkładamy mięso

Bon Appetit Małgorzaty
Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią! 266

dusimy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki i blanszujemy w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty. Podajemy z makaronem i sosem.   Gotowy sos podajemy z makaronem Tagliatelle ugotowanym al dente

Bon Appetit Małgorzaty
Krwawa Mary (Bloody Mary) 182

Składniki na 1 porcję: 40 ml wódki 80 ml soku pomidorowego (u mnie wyciśnięty ze świeżych pomidorów, ale może być sok z kartonu)  pół żyłeczki odrobina sosu tabasco  sól do smaku pieprz do smaku gałązka naci selera do dekoracji plasterek cytryny do dekoracji  Składniki należy wymieszać i zacząć pić ;) .... a dokładniej:   Do szklanki wrzucić(...)kilka kostek lodu, wlać wódkę, sok pomidorowy i sos,  dodać przyprawy, wymieszać. Dopełnić resztą soku pomidorowego. Można ozdobić selerem naciowym i plasterkiem cytryny

Bon Appetit Małgorzaty
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 268

wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z połowy surowych i z połowy ugotowanych ziemniaków.   Składniki: 1 kg ziemniaków (połowę gotujemy a połowę zostawiamy surowe) 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku + 6 plasterków do wyłożenia(...)wlewamy gotową masę ziemniaczaną. Pieczemy około godziny w 180 stopniach C.  Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Idealna z sosem pieczarkowym.  babka ziemniaczana z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania