makaronu 250 g świeżego szpinaku 250 g ricotty 40 g tartej bułki 100 ml mleka gałka muszkatołowa 1-2 ząbki czosnku orzeszki piniowe lub włoskie parmezan sól pieprz sos pomidorowy: puszka krojonych pomidorów natka pietruszki oliwa z oliwek 3 zabki czosnku sól , pieprz przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć . Szpinak(...)doprawić solą i pieprzem. Dodałam też natkę pietruszki. Wymieszać i wylać na dno naczynia do zapiekania. Muszle napełnić nadzieniem ( przy pomocy szprycy cukierniczej lub łyżki) ułożyć na pomidorowym sosie. Posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 40 min. Pierwsze pół godziny muszelki nakryć folią , ostatnie 10 min wstawić pod grill. Jeżeli nie mamy
Stare Garyłyżki mąki 200 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki koniaku (opcjonalnie) 1,5 l bulionu 6 kromek bagietki ok 200g sera gruyere lub chedar'a sos Worcestershire sól, pieprz przygotowanie W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę Cebul e pokroić w cienkie krązki, dodać do garnka i dusić na średnim ogniu około 12 minut Następnie(...)wstawić pod grill w piekarniku do czasu aż ser się rozpuści. Zupę nalać do miseczek, do każdej włożyć po 1 kromce bagietki z roztopionym serem, polać kilkoma kroplami sosu Worcestershire (niekoniecznie) i podawać. Można też zupę rozlać do misek, położyć grzanki, posypać serem i w całości zapiec w piekarniku . Smacznego
Stare GaryCykoria duszona w piekarniku, z dobrym maślanym sosem. Przepis z książki C.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do mięs. składniki 6 cykorii 55 g masła, stopionego 1 łyżka cukru 1 - 2 łyżki soki z cytryny 4 łyżki bulionu drobiowego lub wody przygotowanie Naszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby cykorie leżały obok siebie. Piekarnik(...)cytryny. Wlać bulion lub wodę. Naczynie przykryć folią i piec przez 30 - 45 minut aż cykoria będzie miękka. Podawać natychmiast, lub cykorię odłożyć w ciepłe miejsce a powstały sos zredukować na patelni i dopiero takim polać cykorię
Stare GaryKiedy dzik jest już miękki, odcedzamy z garnka mięso i warzywa, odkładamy do miski , a do pozostałego w garnku wywaru dodajemy gałązki rozmarynu i posiekany czosnek. Redukujemy sos na niewielkim ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, wyławiamy rozmaryn, dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy z powrotem mięso, podgrzewamy i podajemy . Można z kaszą lub kluskami kładzionymi
Stare Garydoprowadzić do wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki, fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego, na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program
Stare Garywędzony na zimno i ciepło) 2 duże łyżki białego serka 2 duże łyżki jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 3-5 kropli sosu Tabasco 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka chrzanu 2 dymki, pokrojone w kostkę 1 czubata łyżka koperku, posiekanego 1/2 pęczka szczypioru,drobno pokrojony przygotowanie łososia
Stare GaryMiałam szpinak, miałam domowy serek a la ricotta, wyszły bardzo smaczne kluski. Podałam z pomidorowym sosem, ale można je po prostu polać oliwą i posypać parmezanem. Przepis ze strony BBC Good Food składniki (4 porcje) 200 g młodego szpinaku, opłukanego mała garść liści pietruszki, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, zgniecione(...)wypłyną, gotować jeszcze ok 1 - 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać kluski na ciepłych talerzach skropione oliwą z oliwek i posypane parmezanem, z dodatkiem np rukkoli, lub z sosem pomidorowym . Smacznego
Stare Garyporcje) 25 g masła 1 łyżka oliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 nieduży ziemniak 150 g , pokrojony w kostkę 600 ml bulionu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżeczki sosu Worcestershire 50 g parmezanu lub cheddara, starte 200 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej ok 150 ml śmietany sól, pieprz grzanki do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie(...)instrukcją. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut aż nieco zmiękną.Dorzucić kalafior, sos Worcestershire, musztardę, bulion i ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować , dodać mleko i gotować na ustawieniu high przez
Stare Garygłębszego naczynia. Usunąć skórę i kości z kaczki. Używając widelca i noża porozdzielać mięso na drobne strzępy. Usunąć tymianek. Wyłowić łyżką cedzakową jabłka i cebulę z sosu w wolnowarze, rozgnieść, dodać do mięsa, wymieszać. Spróbować, w razie potrzeby doprawić sola i pieprzem. Rozdzielić mięso do 4 naczynek, lekko ugnieść, zalać sosem pozostałym z duszenia
Stare Garykacze marynata 3 ząbki czosnku 2 gwiazdki anyżu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 2 łyżki octu ryżowego 4 łyżki wina imbirowego ( zastąpiłam białym winem wymieszanym
Stare Garypłaska łyżka okruchów chlebowych przygotowanie Pomidory zmiksować ze świeżymi ziołami. Odstawić. Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie i raczej miękkie. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski(...)bardzo smaczne. Tak więc mimo moich zastrzeżeń szybko zostało zjedzone. W przepisie nie występowały również żadne przyprawy do pomidorów (poza oregano). Ponieważ lubię wyraźne smaki, sos doprawiłam solą pieprzem i czosnkiem. W wyzwaniu udział wzięli i dobrze się razem bawili ORGANIZATORKI : PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspo t.com MARTA www.magicznezyciemarty.pl ZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY : KASIA http:// bakeandtaste.blogspot.com
Stare Garysprawdzać - wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka. Gdy ziemniaki się pieką przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić pieprzem , oregano, dolać(...)łyżeczki masła (lub trochę więcej) i szczyptę żółtego sera, zrobić w ziemniaku piure. Dodać odcięty kawałek ziemniaka bez skóry i zgniatać dalej. Na powstałe piure nałożyć sos z mielonym mięsem i lekko posypać żółtym serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika by je lekko zapiec. Wystarczy że ser się stopi, chodzi
Stare Garyostre lubimy) 1/2 zielonej papryki 1 cebula pokrojona 400 ml mleczka kokosowego 150 ml bulionu z kurczaka 4 liście limonki kafir 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego 100 g groszku cukrowego 100 g zielonej fasolki garść kolendry przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili(...)smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować jeszcze 15 minut na ustawieniu high, aż warzywa będą
Stare Garynich ułożyć mięso, przykryć pozostałymi warzywami. przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 10 - 11 godzin ,aż mięso będzie całkiem miękkie. Jeżeli po ugotowaniu sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy go przenieść na patelnię i odparować. Mięso dzielimy na 4 porcje i podajemy z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym sosem. Uwagi: Warzywa wyszły świetne, mięso bardzo
Stare Garygrzance. Mniam...... Składniki 150 g wędzonego na zimno łososia ½ - 1 szalotka 1 - 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanego koperku 1 łyżka oliwy sok z cytryny, do smaku ½ łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy maggi czarny pieprz przygotowanie Łososia, cebulę pokroić na drobną kostkę. Kapary posiekać,ale niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać koperek, doprawić oliwą, sosem sojowym
Stare Gary