niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i na ciepłą kolację . Zachwyceni będą nie tylko wielbiciele kuchni włoskiej. Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób podania! SKŁADNIKI: - makaron świderki – 300 g - ser mozzarella – 150 g - pomidory(...)smaku i dokładnie mieszamy. KEKS: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju smakowego. Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mieszamy z przygotowanym pesto zwracając uwagę,by sos dokładnie obtoczył makaron. Formę keksową delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej. Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki. Do formy wkładamy warstwę makaronu. Przykrywamy plasterkami sera i pomidorów
Ostra na SłodkoMyśląc o Włochach odrazu mamy na myśli przepyszne makarony z jeszcze lepszymi sosami. Jeśli wędlina – to oczywiście Prosciutto di Parma czyli szynka parmeńska ( rodzaj surowej , podsuszanej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami ) Jeśli sos – to oczywiście pesto ( tradycyjnie wytwarzane w marmurowych moździerzach z oliwy , bazylii , parmezanu , orzeszków piniowych i soli ). A jeśli
Ostra na Słodkomielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie! A niezwykły smak na długo pozostał na podniebieniu. SKŁADNIKI: ( dla 4 osób ) CIASTO NA MAULTASCHEN: * mąka pszenna(...)również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ). Wyciągamy , odcedzamy( pozostawiając troszkę wody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy. Podajemy gorące z przygotowanym zielonym sosem. Smacznego
Ostra na Słodkoosób i jeszcze można było sięgnąć po dokładkę - – za szybko znika ;) A teraz przejdźmy do przepisu … Postawiłam na wołowinę , a dokładnie polędwicę wołową. Z maślaków zasmażanych przyrządziłam sos , który tylko odrobinę doprawiłam , a potem w nim udusiłam do końca wołowinę. Do tego moja ulubiona kasza gryczana biała … ogóry kiszone … i wspaniały obiad już był gotowy. Wszyscy(...)się dusić a płyn odparowywać. Po ok. 30 minutach dodajemy zasmażane maślaki i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę i dodajemy niewielką ilość sosu z duszącego się mięsa – dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do gęsiarki , podgrzewamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące z ugotowaną na sypko kaszą i ogórkami kiszonymi
Ostra na Słodkozapewne wszyscy wiemy chrzan nie tylko smakuje , ale masz wszelakie właściwości zdrowotne. Dodany do sałatek , zup czy też sosów nadaje ostrego posmaku , dzięki czemu świetnie rozgrzewa. U mnie w domu bardzo często gości zarówno sos chrzanowy ( z białą kiełbaską ) i zupa chrzanowa. Dekoruję nim kanapki i jajka. Bardzo lubię też chrzany smakowe ( z żurawiną czy też wasabi ) , które w swojej
Ostra na SłodkoPajda z jabłkiem i cebulką – 100 g * Jabłko – 3 szt * Ostra musztarda ziarnista – 1 łyżka * Cebula – 1 szt * Piwo – 100 ml * Czosnek – 2 ząbki * Miód wielokwiatowy – 1 łyżka * Sos sojowy – 1 łyżka * Sól – 1 łyżeczka * Pieprz ziarnisty kolorowy – 1 łyżeczka * Liść laurowy – 2 szt * Ziele angielskie – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żeberka oczyszczamy , kroimy na części. Nacieramy z każdej(...)jabłko zalewamy 200 ml wody , gotujemy do miękkości ( aż zacznie się rozpadać ). Obieramy ze skórki , miąsz trzemy na tarce lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy do niego piwo , miód , musztardę , sos sojowy , zgnieciony czosnek i przyprawy : ziele angielskie oraz liść laurowy – dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy żeberka – im dłużej będą się marynować tym później smak będzie intensywniejszy. Naczynie do zapiekania
Ostra na Słodkogłód doskwiera. Tak było właśnie tym razem! Z połączenia kilku składników powstały kotleciki , którymi z przyjemnością zajadała się cała rodzina! Parówki , pieczarki , ciasto naleśnikowe , przyprawy , a do tego ulubione sosy – i mamy gotowy obiad lub też kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI : * parówki dobrej jakości – 200 g * pieczarki – 100 g * cebula – 1 szt * mąka(...)parówki i podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawiamy pieprzem i odrobiną papryki. Smażymy placuszki z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z ulubionymi sosami! Smacznego
Ostra na Słodkowołowinę , z której przyrządziłam coś ala bryzol. Zamiast tradycyjnego , podawanego z pieczarkami zrobiłam z niego danie w iście wiosennym klimacie! Z papryką , porem i cebulką ,duszone w paprykowym sosie – pycha! Danie zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI : * wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g * papryka – 2 szt * por – 1 szt * cebula
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * ryż naturalny / brązowy – 200 g * marchew – 2 szt * kapusta włoska – ok. 50 g * mały por – 1 szt * cebula dymka – 2 szt * sos sojowy – 4 łyżki * jajko – 2 szt * olej – ok. 50 ml * sezam – 3 łyżki * sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy na sypko. Marchew obieramy , kroimy(...)chwili dodajemy resztę warzyw. Cały czas mieszając przesmażamy kilka minut , a następnie wsypujemy ugotowany ryż. Na wolnym ogniu smażymy ok. 3-5 minut , a następnie zalewamy jajkami roztrzepanymi z sosem sojowym. Energicznie mieszając doprowadzamy do ścięcia. Doprawiamy do smaku solą i posypujemy sezamem. Zajadamy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkopróbował choć raz w swoim życiu. I chyba większość lubi! Znam osobiście rodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole. Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki ) * mąka ziemniaczana(...)gładką masę. Z wyrobionej masy odrywamy kawałki , formujemy kuleczki z wgłębieniem w środku. Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ( ok. 5 minut od czasu wypłynięcia ). Podajemy z ulubionym sosem! Smacznego
Ostra na Słodkoostre! Przyrządzone na sposób tajski z dużą ilością chili i chrupiącym sezamem. Fajny pomysł zarówno na obiad, jak i imprezowe danie! Polecam! SKŁADNIKI: - skrzydełka z kurczaka – 6 szt - sos sojowy – 1 łyżka - olej dobrej jakości – 2 łyżki - sezam – 4 łyżki - imbir – 1 łyżeczka - papryka chili – 2 szt - miód – 1 łyżeczka - musztarda ostra(...)łyżka - mąka ziemniaczana – 1 łyżka - słodkie wino – 50 ml - sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skrzydełka czyścimy, o dcinamy końce. Skrapiamy sosem sojowym, n acieramy imbirem. Odstawiamy na 15 minut. Zalewamy winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie odsączamy z zalewy ( nie wylewamy jej! ). Smarujemy miodem i musztardą. Obtaczamy w mące ziemniaczanej
Ostra na Słodkokolejny udowodniłam sobie i domownikom , że takie spontaniczne pomysły są najlepsze! Zraziki zrobione z usmażonej na cebulce wątróbki i tak lubianej przeze mnie kaszy jaglanej , podane z grzybowym sosem zrobiły furorę! Gwarantuję , że i Wam posmakują! Polecam! SKŁADNIKI: * wątróbka drobiowa – 200 g * cebula – 2 szt * kasza jaglana – 1 szkl * marchew – 1 szt * duże jajko(...)papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na złoto. Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym! Smacznego
Ostra na Słodkoporcje ) * duży filet z kurczaka – 1 szt * miąższ z dyni – ok. 300 g *czerwona papryka – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * oliwa – ok. 100 ml * sos sojowy – 3 łyżki * zioła prowansalskie – do smaku * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy(...)ukosem na kilka kawałków. Smarujemy sosem sojowym , pieprzem , papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku – odstawiamy do zamarynowania. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone wcześniej w zapałki dynię oraz paprykę. Przesmażamy ok. 5 minut, a następnie dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce ( np. do nagrzanego piekarnika). Na tej samej patelni
Ostra na SłodkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam je z dodatkiem kaszy gryczanej, sałatki z buraczków i ogórków konserwowych. To prosty i zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam szczególnie dla dzieci. Post Pulpeciki(...)sosie z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki dla dwóch osób: 2 kotlety jagnięce masło klarowane 2 łyżki musztardy (u mnie Dijon) pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek sos octowy owocowy (u mnie figowy) Składniki na posypkę: 1 łyżka drobno posiekanej bazylii 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżki drobno posiekanego tymianku 1 łyżka drobno posiekanych pistacji odrobina oliwy sól, pieprz Składniki(...)masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową. 4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka skórka. 5. Na talerzu układamy mięso, puree i pomidorki. Pomidorki polewamy sosem octowym, a ziemniaki i mięso odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego
My Culinary Art